Mødedato: 17.01.2018, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Ny Socialstrategi

Se alle bilag
Socialudvalget har mulighed for at sætte rammen og udstikke retningen for Socialforvaltningens arbejde de næste fire år i en ny Socialstrategi.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller over for Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen på baggrund af drøftelser i Socialudvalget udarbejder et bud på en ny Socialstrategi for indeværende udvalgsperiode
  2. at Socialudvalget godkender, at den nye Socialstrategi forsimples i forhold til den nuværende
  3. at Socialudvalget tager en indledende drøftelse af ønsker til indhold i den kommende Socialstrategi
  4. at Socialudvalget godkender proces- og tidsplanen for Socialstrategien

Problemstilling

Det nytiltrådte Socialudvalg kan vælge at udarbejde og vedtage en ny Socialstrategi. Formålet med Socialstrategien er at sætte rammen og udstikke retningen for Socialforvaltningens arbejde. Socialstrategien kan med fordel udarbejdes i dialog med borgere, medarbejdere og interessenter, og den vil typiske gælde for hele valgperioden.

Den nuværende Socialstrategi er ret kompleks. Den består af bl.a. af ni pejlemærker, fire principper og 36 indikatorer (vedlagt som bilag 1). På baggrund af erfaringer fra den, vurderer Socialforvaltningen, at der er behov for en mere enkel Socialstrategi både i form og i indhold. Det vil skabe en tydeligere retning, et mere fokuseret udviklingsarbejde og en mere målrettet opfølgning på og politisk drøftelse af resultaterne.

Samtidig er det Socialforvaltningens anbefaling, at Socialstrategien både har visioner for, hvad man vil opnå, og hvordan man arbejder i Socialforvaltningen. Det er således målet, at Socialstrategien kommer til at udgøre den samlede ramme og retning for både den politiske og den organisatoriske udvikling i Socialforvaltningen de kommende fire år.

Løsning

Form og proces

For at få en klar og enkel strategi, der får reel betydning for arbejdet i Socialforvaltningen og udviklingen på socialområdet, anbefaler forvaltningen, at udvalgets drøftelser hen over foråret 2018 munder ud i et mindre antal visioner. Visionerne skal så vidt mulig være relevante for alle målgrupper og medarbejderne i Socialforvaltningen og være dækkende for udvalgets vigtigste ambitioner.

Socialforvaltningens ledere og MED-udvalg har i løbet af efteråret 2017 arbejdet med visioner for Socialforvaltningen for at forberede arbejdet med en evt. ny Socialstrategi. Arbejdet forsætter i foråret 2018. Deres overvejelser vil indgå i Socialudvalgets næste formelle drøftelse af Socialstrategien på socialudvalgsmødet den 14. marts 2018.

Inden da har Socialudvalget også mulighed for at drøfte visioner med borgere og medarbejdere i forbindelse med fire målgruppebesøg samt give input videre til Socialforvaltningen på budgetseminaret.  

Til Socialudvalgets inspiration er der som bilag 2 vedlagte et eksempel på en strategi fra en københavnsk forvaltning, som har en form, der er let at afkode, huske og anvende.

Indhold

Socialforvaltningen anbefaler, at Socialudvalget allerede nu tager en helt indledende drøftelse af, hvilken politisk udvikling udvalget særligt ønsker at fremme ved hjælp af visionerne i Socialstrategien.

Eksempler på sådan en politisk udvikling kunne være, at Socialudvalget ønsker at fremme borgernes selvstændighed og evne til at klare sig selv. Et andet eksempel kunne være, at Socialudvalget lægger vægt på respekten og omsorgen for borgerne og ønsker at fremme deres livskvalitet.

Det følger af ansvarsfordelingen mellem Socialudvalget og Socialforvaltningen, at Socialforvaltningen er ansvarlig for arbejdets tilrettelæggelse. Da anbefalingen imidlertid er en sammenhængende Socialstrategi, opfordrer Socialforvaltningen Socialudvalget til også at drøfte, hvilken mere organisatorisk udvikling udvalget gerne ser fremmet.

