Beslutning vedr. indførelse af tilsyn og PDA i Socialforvaltningens hjemmehjælp
Indstilling og beslutning
- at Socialudvalget godkender, at der indføres internt tilsyn med de kommunale og private leverandører af hjemmehjælpsydelser i Socialforvaltningen samt
- at Socialudvalget godkender, at der indtil videre ikke indføres PDA’ere i Socialforvaltningens hjemmehjælp.
Problemstilling
Socialudvalget godkendte den 12. januar 2011 en indstilling vedrørende Socialforvaltningens handleplan for opfølgning på KPMGs hjemmeplejeundersøgelse, og besluttede samtidig, at forvaltningen i løbet af foråret 2011 skulle forelægge udvalget en indstilling vedrørende eventuel etablering af tilsyn med Socialforvaltningens leverandører af hjemmehjælpsydelser samt eventuel indførelse af PDA’er i forvaltningens hjemmehjælp.
Socialudvalget godkendte indstillingen med en bemærkning om, at de tiltag, der indføres som følge af Socialforvaltningens handleplan for opfølgning på KPMGs hjemmeplejeundersøgelse ikke må betyde flere administrative byrder for frontpersonalet.Løsning
Tilsyn
KPMG konkluderede i hjemmeplejerapporten, at Socialforvaltningen ikke i fuld udstrækning benytter sine muligheder og forpligtelser vedrørende kontrol og tilsyn med de private leverandører af hjemmehjælp. KPMG anbefaler derfor, at forvaltningen udbygger sin løbende kontrol med leverandørerne, og at forvaltningen endvidere udarbejder en procedure for systematisk og løbende kontrol af de private leverandørers overholdelse af indholdet i deres kontrakt, eksempelvis i form af stikprøvevis uanmeldt tilsyn fra visitationen.
Socialministeren har derudover den 16. marts 2011 fremsat lovforslag om en skærpelse af den kommunale tilsynsforpligtelse på hjemmehjælpsområdet. Forslaget vedrører både den kommunale og de private leverandører, og pålægger kommunerne at udarbejde og offentliggøre en tilsynspolitik med klare retningslinjer og faste procedurer for, hvordan kommunen vil tilrettelægge et tilsyn med hjælpen til borgeren. Tilsynspolitikken skal være udarbejdet og offentliggjort inden udgangen af 2011. Det forventes, at lovforslaget gennemføres, som det foreligger.
På baggrund af ovenstående anbefaler Socialforvaltningen, at der medio 2011 etableres et internt tilsyn med den kommunale og de private leverandører af hjemmehjælpsydelser til forvaltningens borgere. Tilsynet skal bestå i en styrkelse af forvaltningens nuværende interne tilsynspraksis, som udgøres af en løbende opfølgning på borgerne samt en årlig brugerundersøgelse. Desuden er såvel den kommunale som de private leverandører af hjemmehjælpsydelser i dag forpligtet til at have en beskrevet egenkontrol i forbindelse med deres levering af hjemmehjælpsydelser.
Styrkelsen af tilsynspraksissen bør bestå af følgende elementer, hvis formål er at sikre, at forvaltningen fremadrettet opfylder Socialministeriets fremsatte lovforslag, og endvidere imødekommer KPMGs anbefalinger:
- En årlig brugerundersøgelse i forbindelse med opfølgning på borgere, der allerede modtager hjemmehjælpsydelser. Undersøgelsen skal forestås af Hjemmeplejevisitationen, og vil være formet som en spørgeskemaundersøgelse, der strækker sig over tre måneder. Perioden på tre måneder sikrer et tilstrækkeligt antal besvarelser.
- Kvartalsmæssig opfølgning på, om borgeren modtager de visiterede ydelser. Opfølgningen skal foregå en konkret dag, og skal forestås af Hjemmeplejevisitationen, der via en rundringning til modtagere af hjemmehjælpsydelser vil undersøge, om der er overensstemmelse mellem leverandørernes kørebøger og de ydelser, borgeren har modtaget den pågældende dag.
- Årlig afrapportering til Socialudvalget om resultatet af effekten af den kommunale tilsynspraksis.
- Socialforvaltningen vil derudover i alle kontrakter med private leverandører af hjemmehjælpsydelser stille krav til metodebeskrivelse for egenkontrol af levering af de visiterede hjemmehjælpsydelser. Der stilles allerede i dag tilsvarende krav til den kommunale leverandør.
