Status på initiativer for fastholdelse og rekruttering
Resumé
Socialudvalget orienteres om status på igangsatte indsatser inden for fastholdelse og rekruttering, hvor der er afsat midler i budget 2022 (ØK77) og budget 2023 (ØK80). Derudover får udvalget også et overblik over, hvad der er givet midler til med budget 2024.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller:
- at Socialudvalget tager status på indsatser vedr. fastholdelse og rekruttering med midler fra budget 2022 og 2023 til efterretning
Problemstilling
Socialforvaltningens største tværgående organisatoriske udfordring er, at der mangler kvalificeret arbejdskraft på flere centrale områder. Det gælder særligt SOSU’er, pædagoger og klassiske sygeplejerskestillinger, men der opleves også stigende udfordringer med at fastholde og rekruttere på andre områder, f.eks. sagsbehandlere og ledere i de borgerrettede enheder
I Socialforvaltningen er personaleomsætningen på 21,4%, fra 19,5 % Borgercenter Børn og Unge til 26,4 % i Borgercenter Handicap, og samtidig bliver det gradvis sværere at rekruttere. 42% af stillingsopslagene inden for plejepersonale og 26% af stillingsopslagene inden for pædagogisk personale fører ikke til ansættelse.
Socialforvaltningen har desuden en forholdsvis høj andel af seniorer, der på kort og mellemlang sigt kan forventes at forlade arbejdsmarkedet. Således er 13% af de ansatte i aldersgruppen 60+, og 12% af de ansatte er i aldersgruppen 55-59 år.
Endvidere ses et højt sygefravær i forvaltningen på 15,3 sygefraværsdagsværk pr. fuldtidsansat pr. år (opgjort pr. november 2023). Sygefraværet er på sit højeste i 15 år både i Socialforvaltningen, Københavns Kommune (13,5) og nationalt. Et tilsvarende højt sygefravær ses både i de øvrige 6-by kommuner (Aarhus, Aalborg, Randers, Esbjerg, Odense) og i omegnskommuner til København, hvor for eksempel Frederiksberg kommune ligger på 13,7.
Samlet set presser ovennævnte faktorer forvaltningens arbejdspladser, som har vanskeligt ved at skabe kontinuitet, stabilitet og yde den bedste hjælp til borgerne.
Løsning
Både i Københavns Kommune og i Socialforvaltningen er der et stort fokus på fastholdelse og rekruttering. Socialudvalget besluttede i 2022 at gøre fastholdelse og rekruttering til et af udvalgets fire strategiske indsatsområder i indeværende udvalgsperiode med et fald i forvaltningens personaleomsætning som central målsætning/indikator. I forbindelse med de årlige budgetforhandlinger er der afsat en særskilt kategori til fastholdelse og rekruttering, og der er med de seneste tre års budgetter (2022, 2023, 2024) afsat midler til velfærdsforvaltningerne, herunder Socialforvaltningen. Nedenfor gives en status på udmøntningen af disse midler.
Status på indsatser med midler fra budget 2022 (ØK77) og 2023 (ØK80)
Budget 2022: ØK77- Styrket rekruttering og fastholdelse inden for udvalgte velfærdsjob
Der er afsat puljer til at imødegå rekrutterings- og fastholdelsesudfordringer for faggrupperne: pædagoger, socialpædagoger, SOSU-assistenter, SOSU-hjælpere og sygeplejersker. I alt er der givet 16,39 mio. kr. i 2022 og 16,5 mio. kr. årligt i 2023-2025 (2022-pl) til Socialforvaltningen. Med udgangspunkt i temaer godkendt af Socialudvalget forud for forhandlingerne, har Socialforvaltningen indgået aftale med de nævnte faglige organisationer om lønmæssige løft i 2022-2025 inden for følgende områder:
- Engangstillæg til socialpædagoger og social- og sundhedspersonale, der har været ansat hhv. 5 og 3 år i Københavns Kommune, og engangstillæg til nyuddannede socialpædagoger, der har været ansat i et år.
- Seniorordninger for socialpædagoger med mulighed for nedsat arbejdstid med delvis fastholdelse af lønniveau.
- Tillæg til særligt udsatte grupper/områder, bl.a. årlige engangstillæg til sygeplejersker på specialiserede områder og til praktikvejledere på SOSU-området, midlertidige funktionstillæg til nattevagter på SOSU-området samt supervision til sygeplejersker.
