Mødedato: 17.12.2014, kl. 16:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-SAG: Godkendelse af ekstern finansiering fra Trygfonden til forskningsprojekt om FIT

Socialudvalget skal tage stilling til, om Socialforvaltningen kan modtage eksterne midler fra Trygfonden. Midlerne skal anvendes til et forskningsprojekt i samarbejde med SocialForskningsInstituttet (SFI), hvor metoden Feedback Informed Treatment (FIT) afprøves blandt udgående bostøttemedarbejdere.

Indstilling og beslutning

 Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

1. at Socialudvalget godkender ekstern finansiering af FIT-projekt i Socialforvaltningen på i alt 3,2 mil. kr. fordelt over 3 år.

Problemstilling

FIT er et dialog- og evalueringsredskab, der er udviklet til at forbedre relationsarbejdet mellem medarbejderen og borgeren. FIT består af to simple skemaer, der hver indeholder fire spørgsmål. Skemaerne udfyldes af borgeren i henholdsvis starten og slutningen af samtalen. Det første skema handler om, hvordan borgeren har haft det siden sidste samtale. Det andet skema handler om, hvordan borgeren oplever relationen og samarbejdet. Svarerne bliver efterfølgende grafisk illustreret, så den enkelte borgers svar over tid bliver synliggjort. Formålet er, at borgerens feedback anvendes til en løbende dialog om, hvordan samarbejdet kan forbedres og justeres. Feedbacken fungerer derved også som en måde, hvorpå medarbejderen hele tiden kan kvalitetssikre sit arbejde.

Der har i de seneste år været stor interesse for FIT - både i og udenfor Socialforvaltningen. Forvaltningen har i den forbindelse gennemført et pilotprojekt, hvor udvalgte medarbejdere på tilbuds- og myndighedsområdet afprøvede FIT. Pilotprojektet viste, at FIT har et stort potentiale i forhold til at styrke relationsarbejdet og skabe positive forandringer for borgerne. Projektet viste også, at forskningsgrundlaget for FIT er opbygget i en psykologfaglig kontekst. Det kræver derfor en vis oversættelse af FIT, hvis det skal anvendes af socialpædagogiske medarbejdere eller myndighedssagsbehandlere. Pilotprojektet viste således, at der kan være behov for mere viden om effekten af FIT i en socialpædagogisk kontekst.

Løsning

Socialforvaltningen har modtaget midler fra Trygfonden til et forskningsprojekt, der gennemføres i samarbejde med SFI. Projektet skal undersøge effekten af at implementere metoden Feedback Informed Treatment (FIT) i bostøtteindsatsen. Metoden vil blive afprøvet blandt udgående medarbejdere, der yder støtte til udsatte, sindslidende og misbrugende borgere i eget hjem. Ca. 60 bostøttemedarbejdere vil blive uddannet og modtage supervision i brugen af FIT. Projektet forventes at resultere i et fagligt kvalitetsløft til de enheder, der indgår. Med forskningsprojektet vil Socialforvaltningen bidrage til at opbygge viden om FIT i en socialfaglig kontekst.

I projektet undersøges det, om FIT bidrager til:

  • at forbedre borgernes trivsel og udvikling,
  • at forebygge og reducere frafald i støtteforløbet,
  • at afklare og reducere de lange støtteforløb, og
  • at gøre borgerne mere selvhjulpne og bedre i stand til at opretholde egen bolig.
Forskningsprojektet er et såkaldt randomiseret kontrolleret forsøg. Det randomiserede kontrollerede forsøg er et evalueringsdesign, hvor man opdeler medarbejderne tilfældigt i en indsatsgruppe og en kontrolgruppe. Den ene gruppe begynder at arbejde med FIT i 2015, mens den anden gruppe først starter i 2016. Effekten af FIT bliver målt ved at undersøge, om FIT har gjort en positiv forskel for de borgere, der er i indsatsgruppen sammenlignet med dem, der er i kontrolgruppen. Forskningsprojektet forventes derfor med høj pålidelighed at vise, om det har en effekt at implementere FIT i en socialpædagogisk kontekst. Projektet bliver det første i Danmark, der undersøger effekten af FIT. Internationalt vil projektet desuden være det første, der undersøger FIT i bostøtteindsatsen.

Projektet vil løbe over en periode på to og et halvt år. Såfremt resultatet er positivt, vil metoden fremover kunne anvendes af de involverede medarbejdere uden yderligere omkostninger.

Økonomi

Trygfonden har bevilget i alt 3,2 mio. kr. til Socialforvaltningen og 2,1 mio. kr. til SFI.

Midlerne til Socialforvaltningen dækker den fulde implementering af FIT i tre bostøtteenheder. Der forudsættes ikke medfinansiering. Ligeledes vil det ikke påvirke økonomien i normaldriften i de tre enheder, da FIT integreres som en ny metode, der anvendes i den almindelige drift. 

Midlerne vil blive anvendt til:

  • uddannelse af medarbejderne i brugen af FIT,
  • løbende supervision til medarbejderne i projektperioden,
  • projektledelse,
  • IT understøttelse af evalueringsredskaberne og
  • opbygning af interne supervisionskompetencer i Socialforvaltningen.
Nedenfor er angivet hvordan projektets budget fordeler sig over en treårig periode.


At-punkt

Udvalg

Bevilling

Funktion

Indtægt (I) /

Beløb i 1.000 kr.*

Varig?

(nr. og navn)

Udgift (U)

ja/nej

 

 

2015

2016

2017

 

 1

SUD

1621-Tværgående opgaver og administration

6.45.51.1

U

1708

1049

395

Nej

 1

SUD

1621-Tværgående opgaver og administration

6.45.51.1

I

-1708

-1049

-395

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive opskrevet med i alt 3,2 mio. kr. på bevillingsområde Tværgående opgaver og administration, funktion 6.45.51.1, ramme 21.90. Det vil ske i forbindelse med en sag om bevillingsmæssige ændringer (projektfejebakke).

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender den eksterne finansiering, vil Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget blive hævet i en sag om bevillingsmæssige ændringer (projektfejebakke). Projektet vil blive startet op i januar 2015. Ved projektets afslutning vil Socialudvalget blive orienteret om de opnåede resultater og erfaringer.

Anette Laigaard
                             
                               
                             / Ann-Sofie Bech von Hielmcrone

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen for Socialudvalgets møde d. 17. december 2014.

Til top