Flytning og ombygning af institutioner i Borgercenter Børn og Unge
Resumé
Socialudvalget har bestilt en sag med status på de kommende flytninger og samlokaliseringer af tilbuddene Specialinstitutionen Skodsborg, Ungehuset Emdrup og Skole- og dagbehandlingstilbuddet Solbakken. Socialudvalget ønskede samtidigt at blive orienteret om hhv. trivslen, personaleomsætningen og sygefraværet på Specialinstitutionen Skodsborg og Ungehuset Emdrup. Forvaltningen opstarter i efteråret 2023 en medarbejderproces ift. trivsel, for de medarbejdere der er berørte af flytningen.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager indstillingen til efterretning
Problemstilling
Der blev i budget 2023 afsat midler til en planlægningsbevilling (SO07 – se bilag 1), der skulle afdække mulighederne for at modernisere de to døgninstitutioner Specialinstitutionen Skodsborg og Ungehuset Emdrup og samtidigt kapacitetsudvide pladserne på Skodsborg. Det medfører, at Skodsborg skal flyttes til Ungehuset Emdrups lokalisering, som samtidigt skal moderniseres og renoveres. For at gøre plads til de unge fra Skodsborg, vil forvaltningen flytte dagbehandlingstilbuddet Solbakkens satellitafdeling i Emdrup og samlokalisere den med Solbakkens afdeling i Valby. Solbakkens satellitafdeling har i dag til huse i hovedbygningen i Ungehuset Emdrup.
Planlægningsbevillingen kommer på baggrund af, at Socialforvaltningen er udfordret af utidssvarende og utilstrækkelige fysiske rammer på de to tilbud. For begge tilbud er målgruppen børn og unge med psykiatriske vanskeligheder og udadreagerende adfærd.
I forbindelse med behandlingen af planlægningsbevillingen, bestilte Socialudvalget en opfølgende sag, der nærmere beskriver status for de forestående flytninger og giver et grafisk overblik over flytningerne. Derudover har udvalget ønsket, at sagen samtidig beskriver personaleomsætning og trivsel på de to tilbud.
Løsning
Siden budget 2023 har forvaltningen gennemført en afdækning af, hvordan flytningerne og samlokaliseringen af de tre tilbud kan gennemføres og hvad det vil kræve. Nedenfor gives en status på dette. For et grafisk overblik over de tre flytninger henvises til bilag 2. Moderniseringen af døgninstitutionerne og flytningen af borgerne forventes først at være fuldt implementeret om nogle år. I mellemtiden overvejer Socialforvaltningen den fremadrettede brug af Skodsborgs nuværende bygning. Forvaltningen har foreløbig ikke planer om at opgive bygningen i Skodsborg, men vil afdække andre relevante anvendelsesmuligheder
Status på flytninger
Nybyggeri til Specialinstitutionen Skodsborg
I planlægningsfasen er det blevet bekræftet, at der på matriklen i Emdrup kan ske en udvidelse af antallet af pladser på Specialinstitutionen Skodsborg, så der etableres i alt 14 pladser ved nybyggeri. Tilbuddet er i dag beliggende i Skodsborg ud til Øresund, i en ældre nedslidt ejendom, og er normeret til otte pladser, herunder tre delvis lukkede pladser.
Nybyggeriet giver mulighed for rummelige værelser for de unge samt gode fællesarealer. Byggeriet vil blive opført i ét plan, hvilket forventes at forbedre sikkerheden for de unge og medarbejderne, da trappeopgange mellem to etager erfaringsmæssigt kan være et sted, hvor der lettere opstår utrygge episoder.
Socialforvaltningen har været i dialog med Socialtilsynet om den konkrete udformning af kapacitetsudvidelsen, inklusiv de tre delvis lukkede pladser. Socialtilsynet har oplyst forvaltningen om mulighederne for at indrette institutionen og de delvis lukkede pladser på en måde så der, modsat i dag, ikke står tomme værelser til rådighed ved aktivering af det delvis lukkede anbringelsesgrundlag, ligesom de unge får et bedre udendørsområde i form af en atriumgård.
Forvaltningen er opmærksom på, at der kan være udfordringer ved at have to døgninstitutioner, hver især med en målgruppe med svære udfordringer, placeret på samme matrikel tæt på hinanden. Forvaltningen vil i arbejdet med etablering af Skodsborg tage højde for dette og sikre, at der skabes forsvarlige rammer for de to tilbud, herunder ved at få separate indgange og delvist adskilte udearealer for de to målgrupper, ligesom der vil være skemaer for brug af fælleslokaler, som træningsrum osv., så målgrupperne holdes adskilt i det daglige.
Flytningen ind til København har flere faglige gevinster for de indskrevne børn og unge på Skodsborg, da de derved får bedre mulighed for at bevare en tilknytning til deres familie og netværk, samtidigt med, at de kommer tættere på skole og fritidsliv.
Modernisering af Ungehuset Emdrup
Ungehuset Emdrup, der er placeret tæt ved Emdrup Torv, vil i forbindelse med moderniseringen få udvidet kapaciteten her fra 14 til 16 pladser, hvilket der også før har været på institutionen. Grundet en ændring i målgruppen er antallet af pladser for nuværende reduceret til 14. Matriklen i Emdrup vil efter samlokaliseringen og kapacitetsudvidelsen af Specialinstitutionen Skodsborg i alt huse en kapacitet på 30 pladser fordelt på de to institutioner.
