Mødedato: 16.08.2006, kl. 16:00

Årsberetning for 2005 om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Socialforvaltningen

Årsberetning for 2005 om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Socialforvaltningen

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. august 2006

 

 

21.      Årsberetning for 2005 om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Socialforvaltningen

 

SUD 295/2006  J.nr. 295/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at Socialforvaltningens årsberetning for 2005 om anvendelse af magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten efter serviceloven i Socialforvaltningen tages til efterretning.

 

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte på sit møde d. 31. oktober 2001 for valtningens indstilling angående udmøntning af reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten overfor voksne personer. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte i den forbindelse følgende forslag til rapportering:

 

SAGSBESKRIVELSE

Regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten overfor voksne personer

             

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget modtager inden udgangen af 1. kvartal hvert år en årsberetning på området, der herefter forelægges Borgerrepræsentationen.

 

Årsberetningen sendes herefter til orientering hos brugerorganisationerne og de faglige organisationer, hvis medlemmer er berørt af nærværende regler.

 

Det er på den baggrund, at Socialforvaltningen hermed fremsætter ovennævnte indstilling. Når årsberetningen først fremlægges nu, er årsagen den ændrede omorganisering af arbejdsopgaverne i Socialforvaltningen.

 

Bo - og dagtilbud for voksne med psykisk funktionsevne                                                                                                           

Der har i 2005 været 597 tilfælde af magtanvendelse.

Bo – og Dagtilbudene er målrettet personer der er psykisk udviklingshæmmede og psykisk syge. Antallet af magtanvendelser er vist i nedenstående to særskilte skemaer for henholdsvis udviklingshæmmede og for psykisk syge. 

 

Af de 597 tilfælde af magtanvendelse omfatter langt hovedparten, nemlig de 578 tilfælde indgreb efter servicelovens § 109 b om fastholdelse. Det største antal af disse indgreb, nemlig 552 vedrører udviklingshæmmede og 26 vedrører psykisk syge og har alle været begrundet i personens selvskadende og udadrettede adfærd.

 

I 7 af de indberettede tilfælde af fastholdelse efter servicelovens § 109 b har forvaltningen vurderet, at bestemmelsens betingelser for at udøve fastholdelse ikke har været til stede, og at indgrebene således har været ulovlige.

 

I 2 tilfælde har forvaltningen modtaget ansøgning om anvendelse af alarm eller pejlesystemer. Forvaltningen har her givet tilladelse. I 12 tilfælde har forvaltningen

modtaget ansøgning om anvendelse af beskyttelsesmidler efter § 109 d til personer, som ikke har været i stand til at give samtykke, men dog forholdt sig passivt. Forvaltningen har her givet tilladelsen.

 

 

 SAGSBESKRIVELSE

 

1. Indledning 

Reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten findes i kapitel 21 i Lov om social service (serviceloven). Målgruppen for reglerne er voksne personer med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne.

 

Magtanvendelse defineres som et fysisk indgreb i den personlige frihed. Der er således tale om en undtagelse fra princippet om den personlige friheds ukrænkelighed.

 

For Socialforvaltningens vedkommende er der som udgangspunkt tale om borgere med enten psykiske lidelser eller psykisk udviklingshæmning, der modtager et bo - og dagtilbud i forvaltningen.

 

Der er tale om følgende indgreb:

 

            Alarm- og pejlesystemer samt særlige døråbnere (servicelovens § 109 a)

            Fastholdelse eller føring til andet opholdsrum (servicelovens § 109 b, stk. 1)

B.  Fastholdelse i hygiejnesituationen (servicelovens § 109 b, stk. 2)

< span style='font-size: 12.0pt;mso-bidi-font-family:"Times New Roman"'>            Tilbageholdelse/tilbageførelse i boligen (servicelovens § 109 c)

            Anvendelse af stofseler (servicelovens § 109 d)

            Optagelse i særligt botilbud uden samtykke (servicelovens § 109 e, stk. 1)

            Optagelse i særligt botilbud for mennesker med en fremadskridende mental svæk-

kelse (servicelovens § 109 e, stk. 2)

                     

 

Med undtagelse af fastholdelse i hygiejnesituationen er det for disse indgreb et krav, at der skal være en risiko for alvorlig personskade for den pågældende selv eller andre. Stofseler eller lignende, benyttes til fastspænding af borgeren med henblik på at hindre fald. Der kan undtagelsesvis for en afgrænset periode træffes afgørelse om, at anvende fysisk magt i form af at fastholde en person, hvis dette må anses for en absolut nødvendighed for at udøve omsorgspligten i personlige hygiejnesituationer.

