Mødedato: 17.12.2014, kl. 16:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Orientering om arbejdet med at styrke rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på skærmede enheder

Socialudvalget skal orienteres om status i arbejdet med at sikre bedre rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på skærmede enheder.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager orienteringen til efterretning.

Problemstilling

Socialudvalget blev den 17. september 2014 orienteret om Revas ApS’ undersøgelse af døgninstitutionen Nærumgårds enhed Hartmannshus, der er en skærmet enhed til børn og unge med handicap, som ikke kan rummes i eller profitere af de almindelige tilbud på handicapområdet. Revas’ undersøgelse viste bl.a., at Hartmannshus havde konkrete udfordringer med at rekruttere og fastholde kvalificerede medarbejdere, hvilket også har betydning for indsatsen for de anbragte børn og unge. Socialudvalget blev derfor orienteret om, at forvaltningen ville nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan bedre rekruttering og fastholdelse af medarbejdere kan sikre kvaliteten i indsatsen for børn, unge og voksne borgere på skærmede enheder på handicapområdet.

Løsning

Arbejdsgruppen blev nedsat i august 2014 og fik til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan forvaltningen sikrer bedre rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de skærmede enheder. Fokus for arbejdsgruppens anbefalinger er at sikre, at børn, unge og voksne på de skærmede enheder på handicapområdet kontinuerligt får en kvalificeret faglig støtte og omsorg ved at tage udgangspunkt i medarbejdernes rekruttering, fastholdelse og arbejdsmiljø. I det følgende beskrives arbejdsgruppens valg af temaer og status for dens arbejde med at levere anbefalinger til ovenstående problemstilling.

Arbejdsgruppen og temaer
Medlemmerne i arbejdsgruppen består af repræsentanter fra forskellige enheder i forvaltningen og to repræsentanter fra Landsforeningen af Socialpædagoger. Arbejdsgruppen forventer at levere sine endelige anbefalinger primo 2015. Deltagerne i arbejdsgruppen er:

  • Sven Bjerre, Direktør
  • Lasse F. Steenland, kontorchef i DU Handicap
  • Mette Bay Nyholm, DU Handicap  
  • Sune Bjørn Larsen, Centerchef i Center for børn med handicap
  • Søren Bomann Andersen, Institutionsleder på Nærumgård
  • Helle Vibeke Carstensen, kontorchef i Kontoret for Organisationsudvikling
  • Vibeke Lund Jansen, Kontoret for Organisationsudvikling
  • Susanne Jørgensen, Kontoret for Organisationsudvikling
  • Julie Svanehøj, Kontoret for Organisationsudvikling
  • Helle Haslund, Landsforeningen af Socialpædagoger
  • Niels Andersen, Landsforeningen af Socialpædagoger

Arbejdsgruppen har udvalgt syv temaer og er i gang med at konkretisere dem til de anbefalinger, der skal sikre kvaliteten af indsatsen og bedre rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de skærmede enheder. Anbefalingerne fra Revas’ undersøgelse har været inddraget i valget af temaerne. I den kommende tid vil arbejdsgruppen, sammen med repræsentanter fra relevante institutionscentre og/eller de centrale kontorer i forvaltningen, arbejde med at kvalificere og konkretisere indholdet i temaerne. De udvalgte temaer beskrives i det følgende med en status på, hvor langt arbejdsgruppen er med at konkretisere det enkelte tema.

Rekruttering
Arbejdsgruppen har udarbejdet et første udkast til et rekrutteringskoncept, der skal sikre det bedst mulige grundlag i forbindelse med ansættelse af medarbejdere på skærmede enheder. Rekrutteringskonceptet indeholder anbefalinger til stillingsopslag, ansættelsesudvalg, ansættelsessamtalen, test, referencer,straffeattest, ansættelsesbrev, prøvetid og introduktionsperiode for nyansatte. Der udarbejdes også konkrete hjælperedskaber til ansættelsesprocessen i form af spørgeguide til interview, cases til interviewsituationen, eksempel på det gode stillingsopslag og guide til afklaring af kompetenceprofil.

Kompetenceudvikling af medarbejdere på de skærmede enheder
Arbejdsgruppen er ved at konkretisere det færdige koncept for kompetenceudvikling af medarbejdere på skærmede enheder. Det endelige kompetenceudviklingsforløb skal implementeres som et modulforløb med fokus på at opbygge specialviden om arbejdet på skærmede enheder og koble det tæt til kerneopgaven og hverdagspraksis på de skærmede enheder. Kompetenceudviklingsforløbet skal foregå over en periode på ca. 2 år, hvor der veksles mellem teoriforløb og praksisøvelser samt udvikling og læring i arbejdsfællesskabet igennem supervision/temadage og andre læringsaktiviteter.

