B-sag. Politisk godkendelse af projektansøgninger fra Institut for Blinde og Svagsynede
Socialudvalget skal tage stilling til fire ansøgninger om eksterne midler, vedrørende projekter for blinde og svagsynede. Samtidig orienteres Socialudvalget om, at et af tilbuddene under Socialforvaltningen har modtaget midler fra en privat fond.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender forvaltningens ansøgning til EU's Erasmus+ pulje: Strategic Partnerships, ’Cooperation for innovation and the exchange of good practices’, og at Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget med 314 t. kr., jf. bilag 2.
- at Socialudvalget godkender forvaltningens ansøgning til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings pulje ”Initiativer for personer med handicap”, og at Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget hæves med 3.340 t. kr., jf. bilag 3.
- at Socialudvalget godkender forvaltningens ansøgning i samarbejde med Herlev Universitetshospital om midler hos en række private fonde til 898 t. kr., hvoraf IBOS forventer at modtage 490 t. kr. til dækning af projektomkostninger, og at Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget hæves med 490 t. kr. jf. bilag 4.
- at Socialudvalget godkender forvaltningens ansøgning til Trygfonden om en sommerlejr for unge med nedsat syn, som forvaltningen siden har modtaget en bevilling til, og at forvaltningens indtægts- og udgiftsbudget derfor hæves med 100 t. kr., jf. bilag 5.
- at Socialudvalget godkender, at Institut for Blinde og Svagsynede selv står for medfinansiering af i alt 473 t. kr. i forbindelse med to af projekterne, jf. at-punkt 3 og 4 samt fondsmoms på i alt 73 t. kr.
Problemstilling
Instituttet for Blinde og Svagsynede (IBOS) er et landsdækkende rehabiliterings- og kompetencecenter for borgere med synsnedsættelse eller blindhed, under Socialforvaltningen i Københavns Kommune. IBOS har søgt midler til en række udviklingsprojekter, der har til formål at øge livskvaliteten og rehabiliteringsevnen hos centerets brugere.
Løsning
De enkelte ansøgninger, som Socialudvalget skal tage stilling til, gennemgås i det følgende.
1. Erasmus + pulje: Strategic Partnerships, ’Cooperation for innovation and the exchange of good practices’:
Formålet med projektet er at udbrede kendskabet til pædagogiske metoder til brug ved undervisning i ekkolokation. Ekkolokalisering er en særlig orienteringsmetode for personer med synsnedsættelse, hvor man lærer at navigere med hjælp fra lyde, eksempelvis via et klik med tungen, der giver et ekko tilbage, som fortæller noget om omgivelsernes form. Målgruppen for projektet er synsfagligt uddannede orienterings- og mobilityinstruktører. Projektet indeholder undervisning og træning med instruktører fra Polen, Letland og Litauen med henblik på at udarbejde et europæisk kompendium med udgangspunkt i indbyrdes erfaringer på området. Kompendiet skal bruges som en guide for, hvordan man kan træne blinde og svagsynede i ekkolokation, som en metode for målgruppen til at opnå et selvstændigt og inkluderende liv. Projektperioden er fra december 2017 til december 2019. Efter endt projektperiode ønsker IBOS foruden at udvikle et kompendium, at udvikle praksiskompetencer på området med udgangspunkt i de resultater, der skabes gennem projektet.
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings pulje ”Initiativer for personer med handicap”
Formålet med projektet er at afprøve beskæftigelseseffekten af det synsfagligt baserede program ”Pre-employment Programme”, også kaldet PEP, i en dansk kontekst. PEP er et læringsforløb bestående af 15 modulers intensiv systematisk undervisning, træning og feedback, målrettet ledige, der er blinde og svagsynede. Parallelt med læringsforløbet vil der forsøges at knytte et virksomhedsrettet element på PEP i samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed All Ears, der har flere års erfaring med at koble synsfaglig viden til en jobindsats lokalt, for målgruppen af blinde og svagsynede. Målgruppen for projektet er blinde eller svagsynede borgere mellem 18 - 65 år, der enten ikke er indtrådt på arbejdsmarkedet, kun har sporadisk tilknytning eller ikke har kunnet bevare arbejdsmarkedstilknytningen efter de har mistet synet. Projektperioden er fra 1. september 2017 og forventes at løbe indtil 31. august 2020. Hvis resultaterne af projektet viser sig at være virkningsfulde for deltagerne, ønsker IBOS efter endt projektperiode at udbyde programmet, som et taksttilbud til voksne ledige med alvorligt nedsat syn.
Neuro Vision Technology-projekt med Herlev Universitetshospital
Formålet med projektet er i samarbejde med Herlev Universitetshospital at undersøge, hvorvidt rehabilitering ved hjælp af såkaldt Neuro Vision Technology kan medføre væsentlige og varige forbedringer af funktionsevne hos personer med kronisk synsfeltnedsættelse efter hjerneskade. Neuro Vision Technology er et individuelt tilrettelagt træningsforløb, der øver den enkelte i at mestre de situationer, som giver problemer i hverdagen, med udgangspunkt i en nøje udredning af den enkelte persons specifikke synsproblematik. Målgruppen er personer på 18 år eller mere med hjerneskade, der oplever betydelig nedsat funktionsevne heraf. Projektperioden er fra foråret 2017 til foråret 2020. Efter endt projektperiode vil resultaterne fra undersøgelsen blive omsat til praksis i relation til IBOS' Neuro Vision Technology klinik. IBOS medfinansierer selv 439 t. kr. af projektet.
IBOS sommercamp 2017
I februar 2017 modtog IBOS en bevilling på 100 t. kr. fra Trygfonden til brug til en sommerlejr for unge, som er blinde eller svagsynede. Formålet med sommerlejren er at forebygge og modvirke ensomhed samt øve sociale kompetencer ved at skabe ungenetværk og oplevelser i sommerferien for målgruppen, der typisk har svært ved at deltage i seendes ferieaktiviteter. Sommerlejren afholdes den 17. – 22. juli 2017 med deltagelse af 50 unge mellem 16 og 23 år, der er blinde og svagsynede borgere i Danmark. Efter Sommerlejren er blevet afholdt, vil IBOS bruge erfaringerne fra arrangementet til at videreudvikle konceptet hen imod en gentagelse i 2018. For at nedbringe deltagernes egenbetaling bidrager Dansk Blinde Samfund med 50 t. kr. til projektet, hvortil IBOS selv står for at finansiere 34 t. kr. af projektet.
Økonomi
Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget hæves med i alt 4.243 t. kr. på bevillingsområdet Efterspørgselsstyrede overførsler.
Ift. ansøgning 1 og 4 er der en samlet fondsmoms på i alt 73 t. kr., som skal finansieres. Finansieringen heraf sker indenfor IBOS eksisterende budget. For projekterne jf. at-punkterne 3 og 4 er der medfinansiering for i alt 473 t. kr., som også finansieres indenfor IBOS eksisterende budget.
I bilag 1 ses de bevillingsmæssige konsekvenser af projekterne, som er beskrevet i indstillingen.
De projekter, der allerede har modtaget en bevilling, bliver taget med i næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer. Det samme vil være tilfældet for de resterende projekter, såfremt deres ansøgning bliver tilgodeset.
Videre proces
Ansøgningerne er sendt med forbehold for Socialudvalgets godkendelse. Hvis Socialudvalget godkender indstillingen og ansøgningerne imødekommes, vil forvaltningen meddele dette til IBOS, der vil igangsætte projekterne.
Nina Eg Hansen
/Eva Stokbro Jensen