 

Magtanvendelse udover de nævnte indgreb er som udgangspunkt ulovligt. Et indgreb kan dog helt ekstraordinært være lovligt, hvis det er begået efter betingelserne om nødværge/nødret i straffeloven. Overordnet skal der være tale om en forsvarshandling for at modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende angreb.

 

Ifølge serviceloven skal enhver form for magtanvendelse eller andre indgreb i selvbestemmelsesretten overfor disse personer registreres og indberettes til kommunen.

 

I situationer hvor der er indberettet magtanvendelser, er der ofte tale om personer med dobbelt diagnoser hvor der udover en dårlig begavelse også er en række psykiske lidelser, og hvor personer med en psykisk lidelse tillige har et overforbrug af alkohol eller euforiserende stoffer som kan give anledning til, at der opstår konflikter hvor det er nødvendigt at personalet griber ind.

 

 

2. Magtanvendelse i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2005

 

Bo - og dagtilbud for voksne personer med psykisk udviklingshæmning

 

Oversigt over magtanvendelser 2005

 

Magtanvendelse 2005

 

 

 

 

 

 

Bo- og dagtilbud voksne

 

 

 

 

 

 

 

Botilbud/dagtilbud

§ 109 A

§ 109 B

 

 

 

§ 109 D

I alt

Antal beboere/brugere

Alarm

Fastholdelse/

Selvsk.

Udadrettet

Nødværge

Stofseler

 

 

og

i.f.m omsorg

adfærd

adfærd

 

 

 

 

Pejlesystemer

 

 

 

 

 

Bostedet Amagerbrogade/18

 

 

 

1

 

 

1

Daghjemmet Lærkevej/4

 

 

 

12

 

 

12

Bostedet Havdrupvej/4

 

 

3

22

 

 

25

Bostedet Kernehusene/22

 

 

10

 

 

 

10

Bostedet Musvågevej/50

1

 

 

7

 

 

8

Lions Kollegiet/71

 

4

 

7

 

9

20

Dagtilbud Kælderen/34

 

 

 

1

 

 

1

Bostedet Møllehuset&

 

 

1

8

 

 

9

Kigkurren

 

 

 

 

 

 

 

Bostedet Røde Mellemvej

 

 

8

6

 

 

14

Persillevej

 

1

1

20

 

 

22

Tomatvej/9

 

7

75

77

 

 

159

Bostedet Sjælør/18

 

5

1

71

 

 

77

Bostedet Sam-Bo/26

 

1

 

1

 

 

2

Bostedet Solstriben/27

 

14

2

72

 

 

88

Bostedet Vinklen/49

 

 

 

2

 

 

2

Bo-aflastning Virkefeltet

 

 

29

9

 

 

38

Bofællesskaberne Lærkevej

 

1

 

5

 

 

6

Daghjemmet Øresund

 

 

15

2

 

 

17

Bostedet Parterren/Ringertoften

11

 

1

 

2

14

Strandparkcentret

 

 

14

19

 

 

33

Dagcenter Sundbyvang

 

 

 

1

 

 

1

Daghjemmet Persillevej

 

 

 

1

 

 

1

Bostedet Albatros

 

1

 

3

 

 

4

Tokanten/30

 

 

 

 

 

1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

Ialt

1

45

159

348

 

12

565

 

 

Generelle bemærkninger til skemaet

Skemaet indeholder det samlede antal magtanvendelser på botilbud, bofællesskaber og dagtilbud for psykisk udviklingshæmmede voksne.