Rokering
Borgerne på en skærmet enhed har ofte komplekse behov og brug for intens støtte i dagligdagen, og der er? som minimum 1:1 bemanding i døgndrift. Medarbejderne på skærmede enheder skal kunne handle hurtigt i mange forskellige situationer i løbet af en dag og hele tiden være parat til at håndtere adfærd, der er udadreagerende, voldelig, selvskadende eller selvstimulerende. Det stiller store krav til den enkelte medarbejders stresstærskel og omstillingsparathed. Arbejdsgruppen arbejder med at udvikle en rokeringsmodel for medarbejdere på skærmede enheder, så medarbejderne i perioder kan rokere til enheder, hvor kompleksiteten i arbejdet er mindre, så man forebygger udbrændthed og kulturskred i medarbejdergrupperne. Samtidigt skal det også nøje overvejes, hvordan rokering blandt medarbejdere påvirker borgere på de skærmede enheder i de endelige anbefalinger.


Løn
Arbejdsgruppen vurderer, at der er større rekrutteringseffekt og værdi i at tilbyde kompetenceudvikling, og dermed opkvalificering af medarbejdernes faglighed, på de skærmede enheder, end der er effekt i at rette fokus på lønforholdene. Arbejdsgruppen er dog enige om, at løn i form af fx funktionstillæg kan være et middel til rekruttering og fastholdelse. Tildeling af funktionstillæg vil kun være til medarbejdere, der har gennemført det førnævnte kompetenceudviklingsforløb eller i sin praksis viser at have opnået specialviden om arbejdet på de skærmede enheder. Arbejdsgruppen er i gang med at undersøge, hvordan det i praksis vil være muligt at tildele funktionstillæg til medarbejdere på skærmede enheder, og hvilke forhandlinger der i så fald skal indledes med de relevante faglige organisationer.

Supervision
Det er arbejdsgruppens vurdering, at alle medarbejdere – inkl. aften- og natpersonale og vikarer – på de skærmede enheder regelmæssigt skal deltage i supervision, og at supervision skal indgå som en fast del af kompetenceudviklingsforløbet for medarbejdere. Arbejdsgruppen er på den baggrund ved at beskrive et supervisionskoncept for medarbejdere på de skærmede enheder, der skal tage udgangspunkt i en praksisnær form for kompetenceudvikling og skabe faglig udvikling gennem refleksion. Supervisionen skal også sikre, at der etableres én fælles faglig kultur som grundlag for opgaveløsningen på enhederne på tværs af alle typer medarbejdere, og at alle medarbejdere opbygger én fælles forståelse af indsatsen i forhold til den enkelte borger.


Introduktion og oplæring af nye medarbejdere på skærmede enheder
Alle nye medarbejdere skal introduceres grundigt til arbejdet på de skærmede enheder, så borgerne bliver mindst muligt berørt af udskiftning i medarbejdergruppen. Arbejdsgruppen har gennemgået allerede eksisterende introduktionsmateriale fra to forskellige skærmede enheder og er på den baggrund ved at færdiggøre et fælles introduktionsprogram, der skal rumme alle væsentlige forhold, som nyansatte medarbejdere bør introduceres til.

Ledelse
Arbejdsgruppen har kortlagt den ledelsesmæssige indsats på én skærmet enhed. På baggrund heraf er der ved at blive udarbejdet generelle anbefalinger til, hvordan ledelsen bedst muligt skal organisere og tilrettelægge arbejdet på skærmede enheder. Det er arbejdsgruppens klare vurdering, at der er behov for at have en stærk og nærværende ledelse på de skærmede enheder, der i mindre grad indgår i det daglige arbejde. Anbefalingen er, at ledelsen fremover skal fokusere på organiseringen, uddelegeringen af arbejdsopgaverne og tilrettelæggelsen af arbejdet. Ledelsen skal også sikre, at alle medarbejdere, uanset uddannelse og ansættelsesforhold, introduceres grundigt til arbejdsopgaverne og det fælles faglige grundlag for dem.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser, da udgifter forbundet med at udarbejde anbefalingerne afholdes inden for forvaltningens økonomiske ramme.

Videre proces

Arbejdsgruppen arbejder videre med at konkretisere indholdet i temaerne og forberede implementeringen af de endelige anbefalinger, der skal afleveres primo 2015. Arbejdsgruppens anbefalinger bliver indarbejdet i handleplanen for Hartmannshus i det omfang, det ikke allerede er gjort. 
                                    

Anette Laigaard                                         
                            

                                / Sven Bjerre

Beslutning

Kontorchef Ane K. Christensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev udsat til behandling på Socialudvalgets møde d. 21. januar 2015.

 

Til top