Mødedato: 18.01.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Godkendelse af deltagelse i afprøvning af Klub Penalhus til udsatte børn

Socialudvalget skal tage stilling til Socialforvaltningens deltagelse i projektet ’Klub Penalhus’, som er et led i Socialstyrelsens satspuljeprojekt: Styrket faglighed for udsatte børn i folkeskolen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen deltager i afprøvningen af Klub Penalhus.
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget hæves med 0,361 mio. kr. i årene 2017-2018 (jf. tabel 1 i økonomiafsnittet) i forbindelse med næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Problemstilling

Socialforvaltningen har søgt om at deltage i afprøvningen af Klub Penalhus, som er en skoleunderstøttende metode, der har til formål at mindske betydningen af elevernes sociale baggrund. Projektet er inspireret af The Letterbox Club, som har vist særdeles lovende resultater i Storbritannien. Socialstyrelsen meddelte i december 2016, at Københavns Kommune er med i projektet, såfremt det bliver politisk godkendt.  

Erfaringer og forskning viser, at socialt udsatte børn klarer sig dårligere i skolen end øvrige børn. Forskningen peger også på, at uddannelse er den største beskyttelsesfaktor for udsatte børn, og at nederlag i skolen bliver lagt oven i de andre risikofaktorer, som udsatte børn rammes af. I forvaltningen er der behov for dokumenterede metoder, der er målrettet mod at hjælpe udsatte børn til en bedre skolegang, så de kan leve et selvstændigt voksenliv med uddannelse og beskæftigelse.

Løsning

Deltagelse i Klub Penalhus skal styrke udsatte børns lyst til lære og løfte børnenes faglige niveau i læsning og matematik. Læsefærdigheder er essentielt for at kunne klare sig godt i flere af folkeskolens øvrige fag, særligt i mellemtrinnet og udskolingen, hvor det er nødvendigt at kunne læse og forstå fagtekster.

Projektets målgruppe er børn i Københavns Kommune, der i skoleåret 2017/2018 går i 3. eller 5. klasse i en almindelig folkeskole og er anbragt på et opholdssted eller en døgninstitution, eller modtager en forebyggende indsats. Børn, der er anbragte i plejefamilie eller i netværkspleje er bevidst ikke inkluderet i den målgruppe, der søges midler til, da forvaltningen også søger om deltagelse i Socialstyrelsens afprøvning af projektet ”Makkerlæsning”, som børn i denne anbringelsestype er omfattet af.

Forvaltningen forventer at kunne rekruttere omkring 50 børn til afprøvningen af Klub Penalhus i Københavns Kommune, hvilket vil ske i tæt samarbejde med fagpersoner, så det sikres, at barnet befinder sig i målgruppen. Der vil være stor ledelsesopbakning til projektet.

I vejledningen til puljeansøgningen beskrives det, at de børn, der indgår i afprøvning via lodtrækning vil blive fordelt på hhv. projektafprøvningen i efteråret 2017 og foråret 2018.

De tilmeldte børn får tilsendt motiverende og skoleunderstøttende materialer i en række farvestrålende pakker, der udsendes hver måned i en periode på et halvt år. Samtidig kan børnene gå på videre opdagelse på initiativets hjemmeside. Målet er, at børnene får øget adgang til varierende og aldersvarende bogmaterialer, bliver nysgerrige på de verdner og oplevelser som læsning af såvel faglitteratur som skønlitteratur giver adgang til, og derigennem får nogle gode læseoplevelser, der motiverer dem til yderligere læring.

Rambøll og TrygFondens Børneforskningscenter evaluerer projektet gennem et randomiseret kontrolleret forsøg (RCT), der måler effekten af indsatsen ved at se på udviklingen i deltagerbørnenes faglige færdigheder i læsning og matematik. Socialforvaltningen er forpligtede til at deltage i denne evaluering, hvis vi deltager i projektet.

Hvis Klub Penalhus giver de ønskede resultater for udsatte børn, kan det fremadrettet indgå i viften af indsatser, som forvaltningen har til udsatte børn og deres familier. Socialudvalget vil få forelagt en indstilling, hvor udvalget kan tage stilling til en eventuel fortsættelse af projektet. 

Økonomi

Socialforvaltningen har søgt om midler fra Socialstyrelsens satspuljeprojekt Styrket faglighed for udsatte børn i folkeskolen. Socialstyrelsen har givet tilsagn om, at forvaltningen modtager 305.500 kr. i 2017 og 55.000 kr. i 2018 til deltagelse i projektet.  

Socialudvalget vil få forelagt en indstilling om en eventuel fortsættelse af Klub Penalhus efter projektperiodens ophør, herunder om det skal finansieres inden for rammen for Børnefamilier med særlige behov.  

De bevillingsmæssige konsekvenser i form af tilpasning af Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget håndteres i førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer. De bevillingsmæssige ændringer fremgår af tabel 1:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2017 PL)

Varig?
ja/nej

2017

2018

2019

2020

1

SUD

1606, Børnefamilier med særlige behov

5.28.23.1

I

-306

-55

 

 

Nej

1

SUD

1606, Børnefamilier med særlige behov

5.28.23.1

U

306

55

 

 

Nej

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender forvaltningens deltagelse i projektet, vil forvaltningen gå i gang med afprøvningen af Klub Penalhus i januar 2017. Udvalget vil få forelagt en indstilling om eventuel fortsættelse af Klub Penalhus efter projektperiodens ophør.

 

Nina Eg Hansen

                                   / Eva Stokbro Jensen         

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt i forbindelse med godkendelse af dagsordenen.
Til top