Samtlige afsatte midler udmøntes årligt gennem ovennævnte aftaler. Aftalerne genforhandles én gang årligt, hvor f.eks. anciennitetskrav mv. kan justeres. Der er i henhold til ovenstående i perioden januar 2022 til december 2023 udbetalt 2.652 engangstillæg og 53 midlertidige funktionstillæg og indgået 46 senioraftaler (heraf er 28 indgået under ØK77 aftalen).
For dele af aftalerne kan ses en konkret effekt ift. fx en øget interesse for indgåelse af senioraftaler for socialpædagoger (før januar 2022 var der indgået 1 senioraftale, pr. december 2023 er der indgået 46); supervision gives i dag til flere medarbejdere end aftalen oprindeligt omfattede (sygeplejersker i både Center Nord og Center Syd i den Sociale Hjemmepleje modtager supervision). Desuden ser vi et meget fint resultat på tilfredshedsmålingen blandt SOSU-elever, der har været i praktik i SOF.
Der vil på baggrund af anbefaling fra Personalepolitisk Redegørelse 2023 blive gennemført en egentlig evaluering af effekten af udmøntede puljemidler fra Budget 2022 i 2024.
Budget 2023: ØK80 – pulje til fastholdelse og rekruttering
Med budgetaftalen er der afsat 15,6 mio. kr. årligt i 2023-2026 til at styrke fastholdelse og rekruttering i Socialforvaltningen. Midlerne er afsat til følgende indsatser:
- ”Mere tid til faglig ledelse tæt på” – (reduceret ledelsesspænd i Den Sociale Hjemmepleje)
- ”Fra ufaglært til faglært” – herunder kompetenceløft i dansk, uddannelse til pædagogisk assistent (PAU) og kvalitetsløft af praktikforløb for elever og studerende
- ”Systematisk onboarding via uddannede mentorer”
- ”Hjælp til arbejdspladser med særskilt store rekrutteringsudfordringer”
Mere tid til faglig ledelse tæt på
Den foreløbige udmøntning af forslaget omfatter ansættelse af en afdelingsleder i hjemmeplejevisitationen, to ekstra enhedsledere i Center Syd og to ekstra udviklingssygeplejersker i Center Nord. Med Socialudvalgets behandling af håndtering af den økonomiske udfordring i 2024 blev det den 27. november 2023 besluttet at udskyde ansættelse af samlet to lederstillinger i Den Sociale Hjemmepleje - en enhedsleder i Center Nord til 2025 og en enhedsleder i Center Syd til ca. medio 2024 (jf. forslag fra spareforslaget om Tilpasning af ledelsesstruktur i hjemmeplejen).
Fra ufaglært til faglært
Kompetenceløft i dansk:
I 2023 er der pr. 27. november screenet 441 medarbejdere i Borgercenter Handicap og Borgercenter Voksne. Af dem var 286 (65 %) i målgruppen for et af de tre undervisningsforløb i dansk. 15 medarbejdere har deltaget i undervisning i dansk, 37 medarbejdere har deltaget i undervisning i dansk som 2. sprog, og 14 har deltaget i ordblindeundervisning. Af hensyn til driften lokalt kan alle ikke komme på undervisning samtidig, men der skal fortsat arbejdes med at motivere flere medarbejdere til at takke ja til undervisning. For eksempel ved at fjerne eventuel usikkerhed ved at formidle de gode erfaringer. Evalueringen af undervisningsforløbene viser, at både undervisere og størstedelen af medarbejderne vurderer, at undervisningen har udviklet deres skriftlighed. Indsatsen finansieres via Den Kommunale Kompetencefond og Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU). Den administrative understøttelse af indsatsen er finansieret frem til udgangen af 2026.
Pædagogisk assistent (PAU):
Københavns Professionshøjskole har i samarbejde med Socialforvaltningen udviklet en fleksibel deltidsuddannelse på 84 uger til pædagogisk assistent målrettet Socialforvaltningen og det specialiserede socialområde. Samlet status ultimo 2023 er, at 17 medarbejdere enten er i gang med eller har søgt om optagelse på Pædagogisk assistent. Indsatsen er for ufaglærte omsorgs- og pædagogmedhjælpere med mindst 2 års erhvervserfaring fra Socialforvaltningen. Indsatsen er startet de steder i forvaltningen med flest ufaglærte. Det har imidlertid været sværere end forventet for tilbuddene at sende medarbejdere på uddannelsen, da hensynet til driften har vejet ekstra tungt disse steder. Herudover kræver en længerevarende efteruddannelse en del af den enkelte og flere medarbejdere skal i første omgang tilbydes danskundervisning. Forvaltningen overvejer derfor at tilbyde uddannelsen til medarbejdere på tværs af flere enheder.
