Mødedato: 19.01.2022, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Udpegning af nyt Udsatteråd for perioden 2022 - 2025 samt reviderede vedtægter

Se alle bilag

Resumé

Primo 2022 skal der udpeges et nyt Udsatteråd i Københavns Kommune for perioden 2022-2025. Udsatterådet udpeges for fire år ad gangen, og perioden følger Borgerrepræsentationens valgperiode. Socialforvaltningen foreslår i den forbindelse nogle ændringer i Udsatterådets vedtægter.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende, at Udsatterådet består af repræsentanter for følgende organisationer: SAND Hovedstaden, SydhavnsCompagniet, Projekt UDENFOR, Kofoeds Skole, Gadejuristen, Brugerforeningen for aktive Stofbrugere, Brugernes Akademi, WeShelter, Kirkens Korshær, Reden International, Indvandrerkvindecentret, Settlementet, Mødrehjælpen, Grevinde Danners Krisecenter, Det Grønlandske Hus og Stenbroens Jurister.
  2. at godkende, at Peter Juul genudpeges som forperson for Udsatterådet i de kommende fire år.
  3. at Udsatterådets reviderede vedtægter, som er vedlagt i bilag 1, godkendes.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede d. 10. december 2009 at oprette et Udsatteråd i Københavns Kommune. Udsatterådet fungerer som et rådgivende råd og som talerør for byens udsatte borgere. Rådet er også en formel indgang til medindflydelse på de kommunale indsatser for udsatte. Udsatterådet mødes fire gange årligt, samt mindst én gang årligt med Socialudvalget i forbindelse med budgetprocessen. 

I 2020 udtrådte organisationen Selskab for Addiktiv Medicin af Udsatterådet, da organisationen nedlagde sig selv. Det bragte det samlede antal organisationer i Udsatterådet ned på 15 medlemsorganisationer.

Det er Borgerrepræsentationen, der efter indstilling fra Socialudvalget udpeger Rådets medlemsorganisationer og forperson. Rådets næstforperson udpeges af Udsatterådet selv. Udsatterådet udpeges for fire år ad gangen og denne perioden følger Borgerrepræsentationens valgperiode. Borgerrepræsentationen skal derfor i starten af 2022 udpege organisationer, der skal repræsenteres i Udsatterådet i perioden 2022-2025, ligesom der skal udpeges en forperson for rådet.

Socialforvaltningen vurderer derudover, at der er et behov for at justere Udsatterådets regulativ fra 2014.

Løsning

Udsatterådet er et rådgivende råd, et samlet talerør og en formel indgang til medindflydelse og rådgivning på de kommunale indsatser på tværs af målgruppeområderne alkoholmisbrug, stofmisbrug, prostitution, hjemløshed og vold i nære relationer. Ved udpegningen af Udsatterådets medlemmer tilstræber Socialforvaltningen, at rådet sammensættes, så det repræsenterer erfaringer med livet som udsat borger, samt faglig viden inden for et eller flere af de fem målgruppeområder. Der lægges desuden vægt på, at medlemmerne kan repræsentere mangfoldigheden indenfor de enkelte målgrupper, fx gennem mangfoldighed i medlemmernes etnicitet, alder mv. og/eller gennem viden om betydningen af spredning i etnicitet, alder mv. indenfor målgruppeområderne. Ved sammensætningen lægger forvaltningen vægt på, at de udvalgte organisationer er stærkt forankrede i København.

Forperson

Socialforvaltningen indstiller, at Peter Juul genudpeges som forperson for Udsatterådet.

I udpegningen af Peter Juul som forpersonen har Socialforvaltningen lagt vægt på, at Peter Juul har et indgående kendskab til og engagement i udsatteområdet samt de personlige og faglige kompetencer, der kræves for at kunne varetage rollen som forperson. Udsatterådet bakker op om Peter Juuls fortsatte formandskab.

Medlemmer

Der skal udpeges organisationer, som skal være repræsenteret i Udsatterådet i perioden 2022-2025. Alle nuværende organisationer har ønsket at fortsætte i Udsatterådet. Det er Socialforvaltningens anbefaling, at alle de nuværende organisationer genudpeges for de kommende fire år. De nuværende medlemsorganisationer er:

  • SAND Hovedstaden
  • Projekt UDENFOR
  • Kofoeds Skole
  • Gadejuristen
  • Brugerforeningen for aktive stofbrugere
  • Brugernes Akademi
  • WeShelter
  • Kirkens Korshær
  • Reden International
  • Diversity Works (Navneændring fra Indvandrerkvindecentret)
  • Settlementet
  • Mødrehjælpen
  • Grevinde Danners Krisecenter
  • Den Grønlandske Hus
  • SydhavnsCompaniet

Udover de nuværende medlemmer foreslår Socialforvaltningen, at den nystiftede organisation Stenbroens Jurister bliver optaget som medlem af Udsatterådet. Stenbroens Jurister tilbyder retshjælp på gadeplan for hjemløse, prostituerede, stofbrugere og andre udsatte. Medarbejderne i Stenbroens Jurister har mange års erfaring indenfor udsatteområdet, da de tidligere har været ansat i Gadejuristen. Udsatterådet støtter dette forslag, og Stenbroens Jurister har udtrykt ønske om at deltage i Udsatterådet.

Det er forvaltningens vurdering, at Udsatterådet med de indstillede organisationer er repræsentativt for byens udsatte borgere, hvad enten der er tale om hjemløse, stofbrugere, volds- eller på anden vis kriseramte familier, udsatte grønlændere, marginaliserede kvinder med indvandrerbaggrund eller borgere, der på anden vis er i en udsat situation. En genudpegning af de eksisterende medlemsorganisationer samt udpegningen af Stenbroens Jurister vil give Udsatterådet mulighed for fortsat at bidrage med varierede og bredtfavnende perspektiver på målgruppens problematikker og kommunens arbejde hermed.

Hvis Socialudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at de foreslåede organisationer udpeges til Udsatterådet, vil Udsatterådet de kommende fire år bestå af 16 medlemsorganisationer, som hver udpeger en person til at sidde i rådet.

Ud over de 16 organisationer, som hvert udpeger et medlem, vil der være en forperson som er udpeget udenfor kredsen af medlemsorganisationer. Rådet vil derfor have i alt 17 medlemmer, såfremt Peter Juul udpeges som formand.

Vedtægter

Borgerrepræsentationens besluttede den 19. januar 2017, at Borgerrepræsentationen kun udpeger medlemsorganisationerne og ikke de individuelle medlemmer. Socialforvaltningen vurderer, at der er behov for at justere Udsatterådets regulativ fra 2014, så den matcher Borgerrepræsentationens beslutning. Derudover foreslår Socialforvaltningen, at Udsatterådets regulativ ensartes med de øvrige råd på socialområdet, hvor der lige nu er mindre forskelle i forhold til udpegning og sammensætning af rådet. Forslag til reviderede vedtægter (tidligere regulativ) er vedlagt som bilag 1. De foreslåede ændringer er tydeligt markeret i bilaget.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Der er ikke afsat et særskilt budget til at drive Udsatterådet.

Videre proces

Godkender Socialudvalget indstillingen, vil den blive forelagt Borgerrepræsentationen på mødet den 3. marts 2022. Godkender Borgerrepræsentationen indstillingen, vil Udsatterådet konstituere sig efterfølgende.

Mikkel Boje

                                          / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Socialborgmesteren oplyste, at hun vil prioritere at deltage på et par møder årligt og opfordrede øvrige udvalgsmedlemmer til at gøre det samme.

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.


Til top