Reviderede vedtægter for Dialogforum
Resumé
Socialforvaltningen er ved at sammensætte det nye Dialogforum på psykiatriområdet (herefter Dialogforum) for perioden 2022 til 2025. Som led heri foreslås det, at Dialogforums vedtægter justeres, så de deles op i vedtægter og forretningsorden. Herudover er der foretaget sproglige justeringer, ligesom der lægges op til en forenkling af processen for udpegning af formandskab i Dialogforum. Dialogforums medlemmer har desuden ønsket en række ændringer, hvoraf nogle er blevet tilføjet vedtægterne. Socialudvalget skal godkende de justerede vedtægter, hvorefter de forelægges Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende de justerede vedtægter for Dialogforum på psykiatriområdet, jf. bilag 1.
Problemstilling
Dialogforum er et rådgivende og debatskabende forum, der gennem direkte dialog mellem brugere, pårørende og politikere skal kvalificere Københavns Kommunes indsats for borgere med sindslidelse. Dialogforum består af repræsentanter fra Socialforvaltningens socialpsykiatriske centre, som udpeges af centrenes centerråd, og af repræsentanter for bruger- og pårørendeorganisationer, som udpeges af Psykiatriforeningens Fællesråd. Dialogforums medlemmer vælges for en fireårig periode, der følger den kommunale valgperiode.
Der er behov for at justere Dialogforums nuværende vedtægter, da de er bygget væsentligt anderledes op end vedtægterne for Frivilligrådet og Udsatterådet, som også er nedsat på socialområdet. Dialogforums medlemmer har også ønsket ændringer af vedtægterne. Vedtægterne kan kun ændres ved beslutning i Borgerrepræsentationen. Dialogforums vedtægter blev senest ændret den 25. maj 2020 med henblik på, at vedtægterne skulle afspejle strukturen i Socialforvaltningens socialpsykiatriske centre. Herudover udtrådte Socialborgmesteren som formand for Dialogforum, for at skabe mere ensartethed i den politiske deltagelse i forvaltningens bruger-/pårørenderåd.
Løsning
Socialforvaltningen har i dialog med Dialogforums medlemmer udarbejdet et udkast til nye vedtægter og en forretningsorden. Vedlagt i bilag 1 er forslag til nye vedtægter for Dialogforum for perioden 2022 til 2025. Dialogforums nuværende vedtægter er vedlagt som bilag 2.
Nedenfor gennemgås de væsentligste ændringer i forslaget til nye vedtægter for Dialogforum.
Opdeling i vedtægter og forretningsorden
For at sikre ensartede muligheder og regler for rådene på socialområdet er de nuværende vedtægter blevet opdelt i vedtægter og forretningsorden. De nye vedtægter omhandler Dialogforums sammensætning, politisk deltagelse, valg af medlemmer og formand, økonomi og sekretariatsbetjening. Den nye forretningsorden omhandler hyppighed og format på rådets møder, arbejdsgange og samarbejde med sekretariatet, samt oplysninger om tavshedspligt. Dette følger formen på vedtægter og forretningsorden for Frivilligrådet.
Det er ikke nødvendigt med politisk godkendelse af forretningsordenen, hvis de reviderede vedtægter godkendes, da forretningsordenen alene omhandler rådets mødevirksomhed, som ikke skal godkendes politisk.