 

§ 109 A Alarm og pejlesystemer, der har i 2005 været 1 ansøgning om anvendelse af alarm og pejlesystemer, og hvor den pågældende person har forholdt sig passivt til anvendelsen. I henhold til § 109 A er det en betingelse for anvendelse af personlige alarmer, at der er risiko for, at personen ved at forlade sin bolig udsætter sig selv eller andre for at lide personskade. Forvaltningen har imødekommet begge ansøgninger.

 

§ 109 B fastholdelse i forbindelse med omsorg, der har været 45 indberetninger som er foretaget for at hindre personskade og yde omsorg overfor borgeren. Der er tale om meget forskellige situationer hvor personens funktionsniveau har været så svagt, at denne ikke er i stand til at tage vare på sine fysiske behov. For eksempel, at personen har meget lange urenlige negle og kradser sig til blods.

I alle tilfælde har der været tale om lovlig magtanvendelse.

 

§ 109 B selvskadende adfærd, er der i 159 tilfælde indberettet magtanvendelse efter denne paragraf. Magtanvendelse er sket når personer forhindres i at påføre sig selv væsentlig personskade.

Der er tale om lovlig magtanvendelse i alle tilfælde, og indberetningerne fordeler sig på ganske få personer.

 

§ 109 B udadrettet adfærd, i 348 tilfælde er der indberettet magtanvendelse efter denne paragraf. Reglen omhandler anvendelse af fysisk magt når en person fastholdes eller denne føres til et andet opholdsrum, når der er nærliggende risiko for, at personen udsætter sig selv eller andre for væsentlig personskade, og forholdene i hver enkelt situation gør det absolut påkrævet. Det er som regel i situationer hvor personen er udadrettet og begår fysisk vold mod andre beboere eller mod personalet. Eller hvis personen kaster rundt med inventar og på anden måde i sin adfærd skaber risiko for væsentlig fysisk personskade.

 

Anvendelse af magt blevet vurderet lovlig i 346 tilfælde, der er dog 2 tilfælde af ulovlig magtanvendelse. Forvaltningen har i de 2 tilfælde vurderet, at det skyldes en uhensigtsmæssig reaktion hos personalet, og forvaltningen har her gjort de pågældende tilbud opmærksom på ulovligheden, samt skriftligt pointeret hvilke foranstaltninger der skal sættes i værk for at forebygge lignende situationer fremover.

 

Nødværge, der er ingen indberetninger efter denne paragraf i 2005. Nødværge er defineret i straffelovens § 13 som "handlinger der er nødvendige for at modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende uretmæssigt angreb ". For at det kan siges at være nødværge skal der foreligge en helt ekstraordinær situation.  Det er forvaltningens vurdering, at der i 2005 ikke har været indgreb der kan betragtes som nødværge.

 

§ 109 D beskyttelsesmidler, forvaltningen har fra 3 bosteder modtaget ansøgninger efter denne paragraf hvor 12 personer ikke har været i stand til at give samtykke. Det drejer sig om brug af stofseler for at forhindre fald med alvorlig personskade til følge.

Før anvendelse af stofseler skal sagen forelægges og godkendes i Socialforvaltningen, alle 12 sager opfylder betingelserne for brug af stofseler.

 

Opfølgning.

Når Socialforvaltningen modtager en indberetning om magtanvendelse får det pågældende bo - eller dagtilbud en kvitteringsskrivelse. Finder forvaltningen, at indberetningen skal uddybes bliver bo - og dagtilbudet anmodet om en opfølgning for eksempel i form af en handleplan, og en beskrivelse af hvordan lignende situationer kan forebygges.

Det skal dog fremhæves, at der for alle personer som udsættes for en magtanvendelse skal udarbejdes en handleplan. Formålet med handleplanen er, at hindre yderligere magtanvendelser eller minimere risikoen for magtanvendelser.

På den måde sikres og igangsættes et pædagogisk udviklingsarbejde, fordi bo - og dagtilbudene gennem refleksion over de foretagne magtanvendelser og mulighederne for at begrænse dem må finde alternative veje.

