Mødedato: 19.04.2006, kl. 17:30

Etablering af fixerum (bilag)

Etablering af fixerum (bilag)

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 19. april 2006

 

 

11.      Etablering af fixerum (bilag)

 

SUD 153/2006  J.nr. 153/2006

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Socialforvaltningen indstiller,

at Socialudvalget tager nedenstående orientering om etablering af fixerum til efterretning.

 

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 19. april 2006

Kontorchef Birgitte Nystrup Lundgren deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev tiltrådt af et enigt udvalg

 

 

 

RESUME

På Borgerrepræsentationens ordinære møde d. 15. december 2005 (BR 696/05) blev der fremsat medlemsforslag om indførelse af fixerum, og forvaltningen blev anmodet om at fremlægge en model for, hvordan man kan lave en holdbar løsning for indførelse af fixerum.

 

På baggrund af en vurderi ng fra docent, dr. jur. Frederik Harhoff, Københavns Universitet, er det Socialforvaltningens konklusion,

at internationale konventioner ikke er til hinder for etablering af fixerum i Danmark.

 

Det er imidlertid samtidig Socialforvaltningens vurdering, at etablering af fixerum i Danmark forudsætter udtrykkelig lovhjemmel. Dette skyldes dels gældende dansk ret om besiddelse af euforiserende stoffer, dels rigsadvokatens, Justitsministeriets og Indenrigsministeriets udtalelser herom.

 

Socialforvaltningen lægger hermed til grund, at tidligere tiders mildere praksis for besiddelse af mindre mængder narkotika til eget brug ikke kan opretholdes efter at Folketinget i 2003 skærpede narkotikalovgivningen. Ændringen indebærer, at det ikke mere er muligt med henvisning til tidligere tiders praksis at hævde, at det er lovligt at besidde narkotika til eget brug f.eks. i et fixerum.

 

Det er endvidere Socialforvaltningens opfattelse, at såfremt kommunen uanset ovenstående etablerer et fixerum, vil det som minimum blive påtalt af de kommunale tilsynsmyndigheder. Tilsynsmyndigheden vil efter den kommunale styrelseslovs § 61 kunne sætte beslutningen ud af kraft eller idømme tvangsbøder.

 

Hvis planerne om etablering af et "Dugnad Center" opnår tilstrækkelig økonomisk støtte, er det naturligt at indgå i et samarbejde med "Dugnad" om en eventuel kommende drift af et fixerum. Det vil dog ikke løse problemstillingen om en ændring af dansk ret. Uden en lovændring vil et fixerum ikke kunne leve op til sit formål om at være et fristed for de hårdest belastede misbrugere, fordi politiet vil være forpligtet til håndhæve reglerne om forbuddet mod besiddelse af narkotika – også i selve fixerummet.

I 2004 var der etableret i alt 62 fixerum, 12 i Schweiz, 25 i Tyskland, 22 i Holland og 3 i Spanien.

Erfaringerne fra udlandet viser megen variation i fixerummenes placering og udformning. Nogle fixerum er etableret som selvstændige foranstaltninger, mens andre er integreret i sociale institutioner. Et fixerum skal som minimum indeholde en reception, hvor brugerne registreres, et venterum, selve fixerummet med et varierende antal fixe- og rygestationer, hvor det medbragte stof kan indtages, og et udslusningsrum, hvor brugerne kan observeres efter stofindtagelsen.

Engangsudgifterne ved etablering af et egentligt fixerum på Vesterbro (deponering, etablering og indretning) anslås til kr. 6.100.000 kr., og de løbende årlige driftsudgifter anslås til 8.368.000 kr. Hertil skal lægges udgifter til evaluering.


 

Til top