Mødedato: 17.08.2022, kl. 14:35
Mødested: Park Inn by Radisson Copenhagen Airport Hotel, Engvej 171, 2300 København

Socialforvaltningens forventede regnskabsprognose pr. august

Se alle bilag

Resumé

Sagen omhandler Socialforvaltningens anden regnskabsprognose, der udviser forventet balance på servicerammen. Der er lagt til grund, at alle COVID- og Ukrainerelaterede udgifter dækkes. Det bemærkes, at Økonomiudvalget ikke har taget endelig stilling til, om COVID- og Ukrainerelaterede udgifter dækkes.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes regnskabsprognose pr. august 2022,
  2. at Socialudvalget godkender flyt af midler mellem målgrupper, således at 6,0 mio. kr. på Tværgående opgaver og administration flyttes til Borgere med handicap (ét årigt i 2022).

Problemstilling

Socialforvaltningen skal aflevere regnskabsprognose pr. august til Økonomiforvaltningen. Regnskabsprognosen for Socialforvaltningen indgår i den samlede regnskabsprognose for Københavns Kommune, der behandles i Økonomiudvalget den 24. august 2022.

I indstillingen fremgår forventet forbrug i forhold til det aktuelle budget samt de primære risici knyttet til prognosen. Endvidere indstilles det, at der flyttes midler mellem bevillingsområder med henblik på, at budgettet i højere grad afspejler det forventede forbrug i året. Flytning af midler mellem bevillingsområder skal godkendes politisk af både fagudvalg og efterfølgende i en samlet sag i Borgerrepræsentationen.

I lighed med 2020 og 2021 udgør COVID-19 situationen en usikkerhed for prognosen. Der er dog sket en gradvis reduktion i COVID-relaterede aktiviteter og udgifter i løbet af året. Det er lagt til grund, at forvaltningen kompenseres for alle COVID-relaterede omkostninger i hele 2022. Økonomiudvalget vil blive forelagt en sag om håndtering af COVID-udgifter for 1. halvår i forbindelse med prognosen pr. august. Det bemærkes i forlængelse heraf, at Økonomiudvalget ikke har taget endelig stilling til om COVID-relaterede merudgifter i 2. halvår dækkes.

Udgifter relateret til fordrevne ukrainere er opgjort særskilt ligesom COVID-udgifter, men udgør indtil videre en væsentligt lavere post. Socialforvaltningen har haft udgifter til sagsbehandlere, anbringelser til uledsagede mindreårige, flytteudgifter og familiekonsulentforløb.

Som følge af den generelle inflation i samfundet stiger energipriser, fødevarer, køb af pladser etc. mere i 2022 end den oprindelige pris- og lønregulering af budgettet. Ved økonomiaftalen 2023 mellem KL og Staten blev det aftalt, at kommunerne tilføres midler til at dække prisstigningerne i 2022. På den baggrund vil Økonomiforvaltningen i en kommende sag om bevillingsmæssige ændringer lægge en indstilling op om udmøntningen af midlerne i Københavns kommune. Det er aftalt med Økonomiforvaltningen, at denne forventede udmøntning lægges til grund for regnskabsprognoserne. I Socialforvaltningens tilfælde drejer det sig om tilførsel af 86,9 mio. kr. i 2022. Beløbet forventes at kompensere fuldt ud for forvaltningens prisstigninger og betyder samlet set, at der kan afleveres en prognose i balance. Det bemærkes, at konsekvenserne af prisstigningerne på årets forbrug ikke kan opgøres præcist, og at der er tilført en ekstra usikkerhed i prognosen, som kan gå begge veje.

Det bemærkes endvidere, at budgetter og forventet forbrug på bevillingsområderne kan ændre sig i løbet af året, for eksempel som følge af ændrede aktivitets- og prisforventninger, politiske beslutninger, ændrede afregninger på tværs af forvaltningerne etc. Som forudsætning for den prognosticerede balance ligger der fortsat en løbende prioritering og skarp styring.