Forvaltningen har ligeledes mulighed for at foreslå andre pædagogiske handlemuligheder. Hvor der er tale om sundhedsbehandling, vil forvaltningen tillige bede om en udtalelse fra det autoriserede sundhedspersonale, som har tilsyn med borgeren, med henblik på at få situationen belyst bedst muligt.

 

Sammenligning mellem 2004 og 2005 på indberetninger efter § 109 b om fastholdelse

 

§109 B

 

2004

2005

Forskel

Bostedet Amagerbrogade

3

1

-2

Aflastningen

3

0

-3

Lindebo

 

1

0

-1

Daghjemmet Lærkevej

1

12

11

Bostedet Havdrupvej

4

25

21

Jens Warmingsvej

2

0

-2

Bostedet Kernehusene

17

10

-7

Bostedet Musvågevej

5

7

2

Lions Kollegiet

24

11

-13

Dagtilbud Kælderen

2

1

-1

Bostedet Møllehuset&

7

9

2

Kigkurren

 

 

 

 

Bostedet Røde Mellemvej

121

195

74

Bostedet Sjælør

97

77

-20

Bostedet Sam-Bo

4

2

-2

Bostedet Solstriben

20

88

68

Bostedet Vinklen

2

2

0

Bo-aflastning Virkefeltet

15

38< /p>

23

Bofællesskaberne Lærkevej

1

6

5

Daghjemmet Øresund

1

17

16

Bostedet Parterren/Ringertoften

9

12

3

Strandparkcentret

28

33

5

Dagcenter Sundbyvang

0

1

1

Daghjemmet Persillevej

0

1

1

Bostedet Albatros

0

4

4

 

 

367

552

185

 

 

Årsagen til stigningen i indberetninger

Fra 2004 til 2005 er der tale om en stigning i indberetninger om magtanvendelse på Daghjemmet Lærkevej 4- Lavuk, Havdrupvej, Røde Mellemvej, Solstriben, Virkefeltet og daghjemmet.

 

Daghjemmet Lærkevej 4 - Lavuk

Der er 12 indberetninger om magtanvendelse fra Daghjemmet Lærkevej. Indberetningerne er fordelt på 4 personer hvoraf en tæller for seks forhold.

For at belyse og nedbringe indberetningerne har der været holdt arbejdsmøder mellem bosted, dagtilbud, psykiater, fysioterapi, har dagtilbudet, har indenfor sin budgetramme iværksat et "enkeltmandsprojekt".

Det betyder, at Daghjemmet Lærkevej har afsat én pædagog til at dække én brugers pædagogiske og plejemæssige behov. På baggrund af brugerens humørsvingninger tilpasses de pædagogiske aktiviteter i forhold til brugeren og de øvrige brugere af Daghjemmet Lærkevej. For personalet er der udarbejdet en manual og teknikker så personalet kan "læse" brugeren. Manualen indeholder frigørelsesteknik, supervision og debriefing, backup og alarmsystem, og hvor der på kritiske dage skal være 2 medarbejdere til stede.

I registrering om udadrettet adfærd, er antallet af episoder i 3. og 4. kvartal 2005 nedbragt til 31 episoder, hvoraf størstedelen er rettet mod medarbejdere og ikke har dannet grundlag for magtanvendelse. "Enkeltmandsprojektet" bliver løbende justeret.

 

I forbindelse med en anden brugers udadrettede adfærd har der været afholdt 3 arbejdsmøder med bostedet som udgangspunkt. Der er aftalt og udført procedurer for nedbringelse af episoder med udadrettet adfærd under kørsel mellem bo - og dagtilbud. Procedurerne indeholder blandt andet manual for afgang/ankomst til bosted, ledsager under kørsel, samt erfaringsudveksling vedrørende registrering af episoder. Der er i 3. og 4. kvartal 2005 registreret 182 episoder vedrørende udadrettet adfærd. Størstedelen er riv, niv, og bid, hvoraf ca. 30 % er rettet mod brugere og 70 % mod medarbejdere. Indsatsen bliver løbende justeret.

