Mødedato: 17.09.2014, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Årsrapport 2013 fra Revas Aps om socialfagligt tilsyn i Socialforvaltningen

Se alle bilag

Socialforvaltningen orienterer om det socialfaglige tilsyn 2013 på forvaltningens botilbud for handicappede børn og voksne, borgere med sindslidelse, udsatte børn, unge og voksne samt om forvaltningens opfølgning på anbefalingerne i årsrapporten.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. At Socialudvalget tager årsrapport 2013 fra Revas Aps om socialfagligt tilsyn i Socialforvaltningen til efterretning, jf. bilag 1.
  2. At Socialudvalget tager Socialforvaltningens opfølgning på anbefalinger i årsrapporten fra Revas Aps til efterretning, jf. bilag 2.

Problemstilling

Det private tilsynsfirma Revas Aps har på Socialforvaltningens vegne siden 2009 udført det socialfaglige tilsyn på forvaltningens botilbud. Fra 2014 har Socialtilsynet som følge af lov om socialtilsyn overtaget det socialfaglige tilsyn med alle landets botilbud, herunder også med Socialforvaltningens botilbud. Kontrakten om socialfagligt tilsyn med Revas Aps er derfor ophørt ved udgangen af 2013.

Socialforvaltningen fremlægger nu årsrapport for 2013 (dateret 30. juli 2014) fra Revas Aps samt forvaltningens opfølgning på anbefalingerne i årsrapporten til Socialudvalgets efterretning. 

Løsning

Revas Aps har for tilsynsåret 2013 gennemført 227 tilsyn, heraf er cirka en tredjedel afviklet som anmeldte tilsyn og resten som uanmeldte tilsyn. For børneområdet er der i overensstemmelse med servicelovens krav gennemført mindst et uanmeldt tilsyn pr. tilbud. Tilsynene fordeler sig med 64 tilsyn på handicapområdet (voksne og børn), 37 tilsyn på psykiatriområdet, 50 tilsyn på udsatteområdet, 56 tilsyn på børne- og ungeområdet samt 20 tilsyn på aktivitets- og samværstilbud. Revas Aps har i forbindelse med tilsynene gennemgået dokumentation for mere end 1.000 borgere og for hvert tilbud inddraget mellem 2 og 10 borgere, afhængig af tilbuddets størrelse. Herudover har de været i kontakt med kontaktpersoner for andre borgere samt omkring 100 pårørende og 800 medarbejdere.

Revas Aps`s generelle indtryk af tilbuddene

Revas Aps giver i årsrapporten 2013, jf. bilag 1, udtryk for en række positive indtryk af forvaltningens tilbud, herunder tilbuddenes fokus på, at borgerne får den støtte de profiterer bedst af, og at borgerne inddrages på en måde, der understøtter generel trivsel og udvikling. Det fremgår også, at medarbejderne er engagerede og målrettet dygtiggør sig samt udtrykker tilfredshed med deres arbejdsforhold. Årsrapportens generelle indtryk ligger i tråd med de positive tilbagemeldinger, som Revas Aps også gav forvaltningen for 2012.

Revas Aps peger også i årsrapporten på, at
borgernes behov udvikler sig i retning af mere kompleksitet, hvorfor det er væsentligt fortsat at have opmærksomhed på denne udvikling. Imødekommelse af disse borgeres særlige behov må desuden ikke betyde, at der fragår de øvrige borgere de ressourcer, de har behov for. Der bør også være fokus på, at medarbejdernes kompetencer løbende tilpasses borgernes behov for støtte.

I de tilfælde, hvor Revas Aps i forbindelse med tilsynet har haft konkrete bemærkninger til konkrete tilbud, har der været dialog mellem forvaltningen og Revas Aps om disse.

Der henvises til bilag 2, hvor de enkelte anbefalinger fra Revas Aps og  forvaltningens forslag til opfølgning på anbefalingerne er gennemgået. Anbefalingerne drejer sig om følgende indenfor de enkelte målgrupper:

Handicapområdet:
-       Borgere med komplekse behov og medarbejdersammensætningen
-       Etiske dilemmaer i det pædagogiske arbejde
-       Brug af kommunikative støtteredskaber
-       Deling af oplysning mellem døgn- og dagtilbud

Psykiatriområdet:
-       Borgere med komplekse behov
-       Tryghed for borgere og medarbejdere i tilbud med udadreagerende borgere
-       Etiske dilemmaer i det pædagogiske arbejde
-       Fastholdelse af motivationsarbejdet så endnu flere benytter aktivitets- og beskæftigelsestilbuddene

