Mødedato: 17.03.2021, kl. 08:00
Mødested: Afholdes som videomøde via Teams

Socialforvaltningens årsregnskab 2020

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til Socialforvaltningens årsregnskab for 2020. Regnskabet udviser et mindreforbrug på 19,5 mio. kr. på servicerammen svarende til 0,3 % af det senest godkendte budget. Regnskabet indeholder COVID-udgifter for 23,7 mio. kr., der ikke blev dækket før regnskabet lukkede. Regnskabet korrigeres for disse midler, inden muligheden for overførsler til 2021 beregnes. Når regnskabsresultatet korrigeres for COVID-udgifter, kan Socialforvaltningen maksimalt overføre mindreudgifter til næste regnskabsår for 43,2 mio. kr. Efter alle øvrige korrektioner og overførsler vil regnskabet udvise balance. Dette forudsætter, at alle overførsler godkendes. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens årsregnskab 2020.

Problemstilling

Socialforvaltningens årsregnskab 2020 skal i henhold til  Københavns Kommunes regnskabscirkulære godkendes af Socialudvalget Indstillingen beskriver kort det overordnede regnskabsresultat fordeltmålgruppeområder. I bilag 1 forklares regnskabsafvigelserne på et mere detaljeret niveau. Bilag 2-7 indeholder forklaringer af finansposter og andre tekniske oplysninger til aflevering til Økonomiforvaltningen.

Løsning

Socialforvaltningens regnskab 2020 udviser et mindreforbrug på 19, mio. kr. på servicerammen, jf. tabel 1, svarende til en afvigelse fra det senest godkendte budget på 0,3 %. Efter afsluttende COVID-afregning og alle overførsler og tilbagebetalinger, vil servicerammen udvise balance. Korrektioner og overførsler behandles i den særskilte sag ”Socialforvaltningens overførselsanmodninger 2020-2021”.

Økonomistyringen og forbruget i 2020 har i høj grad været præget af nedlukninger og restriktioner som følge af COVID-19. Situationen har betydet, at forbrugsudviklingen har været forskellig fra tidligere år og ført til både mer- og mindreudgifter, der er indmeldt til kommunens samlede COVID-opgørelse. Socialforvaltningens samlede COVID-opgørelse for 2020 er ca. 43,2 mio. kr. i netto merudgifter, hvoraf 23,7 mio. kr. ikke er dækket inden regnskabsafslutningen. Det lægges til grund for regnskabsaflæggelsen, at SOF kompenseres for de COVID-relaterede merudgifter via en budgetkorrektion, der foretages af Økonomiforvaltningen inden overførslerne til 2021 beregnes.

Tabel 1 viser først regnskabsresultatet som afvigelsen mellem budget og forbrug, dernæst en kolonne med de COVID-relaterede merudgifter, der endnu ikke er dækket. I næste kolonne følger regnskabsafvigelsen ved korrektion af COVID-relaterede udgifter. Herefter viser tabellen de midler Socialforvaltningen foreslår overført til 2021, fordelt på 3 kolonner:

  • Bundne overførsler samt korrektioner” omfatter midler, der er bundet til specifikke projekter samt afregninger, der ikke er kommet ind i 2020, men som vedrører 2020.
  • ”Decentral opsparing” er de mindreforbrug, der ligger ude på Socialforvaltningens udførercentre, og som ønskes overført til næste regnskabsår i henhold til kommunens regler herom.
  •  ”Overførsler, der kræver beslutning på tværs af udvalg” er ubrugte investeringsmidler, der ønskes overført til næste regnskabsår, fordi investeringsprojekterne er blevet forsinkede som følge af COVID-restriktionerne i 2020. Det er aftalt med Økonomiforvaltningen, at disse overførsler meldes ind i den tekniske overførselssag, men denne type af overførsler kræver, at midlerne prioriteres politisk i forhandlingerne om den politiske overførselssag.

I kolonnen yderst til højre ses resultatet, hvis alle overførsler gennemføres. 

