Mødedato: 18.01.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Forsøgsordning med håndholdt familiestøtte til udsatte familier

Socialudvalget tiltrådte d. 30. november 2016 et medlemsforslag stillet af Radikale Venstre og Dansk Folkeparti om, at Socialforvaltningen skulle udarbejde et forslag til forsøgsordning med håndholdt familiestøtte for udsatte familier.

INDSTILLING OG BESLUTNING

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget drøfter modeller for forsøgsordning med håndholdt familiestøtte til udsatte familier i København. 

PROBLEMSTILLING

Nogle familier i København er særligt udsatte med store konsekvenser for familierne og store udgifter for kommunen til følge. Københavns Kommune er derfor i gang med at implementere og planlægge flere initiativer for udsatte københavnske familier, jf. nedenfor. I forlængelse heraf beskriver Socialforvaltningen to modeller for en forsøgsordning med håndholdt familiestøtte til udsatte familier.  

LØSNING

I følge en analyse foretaget af Københavns Kommunes Velfærdsanalyseenhed er der mindst 610 meget udsatte og udgiftstunge familier i København. Dvs. familier hvor mindst én voksen er langtidsledig, og mindst ét barn har en social sag.

81 % af disse familier har kontakt til fire eller fem forvaltninger og får mindst 10 kommunale ydelser – enkelte helt op til 20. Kommunens interne undersøgelser viser, at det kan være en udfordring for familierne at navigere i de mange forskellige forvaltningslogikker og –krav. Familierne oplever, at de forskellige forvaltninger kun adresserer ét problem ad gangen, og ikke ser familiens udfordringer i en sammenhæng.  Der er derfor potentiale i at arbejde med disse familier på en anden og mere helhedsorienteret måde.

Nedenfor beskrives status på Socialforvaltningens arbejde med Tæt på Familien og status på samarbejdet om udsatte familier mellem forvaltningen og Velfærdsanalyseenheden. Derefter beskrives to modeller for en forsøgsordning.

Tæt på Familien i Socialforvaltningen

Mange udsatte familier i København modtager allerede intensiv støtte fra Socialforvaltningen på baggrund af bekymring for familiens børn. Udover myndighedssagsbehandlerens løbende opfølgning, kan familierne mødes med kontaktpersoner og familiebehandler flere gange om måneden.

På ungeområdet har Tæt på Familien været i gang siden 2015. Med budget 2017 blev der afsat 7,5 mio. kr. i 2017 og 3,9 mio. kr. i 2018 til indsatsen Tæt på Familien - Børn for udsatte børn i alderen 0-12 år og deres familier. Fra januar 2017 omfatter  Tæt på Familien altså hele målgruppen for Borgercenter Børn og Unge.  

Borgercenter Børn og Unge har ansat 18 nye myndigheds-sagsbehandlere til arbejdet med Tæt på Familien for de yngste børn og deres familier. Dermed vil den enkelte myndighedssagsbehandler få færre sager, og tid til hyppigere kontakt med familierne og barnet samt til at følge op på og evt. justere iværksatte foranstaltninger i familierne.

Tæt på Familien handler også om at udvikle nye, helhedsorienterede og intensive kombinationsindsatser. Udviklingen af tilbuddene er i gang på ungeområdet og går i gang for de yngre børn primo 2017. Det skal gøre forvaltningen bedre i stand til at imødekomme den enkelte families behov for særlig støtte, så børnene kan komme i trivsel og udvikling, og så familierne kan blive en del af de almindelige fællesskaber i lokalområdet, fritidslivet mv.

Samarbejde mellem forvaltningerne om udsatte københavnerfamilier

Med budget 2017 blev det besluttet, at kommunens Velfærdsanalyseenhed i samarbejde med forvaltningerne skal gennemføre en analyse af de mest udsatte familier i København.  Familierne er identificeret, og deres ydelsessammensætning, familietyper mm. er pt. ved at blive analyseret.  

Analysen skal danne baggrund for en koordineret, helhedsorienteret og tværfaglig indsats for de mest udsatte familier i København, som kan skabe bedre resultater og øge familiernes sociale mobilitet. Med den nye indsats skal familierne forholde sig til færre personer fra kommunen end i dag og guides i prioriteringen af de op til 20 forskellige indsatser og foranstaltninger, en udsat familie kan have. Indsatsen skal organiseres, så familierne følges tættere og i hjemmene, og så familiens forskellige tilbud – fx misbrugsbehandling, familierådgivning, aktivering, uddannelsesforløb, genoptræningsforløb, samarbejde med skolen om skolefravær mm. – støtter bedre op om hinanden.

Primo 2017 gennemføres en række workshops med fagpersoner fra Socialforvaltningen og de øvrige relevante forvaltninger. Arbejdet skal munde ud i et investeringsforslag til forhandlingerne om budget 2018, som bl.a. vil tage afsæt i erfaringerne fra de helhedsorienterede indsatser til udsatte familier, der i 2014 blev igangsat i 10 kommuner med finansiering af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Erfaringerne herfra er bl.a., at indsatsen kan tilrettelægges således, at familierne får langt færre kontakter i kommunen, børnenes fravær mindskes, familiernes generelle trivsel øges og oplevelsen af samarbejdet med kommunen forbedres. Derudover er erfaringerne, at forældrene kommer tættere på arbejdsmarkedet; en del påbegynder uddannelse eller aktivering, mens en mindre del opnår ordinær beskæftigelse.

Med afsæt i ovenstående igangværende indsatser beskrives i det følgende to mulige modeller for tidligere igangsættelse af håndholdt indsats for udsatte familier, jf. medlemsforslaget.

