Orientering om rapporten "Analyse af målgruppen kriminelle udsatte unge, som har et misbrug og/eller en psykisk lidelse - oplevelser og udfordringer med Socialforvaltningens indsatser"
Socialudvalget bestilte den 30. oktober 2013 en analyse af målgruppen kriminelle udsatte unge, som har et misbrug og/eller en psykisk lidelse. Socialforvaltningen har nu udarbejdet analysen, som Socialudvalget bedes tage til efterretning.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,
1. at rapporten ”Analyse af målgruppen kriminelle udsatte unge, som har et misbrug og/eller en psykisk lidelse – oplevelser og udfordringer med socialforvaltningens indsatser” (bilag 1) tages til efterretning.
Problemstilling
Med et ønske om at identificere områder, hvor forvaltningen kan optimere indsatsen overfor denne gruppe af unge, godkendte Socialudvalget den 30. oktober 2013, at Socialforvaltningen skulle udarbejde en analyse af udvalgte kriminelle unges egne oplevelser med og ønsker til Socialforvaltningens indsatser.
Løsning
- Kriminalitetstruede unge, hvilket vil sige unge, der er i risiko for at udvikle kriminel adfærd
- Unge tilhørende målgruppen, hvilket vil sige unge, der allerede har begået kriminalitet
Rapportens primære sigte er at forbedre indsatsen overfor unge, som allerede er i en kriminel løbebane. De unges udsagn om deres opvækst tegner dog også et billede af, hvad vi i særlig grad skal være opmærksomme på, hvis vi vil sætte mere præventivt ind i forhold til kriminalitetstruede børn og unge. De unge fortæller om manglende omsorg fra forældrene og mistrivsel i skolen – herunder lange perioder uden skolegang. Kombineret med manglende fritidsaktiviteter færdes de unge meget ”på gaden”, hvor de unge selv nævner dårlige rollemodeller, de hurtige penges tiltrækningskraft, adrenalinkicket og den anseelse, der følger med kriminaliteten som forhold, der har medført, at de unge er endt, hvor de er. Derudover har mange af de unge adfærdsforstyrrelser som for eksempel ADHD og flere har et stort hashforbrug. Begge forhold kan fastholde særligt denne målgruppe i kriminaliteten.
Kontakten med Socialforvaltningen
Både unge og medarbejdere problematiserer, at kommunens nuværende misbrugsbehandling har svært ved at tiltrække og fastholde de mest udsatte kriminelle unge – herunder dem med psykiske lidelser som fx ADHD samt dem med anden etnisk ikke-vestlig baggrund end dansk.
En del anbragte unge nævner desuden, at de ikke oplever, at en lang institutionsanbringelse med andre kriminelle udsatte unge gavner deres udvikling. De peger på, at uhensigtsmæssig adfærd læres og forstærkes i situationer, hvor de unge føler, at de skal leve op til problematiske normer i ungegruppen. Dette kan vanskeliggøre den langsigtede pædagogiske indsats. Flere anbragte unge – primært dem med ADHD – ønsker, at der skal være mere strukturerede hverdage med flere aktiviteter. De unge har med andre ord brug for hjælp til at fylde hverdagen ud med gode aktiviteter og dermed skabe et alternativ til livet med kriminalitet på gaden. Det vil bl.a. hjælpe dem til at nedtrappe et eventuelt hashforbrug. Endeligt er der et par af de anbragte unge, der mener, at psykologhjælp bør være obligatorisk for alle anbragte unge.
Flere unge nævner kontaktpersonsordningen som en værdifuld voksenrelation, som kan bidrage til den unges prosociale udvikling. En del unge og medarbejdere rejser kritik af ordningen i forhold til ikke altid at leve op til kravet om en langsigtet adfærds- og holdningsændring hos den unge.
Endeligt fremhæves det af de unge, at tilgængelighed, engagement og hurtig handling i sagsbehandlingen er en forudsætning for at skabe en god relation mellem sagsbehandler og ung. Det er dog ikke alle unge, der oplever dette på nuværende tidspunkt.
Anbefalinger til fremtidige udviklingsområder
På baggrund af de unge og medarbejdernes udtalelser anbefaler forvaltningen, at der fremadrettet ses på, hvordan følgende områder kan videreudvikles:
Generelle udviklingsområder rettet mod kriminalitetstruede unge:
- Undersøge, hvordan de unges familier i højere grad kan inddrages og opkvalificeres i de forebyggende indsatser - fx kan det overvejes, om der skal være et særligt fokus på udsatte familier med en anden etnisk baggrund
- Fokus på de unges skolegang - fx kan det overvejes, hvordan unge i faldende trivsel med stort fravær bedre kan spottes tidligt
- Fokus på yderligere at aktivere de unge i fritiden - fx ved et større fokus på fritidsjob, erhvervspraktik og andre kompetencegivende aktiviteter
Specifikke udviklingsområder rettet mod målgruppen:
- Undersøge samarbejdet med psykiatrien nærmere for denne målgruppe, særligt unge med ADHD og/eller misbrug
- Udvikling af misbrugsbehandlingen, så vi bliver bedre til at tiltrække og fastholde målgruppen samt kriminalitetstruede unge med ikke-vestlig baggrund
- En udvikling af indsatsen på døgninstitutionerne - fx ved at have mere fokus på de anbragte unges fritid og psykiske sundhed samt på udvikling og styrkelse af de unges tilværelses- og sociale kompetencer. Bl.a. Idrætsprojektet er et godt eksempel på at bruge fritiden på positive aktiviteter og på en måde, hvorpå et evt. hashforbrug kan nedtrappes.
- Optimering af kontaktpersonsordningen
- Øget inddragelse af den unge i sagsbehandlingen
Forvaltningen bemærker, at flere af anbefalingerne i rapporten er i tråd med tankerne i Tæt På Familien – en omstilling af ungeområdet. Hvis Tæt På Familien føres ud i livet, vil det bl.a. medføre, at sagsbehandlerne får væsentlig færre sager og vil derfor have mulighed for at kunne følge den enkelte unge tættere og hyppigere, ligesom den unge selv og familien vil blive inddraget mere i sagsbehandling og delagtiggjort mere i indsatsen.
Økonomi
Videre proces
Forvaltningen vil arbejde videre med rapportens anbefalinger i forbindelse med udarbejdelse af den nye socialstrategi samt i arbejdet med de politiske pejlemærker for skolegang, kriminalitet og misbrug. Sideløbende vil almenområdet blive inddraget i forbindelse med konkretisering af hvordan kommunen kan indfri Københavnermålet om øget Social mobilitet i forhold til indsatsområderne kriminalitet og skolegang. På den kortere bane er der den 8. oktober fælles udvalgsmøde mellem Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget, hvor bl.a. indsatsen for at mindske fraværet på de københavnske skoler skal drøftes.
Anette Laigaard
/Ane K. Christensen
Beslutning
Kontorchef Ane K. Christensen deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev taget til efterretning.