Mødedato: 17.05.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Fælles ansøgning med Region Hovedstadens Psykiatri om et udgående botilbudsteam på Psykiatrisk Center Amager

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende, at Socialforvaltningen sammen med Region Hovedstadens Psykiatri ansøger satspuljen ”Styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning” med projektet ”Udgående botilbudsteam på Psykiatrisk Center Amager”.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen sammen med Region Hovedstadens Psykiatri ansøger satspuljen ”Styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning” med projektet ”Udgående botilbudsteam på Psykiatrisk Center Amager” jf. bilag 1.

Problemstilling

Der er med aftale om satspuljen på sundhedsområdet for 2017-2020 afsat 59 mio. kr. over fire år til at styrke den sundhedsfaglige rådgivning til medarbejdere på botilbud med borgere med psykiske lidelser samt lette adgangen til psykiatrisk udredning.

Baggrunden for puljen er, at borgere, der tidligere har været indlagt i længere perioder, i dag udskrives tidligere til botilbud. Puljen skal understøtte, at borgerne følger den behandling, de har brug for, mens de bor på botilbuddet gennem en udgående psykiatri. Formålet er dermed at sikre mere stabile forløb, forebygge voldsepisoder samt understøtte medarbejderne på botilbuddene i deres arbejde med borgerne.

Puljen er en del af Handlingsplan for forebyggelse af vold på botilbud, der blev aftalt i efteråret 2016 i forlængelse af politiske drøftelser om vold på psykiatriske botilbud, bl.a. i kølvandet på drabet på Lindegården i marts sidste år.

Problematikken omkring tidlige udskrivninger fra psykiatrien indgår også som en del af Socialforvaltningens handleplan for at styrke sikkerheden for beboere og medarbejdere på forvaltningens socialpsykiatriske botilbud. Derfor ønsker forvaltningen i samarbejde med Region Hovedstadens Psykiatri at ansøge satspuljen om midler til et projekt med udgående botilbudsteam på Psykiatrisk Center Amager og de af Socialforvaltningens botilbud, der hører under Psykiatrisk Center Amagers optageområde.

Løsning

Formålet med projektet er at skabe integrerede forløb for beboerne på botilbud, så der er sammenhæng i den socialfaglige og den behandlingspsykiatriske indsats, og så den enkelte beboer har mulighed for kontinuerligt at arbejde med sine mål ift. recovery og forbedret livskvalitet. Det er forventningen, at forværring af sygdom, medicinsvigt og konflikter derved i større omfang fanges i opløbet og forebygges end i dag.

Projektet består i, at der etableres et specialiseret udgående team, der skal varetage behandlingsansvaret for beboerne i målgruppen og dermed den løbende udredning og behandling. Projektet bygger på erfaringerne fra et mindre pilotprojekt mellem Psykiatrisk Center Amager og Botilbuddet Radisevej.

Teamet vil være opsøgende og kontaktskabende og yde indsatsen i beboerens nærmiljø på botilbuddene. Indsatsen sker i samarbejde med beboeren, dennes netværk og medarbejderne på botilbuddene. Teamet bliver forankret som et ambulant team på Psykiatrisk Center Amager og får et tæt samarbejde med døgnafsnittene og akutmodtagelsen. Teamet består af 5 psykiatriske sygeplejersker og 1 recoverymentor (medarbejder med patientbaggrund).

Teamets indsats består af følgende tre hovedspor:

  • Patientforløb – udredning og behandling
  • Rådgivning, sparring & opsøgende arbejde
  • Samarbejde

Patientforløb – udredning og behandling

I projektet skal der afprøves og videreudvikles metoder og fælles værktøjer, der styrker og sikrer en integreret indsats på tværs af botilbud (socialpsykiatri) og botilbudsteam (behandlingspsykiatri) – herunder skal der udvikles integrerede behandlingsplaner og handleplaner, så indsatserne understøtter og supplerer hinanden, og så der tages hånd om alle borgerens problemstillinger.

Botilbudsteamets profil vil have karakter af at være et intensivt ambulant behandlingstilbud, idet teamet er udgående og har en akut tilkaldefunktion i almindelig dag tid. Det betyder, at teamet vil varetage planlagte forløb og samtaler og iværksætte den hjælp og støtte, der skal til i ustabile og akutte faser. Teamet afstemmer besøg efter beboernes aktuelle behov og vil være fysisk tilgængelige på faste ugedage på de syv botilbud.

Rådgivning, sparring & opsøgende arbejde

For at udbrede kendskab til teamet og få kontakt til målgruppen har teamet en opgave i at være synlige på botilbuddene og være opmærksomme på beboere, som har brug for (intensiveret) kontakt til teamet. Det understøttes af, at teamet er fast på botilbuddene. Teamet vil desuden i samarbejde med andre aktører fx patient- og pårørendeforeninger i området afholde åben rådgivning/café med undervisning om relevante emner fx recovery, kriseplaner, medicin og bivirkninger etc. for beboerne, deres pårørende og medarbejdere på botilbuddene.

En vigtig indsats for teamet er også at yde sparring og rådgivning og være tilgængeligt for personalet på botilbuddene. Derfor udvikles og etableres der i projektperioden rådgivning og supervision løbende pr. mail, telefon, videokonference og personligt. Yderligere kompetenceudviklingsbehov skal afklares og vurderes løbende i gennem projektet.

Samarbejde

Der skal udvikles og etableres en fast samarbejdsstruktur på medarbejder- og ledelsesniveau, så beboernes forløb og det løbende samarbejde mellem Psykiatrisk Center Amager og botilbuddene koordineres.

Projektet vil løbe i perioden 2017 til og med 2020, og vil foregå på botilbud, der hører under Psykiatrisk Center Amagers optageområde. Det er botilbuddene:

  • Sundbygårdsvej
  • Røde Mellemvej
  • Sundbyhus
  • Radisevej
  • Tranehavegård
  • Saxo-/Dannebrogsgade
  • Robert Jacobsensvej (pr. 1. september 2017)

Økonomi

Ansøgningen er på 9,3 mio. kr. over den 3½ årige projektperiode jf. bilag 3. Der søges kun midler til Region Hovedstadens Psykiatri. Indstillingen og ansøgningen har derfor ingen økonomiske konsekvenser for Socialforvaltningen.

Videre proces

Ansøgningen er sendt til Sundhedsstyrelsen med forbehold for Socialudvalgets godkendelse. Hvis ansøgningen imødekommes, og Socialudvalget godkender indstillingen, vil Region Hovedstadens Psykiatri i samarbejde med Socialforvaltningen igangsætte projektet. Svar på ansøgningen forventes medio maj 2017.

 

                                   Nina Eg Hansen /

                                                                          Eva Stokbro Jensen          

 

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top