Håndtering af medlemsforslag om hjælp til borgere med dobbeltdiagnoser
Resumé
Borgerrepræsentationen vedtog d. 1. juni 2023 et medlemsforslag om hjælp til borgere med dobbeltdiagnoser og om yderligere styrkelse af samarbejdet med regionen om målgruppen, indtil det nye regionale tilbud ibrugtages d. 1. september 2024. Socialudvalget modtager med denne sag forvaltningens forslag til håndtering af medlemsforslaget.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget drøfter, om der til budget 2024 skal arbejdes videre med Socialforvaltningens forslag til, hvordan samarbejdet med regionen kan styrkes yderligere, særligt i forhold til at sikre en helhedsorienteret indsats til borgere med dobbeltdiagnoser, indtil det nye regionale tilbud ibrugtages 1. september 2024.
- at Socialudvalget godkender, at medlemsforslaget om hjælp til borgere med dobbeltdiagnoser vedtaget på Borgerrepræsentationens møde den 1. juni 2023, jf. bilag 1, hermed er håndteret.
Problemstilling
Det stillede medlemsforslag motiveres med, at nogle borgere i Københavns Kommune bliver afvist i psykiatrien på grund af et problematisk forbrug af rusmidler. Dertil beskrives lukningen af 76 sengepladser i afdeling M på Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde i uge 29 og 30 som et eksempel på, hvordan borgere med dobbeltdiagnoser ikke hjælpes tilstrækkeligt. Socialforvaltningen er derfor blevet pålagt at undersøge og komme med forslag til, hvordan samarbejdet med regionen kan styrkes yderligere, særligt i forhold til at sikre en helhedsorienteret indsats til borgere med dobbeltdiagnoser, indtil det nye regionale tilbud ibrugtages den 1. september 2024.
Regeringen, KL og Danske Regioner indgik i maj 2023 en aftale om rammerne for et samlet regionalt tilbud til mennesker, der både har en psykisk lidelse og et behandlingskrævende brug af rusmidler. Regionerne bliver ansvarlige for det nye tilbud til borgere med dobbeltdiagnoser med en gradvis indfasning fra den 1. september 2024. Med aftalen reduceres kommunernes bloktilskud med 17 mio. kr. i 2025,124 mio. kr. i 2026 og 162 mio. kr. i 2027 og frem som følge af opgavebortfald, svarende til den del af den kommunale rusmiddelbehandling, som overgår til de nye tilbud.
Parterne er desuden enige om at omlægge de nuværende 114 særlige pladser til 88 pladser i et længerevarende tilbud forankret i den regionale psykiatri målrettet samme målgruppe. Omlægningen træder i kraft den 1. juli 2024 og medfører, at kommunernes bloktilskud reduceres med 52 mio. kr. i 2024 og 103 mio. kr. i 2025 og frem.
Målgruppeafklaring, indhold, organisering og visitation til det kommende regionale tilbud til borgere med psykisk lidelse og en behandlingskrævende brug af rusmidler er ikke på plads, og det er derfor vanskeligt at vurdere konsekvenserne af aftalen nærmere. Socialforvaltningen er dog bekymret for, at der ikke vil blive oplevet et opgavebortfald svarende til den reducerede økonomi. Det skyldes bl.a., at tilbuddet vil være frivilligt for den enkelte borger, og kommunen vil være forpligtet til at stille behandling til rådighed, hvis det regionale tilbud fravælges, ligesom der i forvejen opleves stigende udgifter til bl.a. ambulant alkoholbehandling. Socialforvaltningen er derfor bekymret for, at forvaltningen kommer til at mangle midler til rusmiddelsbehandling, da kommunen risikerer fortsat at ville skulle løse en del af opgaven, der ikke længere vil blive kompenseret for via bloktilskud.
Der vil derfor være behov for tilførsel af midler ved Budget 2024 eller til Overførselssagen 2023-2024, for at Socialforvaltningen kan styrke indsatsen for borgere med dobbeltbelastning.
Løsning
Socialforvaltningens og regionens samarbejder om borgere med dobbeltbelastning
Kommunerne skal levere behandling til borgere med et problematisk eller behandlingskrævende forbrug af alkohol og/eller stoffer, herunder borgere med dobbeltdiagnoser, jf. sundhedslovens § 141 og servicelovens § 101. I Socialforvaltningen løftes denne opgave for borgere over 18 år bl.a. af Rusmiddelbehandling København, som har over 4.000 borgere i behandling årligt. Rusmiddelbehandling København tilbyder sundhedsfaglig og socialfaglig behandling til borgere, som ønsker at ændre deres forbrug af alkohol og/eller stoffer. Rusmiddelbehandling København arbejder helhedsorienteret med udgangspunkt i den enkeltes behandlingsbehov og ønske, og for familier tilbydes der også særlig familieorienteret rusmiddelbehandling.
