Mødedato: 16.08.2006, kl. 16:00

Mulighederne for at etablere et sundhedsrum på Vesterbro (bilag)

Mulighederne for at etablere et sundhedsrum på Vesterbro (bilag)

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 16. august 2006

 

 

16.      Mulighederne for at etablere et sundhedsrum på Vesterbro (bilag)

 

SUD 309/2006  J.nr. 309/2006

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der som en 3-årig forsøgsordning etableres et sundhedsrum i kombination med et åbent værested på Vesterbro,

at Socialforvaltningen, som en del af sundhedsrummet, yder forskellige sundheds- og socialfaglige tilbud til stofafhængige københavnere,

at en del af udgifterne til de sundhedsfaglige tilbud til stofafhængige i sundhedsrummet på 3,25 mill. kr. årligt samt engangsudgifter på 0,2 mill. kr. finansieres af Københavns Kommunes andel af midlerne fra satspuljeaftalen på narkotikaområdet,

at udgifter til forsøg med forebyggelse af overdosisdødsfald på 0,2 mill. kr. årligt finansieres via budgettet for Det opsøgende sundhedsteam,

at Socialudvalgets budget årligt i tre år udvides med 2,0 mill. kr. til finansiering af de socialfaglige tilbud og at denne udvidelse af budgettet indgår i budgetforhandlingerne for 2007 (ØU 229/2006),

at det tages til efterretning, at Socialforvaltningen indenfor nærmeste fremtid vil forelægge en indstilling om tillægsbevilling på ca. 5,0 mill. kr. til brug for deponering ved indgåelse af lejemål,

at Dugnad Center Vesterbro driver et åbent værested for stofafhængige i partnerskab med Socialforvaltningen, hvis de modtager midler fra Vesterbro-puljen hertil, under forudsætning af, at der kan udarbejdes en samarbejdsaftale som Socialudvalget kan godkende,

at indsatsen i et sundhedsrum i kombination med et åbent værested indgår i en løbende og afsluttende evaluering,

at socialforvaltningen udarbejder en procesplan for en bred borgerinddragelse i forbindelse med etablering af et sundhedsrum på Vesterbro til behandling i SUD d. 30 august 2006. Procesplanen indarbejdes med inddragelse af Dugnad.

 

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2006

Kontorchef Birgitte Nystrup Lundgren deltog under punktet.

 

Leslie Arentoft (V) stillede følgende ændringsforslag: "Indstillingens 1. at, tilføjes følgende sætning: "Det forudsættes at værestedet jf. lovgivningen er stoffrit.""

 

MEDLEM

FOR

IMOD

UNDLOD

FRAVÆRENDE

Mikkel Warming, Ø

 

X

 

 

Rikke Lauritzen, Ø

 

X

 

 

Frank Hedegaard, F

 

X

 

 

Thor Grønlykke, A

 

X

 

 

Lars Rasmussen, A

 

X

 

 

Morten Westergaard, A

 

X

 

 

Margrethe Wivel, B

 

 

X

 

 

Leslie Arentoft, V 

X

 

 

 

Peter Schlüter, C

X

 

 

 

Wallait Khan, Løsgænger

 

X

 

 

Finn Rudaizky, Løsgænger

X

 

 

 

RESULTAT

3

8

 

 

 

De medlemmer, som stemte imod havde følgende protokolbemærkning: "Vi finder ændringsforslaget overflødigt, eftersom arbejdet naturligvis altid vil foregå inden for lovens rammer."

 

Liste Ø, F, B og Finn Rudaizky (løsgænger) stillede følgende ændringsforslag:
"Udvalget pålægger forvaltningen at rette henvendelse til sundhedsstyrelsen med henblik på drøftelse af de muligheder, der er for midlertidigt at etablere et projekt, hvor der dispenseres fra de nuværende regler om indtagelse af lægeordineret medicin. Formålet med et sådant projekt skal nøje beskrives og vurderes i relation til en mulig generel skadereducerende effekt for den enkelte bruger af sundhedsrummet."

 

MEDLEM

FOR

IMOD

UNDLOD

FRAVÆRENDE

Mikkel Warming, Ø

X

 

 

 

Rikke Lauritzen, Ø

X

 

 

 

Frank Hedegaard, F

X

 

 

 

Thor Grønlykke, A

X

 

 

 

Lars Rasmussen, A

X

 

 

 

Morten Westergaard, A

X

 

 

 

Margrethe Wivel, B

 

X

 

 

 

Leslie Arentoft, V 

 

X

 

 

Peter Schlüter, C

 

X

 

 

Wallait Khan, Løsgænger

X

 

 

 

Finn Rudaizky, Løsgænger

X

 

 

 

RESULTAT

9

2

 

 

 

Ændringsforslaget blev således tiltrådt og udvalget ønskede ikke afstemning om indstillingen, som blev tiltrådt af et enigt udvalg med ændringsforslaget som supplement.

 

 

 

RESUME

Socialudvalget bad d. 19. april 2006 Socialforvaltningen om at beskrive mulighederne for at etablere et sundhedsrum på Vesterbro, hvor der kan indtages lovlige rusmidler (SUD 151/2006).

I forbindelse med oprettelsen af en såkaldt Vesterbro-pulje under Indenrigs- og Sundhedsministeriet har Socialforvaltningen været i dialog med forskellige aktører fra Vesterbro om ansøgningerne til puljen, herunder med Dugnad Samarbejdet på Vesterbro om mulighederne for et samarbejde vedr. etablering af et sundhedsrum i kombination med et åbent værested. Dugnad Samarbejdet er et uformelt netværk af foreninger, virksomheder og enkeltpersoner på Vesterbro.

