Mødedato: 18.09.2024, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Magtanvendelsesstatistik for 2023

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres om antallet af indberettede magtanvendelser for 2023 på Socialforvaltningens bo- og dagtilbud.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget tager opgørelse over indberettede magtanvendelser for 2023 til efterretning.

Problemstilling

Det fremgår af serviceloven og voksenansvarsloven, at kommunalbestyrelsen årligt skal forelægges data om indberettede magtanvendelser på kommunens bo- og dagtilbud for børn, unge og voksne borgere med handicap, psykiske lidelser og udsathed. Derudover skal kommunalbestyrelsen orienteres om årsagerne til disse magtanvendelser.

Som følge af Københavns Kommunes styrelsesvedtægt skal sagen om magtanvendelser forelægges Socialudvalget.

Magtanvendelse er et indgreb i den personlige selvbestemmelsesret og finder sted, når en borger ikke frivilligt medvirker til en given foranstaltning. Borgere, der modtager hjælp efter serviceloven eller voksenansvarsloven, har – ligesom andre borgere – en række grundlæggende rettigheder som fx bevægelsesfrihed, personlig integritet og ret til privatliv. I det daglige arbejde med en borger kan der imidlertid opstå situationer, hvor medarbejderne er nødt til at gøre indgreb i borgerens rettigheder af hensyn til borgeren selv eller af hensyn til andre borgere. Alle former for magtanvendelser skal registreres og indberettes.

Alle indgreb skal opfylde mindsteindgrebsprincippet, proportionalitetsprincippet og skånsomhedsprincippet. Det betyder, at magtanvendelse skal begrænses til det absolut nødvendige og være så lidt indgribende som muligt, at indgrebet skal stå i et rimeligt forhold til formålet, og endeligt, at indgrebet skal være så skånsomt og kortvarigt som muligt. Indgreb må aldrig erstatte socialpædagogisk støtte, omsorg, pleje og relationsarbejde samt konfliktnedtrapning. Se bilag 4 for en introduktion til magtanvendelsesreglerne og de forskellige typer af magtanvendelser.

Det bemærkes, at Folketinget den 4. juni 2024 vedtog en række ændringer af servicelovens regler om magtanvendelse. Disse har ikrafttræden hhv. 1. juli 2024 og 1. januar 2025, og vedrører således ikke magtanvendelser i 2023, som der her afrapporteres på. Det bemærkes desuden, at sagen har relation til Socialudvalgets planlagte drøftelse d. d. 9. oktober 2024 om sociale anbringelser på sikrede institutioner.

Løsning

Der er i 2023 registreret i alt 21.124 indberetninger om magtanvendelse på forvaltningens bo- og dagtilbud på tværs af alle målgrupper, hvilket er en betydelig stigning fra 2022, hvor der var 14.711 indberetninger. Det samlede antal magtindberetninger for 2023 er på 1.034 når tallene renses for forhåndsgodkendte magtanvendelser og således på næsten samme niveau som i 2022, hvor antallet, renset for forhåndsgodkendte magtanvendelser, var på 995. Tallet dækker akutte magtanvendelser, som er defineret i bilag 4. Forhåndsgodkendte magtanvendelser dækker over stofseler, tryghedsskabende velfærdsteknologi, kortvarig fastholdelse i personlige hygiejnesituationer, låsning og sikring af yderdøre og vinduer og særlige døråbnere.

Størstedelen af stigningen i det samlede antal indberetninger skyldes forhåndsgodkendte magtanvendelser og er at finde på voksenhandicapområdet. Disse omfatter tryghedsskabende velfærdsteknologi, kortvarig fastholdelse i personlige hygiejnesituationer, låsning og sikring af yderdøre og vinduer og særlige døråbnere. Bilag 3 indeholder en uddybning af ændring i praksis for registrering og indberetning af forhåndsgodkendte magtanvendelser, herunder stofseler, velfærdsteknologi og kortvarig fastholdelse i personlige hygiejnesituationer. Der ses derudover også en stigning i antal indberettede magtanvendelser for udsatte børn og unge. Der henvises til bilag 3 for yderligere forklaring på stigningen, som blandt andet skyldes en stigning i antallet af rumundersøgelser.

