Mødedato: 18.09.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan ”Sammen om psykiatriens udvikling – Treårsplan 2020-2022” (Fællesindstilling BUF, SOF og SUF)

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget skal godkende høringssvar til Region Hovedstadens Treårsplan 2020-2022 ”Sammen om psykiatriens udvikling”.

Indstilling

Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget samt Børne- og Ungdomsudvalget godkender høringssvar til Region Hovedstadens Treårsplan 2020-2022 ”Sammen om psykiatriens udvikling” (bilag 1).

Problemstilling

Regionsrådet i Region Hovedstaden har sendt forslag til treårsplan 2020-2022 ”Sammen om psykiatriens udvikling” i høring med frist den 9. september 2019. Treårsplanen indeholder Regionsrådets politiske målsætninger samt pejlemærker for psykiatriens udvikling i de kommende år. Socialudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget samt Børne- og Ungdomsudvalget forelægges Københavns Kommunes høringssvar, som på grund af høringsfristen er sendt til Regionsrådet med forbehold for politisk godkendelse. Høringssvaret samt regionens forslag til treårsplanen er vedlagt i bilag.

Løsning

Den politiske målsætning i Regionsrådets treårsplan er, at mennesker med psykisk sygdom mødes som ligeværdige partnere, der har indflydelse på deres behandling og tilbydes et recoveryorienteret og sammenhængende patientforløb af høj kvalitet. I treårsplanen fremhæver Regionsrådet syv pejlemærker for psykiatriens udvikling:

  1. Recovery, hvor der blandt andet fokuseres på tydelige muligheder for borgeres indflydelse på eget forløb, udbredelse af recovery-mentorfunktionen og styrkelse af Skolen for Recovery.

  2. Samarbejde med kommuner, praksis sektoren og civilsamfund, hvor der fokuseres på styrkelse af det tværsektorielle samarbejde.

  3. Forløb for børn og unge, hvor der blandt andet fokuseres på styrkelse af den tidlige opsporing og koordinerede indsats for børn og unge i mistrivsel, hurtigere udrednings- og behandlingsforløb og styrkelse af tilgængeligheden til tilbud udenfor psykiatrien.

  4. Forebyggelse af tvang, hvor der fokuseres på styrkelse af den fælles kompetenceudvikling og gode fysiske rammer og aktivitetstilbud.

  5. Lighed i sundhed, hvor der blandt andet fokuseres på styrkelse af fælles kompetenceudvikling, oprettelse af udgående teams og forbedring af muligheden for ro og tryghed i borgeres møde med det somatiske hospitalsvæsen.

  6. Psykisk sygdom og misbrug, hvor der blandt andet fokuseres på styrkelse af forskning og kompetenceudvikling, koordineringen af indsatser og samling af misbrugsbehandling for borgere med psykisk sygdom og samtidigt misbrug i regionen.

  7. Rekruttering, fastholdelse og arbejdsmiljø, hvor der fokuseres på et attraktivt og trygt arbejdsmiljø.

Udkast til høringssvar

Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt Børne- og Ungdomsforvaltningen stiller sig overordnet positive over for treårsplanen, som med sine syv pejlemærker sætter fokus på vigtige udviklingsområder. Forvaltningerne bemærker dog også i udkast til høringssvaret, at det vil være hensigtsmæssigt, at treårsplanen i højere grad har fokus på de udfordringer, som følger af de senere års strukturelle ændringer i psykiatrien. Antallet af borgere med psykiske lidelser er steget, ligesom flere har psykiske lidelser i kombination med andre komplekse sociale problemstillinger. Samtidig er antallet af sengepladser i psykiatrien faldet og flere borgere med psykiske lidelser behandles ambulant. I høringssvaret peges der på, at et tættere tværsektorielt samarbejde ikke løser udfordringerne på psykiatriområdet alene, og opfordrer til, at Regionsrådet tager konsekvensen af de seneste års udvikling og styrker psykiatriområdet.

Det er Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt Børne- og Ungdomsforvaltningens vurdering, at treårsplanen generelt fremstår overordnet i sine løsningsbeskrivelser. I udkast til udvalgenes høringssvar efterlyses derfor en mere konkret udfoldelse af de initiativer, som den beskriver. Høringssvaret bakker endvidere op om planens afsæt i en recoveryorienteret tilgang i den psykiatriske behandling i Region Hovedstaden og anerkender Regionsrådets villighed til at gå forrest i et mere forpligtende samarbejde mellem kommuner og region. I den sammenhæng opfordres imidlertid til mere udgående og opsøgende arbejde fra regionens side, og gør opmærksom på vigtigheden af, at der sikres klare rammer og aftaler om opgavefordeling, behandlingsansvar og økonomi. Mere udgående og opsøgende arbejde fra regionens side vil sikre, at det fortsat er fagpersoner fra psykiatrien, der varetager opgaven tættere på borgernes nærmiljø. Ligeledes kan det på børne- og ungeområdet muligvis medvirke til at forebygge konkrete henvisninger til udredning og behandling i psykiatrien og dermed reducere den indgriben i børnene/de unges hverdag, som en udredning kan medføre. Det vil også give voksne borgere med svære psykiske lidelser lettere adgang til regionens behandlingstilbud, idet de ofte ikke har ressourcer til at rette henvendelse til de relevante tilbud på egen hånd. 

Det nævnes i tre-årsplanen, at regionen vil arbejde for, at misbrugsbehandling til alle borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug samles i regionerne. I udkast til høringssvaret bakke Københavns Kommune ikke op om denne ide og det fremhæves, at en væsentlig del af indsatsen over for den brede målgruppe af borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug er social- og beskæftigelsesrettet. Således er der risiko for at danne nye og uhensigtsmæssige snitflader mellem behandlingen og de sociale indsatser, hvis misbrugsbehandling samles i regionerne. Det er dog forvaltningernes vurdering, at det kan være hensigtsmæssigt at samle den psykiatriske behandling og misbrugsbehandlingen for gruppen af borgere med kroniske psykoser og et samtidig kaotisk stofmisbrug i regionen. 

Udkast til høringssvar har derudover en række øvrige bemærkninger til pejlemærkerne, som fremgår af bilag 2.

På baggrund af ovenstående indstiller forvaltningerne, at udvalgene godkender, at vedlagte bilag 2 oversendes som Københavns Kommunes høringssvar til Region Hovedstadens treårsplan 2020-2022 ”Sammen om psykiatriens udvikling”.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Grundet tidsfristen for høring den 9. september er høringssvaret sendt til Regionsrådet i Region Hovedstaden med forbehold for politisk godkendelse i udvalgene den 18. og 19. september 2019.

 

Nina Eg Hansen, Tobias Børner Stax og Katja Kayser

 

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Et samlet Socialudvalg afgav følgende protokolbemærkning til sagen:

”Socialudvalget mener, at Region Hovedstadens treårsplan er for overordnet og ikke i tilstrækkelig grad adresserer de udfordringer, der kendetegner psykiatrien – herunder at flere borgere med psykiske lidelser har brug for hjælp samtidig med, at der er skåret ned på antallet af sengepladser, så borgerne udskrives før tid. Samtidig mangler der et samlet overblik over indgange til psykiatrien, hvis man ønsker hjælp. Der er behov for, at psykiatrien i højere grad prioriteres inden for de nuværende rammer. Derudover er der behov for, at kommuner og regioner i fællesskab lægger nationalt pres på at få flere ressourcer til psykiatrien som en del af Regeringens 10-års plan for psykiatrien.”

Derudover afgav Konservative og SF følgende protokolbemærkning;

“Det er vigtigt at vi forholder os til hvilket tilbud vi har til mennesker med dobbeltdiagnoser. Regionens vision i “sammen om psykiatrien” om at samle behandlingen af psykiatribrugere med misbrug i regionen er i vores øjne en mulighed for at sikre borgerne en mere sammenhængende behandling. Det kræver dog at man afsøger og afklarer hvilket ansvar der er i forhold til overgangene mellem psykiatrien og socialpsykiatrien. Det er vigtigt at de åbne behandlingstilbud man i højere grad gør brug af i psykiatrien f.eks. åbne sengepladser, ambulant psykiatrisk behandling mv. Ikke skaber et nyt problemområde.”

Til top