Mødedato: 17.12.2019, kl. 12:00
Mødested: Skriftlig votering

Skriftlig votering. Omorganisering af Suhmsgade Familiebehandling

Se alle bilag

Resumé

Det blev d. 2. december 2019 besluttet, at opgaverne i PsykologHuset med virkning fra 1. marts 2020 decentraliseres til de fem familiehuse under Borgercenter Børn og Unges myndighedsenheder. Med decentraliseringen vil familiehusene fremover kunne tilbyde meget af den specialiserede familie- og psykologbehandling, som i dag tilbydes i Suhmsgade Familiebehandling. På den baggrund forventer forvaltningen, at efterspørgslen efter ydelserne i Suhmsgade Familiebehandling på sigt vil mindskes, hvilket vil medføre dårlig kapacitetsudnyttelse. Der foreslås derfor en decentralisering af den specialiserede familiebehandling i Suhmsgade Familiebehandling. Socialudvalget skal på baggrund af politisk interesse i udvalget tage stilling til, om opgaverne i Suhmsgade Familiebehandling også skal lægges ud i familiehusene.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at Suhmsgade Familiebehandling decentraliseres til de fem familiehuse under Borgercenter Børn og Unges myndighedsenheder.

Problemstilling

Den 11. november 2019 blev det besluttet, at Borgercenter Børn og Unge påbegyndte processen med at forberede en decentralisering af opgaverne i PsykologHuset og Suhmsgade Familiebehandling til de fem familiehuse under borgercenterets myndighedsenheder. Den 2. december 2019 blev der truffet endelig beslutning om at decentralisere opgaverne i PsykologHuset. Den 9. december 2019 blev det besluttet, at den foreslåede decentralisering af Suhmsgade Familiebehandling skulle behandles af Socialudvalget. 

Decentraliseringen af PsykologHuset betyder, at PsykologHusets medarbejdere omplaceres til familiehusene, som dermed fremover vil kunne tilbyde meget af den samme specialiserede familie- og psykologbehandling, som i dag tilbydes i Suhmsgade Familiebehandling. På den baggrund forventer forvaltningen, at efterspørgslen efter ydelserne i Suhmsgade Familiebehandling på sigt vil mindskes, hvilket vil medføre dårlig kapacitetsudnyttelse.

Løsning

Der foreslås en decentralisering af den specialiserede familiebehandling i Suhmsgade Familiebehandling til de fem familiehuse, som ligger lokalt i bydelene. Borgercenter Børn og Unge vil derfor pr. 1. marts 2020 omorganisere medarbejderne fra Suhmsgade Familiebehandling til familiehusene under borgercenterets myndighedsenheder.

Forslaget om en decentralisering af Suhmsgade Familiebehandling vurderes at bidrage til skabelsen af en solid og fagligt stærk decentral ambulant behandling, som fysisk ligger tættere på borgerne. Herunder har forslaget følgende fordele:

  • Mulighed for at tilbyde flere sammenhængende forløb tættere på borgerne
  • Udbredelse af den faglige ekspertise, der i dag ligger hos medarbejderne i Suhmsgade til familiehusene
  • Mulighed for et tæt tværfagligt samarbejde med sagsbehandlerne om indsatsen.

Den konkrete organisering er endnu ikke endeligt afklaret. Borgercenter Børn og Unge er bl.a. i gang med at undersøge hvilke specialer, der fremadrettet vil blive tilbudt i regi af borgercenterets psykolog- og familiebehandling, samt hvor disse vil være forankret, og hvordan det sikres, at tilbuddene er tilgængelige på tværs af byens enheder.

Det forventes, at tilknytningsspecialet fra Suhmsgade vil blive videreført i familiehuset på Nørrebro-Bispebjerg. Det afsøges, om det eventuelt vil være en mulighed, at lokalerne i Suhmsgade opretholdes som satellit til familiehuset på Nørrebro-Bispebjerg. Hermed vil en del af medarbejderne kunne fortsætte sammen og forblive samme sted.

Samtidig ønsker lederen af Suhmsgade, uagtet om omorganiseringen af Suhmsgade bliver godkendt, at flytte til den ledige stilling som leder af familiehuset på Nørrebro-Bispebjerg. Herved fortsætter hun som leder af tilknytningsspecialet fra Suhmsgade, som jf. ovenfor placeres i familiehuset på Nørrebro-Bispebjerg, hvorved der opnås kontinuitet i ledelse og opgaveløsning. I den forbindelse vil der fortsat blive lagt vægt på det tætte samarbejde med Børne- og Familiehuset Arild.

I det følgende beskrives opgaverne i det nuværende Suhmsgade Familiebehandling og i familiehusene. Derefter oplistes en række fordele og ulemper ved en decentralisering af Suhmsgade Familiebehandling.

Suhmsgade Familiebehandling

Målgruppen for Suhmsgade Familiebehandling er gravide eller familier med barn/børn i alderen 0-10 år, hvor der er stor bekymring for børnenes udvikling og trivsel. Tilbuddet er særligt målrettet familier med brug for at styrke tilknytningen mellem forældre og barn. Suhmsgade Familiebehandling tilbyder individuelt tilrettelagt behandling, og behandlerne arbejder oftest i teams med forskellige faglige indfaldsvinkler og metodiske styrker, herunder tværfagligt samarbejde mellem familiebehandlere og psykologer. Der arbejdes med at inddrage familiens private og professionelle netværk, og der tilbydes bl.a. samtaler, samspilsøvelser, traumebehandling, legebaseret tilknytningstræning (Theraplay), legeterapi, kropsterapi, gravidgrupper og Marte Meo-forløb.

