Etablering af samværs- og aktivitetstilbud for psykisk syge på Østerbro (Bilag) (Udsat fra mødet 29. marts 2006)
Etablering af samværs- og aktivitetstilbud for psykisk syge på Østerbro (Bilag) (Udsat fra mødet 29. marts 2006)
Socialudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 19. april 2006
6. Etablering af samværs- og aktivitetstilbud for psykisk syge på Østerbro (Bilag) (Udsat fra mødet 29. marts 2006)
SUD 140/2006 J.nr. 122/2006
INDSTILLING
Socialforvaltningen indstiller,
at Socialudvalget drøfter, om henvendelsen vedrørende etablering af et samværs- og aktivitetstilbud på Østerbro skal overgå til budgetforhandlingerne 2007 med et engangsbeløb på 3,5 mill. kr. t il etablering og deponering i 2007 samt fra 2008 og frem et varigt beløb på 2,5 mill. kr. årligt til drift.
RESUME
Det tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg har modtaget en henvendelse fra en gruppe borgere på Ydre Østerbro, som ønsker at der etableres et samværs- og aktivitetstilbud for psykisk syge i området.
På trods af en væsentlig udvidelse af samværs- og aktivitetstilbud til psykisk syge i København de seneste år er der fortsat lokalområder uden brede samværs- og aktivitetstilbud – herunder Indre og Ydre Østerbro.
Forvaltningen vurderer, at der eksisterer et behov for et bredt anlagt samværs- og aktivitetstilbud på Østerbro med et forventet årligt antal brugere på 100-150 psykisk syge borgere.
Udgifterne til etablering af et samværs- og aktivitetstilbud i lejede lokaler på det centrale Østerbro vil i 2007 medføre en engangsudgift til etablering og deponering på 3,5 mill. kr. og årlige driftsmidler på 2,5 mill. kr. i 2008 og frem.
Socialforvaltningen har ikke, indenfor den nuværende budgetramme for 2006, mulighed for at tilvejebringe de nødvendige midler til et samværs- og aktivitetstilbud på Østerbro. Det foreslås derfor, at Socialudvalget drøfter om etableringen af tilbuddet skal overgå til budgetforhandlingerne for 2007.
SAGSBESKRIVELSE
1. Baggrund
En gruppe borgere på Ydre Østerbro har henvendt sig med et ønske om oprettelse af et samværs- og aktivitetstilbud for psykisk syge i området (bilag).
Baggrunden for henvendelsen er, at der er skåret ned på de sociale aktiviteter i H:S distriktspsykiatriske Center Ydre Østerbro fra to til en dag om ugen. Herudover finder borgerne det utilfredsstillende, at der i øjeblikket ikke findes et bredt anlagt samværs- og aktivitetstilbud for psykisk syge i lokalområdet.
Henvendelsen nåede ikke at blive behandlet i det tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg. Gruppen af borgere blev orienteret om dette af den tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester (bilag).
Socialforvaltningen har ikke, indenfor den nuværende budgetramme for 2006, mulighed for at tilvejebringe de nødvendige midler til et samværs- og aktivitetstilbud på Østerbro. Det foreslås derfor, at Socialudvalget drøfter om etableringen af tilbuddet skal overgå til budgetforhandlingerne for 2007.
2. Status på samværs-
og aktivitetstilbud for psykisk syge
Samværs- og aktivitetstilbud indgår som en væsentlig del af de særlige sociale ydelser til psykisk syge i dagtimerne.
Formålet med samværs- og aktivitetstilbud er at kunne tilbyde psykisk syge trygge rammer for samvær og konkrete tilbud om rådgivning og aktiviteter.
I forvaltningens sektorplan for psykisk syge er grundlaget for samværs- og aktivitetstilbuddene formuleret. Principperne er baseret på:
- At tilbuddene er så varierede, at hele målgruppen nås
- At de fysiske rammer tilgodeser socialt samvær med andre mennesker
- At der er en geografisk spredning af tilbuddene, der tilgodeser lokalområderne
- At der er fleksible åbningstider.
Nogle tilbud er bredt anlagt, hvilket dækker over tilbud om kontakt og samvær i café, rådgivning og personlig støtte, aktiviteter i og udenfor stedet, undervisning, arbejdsopgaver (lønnet som frivillige) m.v. Disse tilbud benyttes primært af psykisk syge brugere i nærområdet.
