Mødedato: 17.05.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Tredje status for implementering af den nye organisering af misbrugsområdet

Se alle bilag
Socialudvalget forelægges tredje status for implementering af den nye organisering af misbrugsområdet.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager forvaltningens tredje status samt evaluering for omlægningen af misbrugsområdet til efterretning.

Problemstilling

I forbindelse med Socialudvalgets godkendelse af organiseringen af misbrugsområdet på mødet den 10. juni 2015 blev det besluttet, at Socialforvaltningen hvert halve år skal udarbejde en status for implementeringen af den nye organisering.

På mødet den 17. august 2016 fik Socialudvalget forelagt anden status. Af sagen fremgår det, at næste status dels vil indeholde en større evaluering af aktiviteterne i omlægningen samt give en status på indsatserne; den familieorienterede rusmiddelbehandling; ungebehandlingen; den udgående indsats over for borgere med dobbeltbelastning på socialpsykiatriske botilbud; styrkelse frivillighedsområdet; etablering af brugerråd og udvikling af det lavintensive tilbud.

Løsning

Socialforvaltningen har gennemført en større evaluering af omlægningsprocessen i efteråret 2016 og vinteren 2017. Den bygger i særlig grad på interviews af borgere i behandling og medarbejdere. Overordnet set er omlægningen gået godt. Implementeringsplanerne for de specifikke omlægningsaktiviteter i 2016 er nået, men der er dog forsat potentiale for forbedringer og udvikling på en række områder:

  • Der ses allerede nu en positiv udvikling i antallet af henvendelser om behandling i Center for Rusmiddelbehandling København. Der har været en stigning på 6,5 pct. i nye indskrivninger i 2016 sammenlignet med 2015.  
  • Integrationen af stof og alkohol er i høj grad lykkedes. Borgerne udtrykker stor tilfredshed med tilbuddet og finder det både relevant og værdifuldt, at gruppebehandlingen består af borgere med forskellige typer afhængighed.
  • Der er implementeret straksbehandling i alle seks behandlingsenheder, hvilket betyder, at det er blevet hurtigere og nemmere at komme i behandling, idet alle indskrives i behandling samme eller senest den efterfølgende dag efter henvendelse. Der ligger dog et forbedringspotentiale ift. fastholdelsen i behandling, da en del borgere udebliver, inden de er færdigbehandlet.
  • Den nye organisering og sammensætning af medarbejdere med kompetencer indenfor forskellige fagområder sikrer et mere ensartet og tværfagligt tilbud på alle seks behandlingsenheder.
  • Der er etableret en Enhed for Myndighed og Beskæftigelse, hvor det bl.a. er lykkedes at nedbringe sagsbehandlingstiden for enkeltydelser.
  • Der er implementeret en styrket intern, ambulant terapeutisk behandling på alle seks behandlingsenheder med mulighed for individuel behandling samt gruppebehandling. Gruppebehandlingen er et nyt koncept, hvor borgere med et misbrug af alkohol, hash eller kokain samles i blandede grupper. Der er løbende optag i grupperne. Borgere der har deltaget i et gruppeforløb giver udtryk for, at de har fået et stort udbytte af tilbuddet. Enhederne er lige nu udfordret ift. at tilbyde tilstrækkeligt med gruppeforløb til at dække efterspørgslen.
  •  Der er iværksat "Oplysningsforløb", som borgerne tilbydes fra første dag de møder op i en behandlingsenhed. Det er et frivilligt og et helt uforpligtende tilbud bestående af standardforløb om fx ”hvad er behandling?”, ”hvad er afhængighed?” og pas godt på dig selv. Det er endnu ikke lykkedes at finde en form, hvor et større antal borgere gør brug af de udbudte forløb. Center for Misbrugsbehandling København arbejder videre med konceptet.
  • Der er etableret et behandlingstilbud målrettet unge, men det har været en udfordring at få rekrutteret borgere til tilbuddet. Center for Rusmiddelbehandling København arbejder forsat på at få tilpasset det specialiserede ungetilbud til målgruppen. En af udfordringerne er, at gruppen er meget bred, og dækker over unge med svære misbrugsproblemer og social belastning til velfungerende unge i uddannelse eller beskæftigelse.
  • Der er forsat et behov for at have fokus på en styrkelse af en helhedsorienteret behandling i forhold til at samtænke den sociale, sundhedsfaglige og terapeutiske behandling. Det ligger forsat en udfordring i at få defineret de nye roller, som medarbejderne indgår i således, at borgerene oplever at modtage en helhedsorienteret og sammenhængende behandling. Dette arbejdes der forsat på at få udviklet og klargjort bl.a. ved at arbejde med etableringen af den gode teamstruktur og kommunikationen mellem de fagpersoner, der er rundt om borgeren, samt brugen af dynamiske behandlingsplaner.
  • Der er behov for et større fokus på dokumentation og opfølgning på effekten af behandlingen, herunder hvorledes flere borgere kan udskrives færdigbehandlet, og forbliver stoffri efter endt behandling. Dokumentation af behandlingseffekten vil være et fokuspunkt det kommende år. 

