Mødedato: 17.08.2011, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Drøftelse af psykisk syges vilkår forud for Budget 2012

Se alle bilag

På baggrund af et medlemsforslag fra Dansk Folkeparti besluttede Borgerrepræsentationen den 15. juni 2011, at Socialudvalget skal drøfte psykisk syges vilkår forud for budgetforhandlingerne (bilag 1).

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

At Socialudvalget drøfter, om psykisk syges vilkår skal gøres til et prioriteret indsatsområde ved budgetforhandlingerne.

Problemstilling

Den kommunale socialpsykiatri er kommet under pres, da behovet for ydelser er steget, uden budgettet er fulgt med.

 

Behovet er dels steget, fordi der i løbet af de seneste 10 år er kommet markant flere borgere med kontakt til det psykiatriske sygehusvæsen – hvor der er sket en generel befolkningsvækst på et par procent, er den omtalte målgruppe vokset med ca. 50 pct. såvel i landet som helhed som i København. Det betyder, at såvel kommuner som regioner er under pres.

 

Samtidigt har regionerne lukket sengepladser i behandlingspsykiatrien; i perioden 2003-2009 er 16 pct. af sengekapaciteten blevet lukket såvel på landsplan som i Region Hovedstaden, og tager man højde for befolkningstilvæksten, svarer det til, at der er 23 pct. færre senge pr. 10.000 indbyggere i Region Hovedstaden (www.psykiatri-regionh.dk).

 

Samlet set efterlades således en markant større opgave til Socialforvaltningen, som er vanskelig at håndtere indenfor den eksisterende økonomiske ramme, hvilket blandt andet afspejler sig i, at boligselskaberne oplever, der er problemer med psykisk syge borgere i egen bolig.

Løsning

Socialforvaltningen havde i 2008 kontakt med ca. 12.000 borgere med en sindslidelse. En analyse af denne målgruppe (se bilag 2) viser blandt andet, at cirka 10 pct. af disse borgere bor i et botilbud, mens størstedelen bor i eget hjem med praktisk støtte og socialpædagogisk bistand (jf. Servicelovens §§ 83 og 85). En væsentlig del af den socialpsykiatriske indsats foregår således allerede i borgerens eget hjem,  og opgaven er blevet større i takt med, at målgruppen er vokset, og forvaltningen også selv har sat fokus på flow. Nærværende drøftelsen om psykisk syges vilkår kan derfor også inddrage materialet til temadrøftelsen om flow.

 

Det er generelt en udfordring at få kendskab og adgang til at hjælpe borgere i eget hjem, når borgeren ikke selv ønsker forvaltningens støtte, og forvaltningen ikke har – og heller ikke ønsker – lovhjemmel til at anvende magt. Forvaltningens primære redskab er i den forbindelse en pædagogisk og insisterende indsats. Dette kan være svært i sig selv, men bliver rigtig svært, hvis borgeren ikke har tilstrækkelig sygdomserkendelse eller er tilstrækkelig stabil i sin behandling, fordi vedkommende er udskrevet meget hurtigt fra Regionens behandlingspsykiatri.

 

Forvaltningen har derfor udarbejdet en række forslag til budgetforhandlingerne for 2012, som forsøger at imødekomme nogle af de udfordringer, forvaltningen i dag oplever på psykiatriområdet som følge af de ovenfor skitserede problematikker:

Businesscase om implementering af den evidensbaserede metode personlige forebyggelsesplaner, hvor borgeren – i en velfungerende periode – lærer sine mønstre at kende og indgår aftaler med sit netværk om at se og handle på faresignaler og dermed undgå tilbagefald (se bilag 3).

En aktivitetsbaseret budgetmodel
(demografiregulering) hvor budgettet til socialpsykiatrien automatisk reguleres ift. den demografiske udvikling, som det kendes fra andre områder. Hvis psykiatriområdet var demografireguleret, ville der være 6,8 mio. kr. mere til området i 2012 (se tabel 1 nedenfor og bilag 4).

En styrket opsøgende indsats for borgere med sindslidelse og anden etnisk baggrund end dansk
, som dels indeholder ansættelse af fire SKP’ere med særligt fokus på denne målgruppe og dels en styrkelse af værestedet Muhabet (se bilag 5).

En intensiveret indsats i udsatte byområder
hvor der ansættes ti socialfaglige medarbejdere, der kan foretage en opsøgende indsats, koordinere en hurtig sagsbehandling samt efterfølgende bygge bro til en støttende indsats (se bilag 6).

Hjemmevejledere i boligområderne
som indebærer en opnormering med otte hjemmevejledere, som kan støtte borgere i egen bolig (se bilag 7).

Økonomi

Drøftelsen har ikke i sig selv nogen økonomiske konsekvenser.

De økonomiske konsekvenser af ovennævnte ønskeforslag, hvis de vedtages i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2012, er opsummeret i nedenstående tabel.

Tabel 1: Oversigt over økonomien i budgetforslag

1.000 kr. (2012 p/l)

2012

2013

2014

2015

Personlige forebyggelsesplaner

3.900

-100

-1.700

-2.200

Aktivitetsbaseret budgetmodel (demografiregulering)

6.788

12.339

17.231

22.032

Opsøgende indsats for borgere med anden etnisk baggrund end dansk

2.400

2.400

2.900

2.900

Intensiveret indsats i udsatte byområder

5.000

5.000

5.000

5.000

Hjemmevejledere i boligområderne

3.200

3.200

3.200

3.200

I alt

21.288

22.839

26.631

30.932

 

Videre proces

Socialudvalgets medlemmer kan sætte fokus på psykisk syges vilkår og de konkrete ønskeforslag i budgetforhandlingerne for 2012.

 

      
   Anette Laigaard

                                                                  /Jens Elmelund

 

Beslutning

Konstitueret kontorchef Eva Stokbro Jensen overværede punktets behandling.

Punktet blev drøftet.

Til top