Godkendelse af kvalitetsstandarden for social behandling for stofmisbrug for 2012-2013
Socialudvalget skal godkende Socialforvaltningens reviderede udkast til kvalitetsstandard for 2012-2013 for forvaltningens sociale behandling for stofmisbrug, før kvalitetsstandarden sendes til endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at Socialudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen,
1. at Borgerrepræsentationen godkender kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug gældende for 2012-2013 (jf. servicelovens § 101).Problemstilling
Socialudvalget godkendte den 11. januar 2012 forvaltningens udkast til revideret kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug, hvorefter kvalitetsstandarden blev sendt i ekstern høring. Kvalitetsstandarden er blevet revideret med henblik på at imødekomme det indkomne høringssvar samt Socialudvalgets bemærkninger i forbindelse med den politiske behandling af udkastet til kvalitetsstandarden.
Løsning
Socialforvaltningen sendte udkastet til revideret kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug i ekstern høring til følgende parter:
· Ambulatoriet i Classensgade
· Kongens Ø Arresøhøj
· Blå Kors Danmark
· Lægeambulatoriet Broen
· Brugerforeningen for aktive stofbrugere
· Cenaps Danmark
· Dansk Selskab for Addiktiv Medicin
· Dansk Psykiatrisk Selskab
· Dansk Selskab for Addiktiv Sygepleje
· Plan A
· Behandlingshjemmet Sct. Ols
· Gadejuristen
· Københavns Udsatteråd
Forvaltningen har ikke modtaget høringssvar fra de hørte parter, men har til gengæld modtaget et høringssvar fra Reden (se bilag 1), som deltager i Københavns udsatteråd. Reden var beklageligvis ikke med på listen over de interessenter som kvalitetsstandarden blev sendt i direkte høring hos.
Redens kommentarer
Reden nævner konkret, at formuleringen på side 11 i kvalitetsstandarden ”Manglende evne til at tage ansvar” ikke er videre konstruktiv for processen. Forvaltningen har ændret punktet til ”Evne til at tage ansvar” i kvalitetsstandarden for social behandling for stofmisbrug, se bilag 2.
Derudover rejser Reden tre mere overordnede problemstillinger i forhold til stofmisbrugsbehandlingsområdet i høringssvaret.
- Vigtigheden af samarbejde mellem forskellige instanser - der peges blandt andet på samarbejdet mellem Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og mellem kommune og psykiatrien.
- Hvordan sikres det, at borgere med både et misbrugsproblem og en psykiatrisk problemstilling får hjælp og behandling og ikke bliver kastebold mellem Socialforvaltningen og psykiatrien.
- Den sociale handleplan (jf. servicelovens § 141). Reden finder, at der er for lidt fokus på at få udarbejdet handleplanen og undrer sig over, hvorfor prostitution ikke er et særskilt fokuspunkt i tilblivelsen af handleplanen.
I forhold til de to første punkter omkring samarbejdet med psykiatrien er Socialforvaltningen grundlæggende enig i, at der ligge nogle udfordringer i forhold til samarbejdet mellem kommunen og psykiatrien. Der er nedsat et samarbejdsforum mellem Socialforvaltningen og psykiatrien, som netop kan bruges til at rejse nogle af de problemstillinger som Reden peger på. Region Hovedsatdens Psykiatri og Socialforvaltningen har udarbejdet en projektbeskrivelse om et psykiatrisk gadeteam, som netop skal styrke regionen og kommunens fælles indsats overfor udsatte borgere. Socialforvaltningen har endvidere et ønske om at ansætte en psykiater på stofmisbrugsbehandlingsområdet for at udrede og bygge bro til psykiatrien.
I forhold til det trejde punkt omkring sociale handleplaner offentliggjorde statsrevisorerne d. 18. januar 2012 en beretning om styringen af behandlingsindsatsen på stofmisbrugsområdet. Af beretningen fremgår det, at 50 % af de borgere, som er i stofmisbrugsbehandling i Københavns Kommune har en social handleplan, 47 % har fået tilbud om en social handleplan men har takket nej og 3 % har ikke fået tilbudt en handleplan. 97 % af de borgere, som er i stofmisbrugsbehandling i Københavns Kommune har fået tilbud en social handleplan. Det synes ikke at understøtte Redens synspunkt om, at der er for lidt fokus på handleplansarbejdet.
Socialudvalgets kommentarer
Ved førstebehandlingen af kvalitetsstandarden ønskede Socialudvalget, at afsnittene vedrørende behandling for psykotiske og udviklingshæmmede stofmisbrugere blev uddybet, hvilket er sket på side 14-15. Endvidere bad udvalget forvaltningen om at tage stilling til, om det kunne indføres, at der skal forelægge en handleplan inden for en måned i stedet for to måneder, når der er tale om borgere med ophold på et herberg ( jf. servicelovens § 110 tilbud).
Forvaltningen har set sig nødsaget til ikke at ændre på kadencen for opfølgning således, at fristen for udarbejdelse af handleplan forbliver to måneder for borgere på herberg. Det forholder sig forsat sådan, at Socialforvaltningen hurtigst muligt indenfor to måneder udarbejder handleplan som hidtidigt. Årsagen til fastholdelse af tidsfrist er, at målgruppen er ustabil i forhold til fremmøde og det derfor vil være svært at opfylde en tidsfrist på en måned for målgruppen på herberg indenfor den nuværende økonomoiske ramme.
Endelig udbad Socialudvalget sig på førstebehandlingen af kvalitetsstandarden den 11. januar 2012, at det blev tydeliggjort, at der var tale om Socialforvaltningens værdier i afsnit 1. Socialforvaltningen har tilrettet afsnittets overskrift, så det nu hedder ”1.1 Socialforvaltningens vision, mission, målsætninger og værdier”.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Anette Laigaard
/Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Konstitueret kontorchef Eva Stokbro Jensen overværede punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at indstillingen blev behandlet i ØU og efterfølgende i BR.