Mødedato: 17.09.2014, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Orientering om status på Hartmannshus

Se alle bilag
Socialudvalget skal drøfte en orientering om Hartmannshus, som beskriver de undersøgelser og tiltag, som forvaltningen har iværksat på baggrund af skjulte lydoptagelser fra institutionen.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,
  1. at Socialudvalget drøfter orienteringen og tager den til efterretning.

Problemstilling

Socialforvaltningen modtog i marts 2014 en række skjulte lydoptagelser fra Hartmannshus, der er en afdeling til børn og unge med handicap under døgninstitutionen Nærumgård. Optagelserne kommer fra en diktafon, som et forældrepar havde sat op lige uden for døren til deres søns værelse, og som optog fra værelset og institutionens fællesarealer. Forvaltningen gennemgik i første omgang de sekvenser, som forældrene henviste til i deres klage til forvaltningen. Efterfølgende fik forvaltningen oplyst, at optagelserne også rummer en samtale, hvor en medarbejder beskriver, at han tager halsgreb på en anden dreng i 2012. Forvaltningen har på den baggrund gennemlyttet alle optagelserne, svarende til cirka 700 timer. I det følgende beskrives, hvad der er kommet frem i gennemlytningen af samtlige optagelser og hvilke undersøgelser og tiltag, det har ført til.

Løsning

I det følgende beskrives først, hvad gennemgangen af lydoptagelserne har vist og hvad det har haft af personalemæssige konsekvenser. Derefter beskrives de øvrige undersøgelser og tiltag, der er foretaget på Hartmannshus.

Gennemgang af lydoptagelser
Forvaltningen har lyttet til cirka 700 timers lydoptagelser fra en skjult diktafon på Hartmannshus. Optagelserne er af meget svingende kvalitet, og det er i mange tilfælde svært at forstå, hvad der bliver sagt og hvad konteksten er. Forvaltningen har haft tjenstlige samtaler med de medarbejdere, der er kommet med uacceptable udtalelser på lydoptagelserne, og sanktioneret dem, hvor det var relevant. Optagelserne omhandler hovedsagligt et af de anbragte børn, da diktafonen er sat op i gangarealet lige uden for hans værelse. Optagelserne rummer dog også mere generelle oplysninger fra medarbejdernes interne drøftelser i personalerummet, herunder oplysninger om de andre børn og unge på Hartmannshus.

Det generelle indtryk af optagelserne er, at medarbejderne gør et stort stykke arbejde og er gode til at hygge om og tage sig af de anbragte børn og unge. Et sted kan man f.eks. høre, at der bliver læst høj for et af børnene og et andet sted synger, fløjter og trommer en medarbejder for vedkommende. Et tredje sted kan man høre, at det samme barns glæde ved at kaste med ting bliver brugt i en leg med en af medarbejderne. Desuden er der eksempelvis en dag, hvor barnet uopfordret siger til en af medarbejderne, at vedkommende har haft en god dag.

Af optagelserne fremgår, som tidligere nævnt, en episode, hvor en medarbejder fortæller, at vedkommende har taget halsgreb på en af de unge. Som Socialudvalget fik oplyst i en orientering af 1. august 2014, har Socialforvaltningen ikke kunnet afklare, hvad der faktisk er fundet sted, og har derfor bedt politiet undersøge episoden nærmere i forhold til, om der er sket en strafbar handling. Den pågældenden medarbejder har efter egen vilje fratrådt sin stilling på Hartmannhus.

Derudover rummer optagelserne rummer nogle få, men dårlige, eksempler, hvor medarbejderne f.eks. ikke taler ordentligt til børnene og de unge. Der er samlet set fem kritiske episoder, der går på, at medarbejdernes sprogbrug ikke er acceptabel. Et andet sted kan man høre, at et barn eller en ung ikke får sin morgenmad. Der fremgår også en nødværgehandling, hvor en medarbejder beskytter sig selv bag en lukket dør, men som ikke er indberettet. Derudover er der fire eksempler på, at medarbejderne taler dårligt om hinanden eller pædagogikken på Hartmannshus. I et af tilfældene burde medarbejderen være gået til ledelsen med oplysninger om manglende kompetencer til at løse opgaven. Endelig er der observeret forhold, hvor de pædagogiske retningslinjer, og aftaler om arbejdets udførelse, ikke er fulgt tilstrækkeligt. Det er blevet indskærpet over for de pågældende medarbejdere.

Personalemæssige konsekvenser
Den første gennemgang af lydoptagelserne i marts og april 2014 fokuserede på de sekvenser, som et forældrepar henviste til i deres klage og den førte til, at nogle af medarbejderne fik advarsler for deres sprogbrug. Derudover valgte en enkelt medarbejder på eget initiativ at fratræde sin stilling.