Et eksempel på de mere organisatoriske visioner kunne være, at Socialforvaltningens indsats skal være helhedsorienteret og udøves i samarbejde med borgerne, pårørende og andre aktører. Et andet eksempel kunne være, at Socialforvaltningen skal være en attraktiv og fagligt stærk arbejdsplads.

Socialudvalgets input til den organisatoriske udvikling vil indgå i Socialforvaltningens videre arbejde med visionerne for den organisatoriske udvikling.

Bilag 1 er den nuværende Socialstrategi, hvor det, der kaldes ”Socialpolitiske principper”, er eksempler på visioner.

Socialudvalget vil have mulighed for at drøfte og fremme fokusområder, der ikke kommer til at indgå i den endelige Socialstrategi, på temadrøftelser i løbet af valgperioden. Og udvalget får mulighed for at konkretisere de visioner, der indgår i Socialstrategien, i de løbende beslutninger, der træffes i udvalget, og i opfølgningerne på strategien.

Opfølgning på Socialstrategien
For at have mulighed for at følge op på, om udviklingen går i den retning, som Socialstrategien udstikker, vil Socialforvaltningen udarbejde nogle ”tegn på succes”, der knytter sig til de enkelte visioner.

I udvælgelsen på at disse ”tegn på succes” vil forvaltningen lægge vægt på, at:

  • de er faktuelt målbare
  • de måler progression i Socialforvaltningens arbejde og effekt for borgerne
  • de stammer fra eksisterende datakilder og ikke belaster medarbejderne med ny dokumentation
  • de er meningsfulde både for Socialudvalget og for Socialforvaltningens ledere og medarbejdere

Tidsplan

Socialforvaltningen foreslår følgende tids- og procesplan for Socialudvalgets drøftelser og beslutning af socialstrategien:

Dato

Indhold

15. januar 2018

Besøg på botilbuddene Røde Mellemvej og Sundbygårdsvej (psykiatri), herunder en times drøftelse med beboere, pårørende og medarbejdere omkring de politiske visioner

25. januar 2018

Besøg på døgninstitutionen Svanehuset (handicap), herunder en halv times drøftelse med beboere, pårørende og medarbejder omkring de politiske visioner

2. -3. februar 2018

Drøftelse på Socialudvalgets budgetseminar

21. februar

2018

Besøg på ungeherberget Nøjsomhedsvej (udsatte voksne), herunder en halv times drøftelse med beboere og medarbejdere omkring de politiske visioner

6. marts 2018

Besøg på døgninstitutionen Frederiksholm (udsatte børn og unge), herunder en halv times drøftelse med beboere og medarbejdere omkring de politiske visioner

14. marts 2018

Udvalget præsenteres for det første udkast til socialstrategi inkl. medarbejdernes input fra arbejdet med visioner i MED-strukturen

25. april 2018

Høringsmøde med brugerorganisationerne om udkast til socialstrategi

20. juni 2018

Endelig vedtagelse af Socialstrategien

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget tiltræder indstillingen, vil Socialudvalget blive præsenteret for et udkast den 14. marts 2018, mens en endelig indstilling, om at godkende de politiske visioner og tage de organisatoriske visioner til efterretning, vil blive fremlagt den 20. juni 2018.

Nina Eg Hansen

                                                      / Marie Kruse               

 

Beslutning

Socialborgmester Mia Nyegaard stillede følgende to ændringsforslag til indstillingen:

1. ændringsforslag:

”at tids- og procesplanen for en ny socialstrategi udvides, så Socialudvalget får en ekstra drøftelse på mødet den 23. maj 2018.”

Der var enighed om ændringsforslaget.

2. ændringsforslag:

”at Socialudvalget nedsætter et underudvalg med en repræsentant fra de partier, der ønsker at deltage, som får mulighed for at følge arbejdet med en ny socialstrategi lidt tættere og drøfte et udkast under mindre formelle rammer, end socialudvalgsmøderne normalt udgør.”

Ændringsforslaget blev trukket.

Indstillingens 2. at-punkt blev drøftet og 1., 3. og 4. at-punkt blev godkendt med tilføjelse af det vedtagne ændringsforslag.

Til top