Valg af forperson
Socialforvaltningen foreslår, at det fremadrettet er Socialudvalget, der indstiller en forperson for Dialogforum til Borgerrepræsentationens godkendelse, hvilket er samme måde, som forpersonen for Frivilligrådet og Udsatterådet udpeges på. Forud for Socialudvalgets indstilling skal Dialogforum tilkendegive deres foretrukne kandidat. Dette er en ændring fra de nuværende vedtægter, hvor det fremgår; ”at Dialogforums formand/forkvinde kan udpeges på følgende måder: 1) Dialogforums medlemmer kan overfor Socialudvalget indstille en formand eller forkvinde fundet blandt Dialogforums ordinære medlemmer. 2) Dialogforum kan bede Socialudvalget om at pege på en person udenfor kredsen af Dialogforums medlemmer med viden om og interesse for området, efter indstilling fra Socialforvaltningen. 3) Dialogforum kan selv indstille en formand/forkvinde udenfor kredsen af Dialogforums medlemmer, som Socialudvalget kan tage stilling til. […] Såfremt Dialogforum indstiller mere end ét forslag til formand/forkvinde, vil Socialforvaltningen indstille en løsning overfor Socialudvalget. Herudover er der i de nye vedtægters § 4 stk. 4 givet mulighed for, at der kan konstitueres en midlertidig forperson, såfremt den udpegede forperson udtræder af Dialogforum.
Bemærkninger fra Dialogforum
Dialogforum har haft følgende ønsker til ændringer af vedtægterne:
- At der afsættes tid af på møderne til, at Centerrådene kan give status
- Imødekommet.
- At referater fra møder i Dialogforum sendes til medlemmerne hurtigst muligt
- Imødekommet.
- At formålsbeskrivelsen omskrives
- Imødekommet.
- At Dialogforum har repræsentanter i Socialudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
- Det er kun medlemmer af Borgerrepræsentationen, der kan udpeges som medlem af de stående udvalg, jf. kommunestyrelseslovens § 19.
- At Socialudvalget skal være repræsenteret på alle Dialogforums møder
- ikke imødekommet, da Dialogforum er et rådgivende forum for brugere og pårørende, hvis opgave er at rådgive Københavns Kommune om tilrettelæggelse af indsatsen på psykiatriområdet. Herudover vil Dialogforum kunne invitere medlemmerne af Sundheds- og Omsorgsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til at deltage i møderne.
- At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal være repræsenteret på alle Dialogforums møder
- ikke imødekommet - af samme årsag som ovenfor.
- At Sundheds- og Omsorgsudvalget skal være repræsenteret på alle Dialogforums møder
- ikke imødekommet - af samme årsag som ovenfor.
- At embedsmænd fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen deltager i Dialogforums møder
- ikke imødekommet – af samme årsag som ovenfor.
- At Dialogforum afholder ét møde årligt med Økonomiudvalget
- ikke imødekommet, da Socialforvaltningen vurderer, at Dialogforum kan anmode om foretræde for Økonomiudvalget ifm. specifikke sager, som har indflydelse på Dialogforums område.
- At borgere fra private tilbud har repræsentanter i Dialogforum
- ikke imødekommet da der ikke eksisterer et organ, som kan udvælge disse repræsentanter. Personer fra private tilbud kan indgå i Dialogforum via bruger- og pårørendeorganisationer.
- At antallet af medlemmer i Dialogforum udvides til 16, for at give plads til medlemmer som repræsenterer private tilbud
- ikke imødekommet jf. punktet ovenfor.
- At medlemmerne i Dialogforum kompenseres for udgifter til transport til Dialogforums møder
- ikke imødekommet, da Dialogforum er nedsat efter servicelovens § 16, stk. 2, hvorfor det ikke er muligt indenfor gældende lovgivning jf. også notat udsendt til socialudvalget den 18. september 2020. Notatet er vedlagt som bilag 3.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Der er ikke afsat et særskilt budget til at sekretariatsbetjene Dialogforum. Sekretariatsbetjeningen af Dialogforum løftes af Socialforvaltningens Kontor for Socialpolitik og Udvikling.
Videre proces
Godkendes indstillingen, vil sagen blive forelagt Borgerrepræsentationen den 3. marts 2022. Hvis Borgerrepræsentationen godkender de justerede vedtægter for Dialogforum, vil Socialudvalget og derefter Borgerrepræsentationen blive forelagt en sag om udpegelse af en ny forperson for Dialogforum for perioden 2022 til 2025.
Mikkel Boje
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.
Socialborgmesteren oplyste, at hun vil prioritere at deltage på et par møder årligt og opfordrede øvrige udvalgsmedlemmer til at gøre det samme.
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.