Mødedato: 17.12.2014, kl. 16:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Udmøntningsindstilling for Ny Start

Socialudvalget skal godkende Socialforvaltningens forslag til, hvordan gadeplansindsatsen Ny Start fra 2015 skal udmøntes.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget

1.  At udmøntningen af Ny Start i perioden 2015 - 2018 godkendes som beskrevet i indstillingen.

Problemstilling

Det er i budgetaftalen for 2015 besluttet, at Ny Start, som fra 2010 - 2014 har været finansieret af satspuljemidler, videreføres fra 2015-2018.

Ny Start videreføres som lokalt forankret indsats, og på baggrund af erfaringer fra projektperioden ønsker Socialforvaltningen at foretage nogle justeringer, der vedrører alder for målgruppen, samt justeringer der muliggør en større grad af geografisk fleksibilitet i indsatsen.

Løsning

Ny Start arbejder på gadeplan med 15-25 årige uroskabende og kriminalitetstruede unge. Ny Start arbejder helhedsorienteret, dvs hele vejen rundt om den unges udfordringer, som typisk vil handle om familie, skolegang, beskæftigelse, kriminalitet og misbrug. Ny Start afholder og deltager i lokale aktiviteter, yder råd og vejledning og brobygger til myndighedscentre, fritidstilbud og andre relevante aktører, i særdeleshed Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Bønre- og Ungdomsforvaltningen. Ny Start har også mulighed for at arbejde mere fokuseret med den enkelte unge og med den unges familier i de såkaldte Ny Start forløb. Ny Start forløb kan minde om kontaktpersonforløb, men hvor kontaktpersonforløb er en foranstaltning og en del af en handleplan, er Ny Start forløb et tilbud til de unge, som de unge frivilligt vælger til.

Resultaterne for de i alt 241 unge, der har været i Ny Start forløb, er rigtig gode. Ved de halvårlige målinger har gennemsnitligt 90% af unge under 18 år mindsket deres skolefravær eller fået færre sigtelser, mens 42% af unge over 18 år er blevet mere  uddannelses- og jobparate. Der er afholdt 82 aktiviteter, som involverer over 600 børn og unge, og Socialforvaltningen kan konstatere, at lokale unge er begyndt at henvise hinanden til Ny Start, fordi de oplever at være blevet hjulpet.

Tilpasning af målgruppen
Ny Start arbejder på tværs af 18 års grænsen. Målgruppen har i projektperioden været 15-25 årige unge, og der er fortsat behov for at tilbyde udsatte unge over 18 år råd og vejledning. Erfaringen fra projektet peger dog også på, at der er behov for at udvide aldersgrænsen, fordi flere unge ned til 12 års alderen har henvendt sig til Ny Start med udfordringer, der er identiske med de udfordringer, som også ses hos de lidt ældre unge. Socialforvaltningen vurderer, at de lidt yngre unge vil profitere af Ny Start indsatsen, og foreslår derfor, at Ny Start fra 2015 udvider målgruppen til børn og unge i alderen 12 til 25 år.

Øget geografisk fleksibilitet
Ny Start har som satspuljeprojekt haft i alt 10 gadeplansmedarbejdere, som har fungeret i Blågaarden og Mjølnerparken på Nørrebro og i Tingbjerg og Husumgaard i Brønshøj-Husum-Vanløse. Socialforvaltningen vurderer, at der er behov for, at Ny Start i første omgang fortsat er på Nørrebro med de samme fem medarbejdere og i Brønshøj/Husum-Vanløse med de samme fem medarbejdere. Hvor indsatsen før var bundet til afgrænsede boligområder (fx fire opgange i Husum), foreslår Socialforvaltningen en øget geografisk fleksibilitet i indsatsen, så Ny Start fra 2015 vil kunne opholde sig i hele det område, som hver børnefamilieenhed dækker. Således vil Ny Start fra 2015 fx kunne være til stede i Bellahøj, som også hører ind under børnefamilieenheden i Brønshøj/Husum-Vanløse, og hvor Socialforvaltningen vurderer, at der er behov for en Ny Start indsats.

Socialforvaltningen vil løbende vurdere, om der er behov for at flytte indsatsen til andre dele af byen. Forvaltningen er bevidst om, at de gode resultater, som leveres af Ny Start, beror på og forudsætter den lokale forankring, og at der er opbygget tillidsrelationer til de lokale unge. Derfor vil der i tilfælde af en omrokering blive taget højde for, at Ny Start vil skulle starte forfra i et nyt område med relationsopbygningen, og at effekten af indsatsen først vil kunne ses efter en længere periode. I forbindelse med en omrokering tilstræbes det også, at den eksisterende Ny Start- medarbejder flytter med, hvorved metode og erfaring sikres videreført.

Ny Start vil arbejde med det samme antal børn og unge som hidtil. Udvidelsen af det geografiske område og den aldersmæssige målgruppe indebærer imidlertid, at en gruppe af børn og unge, som ikke før kunne få gavn af Ny Start, nu kan blive omfattet af indsatsen. Socialforvaltningen vurderer ligeledes, at ændringerne vil medføre en større mulighed for fleksibelt at koordinere indsatsen med flere aktører, når behovet opstår.

Økonomi

I budgetaftalen for 2015 er bevillingen til en fortsættelse af Ny Start på 5,8 mio. kr. årligt fra 2015-2018.

Hvis der sker en omrokering af Ny Start, følger der for hver medarbejder 0,5 mio. kr. til løn, samt 80 t. kr. i aktivitetsmidler til den pågældende børnefamilieenhed.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender udmøntningsindstillingen for Ny Start, vil Ny Start fra 1. januar videreføres med de tilpasninger, der er beskrevet ovenfor.

Der nedsættes en Ny Start følgegruppe, som i samarbejde med Center for Sikker By vil udvikle et dokumentationskoncept for Ny Start, som fra 2015 indgår i indsatser, der effektafrapporterer til Center for Sikker By.

           Anette Laigaard

                                                  Ane K. Christensen
                              

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top