Godkendelse af specifik besøgsrestriktion
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
-
at Socialudvalget godkender den foreløbige besøgsrestriktion på botilbuddets fællesarealer og beboerens bolig, når der leveres visiteret hjælp efter serviceloven, for perioden 2. juni 2016 til 2. december 2016.
Problemstilling
Socialudvalget skal behandle den foreløbige afgørelse om besøgsrestriktion på et § 108 botilbud, jf. servicelovens § 137d.
Socialforvaltningen vurderer, at der er grundlag for at godkende botilbuddets besøgsrestriktion for at sikre ro og stabilitet for beboeren og de øvrige beboere samt sikre personalets arbejdsmiljø, som bliver udfordret af den besøgendes adfærd.
Sagen er vedlagt som et fortroligt bilag.
Løsning
Botilbuddets personale oplyser, at den besøgende har udvist truende, chikanerende og konfliktoptrappende adfærd - både overfor beboere, brugere, personale og besøgende i huset. Den besøgende afviser at følge husordenen og indtager alkohol og andre rusmidler på fællesområder. Der har været gentagende episoder, hvor den besøgende har kastet med genstande mod bl.a. personalet eller været oppe at slås. Politiet er ofte blevet kontaktet, når den besøgende har været involveret i vold eller i trusler om vold. Umiddelbart inden personalets beslutning om at iværksætte en besøgsrestriktion var den besøgende og beboeren involveret i en voldsom konflikt, som kulminerede i vold mod den besøgende.
Botilbuddets personale oplyser videre, at den pågældende beboer bliver tiltagende destabiliseret af den besøgenes adfærd, med større alkoholforbrug, psykisk anspændthed og grådlabil adfærd til følge. Både personale og beboere føler sig truede og utrygge, når den besøgende skaber eller medvirker i konflikter med personalet eller de øvrige beboere.
Botilbuddets personale har gentagende gange forsøgt at indgå frivillige aftaler om adfærd med den besøgende, men uden held. Personalet har desuden indledt en pædagogisk indsats i forhold til beboeren for at sikre hans ret til at få og afvise besøg i sin bolig. Kontaktperson og beboer vil sammen udarbejde en handleplan for hvilke rammer, der ønskes omkring besøg i boligen – fx tidspunkter og varighed. Beboeren har flere gange givet udtryk for lettelse over ikke at have besøg og behøver i det hele taget støtte til at vælge besøg til og fra.
Besøgsrestriktionens art
Besøgsrestriktionen gælder botilbuddets fællesarealer samt besøg i beboerens bolig på de tidspunkter, hvor personalet leverer visiteret hjælp efter serviceloven.
Det bemærkes, at botilbuddet den 2. juni 2016 gav den besøgende en mere omfattende restriktion, end det er tilladt, idet den besøgende fik et generelt forbud mod at besøge beboeren. Det er, jf. servicelovens § 137a, ikke tilladt at bestemme, hvem beboeren kan have besøg af. Det er alene muligt at give en restriktion i fællesarealer og i boligen, når personalet leverer hjælp efter serviceloven. Besøgsrestriktionen blev derfor - efter dialog med forvaltningen - tilrettet til den foreliggende besøgsrestriktion.
Partshøring
Den besøgende og beboeren blev den 2. juni 2016 mundtligt orienteret om, at der var iværksat en generel besøgsrestriktion. Efter dialog med forvaltningen blev restriktionen tilrettet, og beboeren blev orienteret herom. Den besøgende blev i uge 27 skriftligt orienteret om tilpasningen af besøgsrestriktionen.
Den besøgende har ikke ønsket at gå i dialog om besøgsrestriktionen, men har efterfølgende klaget. Beboeren har ikke ønsket at kommentere restriktionen.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Socialudvalget godkender besøgsrestriktionen, udleveres afgørelsen til den pågældende beboer, og botilbuddet vil sikre, at beboeren forstår afgørelsen. Den besøgende, som restriktionen omhandler, vil blive orienteret om afgørelsen i det omfang, vedkommende kan kontaktes.
Klagevejledning vil blive medsendt afgørelserne med henblik på en eventuel klage til Ankestyrelsen.
Nina Eg Hansen
/ Ane Kristine Christensen
Beslutning
Under punktets behandling deltog kontorchef Ane K. Christensen.
Indstillingen blev godkendt.