Kriterier for uddeling af frivillighedsmidler i 2017
Socialudvalget skal tage stilling til kriterierne for fordeling af puljen til frivilligt socialt arbejde, § 18-midlerne, for 2017.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender, at fordelingen af § 18-midlerne til frivilligt socialt arbejde i 2017 baseres på den hidtidige praksis, hvor der gives bevillinger til så mange projekter som muligt og få afslag frem for fuld bevilling til færre projekter,
- at Socialudvalget beslutter, om der i 2017 skal afsættes 1 mio. kr. af § 18-puljen til et særligt prioriteret tema, og i så fald hvilket,
- at Socialudvalget godkender, at 15 % af § 18-puljen fortsat afsættes til treårige projekter, hvor samskabelsesprojekter prioriteres, og
- at Socialudvalget godkender, at ansøgninger, som modtages efter ansøgningsfristens udløb, afvises og henvises til næste års ansøgningsrunde.
Problemstilling
På Socialudvalgets møde d. 2. december 2015 blev det besluttet, at Socialudvalget i foråret 2016 skal drøfte kriterierne for uddelingen af § 18-midlerne til frivilligt socialt arbejde for 2017. Udvalget skal blandt andet forholde sig til, om de treårige samskabelsesprojekter fortsat skal prioriteres. På baggrund af dialog med Socialudvalgets underudvalg for uddeling af midlerne fremlægges nu et forslag til kriterier for uddelingen af § 18-midlerne for 2017.
Løsning
Den nuværende praksis for uddelingen af § 18-midlerne er, at der gives mange bevillinger og relativt få afslag. I uddelingen for 2016 blev der givet 14 afslag svarende til 5,2 % af alle rettidigt modtagne ansøgninger. Derudover gives der mange genbevillinger. Få afslag og mange genbevillinger betyder et mindre økonomisk råderum til nye ansøgere og betyder desuden, at mange projekter ikke kan få bevilget deres ansøgte beløb. Det medfører, at mange projekter må nedjustere deres mål og indsatser.
Der er også fordele ved den nuværende praksis. Det er muligt at støtte det frivillige sociale arbejde på tværs af hele København uagtet projektets størrelse, målgruppe og aktiviteter. Derudover har det en stor betydning for de mindre foreninger at modtage støtte fra § 18-puljen hvert år, selvom det er en reduceret bevilling, da et afslag i mange tilfælde vil betyde afbrydelse af igangværende aktiviteter.
Socialudvalgets underudvalg anbefaler derfor at beholde nuværende praksis. Det foreslås dog, at ansøgningsskemaet til § 18-midlerne 2017 tilføjes en rubrik, hvor foreningerne skal tage stilling til, om projektet kan gennemføres for en mindre bevilling end det ansøgte, samt hvilken konsekvens det vil have.
Underudvalget ønsker også at skabe et større økonomisk råderum i § 18-puljen, som kan anvendes til nye projekter og ansøgere. Det kan dels skabes ved, at man arbejder for, at en af de foreninger, der årligt støttes med et stort beløb fra § 18-puljen, får en fast budgetbevilling i årets budgetforhandlinger. Dels ved at man i mindre grad prioriterer de store veletablerede organisationer, der forventes at kunne rejse penge via andre kanaler end § 18-puljen.
Prioriteret tema for 2017
På baggrund af dialogen med underudvalget foreslås det at reservere en mindre del af puljen på ca. 1 mio. kr. til et tema. Med et tema har Socialudvalget mulighed for at sætte fokus på og prioritere et specifikt område. Som oplæg til drøftelse og udvælgelse af et tema præsenteres her de temaer, som underudvalget har medvirket til at formulere:
- Beskæftigelse og frivillighed – fokus på aktiviteter, hvor udsatte borgere selv bliver frivillige og hermed får en mere meningsfuld og struktureret hverdag med fx job, deltagelse i peer to peer aktiviteter etc. Ved at inddrage brugerne som frivillige bliver de en del af et fællesskab, føler sig mindre ensom og forbedrer på sigt egen livsmestring.
- Små foreningers frivillige arbejde – hermed signaleres, at Socialudvalget ønsker at støtte de mindre frivillige foreninger, der drives lokalt og ikke har en stor organisation i ryggen. Det er de lokale fællesskaber og løsninger, der er i centrum.
Underudvalget peger også på, at Socialudvalget efter drøftelse kan vælge:
- Et andet specifikt område som tema – fx et område, der har været mindre prioriteret de seneste år, og hvor der kunne være en interesse for at gøre noget ekstra.
Det valgte tema vil fremgå i annonceringen af puljen i aviser, på hjemmesiden og på informationsmøder.
Treårige bevillinger og samskabelsesprojekter
Samskabelse er et af Socialstrategiens grundprincipper, og det foreslås derfor, at der fortsat afsættes 15 % af de samlede midler til treårige projekter, hvor samskabelse prioriteres. Med samskabelse menes, at det enkelte projekt ikke på forhånd har defineret problem og løsning, men i stedet vægter at inddrage flere aktører i en proces omkring problemforståelser og mulige løsninger.
Afvisning af for sent ankomne ansøgninger
For at sikre en lige behandling af alle ansøgninger, anbefaler Socialforvaltningen at holde fast i princippet om, at for sent ankomne ansøgninger afvises og i stedet henvises til næste års ansøgningsrunde.
Økonomi
Der er 11,3 mio. kr. til ny uddeling i puljen for frivilligt socialt arbejde 2017. Derudover er der bevillinger på 3,6 mio. kr. til treårige bevillinger fra tidligere år og 1,6 mio. kr. til Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde og de tre frivilligcentre.
Videre proces
Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen for uddeling af § 18-midler, vil denne danne grundlag for uddelingen af midler i 2017.
Nina Eg Hansen
/Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Under punktets behandling deltog vicekontorchef Eva Stokbro Jensen.
Medlem af Underudvalget Anne Mette Omø Carlsen (Ø) orienterede Socialudvalget om Underudvalgets drøftelser om kriterierne for fordeling af § 18-midlerne.
Indstillingen blev godkendt med bemærkninger om, at Socialudvalget ønsker, at der i forbindelse med fordelingen af § 18-midler i 2017 afsættes 1 mio. kr. til et særligt tema om beskæftigelse og frivillighed.