Mødedato: 17.05.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på 50 billige boliger til udsatte unge

I forbindelse med Overførselssagen 2014/2015 (”Plads til alle i København – også i fremtiden”) blev der afsat midler til nye almene familie- og ungdomsboliger, herunder opførelse af 50 billige almene ungdomsboliger til udsatte unge. Socialudvalget får med denne orientering en status på eksekveringen af boligerne, da der nu foreligger en plan for alle 50 boliger.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager orienteringen til efterretning

Problemstilling

Socialforvaltningen oplever stor mangel på boliger til socialt udsatte borgere, fordi priserne på boliger i København er stigende.  Samtidig betyder ændringer i overførselsindkomsterne, at en stor gruppe af de socialt udsatte borgere har en lav betalingsevne, hvilket øger efterspørgslen på billige boliger. Manglen på billige boliger har gjort det vanskeligt for Socialforvaltningen at udsluse borgere fra kommunale tilbud til egen bolig. I 2. halvår 2016 var ventetiden på at få tilbud om en bolig fra den boligsociale anvisning i gennemsnit 276 dage for borgere, som højst kan betale 3.500 kr. pr. måned i husleje. Udsatte unge er særligt udfordret af denne problematik, da de som oftest modtager uddannelseshjælp eller den laveste kontanthjælpssats. Det er derfor væsentligt, at der løbende etableres nye billige boliger, så ventetiderne ikke stiger yderligere, med risiko for social deroute i from af hjemløshed og lignende.

I forbindelse med Overførselssagen 2014/2015 fik Socialforvaltningen midler til at opføre 50 billige almene ungdomsboliger til udsatte unge for at imødegå ovenstående udfordring. Socialforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har efterfølgende arbejdet på at placere de 50 billige ungdomsboliger til unge udsatte.

Løsning

De 50 billige boliger er nu indtænkt i projekter i tre bydele i Købehavn. Det har været væsentligt for Socialforvaltningen, at boligerne spredes i flere boligafdelinger for at få en blandet beboersammensætning, så de udsatte unge kommer til at indgå i netværk med almindelige studerende og andre ressourcestærke unge.

Boligerne placeres som det fremgår af nedenstående tabel 1. Da projekterne stadig er i udviklingsfasen kan der stadig ske ændringer i projekterne, herunder tidsplanerne.

Tabel 1. Placering af de 50 billige boliger

Projekt

Bydel

Antal boliger

Samlet antal boliger i afdelingen

Små billige boliger som andel af samlet antal boliger i afdelingen

Ibrugtagning

Østre Gasværk

Østerbro

24

Ca. 197 almene familieboliger og ungdomsboliger

12 %

2019-2021

Galleria

Vanløse

3

Ca. 37 familieboliger og ungdomsboliger

8 %

Start 2018

Sundholm Syd

Amager Vest

23

Ca. 177 familieboliger (bofællesskaber) og ungdomsboliger

13 %

2021

 

Den proces der har været fra budgettet blev givet til boligerne ibrugtages kan ses her nedenfor.

Maj 2015-

maj 2016

 

Juni 2016- april 2017

 

2017-2018

2017-2019

 

 2019-2021

 

Udbud TMF – ingen indkomne bud

Håndholdt proces i TMF ift. at få indtænkt boligerne i konkrete projekter i stedet for udbud

Opførelse og ibrugtagning af Galleriaprojektet

 

 

Projektering og udarbejdelse af/tilpasning til planforhold for Østre Gasværk og Sundholm Syd samt politisk behandling af de overordnede projekter i TMU og BR

 

Ungdomsboligerne opføres på Østre Gasværk og Sundholm Syd

Socialforvaltningen får 100 pct. anvisning til de 50 boliger. Det betyder, at det kun er borgere anvist af Socialforvaltningen, der kommer til at bebo boligerne. Herudover får Socialforvaltningen jf. den eksisterende udlejningsaftale almindeligvis anvisning til 2/9 af alle ledige ungdomsboliger i de tre afdelinger samt til hver tredje ledige familiebolig. Det afhænger dog af huslejen på disse boliger, om Socialforvaltningen har borgere med en betalingsevne, som kan anvises til boligerne.

Teknik og Miljøforvaltningen står for den konkrete sagsbehandling af projekterne, idet grundkapitalen til boligerne er placeret hos Teknik- og Miljøforvaltningen, som en del af deres ansvar for at fremme de særlige boligkoncepter, der blev besluttet i Overførselssagen 2015.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen følger løbende projekternes fremdrift og udformning og går i dialog med boligorganisationerne om den konkrete udlejning i afdelingerne samt om implementering af retningslinjer for anvisning af de unge.

 

 

Nina Eg Hansen

                                                               / Anders Kirchhoff

Beslutning

Kontorchef Nis Kasper Petersen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top