Udsatteområdet:
-       Målrettet sikre nok almene boliger og tilsvarende boliger, der matcher borgerne og deres økonomiske råderum
-       Den faglige kvalitet i skriftlig dokumentation
-       It-understøttelse i forhold til de enkelte tilbuds specifikke behov
-       Øget psykiatrisk ekspertise på misbrugsområdet

Børne- og ungeområdet:
-       Etiske aspekter i PALS metodens udførelse
-       Mest mulig brug af it-understøttelse
-       Kontinuerlig fokus på magtanvendelse m.v.
-       Medicinhåndtering

Nedenfor er anført forvaltningens opfølgning på nogle af de væsentligste anbefalinger.

Borgernes forskellige behov
Revas Aps peger på, at der bør være opmærksomhed på borgere med særlige behov for at sikre, at de får den støtte, de har behov for i tilbuddet, og at der ikke fragår ressourcer fra andre borgere i tilbuddet. Revas Aps peger desuden på, at borgere med udadreagerende adfærd og misbrugsproblemer kan skabe utryghed hos andre borgere.

Forvaltningen tilpasser tilbuddene løbende, så deres indsatser, udvikling af personalets kompetencer og inddragelse af de samlede kompetencer i centret kan rumme borgere med komplekse problemstillinger, eller hvis det er nødvendigt, visiterer borgere til et andet tilbud for at kunne imødekomme deres særlige behov. Hvor der er særligt behov for at drøfte borgere med komplekse problemstillinger, sker det i dialog mellem tilbud/centre, myndighedscentrene og drifts- og udviklingskontorerne. Det kan f.eks. nævnes, at der i
forlængelse af en tragisk hændelse på et konkret botilbud er iværksat en række tværgående handleplaner, der både omfatter større samarbejde mellem visitationen og tilbuddene om komplekse borgere, oprettelse af særlige botilbud/afdelinger til komplekse borgere, efteruddannelse af personale, handleplaner vedrørende reduktion og forebyggelse af vold og trusler om vold m.v.

For så vidt angår PALS metodens udførelse på nogle af tilbuddene på børneområdet kan det oplyses, at forvaltningen tæt følger anvendelsen af metoden
(Positiv Adfærd i Læring og Samspil), der er en evidensbaseret og inkluderende udviklingsmodel, som forvaltningen implementerer i samarbejde med Socialstyrelsen på ni tilbud (4 dagbehandlingsinstitutioner og 5 døgninstitutioner med intern skole). Målet med implementeringen af PALS er at styrke en fælles positiv samværs- og læringskultur og derigennem støtte det enkelte barn/den unges skolefaglige og sociale kompetencer.

Medarbejdernes kompetencer
Revas Aps peger på, at der bør være opmærksomhed på, at den faglige sammensætning i medarbejdergruppen løbende vurderes med henblik på at sikre, at medarbejdergruppen modsvarer borgernes behov.

Forvaltningen tilpasser løbende tilbuddene blandt andet som følge af, at der bliver flere ældre borgere, ofte med sundhedsfaglige problemstillinger. Der er derfor i alle centre med botilbud på handicapområdet ansat en sygeplejerske og efter behov personale med anden sundhedsfaglig uddannelse i tilbuddene.

Herudover har der siden medio 2012 været nedsat et ”medicinteam”, der i fællesskab har arbejdet intensivt med at udvikle fælles medicinhåndteringskurser for ”medicinansvarlige medarbejdere” på tværs i forvaltningen. Formålet er, at de ”medicinansvarlige” opnår en grundlæggende viden om medicinhåndtering og klarhed om roller og ansvar, herunder øget opmærksomhed på vigtige lægemiddelrelaterede problemstillinger, som bidrager til øget sikkerhed for borgeren. I kurserne indgår en generel professionalisering af medicinhåndteringen, hvor fokus også er på at forebygge fejl og styrke borgernes sikkerhed i den medicinske behandling.

Forvaltningen har endvidere vedvarende fokus på magtbegrebet i forhold til den pædagogiske relation, etikken og tonen i forhold til borgerne, samt de anvendte metoder og tilgange, herunder f.eks. konflikthåndtering.

Kommunikative støtteredskaber for borgerne
Revas Aps peger på, at kommunikative støtteredskaber kan styrke borgernes muligheder for både at kommunikere og blive mere direkte inddraget i forhold, der vedrører dem selv.

