Orientering om antallet af udsættelser i Københavns Kommune i 2010
Indstilling og beslutning
1. at Socialudvalget tager notat om udsættelser Københavns Kommune i 2010 til efterretning.
Problemstilling
- Hvorvidt der er en lovmæssig barriere for, at kommunen kan betale en huslejerestance.
- Hvorvidt der er krav til størrelsen af en lejlighed, der anvises til en familie.
- En redegørelse for antallet af udsatte familier i 2010 sammenlignet med udsættelser tidligere år.
- Såfremt det var muligt ønskede udvalget endvidere oplyst, hvor mange varslinger om udsættelse, der effektueres, og hvor mange af disse, der omfatter familier med børn.
Socialudvalget har desuden den 2. marts 2011 bedt om en orientering om det øgede antal udsættelser i 2010.
Løsning
Antallet af udsættelser i Københavns Kommune har de seneste år været stigende. Figuren nedenfor viser udviklingen fra 2007 til 2010 i Københavns Kommune ifølge opgørelse fra Domstolsstyrelsen.
2007 | 2008 | 2009 | 2010 | |
Udsættelser Københavns Kommune | 438 | 492 | 605 | 797 |
I 2010 modtog forvaltningen 1953 varslinger om udsættelse. Dette betyder, at 40,8 % af de husstande, som varsles udsat også ender med en udsættelse, mens 59,2 % ikke ender med en effektueret udsættelse.
I 2007 udgjorde husstande uden børn 85 % af udsættelserne, mens 15 % af de udsatte husstande havde hjemmeboende børn. I 2010 udgjorde husstande uden børn 82,1 % af de udsatte, mens husstande med hjemmeboende børn udgjorde 17,9 %. I 2010 udgjorde husstande med hjemmeboende børn 31,3 % af de husstande som blev varslet udsat, mens husstande uden børn udgjorde 68,7 % af de varslede. Da det er en langvarig proces at identificere de udsatte familier, er der ikke identificeret udsatte i de mellemliggende år (se bilag 1 for en uddybning).
Socialforvaltningen og den almene sektor er begge opmærksomme på det stigende antal udsættelser. Udsættelser blev derfor tema i forhandlingerne om den nye aftale om rammer for udlejning af almene boliger, som Borgerrepræsentationen tiltrådte den 16. december 2010.
På baggrund af aftalen er der i regi af Samarbejdsforum mellem Københavns Kommune og den almene sektor nedsat en tværgående arbejdsgruppe, som skal skabe fælles viden om parternes forhold, muligheder og interesser. Arbejdsgruppen skal også forsøge at identificere muligheder for bedre forebyggelse af udsættelser og på den baggrund komme med forslag om nye initiativer. Arbejdsgruppen mødtes første gang den 11. april 2011.
Alle data i forvaltningens undersøgelse er hentet på baggrund af manuel identifikation af de udsatte, hvilket er en tung og tidskrævende administrativ proces. Dette skyldes blandt andet, at boligorganisationerne ikke har mulighed for at registrere beboernes personnumre. De udsatte har derfor måtte identificeres på baggrund af navn og/eller adresse, i det omfang, dette har været muligt. Processen har imidlertid været nødvendig for at kunne indsamle data om de udsatte.
Økonomi
Videre proces
Bilag 2: Uddybende notat om udsættelser (også omdelt på SUD mødet den 3. november 2010)
Beslutning
Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt