Afslutning af Taske Force-forløb for styrket myndighedsindsats i Borgercenter Børn og Unge
Resumé
Socialforvaltningen igangsatte i 2017 et udviklingsforløb i samarbejde med Socialstyrelsens og Ankestyrelsens Task Force på området for udsatte børn og unge. Forløbet afsluttes nu med en afsluttende statusrapport baseret på kommunens redegørelse for status på udviklingsarbejdet i perioden og en gennemgang af en række sager. Samlet set fremgår det af den afsluttende sagsgennemgang, at sagsbehandlingen i Københavns Kommune stadig er af høj kvalitet. Men Task Forcen gør samtidigt opmærksom på, at kvaliteten af sagsbehandlingen kan højnes yderligere og kommer med en række anbefalinger hertil. Socialstyrelsen og Ankestyrelsen gjorde på det mundtlige høringsmøde om rapporten forvaltningen opmærksom på, at den høje kvalitet i sagsbehandlingen i København kun var set lignende i meget få andre kommuner.
På mødet vil repræsentanter fra Task Forcen præsentere resultaterne af den afsluttende statusrapport. Rapporten er vedlagt som bilag 1.Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager rapporten og dens konklusioner fra Task Forcen til efterretning,
- at Socialudvalget godkender, at en plan for det videre arbejde med at sikre kvalitet i sagsbehandlingen med afsæt i Task Forcens anbefalinger bliver forelagt Socialudvalget i august 2020.
- at Socialudvalget drøfter, hvilke ønsker udvalget måtte have til det videre arbejde, jf. 2. at-punkt ovenfor.
Problemstilling
Borgerrådgiveren undersøgte i maj 2017 77 anbringelsessager. Efter endt undersøgelse kunne han konstatere, at der ikke var den fornødne kvalitet i de 77 anbringelsessager, som han havde gennemgået. Borgerrådgiveren rejste på den baggrund kritik af forvaltningen.
På baggrund af Borgerrådgiverens kritik udbyggede forvaltningen den eksisterende handleplan for styrket myndighedsindsats og kvalitetssikring i sociale børnesager, bl.a. med det omfattende ledelsestilsyn som Socialudvalget løbende orienteres om resultaterne af. Socialforvaltningen ansøgte ligeledes om et længerevarende forløb hos” Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge”. Task Forcen er et samarbejde mellem Ankestyrelsen og Socialstyrelsen og har til formål at støtte kommunerne i at styrke kvaliteten i deres sagsbehandling på området for udsatte børn og unge. Socialudvalget godkendte forvaltningens ønske om deltagelse i udviklingsforløbet på møde af 7. juni 2017.
Task Forcen tilbyder et to-årigt forløb, der indledes med en omfattende analyse af forvaltningens myndighedsopgaver på området for udsatte børn og unge. Resultatet af den indledende analyse, som Socialudvalget blev præsenteret for på møde af 25. april 2018, viste overordnet, at kommunen havde en høj kvalitet i sagsbehandlingen. Task Forcen pegede ligeledes på en række udviklingspunkter, som forvaltningen med fordel kunne arbejde videre med.
Efter analysen godkendte udvalget, at forvaltningen fortsatte samarbejdet med Task Forcen om at deltage i et 1,5-årigt udviklingsforløb. Her har forvaltningen målrettet arbejdet videre med Task Forcens anbefalinger fra den indledende analyse. Task Forcen har fungeret som forvaltningens tætte sparringspartner i arbejdet med at realisere Task Forcens anbefalinger. Forløbet afsluttes nu med en afsluttende statusrapport baseret på kommunens redegørelse for status over udviklingsarbejdet i perioden og en gennemgang af 19 sager.
Løsning
Udviklingsarbejdet har taget afsæt i en udviklingsplan, med tre spor: 1) Faglig ledelse, tidlig indsats og tværfagligt samarbejde, 2) Myndighedsområdet samt 3) Politik, strategi, ledelse og styring. Forvaltningen har halvårligt afrapporteret til Socialudvalget om fremdriften i arbejdet med udviklingsplanen.