 

Havdrupvej

Det er særlig en beboer der har udvist selvskadende og udadrettet adfærd. Beboeren er meget påvirket af ændringer i hverdagen. I det sidste år har der på beboerens afdeling været skift i beboergruppen og personalegruppen. Bostedet har taget højde for alle de forhold der har været mulige, fordi det er kendt at beboeren udtrykker sin usikkerhed igennem et fysisk reaktionsmønster. Det er forstanderen og forvaltningens vurdering, at fastholdelse både i antal og varighed i de konkrete situationer har været nødvendige.

 

Røde Mellemvej

Stigningen i antallet af indberettede magtanvendelser skal ses i sammenhæng med, at personalet er blevet bedre og mere opmærksom på, dels at indberette, og dels at grænserne for hvad der bliver betragtet som magtanvendelse.

Indberetningerne er fordelt på få personer idet der er 102 indberetninger på en person og de øvrige 93 indberetninger er fordelt på 14 personer.

Beboerne på Røde Mellemvej har udover den dårlige begavelse også en række psykiske lidelser der gør, at disse personer vanskeligt kan indpasses i andre af kommunens bosteder. Diagnoserne spænder fra autisme, skizofreni til grænsepsykotisk og infantil psykose. Fælles for tre af beboerne er mange voldsomme selvdestruktive og udadrettet aggressivt udtryk. Beboerne har derfor brug struktur, kontakt og opmærksomhed i hverdagen.

Institution peger på, at dårlige fysiske rammer, et ikke tidssvarende indeklima, mørke og små smalle gange indbyder til at slå og skubbe. Moderne boligforhold med eget wc og badeværelse vil mindske uhensigtsmæssig adfærd hos beboerne. Fagkontoret er i gang med planlægning af bedre fysiske rammer for beboerne.

Bostedets målsætning er at give beboerne et så normalt liv som muligt og minimere uhensigtsmæssig adfærd, og for at nå det mål arbejder bostedet sammen med en psykiater der har en særlig viden om mennesker med autisme.

Der er naturligvis en årsag til, at en enkelt person i mange situationer må fastholdes. I den konkrete sag skal årsagen findes i det forhold, at beboeren har problemer med peristaltikken og hvilket medfører at beboeren skal bades ofte. Endvidere, at bostedet ikke har mulighed for at beskæftige beboeren med aktiviteter, som ville kunne mindske hans uhensigtsmæssige handlinger. I årets løb er det i samarbejde med psykiater forsøgt, at ændre beboerens medicin til noget mere tidssvarende og med færre bivirkninger. Medicinændringerne har også betydet flere udfald.

Generelt kan det oplyses, at beboerne er meget påvirkelige i forbindelse med regulering af medicinen.

En af beboerne i Bolig 10 har gennem året været psykisk svingende og har haft flere selvskadende handlinger. I 9 tilfælde har beboeren været ekstrem selvskadende og har slået sig det samme sted i hovedbunden og har slået hul med en sten, potteplante eller en kop. Den negative udvikling gør at personalet er nødt til at være meget tæt på beboeren og være på forkant, så de kan stoppe den selvskadende handling.

På afdelingen P12 er der flyttet en ny beboer ind. Beboeren kom fra eget hjem til bostedet og skabte en del uro, utryghed og konflikter i starten. De mange nye indtryk, andre beboere og personale var svært at håndtere for beboeren i starten. Den målrettede indsats overfor beboeren har givet et t ilfredsstillende resultat.

 

Solstriben

Stigningen i antallet af indberetninger drejer sig alle om en person.

Vinteren 2004/2005 holdt Solstriben en temadag om voldsforebyggelse.

Processen medførte et holdningsskift i personalegruppen, som indså vigtigheden af at sætte fokus på boenheden og de beboere der er voldsomme i deres udtryksform og udadrettede.

Beboerens psykiske tilstand ændrede sig gennem 2004 og i samarbejde med bostedets psykiater blev beboerens medicin korrigeret.

Bostedet kontaktede og fik besøg af den kendte norske psykolog Per Lorentz.