Se bilag 1 for at læse hele evalueringen.

Der er vedtaget en række kernemål for Center for Rusmiddelbehandling Københavns arbejde i 2017. Det er de mål, som centret vil styre og prioritere efter ift. at opnå den videre realisering af de centrale tanker i omlægningen.  Der skal bl.a. arbejdes for et tættere samarbejde med frivillige organisationer ligesom, der skal etableres en mere systematisk dialog og feedbackmekanismer med borgere indskrevet i behandling. Der vil i 2017 være forsat fokus på at styrke straksbehandlingen og udviklingen af specialtilbud samt et øget fokus på effekten af behandling bl.a. gennem opfølgning på pejlemærker, audit og systematisk trækning af selvstændige analyser.

En række af de centrale fokusområder for den videre implementering af omlægningen gennemgås nedenfor. 

Familieorienteret rusmiddelbehandling 

Som en del af omlægningen på rusmiddelområdet er der etableret et tilbud på Enghavevej målrettet borgere med børn, hvor der er stor bekymring for familien situation. Der har været fokus på kompetenceudvikling af personalet i de seks nye behandlingsenheder, og alle medarbejdere i centret er blevet introduceret til familieorienteret rusmiddelbehandling. Ved hjælp af satspuljemidler er der blevet ansat to psykologer, som fagligt understøtter enhederne og har særligt fokus på at inddrage børn og unge i behandlingen. Satspuljeprojektet er et samarbejdsprojekt med Socialforvaltningens Borgercenter for Børn og Unge. Center for Rusmiddelbehandling København arbejder videre med, hvordan man afdækker, hvorvidt borgeren er omsorgsperson, og hvordan man indledningsvist og løbende tager de - ofte sårbare - dialoger med borgere med børn. Se bilag 2 for en mere uddybende beskrivelse af indsatserne.

Ungebehandling

Center for Rusmiddelbehandling København har arbejdet med udvikling og etablering af en særlig ungebehandlingsgruppe forankret på behandlingsenheden i Hørsholmsgade. I arbejdet med de unge tilstræbes et øget samarbejde med den unges kontaktperson, familie, uddannelsesinstitutioner og jobcentre.

En ungegruppe startede op i foråret 2016 som pilotgruppe, hvor tilbagemeldingerne fra de unge var meget positive. De unge fremhævede både den faste struktur på forløbet, og at ungebehandlerne var dygtige til at skabe et respektfuldt og tillidsfuldt behandlingsrum.  Fra primo oktober 2016 har ungegruppen været et åbent tilbud til alle unge i behandlingscentret. Erfaringerne frem til nu har dog vist, at det ikke i tilstrækkelig grad er lykkedes at rekruttere unge til tilbuddet. Årsagerne hertil kan være mange, fx at nogle unge har mere komplekse problemstillinger, end ungetilbuddet kan imødekomme, afstanden til Nørrebro er for stor, nogle unge er i uddannelse og beskæftigelse, og andre føler ikke behov for et særskilt ungetilbud. Behandlingscentret vil arbejde videre med udviklingen af et ungetilbud.