Task Forcen konkluderer i rapporten, at sagsbehandlingen i kommunen stadig er af høj kvalitet. Socialstyrelsen og Ankestyrelsen gjorde på det mundtlige hørings-møde om rapporten forvaltningen opmærksom på, at den høje kvalitet i sagsbehandlingen i København kun var set lignende i meget få andre kommuner. Særligt fremhæver Task Forcen:
- Arbejdet med at forbedre opdateringen af de børnefaglige undersøgelser.
- Det store fokus på at inddrage barnet eller den unge i sagsbehandlingen.
- Det øgede fokus på underretninger, herunder implementeringen af Styrket Modtagelse.
- Reduceringen af retningslinjer, opbygningen af et nyt intranet samt igangsættelsen af arbejdet med at revidere og implementere et samlet beredskab for håndtering af mistanke eller viden om overgreb mod børn og unge.
- Ledelsestilsynet, som Task Forcen bemærker har været et centralt element i at understøtte kvalitet og lovmedholdelighed i myndighedsarbejdet.
- Arbejdet med at skabe et fælles grundlag for bekymringsgraden, når der er bekymring for et barn eller en ung på tværs af Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen.
- Igangsættelsen af arbejdet med at udvikle og implementere Borgerens Plan og procesbaseret dokumentation, som Task Forcen bemærker, understøtter udarbejdelsen af konkrete og målbare mål for indsatsen.
Samtidig gør Task Forcen kommunen opmærksom på, at kvaliteten af sagsbehandlingen på nogle områder kan højnes yderligere. Task Forcen kommer i forlængelse heraf med en række anbefalinger til forvaltningens videre arbejde. Det anbefales, at kommunen:
- Fortsætter brugen af ledelsestilsyn til at understøtte kvaliteten i sagsbehandlingen, og justerer ledelsestilsynet, så det fokuserer på de væsentligste elementer i sagsbehandlingen og i højere grad vurderer ud fra konteksten i de specifikke sager.
- Har fokus på at udrede forældreforhold og - kompetencer, og hvordan de kan bidrage i løsningen for barnet.
- Fortsætter arbejdet med at kompetenceudvikle i inddragende metoder i forhold til børn og forældre, herunder sikre, at der afholdes børnesamtaler efter § 48.
- Sikrer inddragelse af barnet og familiens private netværk.
- Bringer det professionelle netværk omkring barn og familie i spil i forhold til at bidrage til løsning af problemerne i familien.
- Forsætter arbejdet med at implementere beredskabsplan (’Når du er bekymret for et barn – Beredskab ved bekymring for mistrivsel hos og overgreb mod børn og unge’) og en fælles tilgang til og forståelse af tidlig indsats på tværs af sektorer.
- Sikrer, at der er lovmedholdelighed i forhold overholdelse af frister for færdiggørelse af børnefaglige undersøgelser og ved opfølgninger på foranstaltninger, at de børnefaglige undersøgelser indeholder en begrundet stillingtagen, samt at handleplaner udarbejdes inden afgørelse.
Forvaltningen har allerede nu fokus på at øge samarbejdet med familie og netværk og arbejder med det som et vigtigt element i Borgercenter Børn og Unges omstillingsplan for 2021-2024, blandt andet pga. fund i de gennemførte ledelsestilsyn. Samtidig er der et fortsat fokus på at højne kvaliteten i forhold til lovmedholdeligheden i sagsbehandlingen, blandt andet i forbindelse med ledelsestilsynet og den tilhørende læringsdel, som følger efter hvert tilsyn. Ligesom IT-fagsystemet, DUBU, aktuelt er under implementering i borgercenteret. Det forventes på sigt at understøtte sagsgangene og dermed styrke sagsbehandlingen på området, bl.a. ift. overholdelse af frister og dokumentation af foretagne sagsskridt. Endelig fortsætter det tætte samarbejde mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen mhp. at styrke den tidlige indsats, herunder implementeringen af beredskabsplanen ved mistanke eller bekymring for mistrivsel om overgreb mod børn og unge.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Nina Eg Hansen
/ Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning, mens 2. at-punkt blev godkendt. 3. at-punkt blev drøftet.
Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl og kontorchef Eva Stokbro Jensen, samt Adam Paaby og Jytte Eline Falk-Lorenzen fra Taske Forcen deltog under punktets behandling.