Høring af emner til Københavns Kommunes borgerting
Resumé
I aftalen om Overførselssagen 2021-2022 blev der igangsat et pilotprojekt om et borgerting, der skal virke i 2023 og 2024 for ved hjælp af nye metoder at styrke kommunens borgerinddragelse. Fagudvalgene i Københavns Kommune har mulighed for at komme med forslag til temaer, som borgertinget kan behandle i 2023. Socialudvalget skal med denne indstilling tage stilling til forslag til mulige temaer på Socialudvalgets område.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender forvaltningens forslag til borgertingets temaer i bilag 1 og bilag 2.
Problemstilling
I aftalen om Overførselssagen 2021-2022 blev der igangsat et pilotprojekt om et borgerting, for ved hjælp af nye metoder at styrke kommunens borgerinddragelse.
Fagudvalgene kan komme med forslag til de temaer, som borgertinget skal behandle i 2023. Det er forventningen, at borgertinget kan behandle et til to temaer i 2023, alt efter temaernes kompleksitet og omfang.
For at borgertinget kan behandle et tema, skal temaet vedrøre en sammensat og bydækkende problemstilling. Temaet skal også have aktualitet og relevans, og borgertinget skal have en reel handlefrihed og et mandat til at agere uafhængigt af de politiske dagsordener.
Løsning
Socialforvaltningen foreslår to temaer til behandling i borgertinget, hvis Socialudvalget ønsker at melde temaer ind. Det ene tema omhandler grøn omstilling for alle. Det andet tema omhandler København som en inkluderende by, hvor alle borgere aktivt kan bruge byen og dens aktiviteter og tilbud.
Tema 1: Grøn omstilling for alle
Den grønne omstilling er både et lokalt og et nationalt fokus og handler om både klimaindsatsen, byudvikling, mobilitet og økonomi m.v. Den vil forventeligt også stå højt på den politiske dagsorden i København i de kommende år. Det vil derfor være relevant at få borgernes input til, hvordan Københavns Kommune kan sørge for en grøn omstilling i social balance – og en grøn omstilling, hvor alle byens indbyggere er med.
Det kan ske ved at tænke med på, hvordan Socialforvaltningens målgrupper og andre befolkningsgrupper med begrænsede ressourcer bliver en aktiv del af den grønne omstilling ved bl.a. at blive inddraget i nye kommunale initiativer, men også ved at overveje, hvordan det undgås, at udsatte og sårbare borgerne bliver belastet eller stillet ringere end andre som følge af de greb, der vedtages til at fremme den grønne omstilling.
Dette tema kan evt. inddrages som et delelement i andre forvaltningers temaer vedrørende den grønne omstilling i stedet for at være et selvstændigt tema.
Tema 2: København som en inkluderende by
Den seneste brugerundersøgelse fra Socialforvaltningen viser, at 54 % af borgere har god livskvalitet, mens 46 % af borgerne oplever, at de er ensomme. Der er er altså et stort potentiale at styrke borgernes deltagelse i sociale fællesskaber og netværk i både lokalområdet og generelt i København.
Både Socialudvalget og Socialforvaltningen har løbende fokus på at inddrage borgere med udsatte og/eller sociale problematikker i byens liv. Det sker bl.a. igennem arbejdet med borgercentrenes omstillingsplaner og igennem Frivilligcentrenes arbejde. Herudover er der både et lokalt og nationalt fokus på, at gøre København til en by med plads til alle.
Det er derfor Socialforvaltningens vurdering, at det kan være relevant at få Borgertingets input til, hvordan Socialudvalgets borgere og andre københavnere med begrænsede ressourcer kan få større mulighed for at blive inddraget i byens liv - i lighed med andre københavnere. Borgertinget kan fx belyse, hvordan borgerne kan blive inkluderet i fællesskaber (herunder fritidsaktiviteter). Det vil også være relevant at få belyst, om og evt. hvordan civilsamfundet og de enkelte københavnere på frivillig basis kan tage større ansvar for at inddrage sårbare og udsatte borgere.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialforvaltningen vil indmelde de besluttede temaer til Økonomiforvaltningen. Økonomiudvalget beslutter det endelige tema for Borgertinget på møde d. 27. september 2022.
Mikkel Boje
/ Emil Dyred
Beslutning
SF stillede et ændringsforslag (Æ1), om, at tema 1 ’Grøn Omstilling for alle’ skulle erstattes af ’Mental Sundhed’.
Der var afstemning om ændringsforslaget:
Stemmer for: 2 (Line Ervolder (C) og F)
Stemmer imod: 8 (Ø, S, B, V, Mathilde Kastbjerg (C))
Undlod at stemme: 0
Ændringsforslaget (Æ1) blev derved forkastet.
Socialdemokratiet stillede ændringsforslag (Æ2) om, at tema 1 også skulle indeholde social bæredygtighed.
Der var afstemning om ændringsforslaget (Æ2).
Stemmer for: 8 (Ø, S, V, B, F)
Stemmer imod: 0
Undlod: 2 (C)
Ændringsforslaget (Æ2) blev derved vedtaget.
Enhedslisten stillede ændringsforslag (Æ3) om, at ordene 'på frivillig basis' udgik af tema 2: København som en inkluderende by.
Der var afstemning om forslaget.
Stemmer for: 10 (Ø, C, S, V, B, F)
Stemmer imod: 0
Undlod: 0
Ændringsforslaget (Æ3) blev derved vedtaget.
Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at tema 1 også skal omhandle social bæredygtighed og at ordene 'på frivillig basis' skal udgå af tema 2.
Ændringerne vil blive indarbejdet i den videre behandling af sagen.