Besøget og undervisningen betyder, at bostedet arbejder med indretning af de fysiske rammer og ændrer opholdsarealerne til mindre enheder. Den fysiske ændring betyder, at beboerne er skærmet mod hinandens uro.

Tiltagene førte til, at personalet under supervision af Per Lærkegaard (der er kendt for sit voldsforebyggende arbejde) udarbejdede handleplan for beboere med udadreagerende adfærd.

Sidste kvartal i 2005 gav den målrettede indsats resultat og indberetning om fastholdelse faldt markant i dette tidsrum.

 

Virkefeltet

Forstanderen for Virkefeltet fortæller, at stigningen i indberetninger om magtanvendelse er, at der i personalegruppen er en større forståelse af vigtigheden af at udfylde og indsende indberetningerne. Hertil kommer, at der flyttet en ung beboer ind på en ekstra indskrivning og at flere af Virkefeltets beboere i 2005 er blevet 18 år og skal dermed indberettes under voksenområdet.

Beboerne i Virkefeltet har generelt svært ved ændringer i hverdagen. Når der sker ændringer, har de brug for tæt fysisk og psykisk kontakt til genkendelige og trygge medarbejdere. Der er 2 af beboerne som har ekstra svært ved at finde tryghed hos nye medarbejdere. Udfaldet og varigheden af denne afprøvning som medarbejderne skal igennem er forskellig og det kan godt være en svær balance i forhold til beboere, der har et stort behov for tæt vejledning i hverdagen og søger grænser via voldsomme adfærdsudbrud.

 

Daghjemmet Øresund

Det er Daghjemmet Øresunds vurdering, at stigningen i indberetning af magtanvendelser alene skyldes, at personalet er blevet bedre til at håndtere indberetningssystemet, og at de er mere opmærksomme på hvornår der skal foretages en indberetning.

 

 

 

 

Udviklingen i antallet af indberetning om magtanvendelse

 

År

 

§ 109 A

Alarm og pejlesystemer

§ 109 B

Fastholdelse

§ 109 D

Beskyttelses- midler

I alt

2001

0

604

0

604

2002

0

291

7

298

2003

5

327

5

337

2004

0

367

10

377

2005

1

552

12

565

 

 

 

3. Bo - og dagtilbud for psykisk syge

 

Oversigt over antal indberettede magtanvendelser i botilbud for voksne psykisk syge

 

 

§ 109 B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fastholdelse

Heraf:

Selvskadende

Udadrettet

Nødværge

Ikke lovlig

 

 

 

 

Adfærd

 

Adfærd

 

 

magtanvendelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hedelund/170

4

 

 

 

4

 

 

1

 

Ringbo/157

 

1

 

1

 

 

 

1

 

 

Lindegården/170

0

 

 

 

 

 

 

 

 

Sundbygård/180

12

 

2

 

10

 

 

 

 

Thorupgården/110

5

 

 

 

4

 

 

1

 

Stubberupgård/43

10

 

 

 

10

 

 

5

 

Sundbyhus/19

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

Generelle overvejelser om antal af magtanvendelser

Som det fremgår, var der i år 2005 -32 indberetninger om magtanvendelse fordelt på 18 personer. I 2004 var der 38 indberetninger. Der er således tale om en mindre nedgang. Der er flere forklaringer. Tallene er små og de er derfor underlagt et statistisk udsving. Antallet af indberetninger er præget mange indberetninger på personer. Lindegården har ingen indberetninger i 2005 og Ringbo har en indberetning. For begge bocentres vedkommende er der en markant nedgang. Det har sammenhæng med, at de personer som tidligere har givet anledning til indberetningerne ikke længere bor på centrene eller har fået det bedre.    

 

Fastholdelse

Langt de fleste indberetninger i det socialpsykiatriske område drejer sig om magtanvendelse i form af fastholdelse på grund af voldelig og aggressiv adfærd over for medbeboere og personale. Ofte er der tale om, at beboerne er påvirket af alkohol eller hash. I nogle tilfælde er det et psykotisk gennembrud, der medfører at personen ikke kan reagere hensigtsmæssigt og som gør det nødvendigt at fastholde beboeren for at undgå at der sker væsentligt personskade.      