Udgående indsats på socialpsykiatriske botilbud

Der er ansat tre udgående behandlere til at varetage opgaven på de socialpsykiatriske botilbud. Den udgående behandling startede op i november 2016 og er foreløbigt målrettet fem socialpsykiatriske botilbud. De udgående behandlere tilbyder misbrugsbehandling til borgere på botilbuddene, der har et misbrug. Indtil videre har behandlerne, sideløbende med organisering af tilbuddet og kollegial sparring med medarbejderne på botilbuddene, haft samtaler med 24 borgere fordelt på de fem tilbud.

Styrkelse af frivilligområdet

 Center for Rusmiddelbehandling København har siden beslutningen om omlægningen afholdt kvartalsvise møder med repræsentanter fra Københavns Kommunes Udsatteråd, herunder Brugerforeningen og Brugernes Akademi. Center for Rusmiddelbehandling København har på nuværende tidspunkt forskellige initiativer i gang med henblik på at styrke det frivillige fokus. Aktuelt er der indgået en aftale med organisationen WeShelter om at opstarte et frivilligtilbud på Specialenheden Forchhammersvej. Derudover samarbejdes der med Brugernes Akademi om udvikling af fælles undervisning om Hepatitis C.

Etablering af brugerråd/møder

For at sikre brugerperspektivet har Center for Rusmiddelbehandling København også fokus på etablering af brugerråd på alle rusmiddelenheder. Ud over den faste mødekadence med repræsentanter fra Udsatterådet, som er beskrevet ovenfor, vil centret i 2017 også arbejde for at der afholdes faste lokale brugerråd/møder og åbne dialogrum med henblik på at styrke den løbende dialog med brugerne om deres behov og ønsker i forhold til misbrugsbehandlingen og tilrettelæggelsen heraf.

Etablering af et nyt lavintensivt tilbud på Vigerslev Allé

Pr. 1. juli 2017 etableres et nyt lavintensivt sundhedsfagligt tilbud i tilknytning til rusmiddelenheden Vigerslev Allé for de 260 borgere, der aktuelt modtager deres lægefaglige behandling via lægerne i Turesensgade. Det lavintensive tilbud vil fremover hedde Ambulatoriet Vesterbro og får egen indgang efter ønske fra borgerne. Målgruppen for det lavintensive tilbud er borgere, der er så stabile i deres substitutionsbehandling, at de kan være selvadministrerende og afhente deres medicin på apoteket med et månedligt opfølgningsmøde i ambulatoriet. Borgerne tilknyttet ambulatoriet har ikke behov for en social indsats. Socialudvalget besluttede at omlægge lægeklinikken Turesensgade til Ambulatoriet Vesterbro som en del af den fremtidige organisering.

Der har siden starten af 2016 løbende været afholdt samarbejdsmøder med lægerne fra Turesensgade med henblik på at sikre den bedst mulige overgang for borgerne, blandt andet med fokus på aftale om overlevering af behandlingsplaner samt en god forberedelse af borgerne på flytningen. Den 28. februar 2017 blev der holdt informationsmøde for de borgere, der i dag er tilknyttet lægeklinikken, og omkring 40 borgere mødte frem. Flere af de fremmødte tilkendegav, at mødet havde bidraget til at skabe større tryghed ved den forestående flytning.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil få forelagt en samlet status på omlægningen i efteråret 2017. Her vil forvaltningen give en status på de implementerede indsatser samt de foreløbige erfaringer og effekter. Der vil bl.a. blive fulgt op på Ambulatoriet Vesterbro, ungebehandlingen, brugerinddragelse samt en bedre integration af den sociale, sundhedsmæssige og terapeutiske behandling. På effektsiden vil der blive fulgt op på pejlemærker, brugertilfredshedsundersøgelse og samtidig vil Center for Rusmiddelbehandling København fortsætte arbejdet med udvælgelsen af gode effektmål samt implementering heraf.

 

                                     Nina Eg Hansen

                                                                   / Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top