Mødedato: 16.12.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-SAG. Godkendelse af satspuljeansøgning vedr. behandlingstilbud til børn og unge fra familier med stof- eller alkoholproblemer

Se alle bilag
Socialudvalget skal godkende, at Socialforvaltningen har ansøgt Social- og Indenrigsministeriet om midler fra satspuljen "Behandlingstilbud til børn og unge fra familier med stof- eller alkoholproblemer".

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget, 

1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen har ansøgt Social- og Indenrigsministeriet om 18.946.000 kr. fra satspuljen "Behandlingstilbud til børn og unge fra familier med stof- eller alkoholproblemer" til et fireårigt udviklingsprojekt.

Se økonomiafsnittet for bevillingsmæssige konsekvenser.

Problemstilling

Socialforvaltningen anslår, at der i København er ca. 21.000 børn, der vokser op i familier med alkoholproblemer. Dertil kommer, at et ukendt antal børn vokser op i familier med stofproblemer. Undersøgelser viser, at ca. halvdelen af dem vil få problemer i voksenlivet fx med misbrug, frafald fra uddannelse, arbejdsløshed, psykiske lidelser mv.

Aktuelt modtager en del af disse børn og unge hvert år specialiseret hjælp, dels via Socialforvaltningens egne tilbud, dels via de frivillige tilbud, TUBA og Barnets Blå Hus, som Socialforvaltningen har samarbejdsaftaler med. Hvis kapaciteten udvides, og indsatsen udvikles, kan indsatsen nå bredere ud og fremme social mobilitet blandt børn og unge fra familier med alkohol- og stofproblemer.

Social- og Indenrigsministeriet har afsat 264 mio. kr. i årene 2016-2019 i satspuljen "Behandlingstilbud til børn og unge fra familier med stof- eller alkoholproblemer" afsat 264 mio. kr. Ansøgningsfristen var den 30. oktober 2015.

Socialudvalget blev den 7. oktober 2015 orienteret om, at Socialforvaltningen ville ansøge om midler fra ovenstående pulje. Herunder blev Socialudvalget orienteret om, at der i projektet lægges op til et tæt samarbejde mellem Socialforvaltningen, TUBA og Barnets Blå Hus, der ligeledes søger om puljemidler. Socialforvaltningen, TUBA og Barnets Blå Hus sender imidlertid parallelle ansøgninger, idet de to frivillige tilbud søger om midler til landsdækkende aktiviteter.

Socialudvalget skal nu godkende Socialforvaltningens ansøgning.

Løsning

Det overordnede formål med puljeansøgningen er at sikre, at flere københavnske børn og unge i familier, hvor der er problemer med alkohol eller stoffer, får en tidligere, mere sammenhængende indsats og mere kvalificeret hjælp.

Erfaringerne viser, at en specialiseret familierettet indsats får flere forældre i misbrugsbehandling, og at konfliktniveauet i familierne falder, hvilket smitter positivt af på børnenes trivsel og skolegang.

Imødekommes ansøgningen, vil Socialforvaltningen gennemføre følgende nye initiativer:


Udvidelse af Socialforvaltningens rådgivende tilbud "De Drikker Derhjemme", tilbuddet:

    Behandlingscenter København styrker familieperspektivet i misbrugsbehandlingen, så centret:

    • Systematisk afdækker familiesituationen i familier med misbrug

    • Tilbyder familiesamtaler, rådgivning og information

    • Har samtaler med børn og unge og evt. sender dem videre til mere intensive behandlingstilbud

    • Styrker samarbejdet med sagsbehandlere.

    Børne- og Familieinstitutionen Wibrandtsvej etablerer "Familieværkstedet"

    • Et nyt intensivt familierettet behandlingstilbud, som er målrettet børn i alderen 0 - 5 år og deres forældre.

    Desuden indeholder projektet et fagligt løft med bl.a. styrket koordination, fælles metodeudvikling og øget videndeling, så familier og børn får en mere sammenhængende og vidensbaseret indsats.

    Samarbejdet med TUBA og Barnets Blå Hus

    Hvis ansøgningerne fra Barnets Blå Hus og TUBA imødekommes, vil de to tilbud udvikle og udvide deres specialiserede tilbud til henholdsvis børn i alderen 6-13 år og unge op til 25 år.

      Yderligere er det aftalt, at der indgås forpligtende samarbejdsaftaler, der skal sikre synergi og sammenhæng i tilbuddet til målgruppen.

      Samarbejdsaftalerne vil forpligte Socialforvaltningen, TUBA og Barnets Blå Hus på:

      • Samordnet indsats med henblik på tidlig opsporing, hurtig handling, videndeling og henvisning til relevante tilbud

      • Stærkere vidensbasering af indsatsen gennem systematisk opfølgning på resultater og udvikling af fælles metoder.

      Samarbejdsaftalerne forudsætter, at Barnets Blå Hus og TUBA får midler til deres aktiviteter.

      Forankring

      Hvis projektevalueringen viser positive resultater, lægger ministeriet op til, at det bliver muligt at søge om forlængelse af projektaktiviteterne i 2019. Opnås der ikke statslig finansiering af en forlængelse, vil opsporings- og behandlingskapaciteten i Socialforvaltningen falde igen.

      Uanset om aktiviteterne fortsætter, forventes projektet at have givet en varig kvalitetsudvikling af forvaltningens indsats overfor målgruppen og et løft i forhold til samarbejdet med TUBA og Barnets Blå Hus.

      Økonomi

      Socialforvaltningen ansøger om 3.696.000 kr. i 2016, 4.747.000 kr. i 2017, 4.930.000 kr. i 2018 og 5.574.000 kr. i 2019. I alt er der ansøgt om 18.946.000 kr.

      Såfremt Socialforvaltningens ansøgning imødekommes helt eller delvist, vil de bevillingsmæssige konsekvenser i form af tilpasning af Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget håndteres i førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

      Videre proces

      Ansøgningen er sendt med forbehold for Socialudvalgets godkendelse. Hvis ansøgningen imødekommes, og Socialudvalget godkender Socialforvaltningens ansøgning, vil forvaltningen meddele dette til Social- og Indenrigsministeriet og igangsætte projektet. Svar forventes i december 2015.

      Såfremt TUBA får satspuljemidler til at øge deres behandlingsindsats, vil det nuværende økonomiske tilskud, som TUBA i årene 2014-2017 modtager fra Socialforvaltningen til en behandlingsgaranti for 350 unge årligt, blive forelagt for Socialudvalget med henblik på at revurdere tilskuddet. Det skyldes, at satspuljebevillingen vedrører samme målgruppe, som Socialforvaltningens tilskud gives til.

       

      Anette Laigaard

      /

      Malene Lind         

       

       

      Beslutning

      Chef Malene Lind deltog under punktets behandling.

      Indstillingen blev hævet til A-sag i forbindelse med godkendelse af dagsordenen.

      Indstillingen blev godkendt. med vedlagte rettelsesblad.

      Til top