 

 

Ulovlig fastholdelse

Af de 32 indberetninger har forvaltningen vurderet, at 7 indberetninger vedrører ulovlig fastholdelse. Magtanvendelser er udøvet i forhold til 3 forskellige personer heraf

5 på den samme person i løbet af få dage.

 

I det ene tilfælde drejer det sig om én særlig vanskeligt stillet person på Stubberupgård med en alvorlig sindslidelse, hjerneskade og et stort alkoholmisbrug. De 5 tilfælde af magtanvendelsen foregik ved at ved at tage fat i personens arm og føre ham tilbage til sin bolig for derefter at give slip. Beboeren fik besked på ikke at forlade boligen og ikke gå til fælleslokalerne.

Pågældende var beruset og havde flere gange bragt sig selv i fare.

Forvaltningen har vurderet, at magtanvendelse var ulovlig, fordi der ifølge serviceloven ikke er hjemmel for at forhindre beboeren i at forlade sin bolig. 

Personen blev få dage senere indlagt på psykiatrisk afdeling.

Forvaltningen har fået en nærmere redegørelse for beboeren s situation og personalets muligheder for at handle.

Magtanvendelserne er efter nogle episoder talt igennem med personen, der er af den opfattelse, at der også har været tale omsorg.

 

I det andet tilfælde drejer det sig om en hjerneskadet person med bolig på Hedelund. Personen er kørestolsbruger. Da personen kommer til fælleskøkkenet for at få morgenmad, er der ikke er mere morgenmad. Beboeren råber skældsord og skriger uartikuleret, beboeren får besked på at køre tilbage til sin bolig – men nægter, sætter fødderne imod gulvet og holder fast i ovnlågen. Medarbejderen tipper i afmagt kørestolen, beboeren løfter armene og tager fat i medarbejder og falder derefter ud af kørestolen. Personen led ikke fysisk overlast efter hændelsen.

Situationen er talt igennem med medarbejderen.

 

I det tredje tilfælde drejer det sig om en kvindelig beboer på Thorupgården. Personen er sindslidende og har samtidig et alkoholmisbrug. I beruset tilstand gør hun fysisk tilnærmelse og berører en mandlig medbeboer, der føler sig chikaneret og beder om personalets hjælp.  

Personalet tager fat i beboerens hånd og arm, og fører beboeren tilbage til sin bolig.

Forvaltningen har vurderet, at betingelserne for magtanvendelse ikke er opfyldt, fordi situationen, som den er beskrevet, ikke implicerer et forløb, der kunne resultere i væsentlig personskade, ligesom fastholdelsen ikke var absolut påkrævet, fordi personalet kunne have bedt den "krænkede" beboer om at flytte sig.  

Der er udarbejdet en handleplan for hvordan lignede situationer kan undgås, ligesom der er talt med beboeren om hvad der er sket. Beboeren stiller sig uforstående overfor hændelsen og mener indgrebet var unødvendigt.

 

Fastholdelse for at hindre selvmordsforsøg

Af de 32 indberetninger om magtanvendelse er de 4 begrundet i selvmordsforsøg af ganske alvorlig karakter. Det drejer sig om indberetninger fra Thorupgården, Sundbygård og Ringbo.

I alle tilfælde har personalet handlet korrekt og lovligt. Beboerne er efter hændelserne blevet indlagt på psykiatrisk afdeling, og der er udarbejdet pædagogiske handleplaner for at forhindre gentagelser af selvmordforsøgene.  

 

 

 

Nødværge

I et tilfælde af fastholdelse, er der tale om nødværge idet personalet bliver truet på livet med en kniv af en person, der samtidig vil tage sit eget liv. Personen fastholdes og kniven tages fra ham. Udrykningstjenesten bliver tilkaldt og personen bliver indlagt på psykiatrisk afdeling. Efterfølgende udarbejdes der en strategi for personalets handlemetoder i sådanne episoder. Strategien er udarbejdet sammen med psykiater, hospital og udrykningstjenesten.