De fem familiehuse

Familiehusene tilbyder ambulant behandling til familier med børn i alderen 0-17 år med særligt behov for støtte. Familiehusene er placeret sammen med myndighedssagsbehandlingen i de fem byområder. Dette giver mulighed for et tæt samarbejde med sagsbehandlerne om indsatsen. Familiebehandlerne er oftest pædagoger med en terapeutisk efteruddannelse. Formålet med familiebehandlingen er at yde støtte, råd og vejledning, ligesom der er fokus på at inddrage familiernes private og professionelle netværk som en vigtig del af indsatsen. Familiehusene tilbyder bl.a. traumebehandling, forældregrupper (De Utrolige År og Parent Management Training – Oregon), tværfaglig traumeindsats, Theraplay, Funktionel Familieterapi (FFT), samtaler, konflikthåndtering til forældre og mellem forældre og barn/ung, støttet eller overvåget samvær samt Marte Meo-forløb.

Fordele og ulemper ved en decentralisering

Fordelene ved en decentralisering som foreslået er, at det – set i sammenhæng med decentraliseringen af PsykologHuset – vil give mulighed for at tilbyde flere sammenhængende forløb tættere på borgeren. Samtidig vil den faglige ekspertise, der i dag ligger hos medarbejderne i Suhmsgade, komme til at tilgå familiehusene og styrke indsatsen dér. Der skabes dermed en solid og fagligt stærk decentral ambulant behandling, som fysisk ligger tæt på borgerne. Samtidig giver det mulighed for et tæt tværfagligt samarbejde med sagsbehandlerne om indsatsen og mulighed for tættere løbende dialog mellem sagsbehandler og familiebehandler.

Hvis Suhmsgade Familiebehandling fastholdes i den nuværende form, vil der være risiko for, at områderne ikke længere vil købe ydelser i Suhmsgade men i stedet lokalt i familiehusene, da de nu med psykologer ansat vil kunne tilbyde mange af de samme indsatser. Det giver en risiko for, at Suhmsgade langsomt udfases. I en økonomisk trængt tid er det desuden problematisk, hvis Borgercenter Børn og Unge på den måde har flere tilbud, der leverer de samme ydelser til samme målgruppe.

Ulemperne ved en decentralisering vil for det første være, at der er en risiko for tab af det specialiserede behandlingstilbud for udsatte børnefamilier inden for målgruppen 0-10 år, med særlig fokus på tilknytning mellem barn og forældre, som Suhmsgade Familiebehandling i dag leverer. Der er ligeledes en risiko for, at medarbejderne vælger at sige op, hvorved den specialiserede viden om dette speciale forsvinder fra borgercenteret. Derudover kan nogle borgere opleve den fysiske adskillelse af myndighed og udfører som en tryghed, fordi den klare afgrænsning mellem myndighed og behandling gør, at familierne oplever behandlingstilbuddet som mere neutralt.

Samtidig er Familiebehandlingscentret Suhmsgade i dag organisatorisk tilknyttet Børne- og Familiehuset Arild, som bl.a. har en døgnafdeling for småbørn og familier, og Børne- og Familiehuset Arild og Suhmsgade Familiebehandling har derfor et tæt samarbejde omkring indsatsen på småbørnsområdet. Der kan være bekymring for, at dette tætte samarbejde på småbørnsområdet mindskes, hvis Suhmsgade Familiebehandling decentraliseres. Derudover blev der i 2017 godkendt et investeringsforslag, som betød, at forvaltningen lavede en omorganisering og samlede og udviklede på dagbehandlings- og spæd- og småbørnsområdet. Med endnu en omorganisering så kort tid efter kan forvaltningen miste den strategiske satsning om bl.a. et større fokus på den tidlige indsats.

I forbindelse med behandlingen af den mulige omorganisering af PsykologHuset og Suhmsgade Familiebehandling i borgercenter-MED d. 3. december 2019 har borgercenterstaben, efter aftale, modtaget input fra medarbejderne i Suhmsgade Familiebehandling, her vedlagt som bilag 1. Omorganiseringen har været behandlet på HovedMED d. 25. november 2019, jf. bilag 2.

Økonomi

Borgercenter Børn og Unge vil inden omorganiseringens effektuering d. 1. marts 2020 udarbejde en plan for økonomistyring og budgetter. Såfremt Socialudvalget godkender den beskrevne omorganisering, vil budgettet til Suhmsgade Familiebehandling følge medarbejderne og blive fordelt mellem familiehusene.

Videre proces

Borgercenter Børn og Unge har nedsat en arbejdsgruppe, der er i gang med at beskrive og konkretisere det faglige grundlag for psykologernes og familiebehandlernes fremadrettede funktioner og tilhørende opgaver i familiehusene. Arbejdet er forankret i borgercenterstaben og sker under inddragelse af lederne fra PsykologHuset og Suhmsgade Familiebehandling, en områdechef samt ledere af familiehusene.

Ning Eg Hansen

                                        / Lise Stidsen Vandahl & Sven Bjerre     

Beslutning

Socialdemokratiet ønskede ikke at behandle sagen i skriftlig votering, hvorfor den skriftlige votering blev annulleret.

Sagen vil blive sat på dagsordenen til Socialudvalgets møde d. 15. januar 2020.

Til top