Mødedato: 18.04.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Godkendelse af satspuljeansøgning til styrkelse af den kommunale alkoholbehandling af dobbeltbelastede

Se alle bilag

Med forbehold for Socialudvalgets godkendelse har Socialforvaltningen indsendt ansøgning til Ministeriet for Sundhed- og Forebyggelse om satspuljemidler til en øget alkoholbehandlingsindsats af dobbeltbelastede borgere. Ansøgningen forelægges nu til Socialudvalgets godkendelse. Projektet understøtter Socialudvalgets pejlemærke vedrørende flere misbrugere i behandling.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens ansøgning (bilag 1) til Ministeriet for Sundhed- og Forebyggelse om satspuljemidler til en øget alkoholbehandlingsindsats af dobbeltbelastede borgere.

Problemstilling

Af de borgere, som søger behandling i alkoholenhederne i Københavns Kommune, og som det er lykkedes at fastholde i behandling så længe, at man har kunnet gennemføre en screening, har cirka 50 % en dobbeltdiagnose i form af en veldefineret psykiatrisk lidelse ved siden af deres alkoholmisbrug. Det drejer sig hovedsageligt om depressioner, angst, ADHD, Post Traumatisk Stres Disorder og personlighedsforstyrrelser.

Borgere, der både har et misbrugsproblem og er psykisk skrøbelige, men ikke nødvendig har fået en diagnose for deres psykiske lidelse kaldes dobbeltbelastede. Denne gruppe borgere kan være meget kaotiske og svære at fastholde i behandlingssystemet, særligt hvis den psykiske lidelse ikke er afdækket og der derfor heller ikke behandles for denne.  

Med satspuljeaftalen for 2012-2015 er der afsat en pulje til styrkelse af den kommunale alkoholbehandling af dobbeltbelastede.

Løsning

Socialforvaltningen har udarbejdet en ansøgning til Ministeriet for Sundhed- og Forebyggelse, hvor der ansøges om midler til en indsats målrettet alkoholbehandling af dobbeltbelastede.
Projektet indeholder en behandlingsindsats for dobbeltbelastede og en metodeudviklingsdel af mere generel værdi i behandlingen af målgruppen.

Metodeudvikling

Metodeudviklingen består i afprøvning af et særligt brobyggerkorps og et håndholdt for- og efterbehandlingsforløb.

Brobyggerkorpset er en funktion, som skal hjælpe borgeren ind i behandlingsforløbet. Brobyggeren står fx til rådighed, når en frontmedarbejder står med en borger, der kunne høre under målgruppen. Brobyggeren kan også hjæpe borgeren fra fx ambulant behandling til døgnafrusning.

For at fastholde den svære målgruppe vil en særlig håndholdt behandling blive afprøvet. Den håndholdte behandling betyder, at en støtteperson vil følge borgeren til behandling og til andre aftaler fx med Jobcentret gennem hele behandlingsforløbet (både i for- og efterbehandling).

Behandlingsforløb

En borger, som kunne høre under målgruppen, kommer ind i alkoholenhederne, måske via brobyggerkorpset, hvorefter der sker en indledende diagnosticering af alkoholmisbrug og uafklarede psykiatriske lidelser. Borgere, der vurderes at høre til målgruppen, vil herefter blive visiteret til et dag- eller døgnbehandlingsforløb på mellem 8-12 ugers varighed. Behandlingen består af gruppebehandling/terapi og/eller individuel behandling/terapi. Behandlingen er baseret på de kognitive metoder, og er kombineret med sundhedsfaglig medicinsk behandling. Når borgeren har afsluttet dag- eller døgnbehandlingsforløbet, vil der efterfølgende være et ambulant efterbehandlingsforløb på mellem 3-6 måneder varighed.

Ved projektstart vil både de ambulante for- og efterbehandlingsforløb samt døgnbehandlingsforløb blive købt af eksterne leverandører for at sikre kvaliteten i behandlingen fra start, idet alkoholenhederne i dag ikke råder over det ønskede tilbud. I løbet af projektperioden vil alkoholenhederne opbygge et ambulant for- og efterbehandlingsforløb for målgruppen. I takt med, at alkoholenhederne får opbygget deres tilbud, vil pladserne blive tilbudt internt. Med etablering af et ambulant alkoholbehandlingstilbud til dobbeltbelastede borgere i eget regi får forvaltningen mulighed for at afprøve nye metoder og opbygge viden om, hvordan man bedst motiverer og fastholder målgruppen i behandling.  

Det første år er målet af få 10 borgere fra målgruppen i behandling. De efterfølgende år er målet 15 borgere. Som følge af kapacitetsopbygningen når Center for Misbrugsbehandling får etableret et behandlingstilbud til målgruppen, forventes det, at den ambulante del af behandlingen kan rumme 30 borgere årligt.

Med projektet ønsker forvaltningen dels at få en gruppe borgere i behandling, som slet ikke nås i dag, og dels at fastholde gruppen af dobbeltbelastede i behandling. Projektet understøtter således Socialudvalgets pejlemærke 9: Flere borgere med misbrug kommer i behandling.

Ved projektets ophør skal der tages stilling til, om projektet ønskes videreført for kommunale midler. Alkoholenhederne opbygger i projektperioden et ambulant behandlingstilbud for dobbeltbelastede borgere. Socialforvaltningen følger årligt op på projektets resultater, og der vil blive udarbejdet en afsluttende rapport ved projektets udløb. Denne løbende opfølgning på projektet vil danne grundlag for en eventuel videreførelse af projektet som vil indgå i forhandlingerne for budget 2016.

Økonomi

Via satspuljeaftalen er der afsat 53,5 mio. kr. for perioden 2012-2015. Midlerne udmøntes med 13 mio. kr. det første år og de efterfølgende år med 13,5 mio. kr. Der er ikke krav om kommunal medfinansiering, hvorfor indstillingen ikke har økonomiske konsekvenser.

 Socialforvaltningen har ansøgt om nedenstående beløb til indsatsen.

Projekt år

2012

2013

2014

2015

Subtotaler

( i 1.000 kr.)

3.880

5.655

5.655

5.655

Total for hele perioden

(i 1.000 kr.)

20.845

Socialforvaltningen har ansøgt Ministeriet for Sundhed- og Forebyggelse om ovenstående beløb til en styrkelse af den kommunale alkoholbehandling af dobbeltbelastede. Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive opskrevet med det af ministeriet bevilligede beløb på bevillingsområde Udsatte voksne, funktion 5.35.44.1, såfremt ministeriet bevilliger midler til projektet. Det vil ske i forbindelse med en sag om bevillingsmæssige ændringer.

Ministeriet forventes at komme med en tilbagemelding på ansøgningen ultimo april 2012.

Videre proces

Socialudvalgets beslutning eftersendes til Ministeriet for Sundhed- og Forebyggelse. Såfremt Socialudvalget tiltræder nærværende indstilling og Ministeriet for Sundhed- og Forebyggelse bevilliger de ansøgte midler vil forvaltningen tage initiativ til implementering af projektforslaget.

Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive hævet i en sag om bevillingsmæssige ændringer, hvis Socialudvalget godkender ansøgningen og Ministeriet for Sundhed- og forebyggelse bevilliger midler til projektet.   

      




                           Anette Laigaard

                                                                                                              /Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Konstitueret kontorchef Eva Stokbro Jensen overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at udvalget vil blive forelagt forvaltningens bud på løsning af problematik vedr. alkoholbehandling af dobbeltbelastede, hvis man mod forventning ikke modtager de ansøgte satspuljemidler.

Til top