B-sag. Intern høring af international strategi
Resumé
I forbindelse med den interne høring af Københavns Kommunes opdatering af International strategi, skal Socialudvalget afgive høringssvar.
Socialforvaltningens internationale samarbejde kan inddeles i to kategorier, hhv. formaliserede internationale samarbejdsfora og løbende læring. Den opdaterede strategi giver mulighed for at fortsætte begge typer af internationalt samarbejde.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget tager Københavns Kommunes internationale strategi til efterretning.
- at Socialudvalget godkender udkastet til høringssvaret fra Socialudvalget, jf. bilag 2.
Problemstilling
På baggrund af et medlemsforslag fra Venstre besluttede Borgerrepræsentationen d. 27. februar 2020, at den internationale strategi for Københavns Kommune skulle opdateres. Strategien skulle angive den strategiske retning for København i det internationale samarbejde, herunder indeholde forslag til nye venskabsbyer og internationale samarbejdspartnere.
Økonomiforvaltningen har udarbejdet et udkast til en ny international strategi (bilag 1). Strategien er blevet til efter inddragelse af de øvrige forvaltninger, samt på baggrund af en række bilaterale møder med eksterne samarbejdspartnere. Udkastet har været i ekstern høring og behandles nu i intern høring i alle udvalg.
Socialudvalget skal derfor fremsende et høringssvar med bemærkninger til strategien til Økonomiforvaltningen. Høringssvaret vil indgå i det videre arbejde med strategien frem mod behandling i Borgerrepræsentationen senere på foråret 2021.
Løsning
Med forankring i kommunens handleplan for arbejdet med FNs verdensmål, beskriver strategien de overordnede principper for internationalt samarbejde i Københavns Kommune, herunder Københavns rolle som drivkraft og centrum for udviklingen i hele Danmark på en række områder.
Overordnet kan Socialforvaltningens internationale samarbejder inddeles i to kategorier, hhv. formaliserede internationale samarbejdsfora og løbende læring fra indsatser på socialområdet i resten af verden.
Formaliserede internationale samarbejdsfora
Socialforvaltningen deltager i to formaliserede samarbejdsfora.
Det ene samarbejdsfora er Nordisk Storbykonference, som er en konference med udgangspunkt i socialt udsatte børn og unges behov, udvikling og trivsel. Konferencen afholdes hvert andet år med deltagere fra hele Norden. Socialforvaltningen deltager i samarbejdet i fællesskab med Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Derudover deltager Socialforvaltningen i et nordisk direktørnetværk, hvor administrerende direktører fra social- og sundhedsområdet i større byer i Norden mødes en gang årligt for at drøfte aktuelle udfordringer, trends og lære af hinandens indsatser.
Løbende læring
Den største del af Socialforvaltningens internationale samarbejde sker dog i mere uformelt regi, bl.a. i form af løbende læring fra sociale indsatser i hele verden.
Et eksempel på denne type af læring er bl.a. de indsatser, som Socialudvalget besøger på studieture, og som inspirerer både udvalget og forvaltningen. Ligeledes modtager Socialforvaltningen delegationsbesøg fra udlandet, fx fra Finland, Rusland og Vietnam, hvor forvaltningen fortæller om egne indsatser.
Socialforvaltningen orienterer sig også mod – og er opsøgende i forhold til – ny international viden om, hvad der virker på socialområdet. Det kommer bl.a. til udtryk i forvaltningens samarbejde med Socialstyrelsen og i arbejdet med afprøvning og implementering af nye faglige metoder mv. Derudover indgår flere af forvaltningens enheder i relevante faglige netværk i norden og internationalt.
Muligheden for at lære og lade sig inspirere, for derigennem at skabe nye løsninger, der kan løse byens udfordringer, er netop et af strategiens omdrejningspunkter.
Vigtigheden i videndeling med organisationer og andre kommuner i Danmark italesættes i flere afsnit i strategien, men det er ikke kun andre byer i Danmark, der kan lære af Københavns arbejde og indsatser. Også byer i resten af verden kan nyde godt af inspiration fra København, hvilket bør fremgå tydeligere i strategien. Det kan derfor også tydeliggøres i strategien, at der er tale om en vekselvirkning.
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialudvalgets høringssvar fremsendes til Økonomiforvaltningen snarest muligt efter Socialudvalgets møde.
Den endelige Internationale strategi behandles forventeligt i Borgerrepræsentationen i foråret 2021.
Mikkel Boje
/ Emil Dyred
Beslutning
Sagen blev godkendt sammen med dagsordenen.