Mødedato: 16.11.2022, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Gradvis lukning af opgangsbofællesskabet Alsgade

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til forslaget om en gradvis lukning af opgangsfællesskabet Alsgade. Baggrunden er, at det i forbindelse med vedtagelsen af budget 2022 blev besluttet, at Socialforvaltningen skal reducere i antallet af opgangsfællesskaber med i alt 12 pladser frem mod 2026. Dette indgik som en del af investeringsforslag HA01- Livet er ikke snorlige – Omstilling af handicapområdets tilbudsvifte. For at effektuere besparelsen fra investeringsforslaget, indstiller Socialforvaltningen til, at opgangsbofællesskabet Alsgade med 12 pladser gradvist lukkes i takt med, at borgerne fraflytter. Forvaltningen vurderer, at opgangsfællesskabet ikke er tidssvarende, og på sigt vil opgangsfællesskabet ikke kunne modsvare målgruppens behov.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender, at opgangsbofællesskabet Alsgades 12 pladser gradvist lukkes med en forventet fuld lukning i 2026, som en del af udmøntningen af investeringsforslaget HA01- Livet er ikke snorlige – Omstilling af handicapområdets tilbudsvifte (bilag 1).

Problemstilling

I forbindelse med vedtagelse af budget 2022 og investeringsforslaget HA01- Livet er ikke snorlige – Omstilling af handicapområdets tilbudsvifte blev det besluttet at reducere i antallet af opgangsfællesskaber med i alt 12 pladser frem mod 2026. Begrundelsen er bl.a., at målgruppen og efterspørgslen efter forvaltningens handicaptilbud har ændret sig, og der derfor er behov for at justere tilbudsviften. Af investeringsforslaget fremgår det, at der vil blive foretaget investeringer i styrkede botræningsforløb og beskæftigelsesmæssig tilknytning til samfundet, som på sigt forventes at reducere behovet for opgangsbofælleskaber (boliger efter almenboliglovens § 105 med socialpædagogisk støtte efter servicelovens § 85). Socialforvaltningen forventer, at flere botræningsforløb vil føre til udflytning til egen bolig fremfor flytning til et opgangsfællesskab. Efter kapacitetstilpasningen vil forvaltningen fortsat have 121 pladser i opgangsbofællesskaber, hvilket forvaltningen vurderer er tilstrækkeligt til at opfylde behovene hos den målgruppe, der profiterer af opgangsbofælleskaber.

HovedMED har været inddraget i processen, og er kommet med bemærkninger til sagen. Referatet fra mødet i HovedMED den 4. november 2022 er vedlagt som bilag 2.

Løsning

Socialforvaltningen indstiller, at opgangsbofællesskabet Alsgade gradvist lukkes med en forventet fuld lukning i 2026. Opgangsfællesskabet Alsgade er etableret som et længerevarende botilbud efter almenboliglovens § 105, hvor borgerne har egen lejekontrakt. Målgruppen er borgere med udviklingshæmning og Downs syndrom. Aktuelt bor der ni borgere, hvoraf nogle er gangbesværede, hvilket er en udfordring i forhold til de nuværende fysiske rammer. Der er tilknyttet fire medarbejdere til tilbuddet.

Opgangsfællesskabet er indrettet, så 12 borgere bor spredt fordelt på fire etager med tre boliger på hver etage. Boligerne er små med et enkelt værelse, bad og toilet. Boligerne er inddelt i to grupper med seks boliger i hver gruppe. Hver gruppe fordeler sig på to etager. Borgerne i hver af de to grupper deler fælleskøkken på én etage og fælles stue på den anden etage. Fællesarealerne ligger lige uden for borgernes bolig. Socialtilsynet bemærkede i sin seneste tilsynsrapport, at de fysiske rammer i nogen udstrækning fremstår utidssvarende ved at have indgang til boligerne gennem fællesarealerne samt med golde fællesrammer, der kan give indtryk af, at der ikke bor nogen, eller at rammerne ikke anvendes. De fysiske rammer understøtter dermed i mindre grad medarbejdernes muligheder for at arbejde pædagogisk med borgernes sociale færdigheder. For borgere med gangbesvær er de fysiske rammer også en udfordring, da der ikke er elevator i opgangsfællesskabet.

For personalet er det en udfordring, at der ikke er personalefaciliteter på adressen. Personalet skal derfor bruge transporttid for at komme til et lokale et stykke fra opgangsfællesskabet for at kunne skrive dokumentation, baggrundsbeskrivelser mv.

Samlet set vurderer forvaltningen, at opgangsfællesskabet ikke er tidssvarende, og på sigt vil opgangsfællesskabet ikke kunne modsvare målgruppens behov. Forvaltningen ønsker derfor at nedlægge boligerne, da forvaltningen vurderer, at boligerne er for små og utidssvarende til at kunne renoveres til andre målgrupper med mere omfattende støttebehov.

