Mødedato: 16.12.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Udvidelse af indsatsen "Kom trygt hjem" (Godkendelse)

Socialudvalget skal godkende anvendelsen af Socialforvaltningens andel af ældremilliardmidler på 0,8 mio. kr. i 2016 og frem.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller over for Socialudvalget,

1. At godkende, at Socialforvaltningens andel af ældremilliarden på 0,8 mio. kr. i 2016 og frem benyttes til en udbygning af indsatsen Kom trygt hjem.

Problemstilling

Københavns Kommune har anmodet Sundheds- og Ældreministeriet om tilladelse til at anvende dele af Puljen til løft af ældreområdet til sociale aktiviteter på plejecentre. Sundheds- og Omsorgsudvalget har 26. februar tiltrådt indstilling om, at der i lighed med den tidligere udarbejdede klippekortsmodel til hjemmeboende borgere, også skal afsættes midler til en klippekortsmodel for borgere boende på plejecentrene med i alt 8,8 mio. kr. årligt. Denne beslutning er efterfølgende godkendt på Økonomiudvalgsmøde den 17. marts 2015 og efterfølgende af Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Samtidig blev det besluttet, at da Socialforvaltningen også har en andel af borgere over 65 år, skal Socialforvaltningen også have en andel af midlerne, ud fra en fordelingsnøgle af borgere over 65 år. Der er således ikke tale om en fordeling af nye midler, men om hvordan midlerne skal anvendes. Denne andel vil fra 2016 udgøre 800.000 kr. årligt ud af de samlede midler til denne klippekortsmodel på i alt 8,8 mio. kr. Midlerne overgår fra 2016 til bloktilskuddet. Der er fra 2016 således ikke længere en ministeriel binding på, at midlerne skal benyttes specifikt til klippekort til plejecentrene.

Ældremidlerne vil dog fortsat skulle benyttes til formålet med puljen, nemlig at de ældre borgere kan fortsætte med at leve det liv, de ønsker. Det gælder for de ældre borgere, der er så sårbare og udsatte, at de har et stort plejebehov, og det gælder for de ældre, der med en målrettet rehabiliteringsindsats kan støttes til at klare sig selv. 

Løsning

Det er Socialforvaltningens vurdering, at behovet for klippekort til sociale aktiviteter er anderledes på forvaltningens botilbud i kraft af målgruppens sammensætning, og idet forvaltningen allerede har fastsat et serviceniveau for ledsagelse. Det er samtidig forvaltningens vurdering, at hvis man skal lave en klippekortsmodel for 0,8 mio. kr. årligt, vil midlerne blive "smurt så tyndt ud" i forhold til den enkelte borger, at virkningen ikke vil blive stor for den enkelte.

Socialforvaltningen foreslår derfor, at midlerne anvendes til at udbygge og understøtte den allerede igangværende rehabiliteringsindsats over for plejekrævende borgere, der udskrives fra hospital, det såkaldte ”Kom trygt hjem”.

Udbygning af rehabiliteringsindsatsen ”Kom trygt hjem”

Det foreslås, at midlerne anvendes til en udbygning af den eksisterende indsats ”Kom trygt hjem”, der også er finansieret af ældremilliard-midler og som primært er målrettet de udsatte ældre.

Der er tale om en intensiveret indsats i de første 2-uger efter, at borgeren er udskrevet til eget hjem fra sygehus og midlertidigt rehabiliteringsophold. Indsatsen skal ses som forebyggende og tidlig indsats med henblik på gennem tværfaglige rehabiliteringsindsatser at styrke borgerens mulighed for at komme tilbage til et hverdagsliv. Det skal i denne forbindelse bemærkes, at de kortere indlæggelsesforløb på sygehusene betyder, at borgerne udskrives tidligere fra hospitalet til eget hjem med større støttebehov end tidligere og flere støtteindsatser således skal igangsættes i borgerens hjem, inden borgeren kan komme hjem.

Med en tilførelse af midler på 0,8 mio. kr. forventes det, at der kan gennemføres godt 200 borgerforløb. Indsatserne vil bestå i at opspore forhold i hjemmet, der reducerer gen/indlæggelse og øger borgerens selvhjulpenhed. Det er indsatser rettet mod:

  • at sikre borgeren de rigtige fysiske omgivelser,

  • at støtte borgeren i at få en struktur i hverdagen, herunder at daglige praktiske og personlige aktiviteter er planlagt under hensyntagen til borgerens funktionsevne,

  • at understøtte gode vaner og arbejdsteknikker samt sikre de rigtige hjælpemidler,

  • at iværksætte eventuelle kortvarige træningsforløb, samt

  • at sikre en overlevering til de hjælpere eller pårørende, som borgeren støttes af i det daglige

I dag er der ansat to sygeplejersker i Borgercenter Hjemmepleje til indsatsen "Kom trygt hjem". Hjemmeplejens ressourcer har imidlertid været så små, at man ikke i lighed med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har kunnet gøre indsatsen tværfaglig. Med en yderligere ansættelse af to ergo/fysioterapeuter hver af 30 timer om ugen som supplement til sygeplejerskerne, vil Borgercenter Hjemmepleje - udover en opskalering af antallet af borgere i indsatsen - også kunne tilbyde terapeutfaglig indsats i forbindelse med udskrivelsen. Indsatsen vil ligesom i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen blive evalueret med udgangen af 2017.

Økonomi

Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser, idet midlerne skal flyttes fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til Socialforvaltningen. Budgettet vil blive tilpasset i førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer til ØU og BR.

Videre proces

Hvis Socialudvalget tiltræder indstillingen, overføres midlerne fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til Socialforvaltningen med henblik på igangsættelse af initiativerne.

 

Anette Laigaard/

                                            Anders Kirchoff

Beslutning

Konstitueret kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top