Mødedato: 17.05.2006, kl. 16:00

Orientering til Socialudvalget om indberetning af magtanvendelse på forvaltningens institutioner (Udsat fra mødet den 26. april 2006)

Orientering til Socialudvalget om indberetning af magtanvendelse på forvaltningens institutioner (Udsat fra mødet den 26. april 2006)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. maj 2006

 

 

5.      Orientering til Socialudvalget om indberetning af magtanvendelse på forvaltningens institutioner (Udsat fra mødet den 26. april 2006)

 

SUD 212/2006  J.nr. 167/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller,

at Socialudvalget tager orienteringen om sagsbehandlingen på magtanvendelsesområdet til efterretning, og

at Socialudvalget tager orienteringen om hvordan Tilsyns- og Kvalitetskontoret forventer at orientere udvalget til efterretning.

 

 

RESUME

Socialudvalget orienteres om indholdet af magtanvendelsesreglerne, herunder om hvordan magtanvendelsesreglerne praktiseres. Endvidere orienteres Socialudvalget om sagsbehandlingen på området samt om hvordan Tilsyns- og Kvalitetskontoret forventer at afrapportere om området i forhold til udvalget.

 

SAGSBESKRIVELSE

Loven fastlægger rammer og retningslinier for magtanvendelse i Lov om social service. Socialforvaltningen har som mål at begrænse magtanvendelse og andre indgreb i den personlige frihed mest muligt. For at sikre kendskab, viden og korr ekt anvendelse af reglerne om magtanvendelse er der i december 2005 udarbejdet en pjece om retningslinierne for voksenområdet.

Det er lederen af den enkelte institution, opholdssted og botilbud, der er ansvarlig for at reglerne overholdes. Det kræver, at alle medarbejdere er informeret om disse og at der sker en løbende dialog på stedet om henholdsvis magtanvendelse og omsorgspligt for beboerne.

Tilfælde af magtanvendelse skal indberettes til Kontoret for tilsyn, kvalitet og service i enkeltsager. På baggrund af indberetningerne sker der en opfølgning af sagerne, hvor årsagen til magtanvendelse vurderes, og om der skal tages særlige initiativer for at forebygge gentagelser.

Børn og unge

Magtanvendelse overfor børn og unge, der er anbragt uden for eget hjem

Regler om magtanvendelse gælder i døgninstitutioner for børn og unge og i opholdssteder for børn og unge hvor der bor flere end fire personer, og lovgrundlaget findes i Lov om social service §§ 108 og 132.

Magtanvendelse, ydmygende, hånende eller anden nedværdigende behandling er ikke tilladt, ligesom legemlig afstraffelse og fiksering heller ikke er tilladt.

Ikke tilladt magtanvendelse

Fysisk magtanvendelse er som hovedregel ikke tilladt.

Tilladt magtanvendelse

Personalet har gennem lovgivningen fået et særligt mandat til fysisk magtanvendelse i form af, at barnet eller den unge fastholdes, eller føres til en anden lokalitet er tilladt, såfremt barnet eller den unge enten udviser en sådan adfærd, at fortsat ophold i fællesskabet er uforsvarligt. Eller såfremt barnet eller den unge derved forhindres i at skade sig selv. Magtanvendelse skal afpasses efter forholdene i den enkelte situation og må ikke gå ud over det strengt nødvendige. Tilladt magtanvendelse overfor et barn kan for eksempel være i situationer hvor barnet går ud om vinteren uden overtøj, og barnet tilbageholdes for at få det varme tøj på. Der kan også være tale om børn der er i konflikt med hinanden, for at få stoppet konflikten skal børnene føres til hvert sit rum. Eller hvis et barn er provokerende under et aftensmåltid til stor gene for de andre børn, og derfor bliver ført til et andet rum. 

Voksne

Magtanvendelse overfor personer med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne

Reglerne om magtanvendelse overfor personer med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne findes i Lov om social service kapitel 21 og her findes en udtømmende gennemgang af hvilke former for frihedsberøvelse, der lovligt kan iværksættes overfor voksne inden for det sociale område, og under hvilke betingelser foranstaltningerne kan sættes i værk. Grundlaget for servicelovens bestemmelser om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten er respekten for individets integritet, uanset den enkeltes psykiske funktionsevne. Både holdningsmæssigt og retligt er udgangspunktet derfor princippet om den personlige friheds ukrænkelighed. Dette princip er lovfæstet i grundlovens § 71 og er desuden anerkendt i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention

 

Indberetninger

Det er en pligt for institutionerne og opholdsstederne at indberette magtanvendelse til Kontoret for tilsyn, kvalitet og service i enkeltsager.

Opfølgning på indberetningerne sker på flere måder. Når indberetningerne modtages sker der i hver enkelt sag en faglig og juridisk vurdering. Er vurderingen, at der skal iværksættes særlige foranstaltninger enten overfor institutionen, i samarbejde med MR-kontoret, lokalcentret eller i forbindelse med et tilsynsbesøg er det Tilsynskontoret der har initiativpligten hertil.

Ikke lovlige magtanvendelser indberettes både til Lokalcentret og til Centralforvaltningen. Udfra en konkret vurdering handles der på den enkelte sag.

 

Statistik

Der føres statistik over indberetningerne om magtanvendelse i Kontoret for Tilsyn, kvalitet og service i enkeltsager. Statistikkerne giver et godt grundlag for at vurdere institutionernes pædagogiske praksis i forbindelse med tilsynsvirksomheden.

 

Årsberetning.

Tidligere blev der udarbejdet en årsberetning indenfor fagområderne.

Årsberetningen er nu tænkt samlet i en afrapportering til Socialudvalget og årsberetningen indgår ligeledes som et element i kontorets ledelsesinformation, ligesom institutionerne, opholdsstederne og botilbudene på denne måde gøres bekendt med udviklingen på området.

 

1.      Indholdet i årsberetningen har følgende hovedoverskrifter:

2.      Kort beskrivelse af gældende lovgrundlag og rammer for kontoret virke på området.

3 .      Den pædagogiske vurdering af den udførte magtanvendelse

4.      Opfølgning på indberetningerne

5.      Statistik, sammenligning med tidligere år og en beskrivelse af udviklingen og tendenser på området

6.      Særlige fokusområder

 

 

 

 

 

 

Lovgrundlag

Magtanvendelse overfor børn og unge findes i Lov om social service

Lov om social service

§ 108 og § 132, stk. 3

Bekendtgørelse

1309 af 14.12.2004

Lovbekendtgørelse

1187 af 7.12.2005

Systematisering af pædagogisk tilsyn på døgninstitutionen

Notat fra 14.5.2002

 

Magtanvendelse overfor personer med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne findes i Lov om social service.

Lov om social service

§ 109 b stk. 1 og stk. 2

Lov om social service

§ 109 c

Lov om social service

§ 109 d

Lov om social service

§ 109 e stk. 1 og stk. 2

Lov om social service

§§ 71, 74 og 87, 88

Retningslinier for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten

Socialforvaltningen december 2005

Lov om værgemål

§§ 5 stk. 1, stk.2, og § 7 stk. 1

Straffeloven

§ 16 og § 68

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

Økonomi

Ingen

Høring

 

BILAG

Ingen

 

 

 

Grethe Munk 

 


 

Til top