UDSAT. Medlemsforslag om drøftelse af kommunens støtte til personer på ulovligt ophold i Danmark
Karina Rohrberg Jessen (V) stiller medlemsforslag om en drøftelse af Socialforvaltningens bevillinger til organisationer, som hjælper og rådgiver personer, som befinder sig i Danmark på ulovligt ophold.
Det foreslås,
- at Socialudvalget drøfter den kommunale støtte til organisationer som fx Kompasset, herunder følgende:
-
Hvordan sikrer Socialudvalget, at de kommunale bevillinger til hjælpeorganisationer, der henvender sig udenlandske hjemløse, anvendes inden for formålet og til den relevante målgruppe?
-
Hvordan skal Socialudvalget forholde sig til, at det ifølge Kirkens Korshær ikke er muligt for organisationer som fx Kompasset at tage stilling til, om de personer, der henvender sig for hjælp, er i Danmark på lovligt eller ulovligt ophold?
-
Hvordan vil Socialudvalget sikre, at den kommunale støtte til hjælpeorganisationer, der henvender sig til udenlandske hjemløse, såsom Kompasset, ikke er medvirkende til at sende personer, der er på ulovligt ophold i Danmark, ud i sort arbejde?
(Stillet af Venstre)
Motivering
Chef for Kirkens Korshær, Helle Christiansen, udtaler til TV2 d. 30. marts 2017, at det ikke er muligt for Kompasset at tage stilling til om man har lovligt ophold eller ej; det er en sag for de statslige myndigheder at afklare. Venstre finder det på den baggrund relevant at tage en drøftelse i Socialudvalget om, hvordan udvalget forholder sig til denne oplysning set i lyset af, at der i bevillingsaftalen mellem Københavns Kommune og Kompasset er anført, at Kompassets aktiviteter alene skal være rettet mod personer, som er i Danmark på lovligt ophold.
Drøftelsessagen lægger sig i øvrigt op ad medlemsforslag fra Venstre fra 17. december 2014 om hjemløse på ulovligt ophold (bilag 1), hvor udvalget besluttede, at forvaltningen skulle få fastlagt praksis med at håndtere hjemløse, der opholder sig i Danmark, såvel lovligt som ulovligt.
Endvidere henvises til forvaltningens svar på politikerspørgsmål fra 21. november 2014 (bilag 2, spørgsmål 3), hvor det angives, at servicelovens § 2 indebærer, at personer uden lovligt ophold ikke er omfattet af servicelovens tilbud. Forvaltningen anfører også, at såfremt der er tvivl om en persons opholdsgrundlag (her i forbindelse med indskrivning på herberg), vil pågældende blive afkrævet dokumentation for lovligheden af sit ophold, og at det som udgangspunkt er den person, der ansøger om en ydelse, som har pligt til at afgive de fornødne oplysninger til brug for behandlingen af ansøgningen. Bidrager ansøgeren ikke med de fornødne oplysninger, vil ansøgningen om optagelse blive vurderet på grundlag af de foreliggende oplysninger. Er disse oplysninger ikke tilstrækkelige til at konstatere, at personen har lovligt ophold, vil ansøgningen ikke blive imødekommet. Afhængig af den konkrete situation kan herbergerne rette henvendelse til udlændingemyndighederne om det retlige grundlag for en konkret migrants ophold.
I bilag 3 fremgår det, at Socialministeren i 2014 understregede, at den eneste hjælp, Københavns Kommune må tilbyde personer, der har ret til ophold i op til tre måneder uden administrative betingelser, er hjælp i forbindelse med hjemrejse, jf. § 12 a, i lov om aktiv socialpolitik.
I bilag 4 fremgår det, at Socialministeren i 2014 understregede, at den, der forsætligt bistår en udlænding med ulovligt at opholde sig her i landet, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år, jf. udlændingelovens § 59, stk. 7, nr. 2.
Beslutning
Kontorchef Eva Stokbro deltog under punktets behandling.
Medlemsforslaget blev vedtaget.