Mødedato: 17.12.2014, kl. 16:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Godkendelse af revideret projektbeskrivelse for etablering af socialt akuttilbud

Se alle bilag

Socialudvalget skal drøfte Socialforvaltningens forslag til revideret projektbeskrivelse for etablering af socialt akuttilbud i Griffenfeldsgade 44 og forslag til kommunal medfinansiering af akuttilbuddet, så Københavns Kommune kan modtage Ministeriets for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds tilsagn om 3.085.7000 kr. fra satspuljen. 

 

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.      At Socialudvalget godkender revideret projektbeskrivelse for etablering af socialt akuttilbud i Griffenfeldsgade 44 til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

2.      At Socialudvalget godkender, at akuttilbuddet medfinansieres ved overførelse af akuttelefonen i Linnégade og overførelse af eksisterende visiterede akutpladser til et nyt samlet døgnåbent akuttilbud i Griffenfeldsgade 44.

 

Problemstilling

Socialudvalget blev på udvalgsmødet den 29. oktober 2014 orienteret om, at Ministeriet for Børn, Integration, Ligestilling og Sociale Forhold har givet tilsagn om, at Københavns Kommune har fået 3.085.700 kr. i perioden 2015-2017 til at etablere et socialt akuttilbud, under forudsætning af, at tilbuddet er døgnåbent og kan gå i drift februar 2015. Der udestår imidlertid en kommunal medfinansiering til projektet (1,5 mio.kr. årligt i projektperioden), herunder anlægsmidler (1 mio. kr.), da denne ikke blev tilvejebragt i budgetforliget 2015. Forvaltningen har derfor set på en alternativ model for akuttilbuddet, så projektet vil kunne etableres indenfor de eksisterende budgetrammer og leve op til ministeriets krav. Forvaltningen har i brev til ministeriet den 17. oktober 2014 oplyst, at kommunen vil vende tilbage med en alternativ model inden for eksisterende budgetramme.

Nedenfor fremgår forvaltningens forslag til model for etablering af et socialt akuttilbud.

 

Løsning

Socialforvaltningen har set på forvaltningens tilbud, der har karakter af akutfunktioner. Der eksisterer en række sengepladser fordelt i byen, der har karakter af akutpladser. Det er tale om døgnpladser, som borgeren akut kan visiteres til. Der eksisterer seks akutpladser på tilbuddet Valmuen på Sct. Hans Gade på Nørrebro og seks akutpladser på Nattergalevej i Nordvest. Det foreslås, at pladserne overføres i et nyt socialt akuttilbud på Griffenfeldsgade. Herudover foreslås det, at akuttelefonen i Linnégade overføres til et nyt samlet akuttilbud i Griffenfeldsgade.

Der etableres med løsningen et nyt samlet socialt akuttilbud med:

1)      14 akutpladser med mulighed for overnatning,

2)      En akuttelefon

3)      Mulighed for personlig henvendelse for rådgivning, hjælp og støtte.

Akuttilbuddet er døgnåbent og uvisiteret.  Forvaltningen vurderer, at samlingen af eksisterende akutpladser på Griffenfeldsgade er mere økonomisk bæredygtig, da samlingen vil give besparelser på huslejeudgifter og give mulighed for mere fleksibel brug af medarbejderressourcer. Fx tænkes natdækningen i akuttilbuddet ind i Center Nørrebros samlede nattevagtsordning på botilbuddet Griffenfeldsgade 31 og Thorupgården.

Samlingen vil også være faglig bæredygtig, da det giver mulighed for en kompetenceopbygning  på det akutte område. Det forventes, at der i fremtiden vil være øget behov for at kunne yde akut social støtte i takt med at flere borgere bor i eget hjem frem for botilbud, og i takt med at indlæggelserne i psykiatrien bliver kortere. Derudover vil samlingen på Griffenfeldsgade 44 give mulighed for et tæt samarbejde med distriktspsykiatrien, der er bosiddende i samme bygning i etagen under akutilbuddet.

For borgeren giver samlingen af akutfunktioner i Griffenfeldsgade mulighed for et døgndækket tilbud, der er centralt beliggende i byen. De nuværende akutte funktioner er ikke døgndækket eller uvisiteret.

Økonomi

Indstillingen vil medføre en omlægning af forvaltningens tilbud inden for den økonomiske ramme.

Budget for det sociale akuttilbud fremgår af nedenstående tabel 1. Der var i budgetforslaget for 2015 søgt om driftsmidler til 1,62 mio. kr. i 2015 og 1,5 mio. kr. årligt i 2016-2017. Heruover fremgik det i budgetforslaget, at akuttelefonen i Linnégade blev overflyttet til det nye akuttilbud. Ved at samle de eksisterende akutpladser og akuttelefonen i Linnégade dækkes denne udgift.

Personaleressourcer som anvendes i akuttilbuddene i Sct. Hans Gade og Nattegalevej vil blive overført til det nye samlede akuttilbud og derved dække driftsudgiften i dagtimerne. Akuttelefonen på Linnésgade flyttes som i det oprindelige budgetforslag til Griffenfeldsgade og dækker derved delvist udgiften til driftsudgiften i nattimerne. Det resterende driftsbudget dækkes ved hjælp de midler, der tilføres via huslejebudgettet fra de eksisterende lejemål og ministeriets tilskud.

Tabel 1. Driftsbudget ifbm. samling af eksisterende akuttilbud og det nye sociale akuttilbud med opstart 1.6.15

2015

2016

2017

Ministerielt tilskud

1.028

1.028

1.028

Eksisterende personalebudget

450

930

930

Akutfunktion i Linnésgade

900

1.800

1.800

Tilførsel af eksisterende huslejebudget på de to akuttilbud

328

655

655

Finansiering i alt

2.706

4.413

4.413

 

Det vurderes, at etableringen af akuttilbuddet vil medføre en anlægsudgift på ca. 1 mio. kr. til renovering af lokalerne, så de er tidsvarende. Det vurderes, at være nødvendigt at male alle lokaler, istandsætte badeværelser, samt indkøbe og opsætte personalealarmer, elektronisk nøglesystem, og trådløst netværk. Socialudvalget vil blive forelagt anlægssagen i februar 2015.  I denne indstilling vil udvalget blive forelagt forslaget om etablering af herbergspladser til unge hjemløse på Sct. Hans Gade.

 

Videre proces

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har givet Københavns Kommune tilsagn om midlerne, under forudsætning af kommunal medfinansering og at projektbeskrivelsen revideres således at akuttilbuddet har døgnåbent og dette skal kunne ske uden fysisk, at skulle være direkte kontakt med andre social-psykiatriske tilbud, og at akuttilbuddet går i drift i februar 2015.  Dette indgår nu i den revideret projektbeskrivelse.

Såfremt indstillingen godkendes, vil forvaltningen orientere Ministeriet for Børn-, Ligestilling-, Integration og Sociale Forhold om, at den reviderede projektbeskrivelse er politisk godkendt, herunder at den kommunale medfinansiering er tilvejebragt.  

Forvaltningen vil etablere akuttilbuddet, som forventes at kunne åbne ultimo februar 2015.

Anette Laigaard
        / Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top