Løsning

Forvaltningens COVID-udgifter prognosticeres pt. til 66,3 mio. kr., og Ukrainerelaterede udgifter til 0,6 mio. kr. på service. Dog er der en risiko for, at ikke alle COVID-relaterede udgifter kompenseres i tilstrækkeligt omfang, særligt i 2. halvår. COVID-udgifterne beløber sig til 14,4 mio. kr. i 2. halvår – dog er størrelsesordenen af den forventede udgift i 2. halvår under afklaring og forventes afklaret hen mod 3. kvartalsprognose. Der er i prognosen lagt til grund, at udgifterne dækkes.

Når der ses bort fra de rapporterede COVID- og Ukraineudgifter, prognosticeres Socialforvaltningens forventede regnskab på servicerammen pr. august til balance. Uden de tilførte midler til dækning af prisstigninger ville dette ikke have været tilfældet. Det bemærkes, at prognosen om balance skal tages med det forbehold, at f.eks. en forskydning på blot 0,5 % af forbruget udgør en afvigelse på godt 30 mio. kr. ift. det samlede budget for Socialforvaltningen.

Nedenfor følger kort gennemgang af prognosen for hver målgruppe. Af bilag 1 fremgår mere uddybende forklaringer af forskelle mellem budget og forventet forbrug. Bemærk, at gennemgangen nedenfor og i bilag 1 behandler afvigelserne efter forventet kompensation for COVID- og Ukraine merudgifter.

Børnefamilier med særlige behov prognosticeres balance. Området er dog præget af risici, hvor der aktuelt ses et stigende pres på området blandt andet på grund af mere komplekse problemstillinger hos børnene/de unge.

For borgere med sindslidelse og udsatte voksne prognosticeres balance. Det bemærkes, at der er et stigende antal køb af pladser - blandt andet på grund af den bevilling, der blev givet til køb i forbindelse med budgetaftalen 2022 til at nedbringe venteliste (forsyningsforpligtelsen).

For den sociale hjemmepleje prognosticeres balance på baggrund af ekstra budgettilførsel ved Budget 2022 (25 mio. kr. varigt) og balancesag ved 1. kvartalsprognose (5,9 mio. kr. 1-årigt i 2022). Området er dog præget af negative risici, primært på hjemmepleje, som delvist skyldes driftsmæssige udfordringer. Den sociale hjemmepleje har i foråret 2022 fået foretaget en ekstern analyse af den sociale hjemmeplejes økonomi, som igennem de senere år har været udfordret. Socialudvalget præsenteres for analysens resultater på et udvalgsmøde efter budgetforhandlingerne.

For Borgere med handicap er der et estimeret merforbrug på 6,0 mio. kr. Tallet er udtryk for, at der underliggende på handicapområdet er et særskilt pres på omkostningerne til døgntilbudspladser – primært i forbindelse med køb af døgntilbudspladser. Stigningen hænger sammen med, at det gennemsnitlige støtteniveau hos borgerne er stigende, hvilket har været en udfordring i flere år.

For området Tværgående opgaver og administration prognosticeres med et mindreforbrug på 6,0 mio. kr. Mindreforbruget skyldes bl.a. vakancer og muligheden for at frigive nogle tilbageholdte risikomidler.

På området Efterspørgselsstyrede overførsler forventes et merforbrug på 3,9 mio. kr., som primært kan henføres til forventning om højere aktivitet på tabt arbejdsfortjeneste.

På området Anlæg forventes balance med en risiko for et mindreforbrug på 5-10 mio. kr., som ventes videreført til de kommende budgetår.

For området Finansposter forventes balance.

Økonomi

Økonomien er indeholdt i sagen.

Videre proces

Efter Socialudvalgets behandling af prognosen forelægges den Økonomiudvalget d. 24. august 2022, hvor den behandles som en del af den samlede prognose for hele kommunen.

Mikkel Boje

                                          / Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. 

Kontorchefer Anders Johannes Kristensen deltager under punktets behandling. 

Til top