Tabel 1. Regnskabsresultat, service

  

 *Ved bundne overførsler forstås overførsler vedr. eksternt finansierede projekter samt lov- og kontraktbundne overførsler.

**1.097 tusinde af opsparingen på service overføres som anlægsmidler i henhold til Kommunens principper for overførsler.

Regnskabet viser et mindreforbrug på 17,7 mio. kr. på anlægsrammen og et mindreforbrug på 4,3 mio. kr. for Efterspørgselsstyrede overførsler, jf. tabel 2:

Tabel 2. Regnskabsresultat for anlæg og efterspørgselsstyrede overførsler

1.000 kr.

Senest godkendte budget

Forbrug

Resultat

Anlæg

44.245

26.589

17.656

Efterspørgselsstyrede overførsler

165.610

161.289

4.321

Finansposter

1.000

420

580

Servicedriften

Børnefamilier med særlige behov udviser et mindreforbrug på 3,6 mio. kr. efter kompensation for COVID-udgifter. Der indgår heri et mindreforbrug på 8,7 mio. kr.  knyttet til den sikrede institution Sønderbro, som i henhold til kommunens principper for overførsler skal overføres til næste regnskabsår mhp. takstnedsættelse, da der er tale om objektiv finansiering mellem kommunerne. Det er dermed ikke midler, der kan anvendes til andre formål. Mindreforbruget modsvares af et merforbrug som følge af, at faldet i anbringelser på socialpædagogiske opholdssteder ikke har været så stort som forventet, stigende aktivitet på sikringsområdet og nødvendig indvendigt vedligehold. Efter overførsler og korrektioner er resultatet et merforbrug på 15,4 mio. kr. 

Hjemmeplejen udviser et merforbrug på 12,9 mio. kr. efter kompensation for COVID-udgifter. Merforbruget er primært en konsekvens af strukturelle udfordringer i hjemmeplejens økonomi, herunder især i forhold til sygepleje og en større ikke-realiserbar effektivisering af organiseringen på området. Efter overførsler og korrektioner er resultatet et merforbrug på 15,5 mio. kr.

Borgere med sindslidelse udviser et mindreforbrug på 35,3 mio. kr. efter kompensation for COVID-udgifter. Efter overførsler og korrektioner er resultatet et mindreforbrug på 20,1 mio. kr. Mindreforbruget på området skyldes primært manglende muligheder pga. COVID-19 ift. anvendelse af den decentrale opsparing til igangsættelse af udskudte vedligehold- og byggeprojekter, udskydelse af større indkøb af alarmer og e-tavler, samt lavere forbrug på egne tilbud som følge af personaleomsætning og vakancer knyttet til en omorganisering af socialpsykiatriens udførerområde (genbesættelse af stillinger har været vanskeliggjort af COVID-19 situationen).  Hertil kommer en lavere afregning for færdigmeldte patienter og dermed er afregning med Region Hovedstaden  i år lavere end forventet. Der forventes til gengæld, at der i 2021 vil falde ekstraregninger fra regionen, som vedrører 2020. Desuden var der planlagt efter en stigning i antallet af borgere med socialpædagogisk bistand i eget hjem, som ikke fuldt ud er realiseret. Endelig kan nævnes lavere ejendomsudgifter til administrationsbygninger end forventet, færre udgifter til flygtninge end forventet samt flere administrative vakancer end forventet.  

Udsatte voksne udviser et mindreforbrug på 4,5 mio. kr. efter kompensation for COVID-udgifter. Efter overførsler og korrektioner er resultatet et mindreforbrug på 1,4 mio. kr. Mindreforbruget skyldes primært efterregulering af takster på egne krisecentre og herberg, som har afstedkommet højere statsrefusion og salgsindtægter, samt færre udgifter til deleboligordningen. Hertil er der solgt et højere antal botilbudspladser end forventet. Mindreforbruget modsvares delvist af et merforbrug på rusmiddelbehandling som følge af højere udgifter til køb af ambulant alkoholbehandling, samt køb af herberger og krisecentre, hvor selvhenvenderprincippet betyder, at forvaltningen ikke har mulighed for at styre hverken pris- eller aktivitetsniveau. 