Tilbuddene vil fortsat blive drevet som to separate institutioner med hver sin målgruppe. Ligesom de anbragte unges hverdag på hhv. Ungehuset Emdrup og Specialinstitutionen Skodsborg fortsat vil være organiseret omkring de enkelte afdelinger/boenheder, hvor der fx spises sammen morgen og aften. Forvaltningen vil i den videre planlægningsfase undersøge, hvordan der kan skabes de bedste betingelser for udemiljøer for begge institutioner på matriklen.
Samlokalisering af Solbakken
Solbakkens to dagtilbudsafdelinger i hhv. Emdrup og Valby skal samles på Solbakkens matrikel i Valby. Forvaltningen har i planlægningsfasen afdækket, at det sker mest hensigtsmæssigt ved at etablere en ny bygning i forbindelse med en eksisterende nyere bygning på Solbakkens matrikel i Valby. Den eksisterende bygning er ikke indrettet optimalt til tilbuddet, og derfor vil denne nyere bygning i stedet blive moderniseret i forbindelse med opførelsen af den nye bygning, som skal huse Solbakkens nuværende satellitafdeling med 30 udskolingselever i Emdrup.
Medarbejdertrivsel
Socialudvalget har bedt om oplysninger vedr. medarbejdertrivslen på Specialinstitutionen Skodsborg og Ungehuset Emdrup.
Det fremgår af den seneste trivselsrapport fra 2023, at Specialinstitutionen Skodsborg ligger stabilt på bl.a. temaerne ”trivsel og motivation”, ”arbejdsfællesskaber” og ”ledelsen” ift. niveauet i 2021 og er på samme niveau som resten af Center for Socialpædagogik og Psykiatri og resten af udførerområdet i Borgercenter Børn og Unge. Temaerne ”fysisk arbejdsmiljø” og ”sundhedsfremme” har haft en markant stigning fra 2021 til 2023, og ligger samtidigt væsentlig højere end resten af centeret.
Ungehuset Emdrup er i den seneste trivselsrapport fra 2023 gået frem på alle temaer ift. Undersøgelsen fra 2021. Der kan især nævnes markante stigninger inden for temaerne ”nærmeste leder”, ”trivsel og motivation” og ”sundhedsfremme”. Temaet ”fysisk arbejdsmiljø” har haft en lille stigning, men scorer stadig markant under både centeret og hele udførerområdet. Begge tilbud har arbejdet systematisk med trivsel de seneste år, blandt andet understøttet af Arbejdsmiljø København, hvilket afspejles i trivselsundersøgelsen for 2023.
I juni 2023 blev der afholdt et indledende møde i Borgercenter Børn og unge i arbejdsmiljøgruppen, hvor flytningerne af de to tilbud blev drøftet mhp. på bl.a. at vende trivsel ift. flytningen. De to tilbud vil i efteråret opstarte en inddragende proces for medarbejderne, hvor medarbejdernes synspunkter ift. arbejdsmiljø, trivsel osv. vil komme til udtryk. Denne proces forventes færdig i januar 2024.
Personaleomsætning, sygefravær og tilsyn
Skodsborg har haft en personaleomsætning på 26,2 % i perioden april 2022 til marts 2023. Det svarer til syv medarbejdere. Det er en anelse højere end resten af udførerområdet, hvor gennemsnittet er 21,1 %
Skodsborg har i perioden januar til april 2023 haft et sygefravær på 7,9 dage pr. ansat, hvilket er et fald fra samme periode sidste år, hvor tallet var 9,2. Det er dog højere sammenlignet med Center for Socialpædagogik og Psykiatri, hvor tallet er på 4,8 dage og for hele udførerområdet i Borgercenter Børn og Unge, hvor tallet er 4,4 dage. Skodsborg har en gennemsnitlig score på 4,3 (skal 1-5) ved Socialtilsynets seneste rapport. Tilbuddet scorer 3 (i middel grad opfyldt) ved temaerne fysiske rammer og de unges trivsel.
Ungehuset Emdrup har haft en personaleomsætning på 53,6 % i perioden april 2022 til marts 2023. Det er svarende til i alt 16 medarbejdere, hvilket er højere end udførerområdets gennemsnit på 21,1 %. Den høje personaleomsætning kan skyldes den større omorganisering, som tilbuddet har været igennem det seneste år med blandt andet ændring af tilbuddets målgruppe. Der er pr. 1. januar 2023 ansat en ny leder på Ungehuset Emdrup, som arbejder målrettet på at styrke samarbejde og fællesskab i medarbejdergruppen. Dette bliver understøttet af forløb med Arbejdsmiljø København.
Ungehuset Emdrup har haft et sygefravær på 9,5 dage pr. ansat i perioden januar til april 2023, hvilket er en stigning fra 7,8 fra samme periode sidste år. Det er ligeledes markant højere end centerets og udførerområdet i Borgercenter Børn og Unge. Ungehuset Emdrup har en gennemsnitlig score på 4,5 (skala 1-5) ved Socialtilsynets seneste tilsynsrapport. Det er kun ved temaet fysiske rammer, at de scorer 3 (i middel grad opfyldt).
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser ved indstillingen.
Videre proces
Anlægsbevillingen til samlokalisering af Solbakken i Valby bliver løftet til Budget 2024 og anlægsbevillingen til modernisering af Ungehuset Emdrup samt kapacitetsudvidelse af Specialinstitutionen Skodsborg via flytning til Ungehusets matrikel i Emdrup forventes ansøgt ved Overførselssagen 2023/2024.
Mikkel Boje
/ Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.
Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.