Den nyeste gennemgang af lydoptagelserne i juli 2014 har medført advarsler til yderligere to medarbejdere, da de ikke gik til ledelsen med deres viden, efter en kollega havde fortalt dem om, at vedkommende havde taget en af de unge på halsen. Som tidligere nævnt har forvaltningen overgivet denne del af sagen til politiet, som må vurdere, om den pågældende (nu tidligere) medarbejder har udført en strafbar handling.

Der er holdt 20 tjenstlige samtaler med 13 forskellige medarbejdere - flere af dem har været af opklarende karakter, og har ikke resulteret i sanktioner. Der er samlet set givet seks advarsler. Forvaltningen har afsluttet og handlet på alle personalemæssige undersøgelser, der relaterer sig til de oplysninger, der er kommet frem af lydoptagelserne. 

Øvrige undersøgelser og tiltag på Hartmannshus
Forvaltningen arbejder løbende på at udvikle Hartmannshus, da der er tale om et døgntilbud til en særlig kompliceret målgruppe. Hartmannshus er f.eks. en del af Socialstyrelsens projekt 'Særforanstaltninger', der startede i 2012 og løber til og med 2014. Projektet har til formål at udvikle kvaliteten på de særlige tilbud, hvor beboerne skærmes fra andre og mandsopdækkes døgnet rundt. Konkret afprøver Socialstyrelsen nye pædagogiske metoder, på Hartmannshus og andre af forvaltningens institutioner, som ikke tidligere er afprøvet i Danmark til de pågældende målgrupper.

Socialudvalget blev den 17. marts 2014 orienteret om, at der allerede på det tidspunkt var igangsat en række tiltag på Hartmannshus. Pr. 1. april 2014 ansatte forvaltningen bl.a. en række nye medarbejdere på Hartmannshus, som alle havde været igennem en ekstra grundig udvælgelse med flere ansættelsessamtaler. Introduktions- og oplæringskurser for nye medarbejdere er også blevet styrket, og der er igangsat et pædagogisk udviklingsprojekt på Hartmannshus, hvor der er identificeret en række indsatsområder, som ledelse og medarbejdere arbejder målrettet med i den kommende tid. Derudover har arbejdsmiljørepræsentant og andre udvalgte medarbejderne på Hartmannshus fået kurser i stressforståelse og stresshåndtering, og der er i februar 2014 indført en nyt supervisionskoncept, som skal give medarbejderne bedre redskaber til at håndtere arbejdet på Hartmannshus. Desuden har forvaltningen udført en ekstra arbejdspladsvurdering (APV) af Hartmannshus. Alt sammen tiltag, der er planlagt eller iværksat inden Ekstra Bladets historier om Hartmannshus i juli og august 2014.

De nye oplysninger om Hartmannshus i sommeren 2014 har blandt andet ført til, at forvaltningen har bedt det eksterne tilsynsfirma, Revas ApS, om at udarbejde en analyse af kulturen på Hartmannshus. Analysens resultater fremgår af et andet punkt på Socialudvalgets dagsorden den 17. september 2014. 

Socialtilsynet var på tilsynsbesøg på Nærumgård, herunder Hartmannshus, den 26. maj 2014 og har på den baggrund godkendt institutionen efter de nye krav i Socialtilsynets kvalitetsmodel. Godkendelsen er lagt på Tilbudsportalen den 18. juni 2014, hvor Socialtilsynet vurderer, at døgninstitiutionen er egnet til at modtage den angivne målgruppe og anvender relevante pædagogiske metoder. Socialtilsynet bemærker dog, at metoderne ikke er fuldt ud implementeret hos alle medarbejdere. Desuden vurderer Socialtilsynet, at ledelsen er fagligt kompetent og har kompetencerne til at udvikle institutionen i den ønskede retning. Socialtilsynet har efterfølgende gennemført et uanmeldt tilsyn på Nærumgård den 6. august 2014 pga. pressehistorierne om Hartmannshus. Forvaltningen afventer fortsat Socialtilsynets tilsynsrapport fra det seneste besøg.

En del af udfordringerne på Hartmannshus hænger sammen med, at det i perioder har været vanskeligt at rekruttere og fastholde kvalificerede medarbejdere. Forvaltningen har derfor nedsat en arbejdsgruppe, som skal se på, hvordan forvaltningen generelt set kan styrke rekruttering og fastholdelse for medarbejdere på Hartmannshus og lign. tilbud med skærmede enheder. Målet er at skabe en mere stabil og tryg indsats for både børn og voksne på skærmede enheder.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Intet at bemærke.



                            Anette Laigaard     
                                                            /
                                                                    Sven Bjerre

Beslutning

Kontorchef Ane K. Christensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning med bemærkning om, at Socialudvalget får tilsendt Socialtilsynets rapport om tilsynets uanmeldte besøg d. 6. august 2014 på Hartmannshus på det næstkommende udvalgsmøde, når rapporten foreligger.

Til top