Forvaltningen kan oplyse, at der er oprettet en velfærdsteknologisk enhed og formuleret en strategi for velfærdsteknologi, som Socialudvalget har godkendt den 23. april 2014. Det drejer sig blandt andet om online hjælp og støtte til borgere via videosamtaler mellem medarbejdere og borgere eller om små apps på smartphones eller tablets, som kan hjælpe borgere med at få struktur på almindelige opgaver i hverdagen, såsom at gøre rent, huske aftaler, købe ind, få børstet tænder etc. Der er f.eks. afsat særlig finansiering til velfærdsteknologiske løsninger i forbindelse med nybyggeriet på Arenagrunden, der skal anvendes til borgere med omfattende støttebehov.

Dokumentation og samarbejde på tværs af enheder i forvaltningen
Revas Aps peger på, at der med fordel kan deles oplysninger mellem enheder i forvaltningen.

Forvaltningen kan oplyse, at der med henblik på at skabe den bedst mulige understøttelse af god borgerbetjening i 2011-2014 er implementeret nyt fagsystem, CSC Social. Fagsystemet understøtter kvaliteten i sagsbehandlingen gennem blandt andet bedre dokumentation af borgersagerne på myndigheds- og udførerområdet. Forvaltningen vurderer, at relevant materiale om borgernes sager med implementeringen af systemet kan tilgås på tværs af enhederne i Socialforvaltningen. Sagsbehandlerne i myndighedscentrene kan således læse og skrive i borgersager i fagsystemet CSC Social på tværs af myndighedscentre og – enheder. Det er desuden muligt for enhederne at give læse- og skriveadgang til sager i CSC Social til andre relevante enheder, således at medarbejdere på udførerområdet (døgn- og dagtilbud) kan læse/skrive i myndighedssager og medarbejdere på myndighedsområdet kan læse/skrive i udførersager.

Øvrige anbefalinger
Herudover peger Revas Aps vedrørende dag-, aktivitets- og beskæftigelsestilbuddene på tilbuddenes kendskab til magtanvendelser og drøftelse af begrebets mange aspekter samt medarbejdernes muligheder for viden om metodiske tilgange, supervision og formidling af god praksis mellem tilbuddene.  Forvaltningen er løbende opmærksomhed på magtanvendelse på alle tilbud, herunder også i de private tilbud. Efter behov tilrettelægges efteruddannelse for medarbejdere, som bl.a. udbreder kendskab og sikrer opmærksomhed i forhold til magtanvendelse.

Revas peger desuden i årsrapporten på, at kvaliteten af de fysiske rammer er øget, og at rammerne generelt vurderes for velegnede, men at etableringen af bedre fysiske rammer på udsatteområdet fortsat er et vigtigt fokus. Forvaltningen kan i den forbindelse oplyse, at der løbende arbejdes på at forbedre de fysiske rammer i utidssvarende tilbud. For en række tilbud er der allerede planer om renovering eller flytning, f.eks. foregår der p.t. renovering af krisecentret Egmontgården og kollegiet Gl. Køge Landevej.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen arbejder videre med årsrapportens anbefalinger. Det er den sidste årsrapport fra Revas Aps, da kontrakten er udløbet ved udgangen af 2013 som følge af etableringen af de fem regionale socialtilsyn efter lov om socialtilsyn.

Det fremgår af lovgivningen om socialtilsyn, at hvert af de fem regionale socialtilsyn skal udarbejde en årsrapport om tilbuddene i deres regionale område, herunder om tilsynets generelle overvejelser om kvaliteten i tilbuddene, og den faglige og organisatoriske udvikling i tilbuddene, samt om eventuelle udvalgte fokuspunkter. Årsrapporten skal offentliggøres på socialtilsynets hjemmeside og sendes til Socialstyrelsen senest 1. juli året efter det kalenderår, som rapporten vedrører, det vil sige senest 1. juli 2015 for så vidt angår tilsynene for kalenderåret 2014.

Forvaltningen undersøger nu, hvilken detaljeringsgrad årsrapporten fra socialtilsynene forventes at få på kommuneniveau, herunder hvordan afrapportering i forhold til kommunens politiske niveau forventes at være fremadrettet. Forvaltningen vender tilbage til Socialudvalget herom.

Anette Laigaard    

                                         

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Punktets behandling blev indledt med oplæg ved Aase Møller og Henning Jacobsen, Revas.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top