Indberetningerne om magtanvendelser på forvaltningens bo- og dagtilbud fordelt på målgrupper for 2021, 2022 og 2023 fremgår af tabel 1.

Forvaltningen ser alvorligt på brugen af magt i det sociale arbejde og arbejder kontinuerligt på at nedbringe brugen heraf. Derfor bliver det også løbende drøftet, om der kan anvendes andre pædagogiske tilgange i konfliktfyldte situationer.

Forvaltningen bemærker, at Folketinget den 4. juni 2024 vedtog en række ændringer af servicelovens regler om magtanvendelse, som gælder ift. voksne på botilbud og ældre på plejecentre, samt lov om voksenansvar, som gælder for anbragte børn og unge. Ikrafttrædelse for ændringerne er hhv. den 1. juli 2024 og den 1. januar 2025. Socialudvalget fik den 16. august 2024 en orientering i fredagsmailen om de ændrede regler på magtanvendelsesområdet. På udvalgsmødet vil forvaltningens tilgang til de nye magtanvendelsesregler blive gennemgået.

Tabel 1. Fordeling af indberettede magtanvendelser på forvaltningens målgruppeområder for 2021, 2022 og 2023

Bilag 1 giver en oversigt over indberettede magtanvendelser fordelt på forvaltningens tilbud, mens bilag 2 indeholder en oversigt over de indberettede magtanvendelser på voksenområdet for 2023 for københavnske borgere, der er visiteret til et privat tilbud eller et tilbud i en anden kommune. Bilag 3 indeholder en forklaring på udviklingen inden for de enkelte målgrupper på forvaltningens egne tilbud. Bilag 4 giver en introduktion til magtanvendelsesreglerne og de forskellige typer af magtanvendelse.

Kategorisering af magtanvendelser for 2023

Tabel 2 giver en oversigt over fordelingen af magtanvendelser på voksenområdet, der falder uden for servicelovens kapitel 24. På voksenområdet er det servicelovens kapitel 24, der beskriver situationer, hvor magtanvendelser kan være tilladte. Det er fx situationer, hvor personalet fører borgeren tilbage til dennes bolig, fordi borgeren er til fare for sig selv eller andre. Magtanvendelser, som ikke er nævnt i servicelovens kapitel 24, er i udgangspunktet ulovlige, medmindre de er tilladte efter anden lovgivning. Der kan på tilbuddene forekomme magtanvendelser, som kan være foretaget i henhold til reglerne om nødret/nødværge. Endeligt kan der være magtanvendelser, som ikke er tilladte efter nogen lovgivning, og derfor anses disse som ulovlige. Begge disse er kategoriseret som magtanvendelser, der falder uden for servicelovens kapitel 24.

 

Tabel 2. Fordeling af magtanvendelser på voksenområderne for 2023, der falder uden for servicelovens kapitel 24 

Tabel 3 nedenfor giver en oversigt over fordelingen af indberettede magtanvendelser på børne- og ungeområdet. På børne- og ungeområdet er det voksenansvarsloven og folkeskoleloven, der beskriver de tilladte magtanvendelser. Tilladte magtanvendelser efter voksenansvarsloven og folkeskoleloven kan være situationer, hvor personalet fx fastholder et barn eller en ung, fordi vedkommende er til fare for sig selv eller andre. Magtanvendelser uden for voksenansvarsloven omhandler fx situationer, hvor en mindre indgribende foranstaltning kunne have været anvendt, eller når der er tale om nødret/nødværge, der hører under straffeloven..

Magtanvendelserne i tabel 3 er delt op efter, om de er tilladte efter voksenansvarsloven (§§ 8-14, 16 og 19), eller om der er tale om magtanvendelser, der falder uden for disse bestemmelser.

Tabel 3. Fordeling på børne- og ungeområderne for 2023

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget får i sommeren 2025 en opgørelse over indberettede magtanvendelser for 2024.

 

Mikkel Boje

       / Eva Stokbro Jensen


Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning. 

Kontorchef Eva Stokbro Jensen og centerchef Katrine Israelsen Madsen deltog under punktets behandling. 

Til top