Flytning af Suhmsgade familiebehandling
Resumé
Socialudvalget skal tage stilling til flytning af den del af Borgercenter Børn og Unges familiebehandling, der aktuelt udføres i lokaler i Suhmsgade, og som hører under Familiehuset Nørrebro-Bispebjerg. Socialforvaltningen ønsker at flytte Suhmsgades familiebehandling tættere på den øvrige familiebehandling i Familiehuset Nørrebro-Bispebjerg. Flytningen forventes at styrke sammenhængskraften og det faglige fællesskab i familiehusets samlede familiebehandlergruppe. Socialudvalget skal træffe beslutning om sagen, da den indebærer en ændret placering af et af forvaltningens tilbud.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Økonomiforvaltningen indgår aftale om et lejemål på Griffenfeldsgade33/Korsgade 62 2200 Kbh. N til brug for familiebehandling.
- at deponeringsudgift dækkes af frigivet deponering fra opsagte lejemål, jf. bilag.
Socialforvaltningen indstiller,
- At Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen efterfølgende ikke vil udføre familiebehandling i Suhmsgade.
Problemstilling
Socialudvalget godkendte den 15. januar 2020 decentraliseringen af Suhmsgade familiebehandling til de fem familiehuse under Borgercenter Børn og Unges myndighedsenheder. Ved udvalgsbehandlingen blev der vedtaget et ændringsforslag om, at forvaltningen skal opretholde et bydækkende speciale omkring hyperkomplekse tilknytningssager, at det fortsat vil være muligt at bruge lokalerne i Suhmsgade til familiebehandling, samt at Suhmsgade medarbejderne kan forblive samlet, hvis dette ønskes.
Ved omorganiseringen overtog Familiehuset Nørrebro-Bispebjerg lokalerne i Suhmsgade. Lokalerne har efterfølgende været anvendt til udførelse af en del af familiebehandlingen. Den øvrige familiebehandling finder sted på Griffenfeldsgade 44 på Nørrebro, og der har i perioden været arbejdet målrettet med at integrere det tidligere Suhmsgade familiebehandling både organisatorisk og kulturelt i Familiehuset Nørrebro-Bispebjerg.
Denne konstruktion har betydet en del transporttid mellem Griffenfeldsgade og Suhmsgade for de familiebehandlere, der har gjort brug af lokalerne i Suhmsgade. Der er et ledelsesmæssigt ønske om at reducere denne transporttid.
Løsning
Socialforvaltningen har siden foråret 2020 afsøgt muligheder for velegnede lokaler inden for Familiehuset Nørrebro-Bispebjergs eget geografiske område, hvortil familiebehandlingen i Suhmsgade evt. kunne flyttes. Socialforvaltningen har i foråret 2020 fundet nye lokaler i børnehaven ”Sukkerhuset” på Griffenfeldsgade 33/Korsgade 62, der ejes af en andelsforening. Socialforvaltningen er i dialog med andelsforeningen om en evt. overtagelse af lokalerne pr. 1. november 2020.
Det er vurderingen, at en flytning tættere på Griffenfeldsgade 44 vil styrke sammenhængskraften og det faglige fællesskab i Familiehuset Nørrebro-Bispebjergs familiebehandlergruppe. Socialforvaltningen ønsker især styrket videndeling af Suhmsgades speciale omkring hyperkomplekse tilknytningssager. Forudsætningerne herfor forbedres betydeligt ved at flytte Suhmsgades familiebehandling tæt på den øvrige familiebehandlergruppe i Griffenfeldsgade 44.
Flytningen vil indebære, at borgere ikke længere kan modtage familiebehandling i Suhmsgade. Socialforvaltningen er ved at afdække mulighederne for forvaltningens fortsatte brug af lokalerne.
Drøftelser i MED-systemet
I anledning af muligheden for indgåelse af nyt lejemål tættere på den øvrige familiebehandling i Familiehuset Nørrebro-Bispebjerg på Griffenfeldsgade blev der afholdt ekstraordinært LokalMED den 11. juni 2020. Her gav medarbejdersiden fra Suhmsgade familiebehandling udtryk for:
- At medarbejderne har tillid til og tilslutter sig beslutningen om at opsige lejemålet i Suhmsgade og kan se fordele ved, at familiebehandlingen flyttes tættere på Familiehuset Nørrebro-Bispebjerg i Griffenfeldsgade.
- At medarbejderne føler sig tæt forbundet til lokalerne i Suhmsgade.
- At Suhmsgade-lokalerne ikke opsiges, før nye lokaler står klar.
- At det er vigtigt, at der afsættes ressourcer til at sætte Sukkerhuset i stand, så det bliver gode rammer for familiebehandlere og borgere.
De familiebehandlere, der i dag arbejder med udgangspunkt i Griffenfeldsgade, bakker ligeledes op om beslutningen og peger bl.a. på, at en placering af den samlede familiebehandling på Nørrebro vil styrke sammenhængskraften i familiehuset.
Referat fra MED-behandling er vedlagt som bilag 2.
HovedMED havde ingen bemærkning til sagen ved behandling den 13. august 2020.
Leje og deponering
Københavns Ejendomme har indgået betinget lejekontrakt om leje af lokalerne på Griffenfeldsgade 33/Korsgade 62. Den samlede årlige husleje forventes at udgøre 600.000 kr., hvilket svarer til markedslejen. Ved indgåelse af tredjemandslejemål af varighed på tre år eller mere skal der deponeres et beløb svarende til lejemålets værdi. Dette for at sidestille anlægsinvesteringer og leje af bygninger, så en kommune ikke opnår en finasieringsfordel ved at leje bygninger. Den samlede deponeringsudgift for Griffenfeldsgade 33/Korsgade 62 udgør 4,2 mio. kr.
Økonomi
Den årlige husleje på 600.000 kr. for lokalerne på Griffenfeldsgade 33/Korsgade 62 finansieres indenfor Borgercenter Børn og Unge Nørrebro-Bispebjergs budget. Den årlige husleje for Suhmsgade-lokalerne er ca. 300.000 kr. Det er borgercentrets vurdering, at den forhøjede huslejeudgift opvejes af den økonomiske gevinst forbundet med at nedbringe transporttid for de familiebehandlere, der benytter lokalerne i Suhmsgade. Flytningen af Suhmsgade familiebehandling til Griffenfeldsgade 33/Korsgade 62 vil hverken medføre afskedigelser eller forringet serviceniveau for borgere.
Deponering anvises, jf. bilag 1.
Videre proces
Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, går sagen videre til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, førend lejekontrakt kan indgås, og flytningen realiseres. Socialforvaltningen forventer fortsat at gøre brug af lokalerne i Suhmsgade og er ved af afdække de konkrete muligheder i den forbindelse.
Mikkel Boje
/ Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
3. at-punkt blev taget til efterretning.
Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.