Andre tilbud er mere specialiserede og har f.eks. fokus på arbejdstilbud/beskæftigelse, støtte til uddannelse eller kost og idræt - eller er særligt rettet mod en bestemt målgruppe f.eks. unge. Disse tilbud benyttes af psykisk syge brugere fra hele kommunen.
Tilbuddenes indhold, atmosfære og åbningstider er faktorer, som påvirker brugernes valg af samværs- og aktivitetstilbud. Tilbuddenes geografiske placering har også betydning. Nogle brugere bevæger sig grundet deres psykiske problemer helst ikke udenfor nærområdet, mens andre gerne krydser byen for at komme hen til det foretrukne sted. Herudover kan bredere målgrupper udover psykisk syge være et forhold, som ikke synes attraktive for den svageste gruppe af psykisk syge.
Antallet af samværs- og aktivitetstilbud for psykisk syge i
Københavns Kommune er inden for de seneste år udvidet væsentligt – både hvad
angår bredt anlagte og mere specialiserede tilbud. I 2004 åbnede et nyt samværs-
og aktivitetstilbud "Ottilia" i Valby samt Idrætshuset for psykisk syge på
Nørrebro. I efteråret 2005 åbnede samværs- og aktivitetstilbuddet "Pinta" i
Vanløse. Tilbuddene er etableret med Socialministerielle midler (SATS-puljen).
Med den seneste udvidelse er der i Københavns Kommune 18 samværs- og aktivitetssteder
(bilag).
2.1 Status på samværs-
og aktivitetstilbud for psykisk syge på Østerbro
Trods den generelle udbygning af samværs- og aktivitetstilbud i København er der fortsat områder, hvor der ikke er mange dagtilbud til psykisk syge. Dette gælder særligt Indre og Ydre Østerbro samt Sundby Syd.
I dag er Fountain House det eneste samværs- og aktivitetstilbud for psykisk syge på Østerbro. Målgruppemæssigt er Fountain House et specialiseret tilbud med fokus på beskæftigelse, som dækker hele kommunen. Tilbuddet ligger på Ydre Østerbro.
Herudover findes samværs- og aktivitetstilbuddet NABO Østerbro, som modtager § 115-midler – senest 416.024 kr. i 2005. NABO Østerbro's målgruppe er generelt isolerede og ensomme (ældre) personer og er ikke særskilt rettet mod psykisk syge. Tilbuddet er beliggende på Indre Østerbro.
De nærmeste bredt anlagte samværs- og aktivitetstilbud rettet mod psykisk syge ligger på Nørrebro.
3. Etablering af
samværs- og aktivitetstilbud for psykisk syge på Østerbro
Forvaltningen vurderer, at der eksisterer et behov for et b redt anlagt samværs- og aktivitetstilbud for psykisk syge på Østerbro.
Et samværs- og aktivitetstilbud dækkende hele Østerbro forventes
at ville tiltrække 100-150 psykisk syge brugere om året med et fremmøde på
15-25 brugere dagligt. Fysisk vil det kræve lejede lokaler på 200 -
Såfremt egnede lokaler findes, kan et samværs- og aktivitetstilbud efter forvaltningens vurdering etableres og være klar til ibrugtagning 1/1 2008. Krav om evt. deponering i forbindelse med lejemålet skal finansieres af bevillingen for 2007.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Som det fremgår af nedenstående tabel 1 forventes et
samværs- og aktivitetstilbud i lejede lokaler på det centrale Østerbro at koste
3,5 mill. kr. i 2007 og 2,5 mill. kr. i 2008 og frem.
Tabel: Fordeling af
udgifterne i 2007 og 2008 (i mill. kr. ) (2007 p/l)
|
2007 |
2008 og frem |
Etablering |
1,0 |
0 |
Deponering |
2,5 |
0 |
Drift |
0 |
2,5 |
I alt |
3,5 |
2,5 |
ANDRE
KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
BILAG
· Henvendelse fra en gruppe borgere på Østerbro vedr. etablering af samværs- og aktivitetstilbud (modtaget 29. april 2005).
· Mail af 8. december 2005 fra den tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester til gruppe borgere på Østerbro.
· Oversigt over samværs- og aktivitetstilbud for psykisk syge i Københavns Kommune.
/