Kvalitetsløft af praktikforløb for elever og studerende:
Socialforvaltningen arbejder dels med at styrke lærings- og uddannelsesmiljøet på tværs af forvaltningen, herunder uddannelsesvejledere, dels at styrke samarbejdet med uddannelsesinstitutionerne.
Evalueringen af praktik-/oplæringsforløb for elever og studerende i Socialforvaltningen viser, at:
- 90 % af de SOSU-elever, der har været i praktik i perioden oktober 2022 til og med januar 2023 og har evalueret deres praktikforløb (42 elever), vil anbefale andre at komme i oplæring på oplæringsstedet.
- 66 % af de pædagogstuderende, der har været i praktik i Socialforvaltningen i 2022 og første halvår af 2023 og har evalueret deres praktikforløb (90 studerende), vil anbefale andre at komme i praktik på praktikstedet.
Systematisk onboarding via uddannede mentorer
Borgercenter Handicap og Borgercenter Voksne har udviklet en mentoruddannelse og har gennemført uddannelsesforløb i løbet af efteråret 2023. Borgercenter Handicap har ultimo 2023 uddannet 100 mentorer, og siden de første mentorer blev uddannet, har ca. 30 nye medarbejdere fået en mentor. Borgercenter Voksne har ultimo 2023 uddannet 90 mentorer, og siden de første mentorer blev uddannet har ca. 20 nye medarbejdere fået en mentor. Mentorordningen er ikke fuldt i drift endnu i Borgercenter Børn og Unge. Udvikling og implementering af mentoruddannelse er lagt ud til det enkelte center – 3 af 4 centre er i gang med at udvikle, heraf er et center påbegyndt uddannelse af mentorer pr. oktober 2023.
Hjælp til arbejdspladser med særskilt store rekrutteringsudfordringer
Alle borgercentre har i løbet af foråret 2023 ansat en rekrutteringskonsulent, som understøtter ledere helt tæt på i deres rekrutteringer. Der er positive erfaringer med håndholdt rekrutteringsunderstøttelse. Den sociale hjemmepleje havde som eksempel en indsats i Center Nord fra 2021-2022. Denne førte til en stigning på 12 procentpoint (72%-84%) i andelen af opslag, der endte i mindst en ansættelse. Samtidig steg det gennemsnitlige antal ansøgere pr stilling fra 2,1 til 2,5. Fra februar 2021 til december 2022 understøttede rekrutteringskonsulenten, at der i Center Nord blev afholdt 91 jobsamtaler og ansat 51 medarbejdere.
Særligt strategisk fokus i 2024 – midler fra budget 2024
Med budgetaftalen er der afsat 12 mio. kr. årligt i 2024-2027 til at styrke fastholdelse og rekruttering i Socialforvaltningen. Midlerne fordeles på indsatser med følgende fokus:
- Kompetenceløft af faglærte: Fra social- og sundhedshjælper til social- og sundhedsassistent, meritpædagog og diplomuddannelser for faglærte.
- Fastholdelse af seniorer: Seniorkonsulent til hvert borgercenter og en pulje på seniorområdet til at kompensere arbejdspladsernes lønudgifter ved indgåelse af senioraftaler (til at dække udgiften til den del af pensionsbidraget, som fastholdes, når seniormedarbejderen går ned i tid).
- Rekrutteringsunderstøttende aktiviteter: To yderligere rekrutteringskonsulenter til hvert borgercenter.
Ovenstående er ved at blive forberedt implementeret i 2024.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialforvaltningen arbejder videre med en konkretisering af udmøntning af budget 2024. Socialudvalget modtager en ny status på fastholdelse og rekruttering i januar 2025. Derudover modtager Socialudvalget i april 2024 en status på målsætningerne for udvalgets strategiske indsatsområder, herunder ift. fastholdelse og rekruttering.
Mikkel Boje
/ Tine Kock Nielsen
Beslutning
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.
Kontorchef Tine Koch Nielsen deltog under punktets behandling.