Borgerrepræsentationen godkendte d. 14. juni, at Socialforvaltningen kan indgå et partnerskab med den nyetablerede forening Dugnad Center Vesterbro om et sådan sundhedsrum i kombination med et åbent værested. Dugnad Center Vesterbro er en forening stiftet på grundlag af det mere uformelle Dugnad Samarbejde. Borgerrepræsentationens godkendelse af, at der kan indgås et partnerskab skete med forbehold for, at Socialudvalget kan godkende en samarbejdsaftale. Beslutningen indebar ligeledes et forslag fra Økonomiudvalget om, at Københavns Kommunes medfinansiering af et sådant sundhedsrum i kombination med et åbent værested indgår i budgetforhandlingerne for 2007 (BR 403/2006).

Socialforvaltningen foreslår, at et sundhedsrum i kombination med et åbent værested etableres som et 3-årigt forsøg og indeholder følgende elementer:

·        Socialfagligt rådgivningstilbud, drevet af Socialforvaltningen. De årlige udgifter vil andrage 2,0 mill. kr., som bør tilføres Socialudvalgets budget i den 3-årige forsøgsperiode.

·        Sundhedsfaglige tilbud, herunder fremskudt sundhedsfaglig indsats, metadoninjektion som behandlingsmulighed, forebyggelse af overdosisdødsfald, udlevering af sprøjter, kanyler og vandampuller, vaccine mod hepatitis B samt øget indsats mod hepatitis C. Disse tilbud vil blive udført af professionelt sundhedsfagligt personale ansat i Socialforvaltningen. De årlige udgifter andrager 3,25 mill. kr. i tre år samt engangsudgifter på 0,2 mill. kr. forudsættes finansieret via Københavns Kommunes andel af midlerne fra satspuljeaftalen på narkotikaområdet. Årlige udgifter på 0,2 mill. kr. til forebyggelse af overdosisdødsfald forudsættes finansieret af budgettet for Det opsøgende sundhedsteam.

·        Åbent værested for stofafhængig og andre udsatte, der opholder sig på Vesterbro, drevet af Dugnad Center Vesterbro. Udgifterne hertil forudsættes finansieret under Vesterbro-puljen sammen med ejendomsudgifter og udgifter til evaluering.

Det forudsættes, at der indgås et samlet lejemål til alle tilbudene. Ejendomsudgifterne forudsættes dækket via Vesterbro-puljen, men Københavns Kommune forventes at skulle finansiere et engangsbeløb på anslået 5,0 mill. kr. til dækning af deponeringsudgifter. Socialforvaltningen vil inden for nærmeste fremtid forelægge Socialudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen en indstilling herom, hvis det bliver nødvendigt. Socialforvaltningen har bedt Københavns Ejendomme om at søge efter egnede lokaler. Når de egnede lokaler er fundet vil der blive gennemført beboermøder vedr. lokalitetens egnethed.

Hvis Dugnad Center Vesterbro opnår støtte fra Vesterbro-puljen til etablering af det åbne værested vil Socialforvaltningen udarbejde en samarbejdsaftale om drift af et sundhedsrum i kombination med et åbent værested. I samarbejdsaftalen vil det bl.a. fremgå, at Dugnad Center Vesterbro ikke vil have styringsmæssig indflydelse på de social- og sundhedsfaglige tilbud, der vil indgå i et sundhedsrum kombineret med et åbent værested. Aftalen skal godkendes i Socialudvalget.

Der vil blive gennemført en løbende og afsluttende evaluering af indsatsen i et sundhedsrum kombineret med et åbent værested.

Et sundhedsrum i kombination med et åbent værested på Vesterbro forventes at kunne iværksættes ultimo 2006, hvis der skabes finansieringsmæssigt grundlag herfor og der findes egnede lokaler.

Socialudvalget bad, som nævnt, d. 19. april i år Socialforvaltningen om at beskrive mulighederne for at etablere et sundhedsrum på Vesterbro, hvor der kan indtages lovlige rusmidler. Der er dog en række problemer forbundet hermed. Det vil dels være nødvendigt med en cpr. registrering, hvis det skal sikres, at brugerne har erhvervet rusmidlerne på legal vis. Derudover kan sundhedsfagligt personale ikke hjælpe brugerne med indtagelse af rusmidler på anden måde end det ordinerede. Sundhedsstyrelsen er enig med Socialforvaltningen i denne vurdering. Eksempelvis er der alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser forbundet med intravenøs indtagelse af metadon, der er ordineret som drikke-mikstur. Derfor vil der i sundhedsrummet ikke kunne indtages ordinerede stoffer på anden måde end den ordinationen foreskriver.

Socialudvalget har på udvalgsmødet 7. juni 2006 (SUD 270/2006) behandlet sag om etablering af et midlertidigt sundhedsrum på Vesterbro. Der blev i den forbindelse vedtaget et ændringsforslag, der bl.a. tilkendegav, at "........ socialudvalget ønsker en bred debat på Vesterbro om det kommende sundhedsrum, og pålægger derfor forvaltningen at indarbejde forslag til en bred borgerinddragelse i indstillingen om sundhedsrum, der forelægges udvalget den 16. august."

Det er forvaltningens vurdering, at det for at sikre så bred en opbakning som muligt er nødvendigt at udarbejde en egentlig procesplan for beboernes inddragelse i etablering af et sundhedsrum på Vesterbro. Det indstilles derfor, at forvaltningen i samarbejde med Dugnad og øvrige aktører på Vesterbro udarbejder en sådan procesplan og forelægger den til særskilt behandling i socialudvalget.

 


 

Til top