 

Alarm og pejlesystemer

Forvaltningen har i et tilfælde i forhold til en beboer på Hedelund godkendt, at der installeres alarm system ved en beboers bolig. Pågældende beboere kan ikke tage vare på sig selv når han på egen hånd forlader boligen.

 

Sammenligning med tidligere år

 

År

§ 109 B

§ 109 D

§ 109 E

Indberettede

 

Fastholdelse

Beskyttelsesmidler

Optagelse i

magtanvendelser

 

 

 

botilbud uden

I alt

 

 

 

samtykke

 

2001

18

0

0

18

2002

43

0

0

43

2003

24

1

0

25

2004

38

1

1

40

2005

32

1

0

33

 

 

4. Fortsat udvikling og implementering

Arbejdet med at revidere de eksisterende retningslinier for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsen overfor voksne personer, blev færdig og publiceret sidst i 2005. Retningslinierne er i januar 2006 udsendt til bo - og dagtilbuddene inden for handicap- og psykiatriområdet, samt til lokal- og handicapcentrene i forvaltningen.

 

Socialforvaltningens plan for fortsat udvikling og implementeringen er:

 

1. Afholdelse af en temadag for ledere på voksenområdet for handicap- og psykiatri ultimo 2006.

 

På denne temadag vil der blive afholdt en række oplæg som indeholder:

 

            Gennemgang af pjecen med de reviderede retningslinjer. Herunder vil det blive understreget hvilket ansvar lederne har for implementering af retningslinjerne for magtanvendelse på bo - og dagtilbud.

            Oplæg om Socialforvaltningen, centralforvaltningens rolle i forhold til ny organisering og ny tilrettelæggelse af arbejdet og den løbende opfølgning på magtanvendelse, herunder hvad der sker ved indberetning af magtanvendelse og tilsynets rolle.

            Oplæg fra ledere om hvad de har gjort for at implementere retningslinjerne.

            Oplæg fra ledere om beboere hvor der er særlige problemer i forhold til adfærd, som nødvendiggør en særlig pædagogisk indsats, herunder magtanvendelse. Det kan være udadreagerende adfærd eller selvskadende adfærd. Hvad er der sat i værk af pædagogiske tiltag m.v.

 

2. Beskrivelse af proces for implementering af retningslinjerne på bo - og dagtilbud. Der er tale om en meget detaljeret beskrivelse, hvor forvaltningen går frem skridt for skridt for derved at sikre den bedst mulige implementering.

 

            Udlevering af pjecer med de reviderede retningslinjer på personalemøde. På dette møde skriver medarbejderne under på, at de er forpligtet til at sætte sig ind i retningslinjerne.

            Afholdelse af temamøde om retningslinjerne, hvor lederen gennemgår de vigtigste dele. Til dette møde har alle medarbejdere læst retningslinjerne og kan stille spørgsmål. Evt. spørgsmål som ikke kan besvares af lederen vil kunne sendes ind i Socialforvaltningen, centralforvaltningen.

            Opfølgning årligt på personalemøde/temamøde.

            For beboere hvor der er særligt mange magtanvendelser vil der skulle være løbende drøftelser på personalemøder i forhold til den pædagogiske indsats således at alle i personalegruppen er involveret.

 

3. Årlige temadrøftelser om magtanvendelse på ledermøder. Her kan der tages problemstillinger op som er særligt relevante at drøfte.   

 

Det er Socialforvaltningens vurdering, at det med planen, hvor forvaltningen i detaljer beskriver, hvordan implementeringen skal foregå ude i bo - og dagtilbuddene, sikres at alle medarbejdere har den fornødne viden på området. Endvidere sørges der for en løbende opfølgning på området.

 

 

MILJØVURDERING

 

Ingen betydning.

 

ØKONOMI

 

Ingen konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

Ingen.

 

HØRING

 

Ingen.

 

BILAG

 

Ingen.

 

 

                      Direktør (kontorchef)

                                                                                       /

                                                Vicedirektør (Sagsbehandler)

 

 

 

 

 


 

Til top