Forvaltningen vurderer, at det vil koste ca. 200.000 kr. pr. år at etablere et skærpet internt tilsyn med den kommunale og de private leverandører af hjemmehjælpsydelser.
Som alternativ til det interne tilsyn kan der etableres et eksternt tilsyn med den kommunale og de private leverandører af hjemmehjælpsydelser. Forvaltningen vurderer på baggrund af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens erfaringer på området, at et ekstert tilsyn vil koste ca. 16.800 kr. pr. leverandør svarende til en samlet pris på ca. 352.800 kr. pr. år.
PDA
KPMG konkluderede i hjemmeplejerapporten, at Socialforvaltningen bør overveje, om kontrolmiljøet omkring registrering af medarbejdertid og leverede ydelser kan styrkes – eksempelvis ved implementering af it-understøttede systemer som PDA. KPMG anbefalede endvidere, at forvaltningen bør overveje at indføre PDA til elektronisk registrering af besøg, noter, aflysninger mv.
Socialforvaltningen gennemførte i 2010 et pilotprojekt med håndholdte PDA’er i forvaltningens Udførerenhed – i hjemmehjælpen såvel sygeplejen. Pilotprojektet viste, at PDA’en medfører belastende sagsgange for frontpersonalet, idet PDA’ens systemiske formåen og kommunens sikkerhedssystemer kræver mange gentagne indtastninger af koder, førend man kan bruge PDA’ens funktionaliteter (jf. bilag 1).
Pilotprojektet viste endvidere, at PDA’en dette til trods udgør et godt og nyttigt arbejdsredskab for frontpersonalet i sygeplejen, idet medarbejderne via PDA’en blandt andet har fået øget mulighed for dokumentation og journaladgang (herunder medicinhåndtering), hvilket har lettet sygeplejens arbejdsgang hos borgeren. PDA’en er derfor siden pilotprojektets afslutning blevet indført som et permanent arbejdsredskab i sygeplejen.
Pilotprojektet viste imidlertid også, at frontpersonalet i hjemmehjælpen ikke oplevede en fornyet funktionalitet som følge af brugen af PDA’en. PDA’en blev derfor først og fremmest oplevet som en upraktisk belastning af de eksisterende arbejdsgange, og blev endvidere af frontpersonalet opfattet som et kontrolværktøj i forhold til deres arbejde.
I henhold til Socialudvalgets beslutning om, at forvaltningen ikke som følge af KPMGs hjemmeplejerapport må indføre tiltag, der medfører administrative byrder for frontpersonalet, anbefaler forvaltningen derfor, at Socialudvalget træffer beslutning om indtil videre ikke at indføre PDA’er i hjemmeplejen.
Det er i øvrigt forvaltningens vurdering, at KPMGs anbefaling vedrørende øget kontrolmiljø omkring medarbejdertider og leverede ydelser vil blive imødekommet, hvis Socialudvalget tiltræder indstillingens punkt 1, idet det skærpede interne tilsyn blandt andet netop har til formål kvartalsvist at følge op på de leverede ydelser, uden at opfølgningen vil belaste frontpersonalet administrativt.
Det skal endvidere understreges, at forvaltningen ser nogle gode perspektiver i at indføre PDA’en på sigt, men indtil videre afventer en teknologisk forbedring, der vil spare hjemmehjælpens frontpersonale for øget administrativ belastning.
Økonomi
Ved etableringen af et eksternt tilsyn vil den forventede omkostning være ca. 352.800 kr. pr. år. Ydelsen vil kunne anvises ved en kombination af besparelser på Visitationens administrative ramme samt kompenserende besparelser på de leverede ydelser til borgerne.
Videre proces
Hvis Socialudvalget tiltræder indstillingen om at indføre internt tilsyn med den kommunale og de private leverandører af hjemmehjælpsydelser til borgere med handicap, sindslidelse eller misbrug, vil forvaltningen udarbejde en tilsynspolitik for området.
Forvaltningen vil derudover løbende holde øje med, hvordan den teknologiske udvikling af PDA’en forløber, og vil vende tilbage med en ny indstilling vedrørende indførelse af PDA’er i hjemmehjælpen, når dette vurderes relevant.Anette Laigaard
/ Jens Elmelund
Beslutning
Kontorchef Gitte Bylov Larsen, Visitationschef Svend M. Svendsen og udførerchef Søren Schielder overværede punktets behandling.
Der blev begæret afstemning vedrørende 2. At med følgende stemmeafgivelse:
For: A, B, F, O, Ø (8)
Imod: C (1)
Indstillingen blev herefter godkendt.