Regionen har efter sundhedsloven ansvaret for behandling i praksissektoren og sygehusvæsenet. Behandling af en psykiatrisk lidelse er derfor regionens ansvar, og behandlingen kan foregå ved praktiserende læge, praktiserende psykolog, praktiserende speciallæge i psykiatri og i sygehusvæsenet. En borger skal ikke nødvendigvis være indlagt i regionalt regi for at få psykiatrisk behandling, da regionen også tilbyder ambulant behandling, som Socialforvaltningen supplerer med rusmiddelbehandling og øvrige socialfaglige indsatser.
Det kommunale behandlingssystem må ikke nægte at behandle personer med et rusmiddelforbrug med den begrundelse, at de har en psykisk lidelse. Den regionale psykiatri må ej heller afvise borgere til udredning eller behandling med den begrundelse, at borgeren har en misbrugsproblematik. Det er dog forvaltningens erfaring, at der er borgere, som kan være svære at fastholde i rusmiddelbehandling. Behandling af rusmiddelforbruget vil ofte være en forudsætning for, at borgere kan profitere af psykiatrisk behandling, ligesom behandling af den psykiatriske lidelse ofte vil være en forudsætning for, at borgere kan profitere af rusmiddelbehandling. Derfor er koordination og samarbejde mellem kommunen og regionen omkring samtidig behandling for rusmiddelforbrug og psykisk sygdom helt afgørende
Socialforvaltningen arbejder løbende på at styrke samarbejdet med regionen og vurderer, at der er et tættere og bedre samarbejde med regionen omkring dobbeltbelastede borgere, end der har været tidligere. Kommunen og regionen har i dag en række samarbejder om indsatser målrettet dobbeltbelastede borgere, herunder:
- Kommunal udgående rusmiddelbehandling på botilbud (URUS), hvor Region Hovedstaden bidrager med udgående botilbudsteams på kommunens botilbud.
- Samarbejdsforsøgsmodellen Sammenhængende Psykiatri og Rusmiddelbehandling (SPOR), som er et samarbejde med Psykiatrisk Center Amager for borgere med svær psykisk sygdom og samtidig rusmiddelbrug.
- Koordineret behandlingsforløb med Ambulatorium for Psykoterapeutisk Udvikling (APU). Borgerne er i koordinerede behandlingsforløb tilknyttet behandling i begge sektorer samtidig, og målgruppen er borgere med en ikke-psykotisk psykisk sygdom og samtidigt rusmiddelbrug.
- Projekt ”Fælles fremskudt psykiatri- og rusmiddelindsats på hjemløseområdet” i Udsatteenheden, hvor Københavns Kommune og Region Hovedstadens Psykiatrisk Gadeplansteam samarbejder om at styrke indsatsen målrettet hjemløse borgere, der har et rusmiddelbrug samt en ubehandlet eller mistænkt psykoselidelse.
- Udsatteenheden og Rusmiddelbehandling København samarbejder tæt med Flexklinikken på Bispebjerg Hospital, som er en åben indgang til sundhedsfaglige ydelser for udsatte (ofte dobbeltbelastede) borgere med ringe eller ingen kontakt til sundhedsvæsenet.
Socialforvaltningen indgår også i samordningsudvalg med psykiatrien samt i Sundhedsklynge Byen, hvor det er muligt at løfte ønsker til yderligere samarbejde. I regi af Sundhedsklynge Byen arbejdes der pt. på udvikling af en tværgående fremskudt rusmiddelbehandlerfunktion for indlagte patienter, som er tilknyttet Flexklinikken på Bispebjerg Hospital. Det politiske niveau af Sundhedsklynge Byen skal tage stilling til forslaget til november. Sundhedsklynge Byen er ligesom resten af landets sundhedsklynger tildelt midler i forbindelse med økonomiaftalerne for hhv. regionerne og kommunerne.
Forslag til at styrke samarbejdet med regionen om dobbeltbelastede borgere
Af medlemsforslaget fremgår det, at der ønskes forslag, der kan styrke indsatsen over for målgruppen frem mod ibrugtagning af det nye tilbud den 1. september 2024. En ny indsats kan dog tidligst opnå finansiering i budget 2024. Forvaltningen vurderer, at der tidligst vil kunne blive ansat medarbejdere fra den 1. januar 2024, hvis der bevilges midler i budget 2024, hvorefter der skal forventes en introduktionsperiode for de nye medarbejdere. Yderligere vil det først være muligt for kommunen at visitere til det nye regionale tilbud den 1. januar 2025 med en trinvis indfasning og forventning om fuld indfasning fra 2027. Forvaltningen anbefaler derfor, at en eventuel bevilling af midler til et budgetforslag som minimum varer til og med 2026.
