Mødedato: 18.01.2006, kl. 16:00

Kombineret udlejning - indsats mod ghettoisering (Bilag)

Kombineret udlejning - indsats mod ghettoisering (Bilag)

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 18. januar 2006

 

 

5.      Kombineret udlejning - indsats mod ghettoisering (Bilag)

 

SUD  26/2006  J.nr. 26/2006

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

 

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at der udarbejdes konkrete modeller for kombineret udlejning i sammenhæng med fleksibel udlejning i de af Socialministeren udpegede fire boligområder i København,

 

at Socialforvaltningen går i dialog med de almene boligorganisationer om at øge kommunens anvisningsrettigheder i boligafdelingerne med en forholdsvis lavere andel af beboere udenfor arbejdsmarkedet,

 

at udredningsarbejdet munder ud i et forslag til udlejningsstrategi for hvert enkelt område, der skal behandles i Borgerrepræsentationen i løbet af foråret 2006 med ikrafttrædelse medio 2006,   

 

at arbejdet foregår i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

 

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 18. januar 2006

Kontorchef Birgitte Nystrup Lundgren deltog under punktets behandling.

 

Rikke Lauritzen og Borgmester Mikkel Warming (begge Ø) samt Thor Buch Grønlykke, Lars Rasmussen, Morten Westergaard (alle A) stillede følgende ændringsforslag:

 

"To nye at-punkter tilføjes:

 

at Borgerrepræsentationen henvender sig til regeringen for at anmode om lovgivning, der giver mulighed for regional boligsocial anvisning

 

at Borgerrepræsentationen henvender sig til regeringen for at anmode om lovgivning, der giver mulighed for at kommunen får adgang til lejligheder i den private udlejningsmasse til såvel bolig-social anvisning, som erstatningsboliger ift. gennemførelse af kombineret udlejning i København."

 

 

Wallait Khan (Løsgænger) stillede ændringsforslag om at udsætte sagen. Ændringsforslaget faldt med følgende stemmeafgivelse:

MEDLEM

FOR

IMOD

UNDLOD

FRAVÆRENDE

Mikkel Warming, Ø

 

 

X

 

 

Rikke Lauritzen, Ø

 

X

 

 

Frank Hedegaard, F

 

 

 

X

Thor Buch Grønlykke, A

 

X

 

 

Lars Rasmussen, A

 

X

 

 

Morten Westergaard, A

 

X

 

 

Margrethe Wivel, B

 

X

 

 

 

Leslie Arentoft, V 

X

 

 

 

Peter Schlüter, C

X

 

 

 

Wallait Khan, Løsgænger

X

 

 

 

Finn Rudaizky, Løsgænger

X

 

 

 

RESULTAT

5

5

0

1

 

Wallait Khan (Løsgænger) stillede følgende ændringsforslag:

"Udvalget retter henvendelse til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget med henblik på en offentlig diskussion i Københavns Kommune for hvordan indsatsen mod ghettoisering på bl.a. boligområdet skal foregå".

Et enigt udvalg tiltrådte ændringsforslaget.

 

Udvalget ønskede delt afstemning om ændringsforslaget fra Rikke Lauritzen og Borgmester Mikkel Warming (begge Ø) samt Thor Buch Grønlykke, Lars Rasmussen, Morten Westergaard (alle A). Første del af ændringsforslaget blev tiltrådt med følgende stemmeafgivelse:

 

MEDLEM

FOR

IMOD

UNDLOD

FRAVÆRENDE

Mikkel Warming, Ø

 

X

 

 

 

Rikke Lauritzen, Ø

X

 

 

 

Frank Hedegaard, F

 

 

 

X

Thor Buch Grønlykke, A

X

 

 

 

Lars Rasmussen, A

X

 

 

 

Morten Westergaard, A

X

 

 

 

Margrethe Wivel, B

 

X

 

 

 

Leslie Arentoft, V 

 

X

 

 

Peter Schlüter, C

 

X

 

 

Wallait Khan, Løsgænger

 

X

 

 

Finn Rudaizky, Løsgænger

X

 

 

 

RESULTAT

7

3

0

1

 

 

Anden del af ændringsforslaget fra ændringsforslaget fra Rikke Lauritzen og Borgmester Mikkel Warming (begge Ø) samt Thor Buch Grønlykke, Lars Rasmussen, Morten Westergaard (alle A) blev tiltrådt med følgende stemmeafgivelse:

MEDLEM

FOR

IMOD

UNDLOD

FRAVÆRENDE

Mikkel Warming, Ø

 

X

 

 

 

Rikke Lauritzen, Ø

X

 

 

 

Frank Hedegaard, F

 

 

 

X

Thor Buch Grønlykke, A

X

 

 

 

Lars Rasmussen, A

X

 

 

 

Morten Westergaard, A

X

 

 

 

Margrethe Wivel, B

 

 

 

X

 

Leslie Arentoft, V 

 

X

 

 

Peter Schlüter, C

 

X

 

 

Wallait Khan, Løsgænger

 

X

 

 

Finn Rudaizky, Løsgænger

X

 

 

 

RESULTAT

7

3

0

1

 

Forvaltningens indstilling blev herefter tiltrådt af enigt udvalg.

 

 

RESUME

Som led i opfølgningen på Regeringens strategi mod ghettoisering vedtog Folketinget i foråret 2005 en række ændringer af almenboligloven og lov om kommunal anvisning.