Model A: Pilotprojekt om helhedsorienteret indsats for udsatte familier på tværs af kommunens forvaltninger

Model A er det tidligere beskrevne pilotprojekt for en helhedsorienteret indsats for udsatte familier, som Velfærdsanalyseenheden og Socialforvaltningen vil melde ind til forhandlingerne om budget 2018.  Detaljerne i pilotprojektet og det konkrete investeringsforslag vil blive udarbejdet i foråret 2017.

Pilotprojektet vil i første omgang tilbydes 50 udsatte familier bosiddende i Tingbjerg (se dette mødes orienteringssag om pilotprojekt om håndholdt indsats for udsatte familier for mere om geografisk placering af indsatsen). Familierne vil i pilotprojektet blive tilbudt en ny indsats, hvor de vil få færre kontakter til kommunen, og i højere grad selv være med til at definere behov og indsatser. Det kan fx være ved, at en ”familiecasemanager” kommer i hjemmet mindst én gang ugentligt og sammen med familierne beslutter, hvilke fælles mål familien skal arbejde med, og hvordan forvaltningernes indsatser skal justeres.

Med Model A kigger forvaltningerne på familiens samlede udfordringer og lægge en fælles plan for, hvordan og i hvilken rækkefølge udfordringerne skal adresseres. Det kan fx være, at der er behov for først at fokusere på fars rygsmerter, mors mentale sundhed eller familiens økonomi, før der tages hånd om andre af familiens udfordringer. Ulempen ved model A er, at den kræver planlægning og prioritering på tværs af forvaltningerne, hvilket hindrer en hurtig igangsættelse. Hvis pilotprojektet prioriteres i budgetforhandlingerne, vil det kunne implementeres fra oktober 2017.

Model B: Opgradering af Tæt på Familien i Socialforvaltningen

Hvis udvalget ønsker at prioritere yderligere midler til omstillingen i Borgercenter Børn og Unge, kan Tæt på Familien opgraderes. En opgradering kan omfatte en styrket individuel tilrettelagt familiebehandling i hjemmet, hvor der er fokus på familiens interne relationer, opdragelse, isolation, økonomi og manglende tilknytning til skole, uddannelse og beskæftigelse, samt at styrke familiens deltagelse i fritidsaktiviteter og arrangementer i lokalområdet.

En sådan opgradering vil kræve, at der afsættes yderligere ressourcer til Socialforvaltningens indsats. Forvaltningen vurderer, at én ”familiekontaktperson”, som kan varetage ovenstående familiebehandlingsindsats, kan samarbejde med 5 familier ad gangen.Kontaktpersonen vil i så fald have 6 timer til hver familie pr. uge. Resten af tiden bruges til koordinering, mødevirksomhed og dokumentation.  Én familiekontaktperson vil koste 500.000 kr. årligt

Fordelen ved model B er, at den kan styrke forvaltningens tilbud om støtte i hjemmet til udsatte familier endnu mere. Ulempen er, at den ikke rummer et forpligtende samarbejde mellem forvaltningerne.

Socialforvaltningens anbefaling

Socialforvaltningen anbefaler model A. Anbefalingen beror bl.a. på tidligere erfaringer med tværgående indsatser i København, eksempelvis Ny Start Tingbjerg, hvor 25 udsatte familier i perioden primo 2010 til og med 2011 fik en fast koordinator, der byggede bro mellem indsatser i Socialforvaltningen, Børne- og Ungeforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Erfaringerne herfra viser, at familiernes trivsel stiger og børnenes fravær og kriminalitet falder, når familierne får en tæt, håndholdt og tværgående indsats. I derudover blev familiernes oplevelse af samarbejdet med kommunen forbedret, og deres mod og tro på fremtiden blev styrket. 

Det er derfor forvaltningens vurdering, at man vil komme længst i arbejdet med udsatte familier, hvis det sker på tværs af de forvaltninger, som er i kontakt med familierne Alternativt kan de to modeller køres sideløbende.

ØKONOMI

For at gennemføre model A vil forvaltningerne i samarbejde med Velfærdsanalyseenheden udarbejde en investeringscase for pilotprojektet. Investeringscasen vil indbefatte midler til igangsættelse af projektet, herunder fx ansættelse af familiecasemanagere i de involverede forvaltninger. Forventningen er, at pilotprojektet på sigt vil bibringe en besparelse for kommunen.

Hvis udvalget beder forvaltningen arbejde videre med en forsøgsordning efter model B, kræver det, at der som minimum afsættes 500.000 kr. i overførselssagen, i budget 2018 eller at midlerne findes indenfor forvaltningens nuværende økonomiske ramme. Herudover kommer omkostninger forbundet med projektstyring, evaluering, kompetenceudvikling mm.

VIDERE PROCES

Velfærdsanalyseenheden og forvaltningerne udarbejder et investeringsforslag om et pilotprojekt om en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i København som forelægges Socialudvalget i forbindelse med forhandlingerne om budget 2018. Hvis det prioriteres, vil pilotprojektet kunne begyndes i efteråret 2017.

Hvis udvalget beder forvaltningen om at arbejde videre med en forsøgsordning efter model B, vil forvaltningen vende tilbage til udvalget i marts 2017 med en mere konkret beskrivelse af indsatsen og de økonomiske konsekvenser.

 

 Nina Eg Hansen      

                                             / Eva Stokbro Jensen          

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen og kontorchef Siggi Kristoffersen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev drøftet.

Til top