Nedenfor præsenteres forslag til områder, der med tilførsel af midler vil kunne styrke indsatsen over for målgruppen. Forslagene kan skaleres og kan ligeledes udfoldes i et budgetnotat til budgetforhandlingerne.
Styrke Rusmiddelbehandling København (estimerede udgifter: 3,6 mio. kr. årligt)
Med forslaget ansættes der 6 medarbejdere tilknyttet de seks hovedenheder i Rusmiddelbehandling København, som både interne kollegaer og eksterne samarbejdspartnere kan kontakte, når en borger med dobbeltbelastning har brug for en koordinerende og/eller rusmiddelbehandlende indsats. Medarbejderne får til opgave at styrke samarbejdet mellem enheden og psykiatrien. Forslaget vil styrke et koordineret og brobyggende samarbejde mellem Rusmiddelbehandling København, behandlingspsykiatrien og andre relevante aktører og understøtte de konkrete samarbejder, der er mellem region og kommune, så flere borgere vil kunne få hjælp og støtte. Forslaget vil også styrke den konkrete rusmiddelorienterede indsats til dobbeltbelastede borgere og give mere tid til at samarbejde med den enkelte borger.
Målgruppen er dobbeltbelastede borgere, der enten selv søger rusmiddelbehandling og/eller forsøges brobygget til rusmiddelbehandlingen fra fx psykiatrien, Flexklinikken eller internt i kommunen. Borgere i målgruppen er på grund af dobbeltbelastningsproblematikker ofte svære at fastholde, og de har ofte brug for skræddersyede behandlings- og brobygningsaktiviteter for at få den nødvendige støtte. Indsatsen for målgruppen kan derfor med fordel styrkes.
Styrke Udsatteenheden (estimerede udgifter: 1,2 mio. kr. årligt)
Med forslaget ansættes der to koordinerende sagsbehandlere i Udsatteenheden, der via en fremskudt myndighedsfunktion kan tilbyde en fleksibel og håndholdt indsats i samarbejdet med borgeren og samarbejdspartnere. Den fleksible og håndholdte indsats til dobbeltbelastede borgere er afgørende for at lykkes i samarbejdet med bl.a. psykiatrien om denne udsatte målgruppe. Forslaget vil styrke Udsatteenhedens indsats overfor dobbeltbelastede borgere yderligere og styrke arbejdet med at følge op på aftaler og effekten af indsatser, så borgerens handleplan løbende tilpasses borgerens ønsker og behov.
Målgruppen er hjemløse og/eller funktionelt hjemløse borgere, der grundet rusmiddelorienterede og psykiatriske udfordringer har behov for en meget håndholdt og koordinerende indsats for at blive set, udredt og imødekommet i de kommunale og regionale støtte- og behandlingstilbud. Borgernes problemstillinger er ofte komplekse, sammensatte og gensidigt afhængige. Det er derfor en målgruppe, der er behov for at skabe individuelt tilpassede rammer om, der gør det muligt at samarbejde med borgeren.
Fælles pulje for udsatte- og psykiatriområdet med midler til køb af pladser i døgnregi (estimerede udgifter: 16,2 mio. kr. årligt)
Med forslaget oprettes en pulje målrettet dobbeltbelastede borgere på udsatte- og psykiatriområdet med behov for støtte og behandling i døgnregi. Puljen kan anvendes til køb af pladser på private botilbud, som supplement til Socialforvaltningens egne pladser. Hertil vil der være behov for to ekstra sagsbehandlere til sagsbehandling, herunder visitation, kontraktforhandling, opfølgning og videre indstilling til relevante tilbud, da det fortrinsvis forventes at være pladser på midlertidige botilbud efter servicelovens § 107. Målgruppen for de supplerende køb vil være borgere med dobbeltbelastningsproblematikker, herunder borgere uden diagnose, men med adfærd og/eller funktionsbeskrivelser, der indikerer en dobbeltbelastning.
Forvaltningen forventer, at puljen særligt vil blive brugt til køb af pladser til den voksende gruppe af unge borgere med dobbeltbelastninger. Tilføjelse af midler til en pulje til køb af pladser i døgnregi vil væsentligt kunne forbedre Socialforvaltningens muligheder for at yde en reel og nødvendig støtte og behandlingsindsats til en meget udsat målgruppe.
Økonomi
De skitserede tiltag forudsætter budgettilførsel og kan alle skaleres. Der henvises til de angivne estimater herfor.
Videre proces
Socialforvaltningen vil på baggrund af udvalgets drøftelse udarbejde evt. budgetnotater til forhandlingerne om Budget 2024.
Mikkel Boje
/ Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingens 1. at punkt blev drøftet.
Indstillingens 2. at punkt blev godkendt.
Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.