 

Det nye lovgrundlag giver visse kommuner, herunder Københavns Kommune, mulighed for at indføre nye udlejningsmodeller med det formål at modvirke en uhensigtsmæssig beboersammensætning.

 

Der er tale om tre forskellige udlejningsmodeller, nemlig kombineret udlejning, fleksibel udlejning og 100 % kommunal anvisning. Modellerne kan enten anvendes hver for sig eller i sammenhæng.

 

Kombineret udlejning indebærer, at boligsøgende kan afvises fra ventelisten i de af socialministeriet udpegede boligområder alene med den begrundelse, at de er kontanthjælpsmodtagere eller nyankomne udlændinge under introduktionsprogrammet (udlændinge på starthjælp eller introduktionsydelse). Kommunen er forpligtet til at anvise en anden passende erstatningsbolig til den afviste boligsøgende, hvis denne er registeret som boligsøgende i boligorganisationen senest på datoen for kommunalbestyrelsens beslutning om, at kontanthjælpsmodtagere eller personer på starthjælp eller introduktionsydelse skal afvises.

 

Formålet er at sikre, at de udvalgte boligområder ikke bliver yderligere belastet af en uhensigtsmæssig beboersammensætning.

 

I København er følgende fire boligområder omfattet af de nye regler:

·        Aldersrogade I og II (Lejerbo) samt Vognvænget (VIBO)

·        Mjølnerparken (Lejerbo)

·        Akacieparken (Lejerbo)

· & nbsp;      Tingbjerg/Utterslevhuse (FSB og Samvirkende Boligselskaber).

 

Fleksibel udlejning går ud på, at der gives særlige grupper fortrinsret til en bolig foran personer på boligselskabernes venteliste. De særlige grupper kan bl.a. omfatte pendlere fra andre kommuner, der har arbejde i kommunen, studerende og skilsmisseramte personer. Igen er formålet at modvirke en uhensigtsmæssig beboersammensætning.

 

Kombineret udlejning kan kombineres med aftaler om fleksibel udlejning af indtil 90 % af de ledige boliger.

 

Som alternativ til kombineret udlejning og fleksibel udlejning kan kommunen beslutte at iværksætte 100 % kommunal anvisning i de udpegede områder. Dette er med fordel anvendt i andre kommuner og giver mulighed for, at der generelt anvises mere ressourcestærke beboere til de udvalgte områder.

 

Københavns Kommune mangler i modsætning til mange omegnskommuner boliger i almindelighed, og almene boliger i særdeleshed. Derfor vil en løsning med 100 % kommunal anvisning alt andet lige hænge sammen med mulighederne for at anvise boliger efter boligsociale kriterier.

 

Afgørende for alle tre modeller er, at kommunen sideløbende med iværksættelse af alternative udlejningsmodeller skal opfylde sine boligsociale forpligtelser.

 

Ydermere er det vigtigt at præcisere, at en beslutning om at iværksætte kombineret udlejning betyder, at kommunen forpligtes til at anvise erstatningsboliger til de personer, der afvises fra boligselskabernes venteliste, hvis disse er registeret som boligsøgende i boligorganisationen senest på datoen for kommunalbestyrelsens beslutning om, at kontanthjælpsmodtagere eller personer på starthjælp eller introduktionsydelse skal afvises.

 

 

Disse to forhold betyder tilsammen, at kommunens behov for at disponere over boliger til anvisning stiger.

 

På grund af den generelle beboersammensætning i de almene boligafdelinger i København, vil det være meget vanskeligt at løse problemerne med en uhensigtsmæssig beboersammensætning alene ved at omfordele ressourcesvage beboere i de almene boliger inden for kommunens egne grænser. Andelen af kontanthjælpsmodtagere i aldersgruppen 18 – 66 år i den almene boligsektor i København ligger således på ca. 28 %.

 

Københavns Kommune har tidligere peget på, at der bør ske en regional boliganvisning med det formål at sprede de afviste kontanthjælpsmodtagere mest muligt. En sådan mulighed er imidlertid ikke indeholdt i det nu vedtagne regelsæt.   

 

Herudover bør der tilvejebringes bedre muligheder for at anvise boliger i private udlejningsejendomme. Loven åbner i dag op for, at der kan indgås frivillige aftaler med private udlejere om at give kommunen mulighed for anvisning af lejligheder. På baggrund af en række forhandlinger med private udlejere er det indtil nu ikke lykkedes at indgå sådanne frivillige aftaler.

 

Iværksættelse af én eller flere af udlejningsmodellerne vil endvidere indebære administrative merudgifter samt forøgede forpligtelser for kommunen i relation til betaling af tomgangsleje.

 

Selv om anvendelsen af de nye udlejningsregler kun vurderes at have en begrænset effekt på kort sigt bør de afprøves i praksis.

 

Det indstilles derfor, at der udarbejdes konkrete modeller for kombineret udlejning i sammenhæng med fleksibel udlejning i de af Socialministeren udpegede boligområder i København.

 

Det indstilles endvidere, at Socialforvaltningen går i dialog med boligorganisationerne om at øge kommunens anvisningsrettigheder i boligafdelingerne med en forholdsvis lavere andel af beboere udenfor arbejdsmarkedet og at udredningsarbejdet munder ud i et forslag til udlejningsstrategi for hvert enkelt område, der skal behandles i Borgerrepræsentationen i løbet af foråret 2006 med henblik på ikrafttræden medio 2006.

 

Det indstilles samtidig, at arbejdet fore går i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses og Integrationsforvaltningen


 

Til top