Borgere med handicap udviser et mindreforbrug på 5,6 mio. kr. efter kompensation for COVID-udgifter. Mindreforbruget skyldes dels opnåelse af bedre prisaftaler på hjælpemidler, som har haft økonomisk effekt tidligere end forventet. Dels ligger forbruget på vedligeholdende træning under det budget, som blev estimeret, da Socialforvaltningen sidste år overtog opgaven fra Børne- og Ungdomsforvaltningen. Dette skete på trods af en særskilt indsats fra forvaltningens side om at gøre opmærksom på tilbuddene Mindreforbruget modsvares delvist af vigende salgsindtægter på kommunens egne tilbud, hvilket skyldes lavere efterspørgsel fra andre kommuner. Hertil kommer  et merforbrug på BPA-ordningen (Borgerstyret Personlig Assistance), samt et merforbrug på køb af pladser på opholdssteder til børn som følge af  en vækst i børn med mere komplekse støttebehov. Efter overførsler og korrektioner er resultatet et mindreforbrug på 7,1 mio. kr.

Tværgående opgaver og administration udviser et mindreforbrug på 7,1 mio. kr. De vedrører  især investeringsforslag pga. COVID og et eksternt finansieret projekt (disse to elementer udgør 4,7 mio. kr.), som begge søges overført til næste år. Hertil kan nævnes mindreforbrug vedr. ændrede planer for istandsættelse af lokaler ifm. implementering af administrative fællesskaber, aflyste eller forsinkede aktiviteter samt kompetenceudvikling som følge af situationen med COVID-19. Mindreforbruget modsvares delvist af et merforbrug på 6 mio. kr. vedr. en intern afregning af rengøringsfællesskaber mellem forvaltningen og borgercentrene, som ikke blev udlignet i 2020. Afregningen er udlignet i budgettet for 2021.  Efter overførsler og korrektioner er resultatet et mindreforbrug på 2,4 mio. kr.

Anlæg, efterspørgselsstyrede overførsler og finansposter

For Anlæg udviser regnskabet et mindreforbrug på 17,7 mio. kr., hvoraf 10,7 mio. kr. kan henføres til forsinkede projekter. 5,9 mio. kr. skyldes en indtægt, der er kommet tidligere end forventet. Både denne indtægt og midler knyttet til forsinkede projekter overføres til næste år. De resterende 1,1 mio. kr. er et mindreforbrug, der skyldes midler afsat til deponering ved leje af tredjemandslejemål. Imidlertid er der tilvejebragt kommunale lejemål, hvorved projekterne gennemføres som planlagt uden brug af deponering.

Efterspørgselsstyrede overførsler udviser et mindreforbrug på 4,3 mio. kr. Dette kan primært tilskrives merindtægter vedr. den centrale refusionsordning som følge af berigtigelser fra tidligere år og lavere enhedspriser end budgetteret til enkeltydelser og helbredstillæg vedr. sociale ydelser. 

På Finansposter er en balanceforskydning på 0,6 mio. kr. Forskydningen skyldes primært afdrag på forvaltningens godkendte lån.

Balance

Afstemningen af Socialforvaltningens balance har vist, at alle konti er afstemt. Der er dog opfølgningsbeløb for 1.349.000 kr. fordelt på forskellige konti, der skal afstemmes endeligt. Dette forventes at være sket inden udgangen af juni 2021, og opgørelsen forventes ikke at få driftsmæssig virkning. 

Økonomi

Økonomien fremgår af indstillingen.

Videre proces

Efter Socialudvalgets behandling af regnskabet forelægges den Økonomiudvalget d. 13. april 2021, hvor den behandles som en del af det samlede regnskab for hele kommunen. Københavns Kommunens samlede regnskab behandles af Borgerrepræsentationen den 22. april 2021.

Mikkel Boje

                                           / Anders Johannes Kristensen

 

 


Beslutning

Indstillingen blev godkendt. 

Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling.

Til top