Fem af de ni nuværende ældre borgere har givet udtryk for, at de ønsker at bo sammen. De fem ældre borgere har derfor fået forelagt muligheden for at flytte samlet til stueetagen i Grøndalsvænge, der forventes at åbne den 1. december 2022 efter en istandsættelse. Vælger de fem borgere denne løsning, er det en mulighed, at tre af de fire medarbejdere overgår til Grøndalsvænge, så de følger borgerne. Den fjerde medarbejder går på pension i foråret 2023. To af de yngre borgere har fået tilbudt et botilbud med et ungemiljø (Kuben), hvilket de har sagt ja til. De to sidste borgere er udenbys borgere, der bor på pladser, der er købt af anden kommune. Forvaltningen vil indlede en dialog med borgernes handlekommune om muligheden for at tilbyde disse borgere et alternativt botilbud.

Da boligerne er etableret efter almenboliglovens § 105, har borgerne egen lejekontrakt. De kan derfor også vælge ikke at fraflytte Alsgade, selvom Alsgade som opgangsfællesskab lukker. Hvis borgerne vælger at blive boende, vil de få støtte efter servicelovens bestemmelser om socialpædagogisk støtte (servicelovens § 85) samt personlig pleje og praktisk hjælp i eget hjem (servicelovens § 83). Forvaltningen forventer dog, at borgerne vil fraflytte lejlighederne, da de ikke modsvarer borgernes behov.

Af investeringsforslaget fremgår det, at der vil blive foretaget investeringer i styrkede botræningsforløb og beskæftigelsesmæssig tilknytning til samfundet, som på sigt forventes at reducere behovet for opgangsbofælleskaber. Der er etableret et tværfagligt udgående team, bestående af en psykoterapeut, en brobygningsmedarbejder og en beskæftigelseskoordinator, som i samarbejde med andre medarbejdere (sygeplejerske, psykiater, socialrådgivere, brobygningsmedarbejder og dokumentationsmedarbejder) skræddersyr indsatser til unge i borgercentrets midlertidige botilbud. En række af måltallene for 2022 for brobygning til fritids- og foreningsliv og beskæftigelse for borgere i midlertidige botilbud og hjemmeboende er allerede nået pr. oktober 2022.

Økonomi

Der er tale om en effektuering af besparelsen fra investeringsforslaget budget 2022 HA01- Livet er ikke snorlige – Omstilling af handicapområdets tilbudsvifte. I tabellen nedenfor ses den forventede økonomiske besparelse fra investeringsforslaget. I investeringsforslaget blev der forventet en besparelse svarende til to pladser i 2022, og at effekten vil stige til samlet 12 pladser i 2026. Besparelsen er opgjort til 0,16 mio. kr. pr. plads indregnet en forventning om, at 12 borgere fra 2026 og frem i stedet vil modtage socialpædagogisk støtte frem for at bo i et opgangsfællesskab. Fraflytter borgerne tidligere end forventet i investeringsforslaget, vil der blive frigjort midler, som borgercentret kan bruge på botilbudsområdet. Besparelsen i forslaget vil i så fald også blive større, end det er skitseret i tabel 1, da pladserne vil blive lukket hurtigere end forventet.

Tabel 1. Økonomi i investeringsforslagetHA01- Livet er ikke snorlige – Omstilling af handicapområdets tilbudsvifte”, varige ændringer, service

1.000 kr. 2022 p/l

2022

2023

2024

2025

2026

I alt

Reduceret behov for opgangsfællesskaber

-400

-600

-1.200

-1.800

-2.400

-6.400

Der vil være en økonomisk risiko forbundet med tomgangsleje, da Borgercenter Handicap har anvisningsretten til boligerne, hvis borgerne fraflytter boligerne samtidig, og der ikke findes alternative muligheder for at udleje boligerne eller indgå en aftale med boligselskabet om af afgive anvisningsretten. Denne risiko vil dog være den samme ved lukning af andre § 105-opgangsbofællesskaber. Tomgangsleje beløber sig til ca. 64.000 kr. årligt pr. plads, dvs. i alt maksimalt ca. 768.000 kr. årligt for 12 pladser med virkning fra 2023, hvis alle borgere skulle ønske at fraflytte samtidig. Tomgangsleje vil blive afholdt inden for Borgercenter Handicaps økonomiske ramme. Borgercenteret vil afsøge alternative muligheder for at udleje boligerne, og hvis ikke der findes nogle andre muligheder, vil Borgercenter Handicap gå i dialog med boligselskabet om at afgive anvisningsretten. Som tidligere beskrevet er de fysiske rammer utidssvarende og golde, de understøtter i mindre grad pædagogisk arbejde, og boligerne er små, hvorfor forvaltningen ikke vurderer det relevant at beholde lejemålene.

Videre proces

Godkender Socialudvalget forvaltningens indstilling, vil Borgercenter Handicap arbejde på gradvist at få nedlukket opgangsbofællesskabet på Alsgade samt finde alternative muligheder for udlejning eller afgivelse af anvisningsretten.

Mikkel Boje

                                          / Mette Boskov Vedsmand og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Vicedirektør Mette Boskov Vedsmand og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top