Mødedato: 17.05.2006, kl. 16:00

Status på forebyggelsesprojektet "Med Familien i Centrum - for positiv integration i samfundslivet" (Udsat fra mødet den 26. april 2006)

Status på forebyggelsesprojektet "Med Familien i Centrum - for positiv integration i samfundslivet" (Udsat fra mødet den 26. april 2006)

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 17. maj 2006

 

 

6.      Status på forebyggelsesprojektet "Med Familien i Centrum - for positiv integration i samfundslivet" (Udsat fra mødet den 26. april 2006)

 

SUD 209/2006  J.nr. 166/2006

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Socialforvaltningen indstiller

at Socialudvalget tager følgende orientering om status på projektet "Familien i Centrum" til efterretning.

 

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 17. maj 2006

Faglig vicedirektør Carsten Stæhr Nielsen deltager under punktet

Socialudvalget tog orienteringen til efterretning.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 26. april 2006

Sagen blev udsat til mødet den 17. maj 2006.

 

 

RESUME

En akilleshæl i det socialfaglige arbejde er, at den massive sociale indsats for at støtte udsatte børn og fa­mi­lier og ef­fektivt bryde den negative sociale arv ikke har tilstrækkelig succes. Trods stor po­li­tisk, socialfaglig og offentlig opmærksomhed og trods et støt voksende res­sourceforbrug har børn af socialt udsatte forældre fortsat langt ringere fremtidsperspektiver end gen­nem­snit­tet. Det er både socialfagligt og økonomisk uholdbart.

 

Ift. anbringelser uden for hjemmet har det konkret været kendt gennem en årrække, at samtidig med, at antallet af og udgifterne til anbringelser voksede, var der tvivl om, hvilken effekt anbringelserne havde på børns udvikling og trivsel.

 

Yderligere var der i faglige kredse – herunder på lokalcentrene - en fornemmelse af, at der ofte var ressourcer i børnenes omkreds – herunder ikke mindst hos forældrene – som ikke blev udnyttet optimalt i det sociale arbejde. En erkendelse, der bl.a. kom til udtryk i udviklingen af Familierådslagsmetoden, forskellige forældretræningsprogrammer og andre metoder, der sigter på at identificere og aktivere familiens individuelle og samlede ressourcer.

 

Denne situation var baggrunden for at Københavns Kommune i 2003 ansøgte Socialministeriet om penge til at igangsætte en ud­viklingsproces hen imod ny tænkning og ny praksis i arbejdet med udsatte børne­fa­milier, hvor familierne – og deres ressourcer, kompetencer og potentialer – var i centrum for den sociale indsats.

 

I sommeren 2004 fik forvaltningen tilsagn fra Socialministeriet om i alt 36 mill. kr. fordelt over fire år til at realisere projektet.

 

Som følge af det sene betalingstilsagn blev projektperioden skudt til årene 2005 – 2008.

 

I foråret 2005 rekrutterede forvaltningen en projektleder, der i samarbejde med forvaltningen ansatte projektets faste personale og indgik lejekontrakt om et "hovedkvarter" på Østerfælled Torv.

 

Projektet består af tre delprojekter, der hver især og samlet skal generere denne forandring i det sociale arbejde.

 

FamilieFokus-indsatsen, der skal udvikle nye metoder i arbejdet med meget sårbare børnefamilier. Metoderne er inspireret af den systemiske tænkning og skal praktiseres i kortvarige, intensive helhedsorienterede familiebehandlingsforløb, som søger at styrke familiens individuelle og samlede ressourcer. Konkret arbejdes der med terapeutiske forløb – individuelt og i grupper – suppleret af forskellige aktiviteter og indsatser, der skal støtte familierne i at forandre deres livssituation og samlivsmønstre – det kan fx gælde ift. integration af forældrene på arbejdsmarkedet, netværksaktiviteter, støtte til barnets skolegang og meget andet.

 

FamilieFokus-indsatsen er placeret under Familien i Centrums ledelse i lejemålet på Østerfælled Torv.

 

HardWork er rettet mod kriminelle/kriminalitetstruede børn/unge under den kriminelle lavalder og er et metodeudviklingsprojekt, der skal skabe aktiviteter og danne relationer med den enkelte unge, kombineret med et intensivt forældresamarbejde og samarbejde med skole, klub mv.

 

Målet er at styrke de unges færdigheder og støtte dem i en positiv skolegang, en meningsfuld fritid og støtte forældrene i at tage et større ansvar for den unge.

 

HardWork-indsatsen er forankret i den eksisterende gadeplansinstitution "Københavnerteamet".

 

Begge disse delprojekter, FamilieFokus og HardWork er dels bemandet med fastansatte og dels med medarbejdere fra de lokale børnefamilieteams, der er frikøbt i såkaldte uddannelsesstillinger.

 

Uddannelsesstillingerne har ca. et års varighed, hvorefter medarbejderne vender tilbage til socialcentret mhp. at implementere metoderne lokalt, mens andre lokale medarbejdere indtræder i uddannelsesstillinger i projektet.

 

"Københavneruddannelsen" - det tredje delprojekt - består af en række kompetenceudviklingsaktiviteter med fire primære målgrupper

Ø     Projektets ansatte

Ø     Lokalcentre, der på et givent tidspunkt deltager i projektet

Ø     Lokalcentre, der skal i gang med at implementere metoderne lokalt

Ø     En bredere kreds af interesserede professionelle fra Socialforvaltningens børnefamilieteams, institutioner og projekter.

 

Til hele projektet "Familien i Centrum" er tilknyttet en fuldtidsevaluator, der skal gennemføre en omfattende proces og resultatevaluering af projektet mhp. dels at vurdere projektets resultater og mhp. løbende at understøtte udviklingen af projektets metoder og processer.


 

Til top