Mødedato: 18.05.2011, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Orientering om antallet af udsættelser i Københavns Kommune i 2010

Se alle bilag
Tal for Domstolsstyrelsen viser, at antallet af borgere, som udsættes af deres bolig, har været stigende de seneste år. På denne baggrund har Socialforvaltningen indhentet tal fra styrelsen om Københavns Kommune, som viser samme stigende tendens.  

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller
1.  at Socialudvalget tager notat om udsættelser Københavns Kommune i 2010 til efterretning.

Problemstilling

På mødet den 8 september 2010 havde Socialudvalget en temadrøftelse om principperne for boligsocial anvisning. Udvalget ønskede i den forbindelse at få afdækket:
  • Hvorvidt der er en lovmæssig barriere for, at kommunen kan betale en huslejerestance.
  • Hvorvidt der er krav til størrelsen af en lejlighed, der anvises til en familie.
  • En redegørelse for antallet af udsatte familier i 2010 sammenlignet med udsættelser tidligere år.
  • Såfremt det var muligt ønskede udvalget endvidere oplyst, hvor mange varslinger om udsættelse, der effektueres, og hvor mange af disse, der omfatter familier med børn.
De to førstnævnte spørgsmål blev søgt besvaret ved notat, som blev omdelt på udvalgets møde den 3. november 2010. Notatet vedhæftes som bilag 2 til denne indstilling. Nærværende sag søger at besvare de to sidste punkter. På grund af manglende datagrundlag er det kun i begrænset omfang muligt at drage sammenligning med tidligere år.

Socialudvalget har desuden den 2. marts 2011 bedt om en orientering om det øgede antal udsættelser i 2010. 


Løsning

Et af Socialudvalgets pejlemærker er langtidsfattigdom. Antallet af udsættelser er en af indikatorerne for antallet af borgere i langtidsfattigdom. I 2010 blev 797 borgere udsat af deres bolig i Københavns Kommune. Antallet af udsættelser har været stigende de seneste år, både i Københavns Kommune og på landsplan. Det øgede antal udsættelser har betydet, at Socialforvaltningen i oktober 2010 rettede henvendelse til Domstolsstyrelsen med henblik på at få mere præcise oplysninger om udsættelser i Københavns Kommune. De hidtil tilgængelige opgørelser var baseret på retskredse.

Antallet af udsættelser i Københavns Kommune har de seneste år været stigende. Figuren nedenfor viser udviklingen fra 2007 til 2010 i Københavns Kommune ifølge opgørelse fra Domstolsstyrelsen.

  2007 2008 2009 2010
Udsættelser Københavns Kommune 438 492 605 797

I 2010 modtog forvaltningen 1953 varslinger om udsættelse. Dette betyder, at 40,8 % af de husstande, som varsles udsat også ender med en udsættelse, mens 59,2 % ikke ender med en effektueret udsættelse.

I 2007 udgjorde husstande uden børn 85 % af udsættelserne, mens 15 % af de udsatte husstande havde hjemmeboende børn. I 2010 udgjorde husstande uden børn 82,1 % af de udsatte, mens husstande med hjemmeboende børn udgjorde 17,9 %. I 2010 udgjorde husstande med hjemmeboende børn 31,3 % af de husstande som blev varslet udsat, mens husstande uden børn udgjorde 68,7 % af de varslede. Da det er en langvarig proces at identificere de udsatte familier, er der ikke identificeret udsatte i de mellemliggende år (se bilag 1 for en uddybning).

Socialforvaltningen og den almene sektor er begge opmærksomme på det stigende antal udsættelser. Udsættelser blev derfor tema i forhandlingerne om den nye aftale om rammer for udlejning af almene boliger, som Borgerrepræsentationen tiltrådte den 16. december 2010.

På baggrund af aftalen er der i regi af Samarbejdsforum mellem Københavns Kommune og den almene sektor nedsat en tværgående arbejdsgruppe, som skal skabe fælles viden om parternes forhold, muligheder og interesser. Arbejdsgruppen skal også forsøge at identificere muligheder for bedre forebyggelse af udsættelser og på den baggrund komme med forslag om nye initiativer. Arbejdsgruppen mødtes første gang den 11. april 2011.

Alle data i forvaltningens undersøgelse er hentet på baggrund af manuel identifikation af de udsatte, hvilket er en tung og tidskrævende administrativ proces. Dette skyldes blandt andet, at boligorganisationerne ikke har mulighed for at registrere beboernes personnumre. De udsatte har derfor måtte identificeres på baggrund af navn og/eller adresse, i det omfang, dette har været muligt. Processen har imidlertid været nødvendig for at kunne indsamle data om de udsatte.

Økonomi

Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen vil i løbet af 2011 dels internt, dels i samarbejde med de almene boligorganisationer og de øvrige forvaltninger arbejde på at afdække årsager til udsættelser og redskaber til forebyggelse af udsættelser. Forvaltningen vil desuden arbejde på at skaffe yderligere viden om de udsatte ud fra tilgængelige registre.
Bilag 1: Notat om udsættelser i Københavns Kommune i 2010
Bilag 2: Uddybende notat om udsættelser (også omdelt på SUD mødet den 3. november 2010)

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt

Til top