Mødedato: 16.08.2006, kl. 16:00

Mulighederne for at etablere et sundhedsrum på Vesterbro (bilag)

Se alle bilag

Mulighederne for at etablere et sundhedsrum på Vesterbro (bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. august 2006

 

 

16.      Mulighederne for at etablere et sundhedsrum på Vesterbro (bilag)

 

SUD 309/2006  J.nr. 309/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der som en 3-årig forsøgsordning etableres et sundhedsrum i kombination med et åbent værested på Vesterbro,

at Socialforvaltningen, som en del af sundhedsrummet, yder forskellige sundheds- og socialfaglige tilbud til stofafhængige københavnere,

at en del af udgifterne til de sundhedsfaglige tilbud til stofafhængige i sundhedsrummet på 3,25 mill. kr. årligt samt engangsudgifter på 0,2 mill. kr. finansieres af Københavns Kommunes andel af midlerne fra satspuljeaftalen på narkotikaområdet,

at udgifter til forsøg med forebyggelse af overdosisdødsfald på 0,2 mill. kr. årligt finansieres via budgettet for Det opsøgende sundhedsteam,

at Socialudvalgets budget årligt i tre år udvides med 2,0 mill. kr. til finansiering af de socialfaglige tilbud og at denne udvidelse af budgettet indgår i budgetforhandlingerne for 2007 (ØU 229/2006),

at det tages til efterretning, at Socialforvaltningen indenfor nærmeste fremtid vil forelægge en indstilling om tillægsbevilling på ca. 5,0 mill. kr. til brug for deponering ved indgåelse af lejemål,

at Dugnad Center Vesterbro driver et åbent værested for stofafhængige i partnerskab med Socialforvaltningen, hvis de modtager midler fra Vesterbro-puljen hertil, under forudsætning af, at der kan udarbejdes en samarbejdsaftale som Socialudvalget kan godkende,

at indsatsen i et sundhedsrum i kombination med et åbent værested indgår i en løbende og afsluttende evaluering,

at socialforvaltningen udarbejder en procesplan for en bred borgerinddragelse i forbindelse med etablering af et sundhedsrum på Vesterbro til behandling i SUD d. 30 august 2006. Procesplanen indarbejdes med inddragelse af Dugnad.

 

 

RESUME

Socialudvalget bad d. 19. april 2006 Socialforvaltningen om at beskrive mulighederne for at etablere et sundhedsrum på Vesterbro, hvor der kan indtages lovlige rusmidler (SUD 151/2006).

I forbindelse med oprettelsen af en såkaldt Vesterbro-pulje under Indenrigs- og Sundhedsministeriet har Socialforvaltningen været i dialog med forskellige aktører fra Vesterbro om ansøgningerne til puljen, herunder med Dugnad Samarbejdet på Vesterbro om mulighederne for et samarbejde vedr. etablering af et sundhedsrum i kombination med et åbent værested. Dugnad Samarbejdet er et uformelt netværk af foreninger, virksomheder og enkeltpersoner på Vesterbro.

Borgerrepræsentationen godkendte d. 14. juni, at Socialforvaltningen kan indgå et partnerskab med den nyetablerede forening Dugnad Center Vesterbro om et sådan sundhedsrum i kombination med et åbent værested. Dugnad Center Vesterbro er en forening stiftet på grundlag af det mere uformelle Dugnad Samarbejde. Borgerrepræsentationens godkendelse af, at der kan indgås et partnerskab skete med forbehold for, at Socialudvalget kan godkende en samarbejdsaftale. Beslutningen indebar ligeledes et forslag fra Økonomiudvalget om, at Københavns Kommunes medfinansiering af et sådant sundhedsrum i kombination med et åbent værested indgår i budgetforhandlingerne for 2007 (BR 403/2006).

Socialforvaltningen foreslår, at et sundhedsrum i kombination med et åbent værested etableres som et 3-årigt forsøg og indeholder følgende elementer:

·        Socialfagligt rådgivningstilbud, drevet af Socialforvaltningen. De årlige udgifter vil andrage 2,0 mill. kr., som bør tilføres Socialudvalgets budget i den 3-årige forsøgsperiode.

·        Sundhedsfaglige tilbud, herunder fremskudt sundhedsfaglig indsats, metadoninjektion som behandlingsmulighed, forebyggelse af overdosisdødsfald, udlevering af sprøjter, kanyler og vandampuller, vaccine mod hepatitis B samt øget indsats mod hepatitis C. Disse tilbud vil blive udført af professionelt sundhedsfagligt personale ansat i Socialforvaltningen. De årlige udgifter andrager 3,25 mill. kr. i tre år samt engangsudgifter på 0,2 mill. kr. forudsættes finansieret via Københavns Kommunes andel af midlerne fra satspuljeaftalen på narkotikaområdet. Årlige udgifter på 0,2 mill. kr. til forebyggelse af overdosisdødsfald forudsættes finansieret af budgettet for Det opsøgende sundhedsteam.

·        Åbent værested for stofafhængig og andre udsatte, der opholder sig på Vesterbro, drevet af Dugnad Center Vesterbro. Udgifterne hertil forudsættes finansieret under Vesterbro-puljen sammen med ejendomsudgifter og udgifter til evaluering.

Det forudsættes, at der indgås et samlet lejemål til alle tilbudene. Ejendomsudgifterne forudsættes dækket via Vesterbro-puljen, men Københavns Kommune forventes at skulle finansiere et engangsbeløb på anslået 5,0 mill. kr. til dækning af deponeringsudgifter. Socialforvaltningen vil inden for nærmeste fremtid forelægge Socialudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen en indstilling herom, hvis det bliver nødvendigt. Socialforvaltningen har bedt Københavns Ejendomme om at søge efter egnede lokaler. Når de egnede lokaler er fundet vil der blive gennemført beboermøder vedr. lokalitetens egnethed.

Hvis Dugnad Center Vesterbro opnår støtte fra Vesterbro-puljen til etablering af det åbne værested vil Socialforvaltningen udarbejde en samarbejdsaftale om drift af et sundhedsrum i kombination med et åbent værested. I samarbejdsaftalen vil det bl.a. fremgå, at Dugnad Center Vesterbro ikke vil have styringsmæssig indflydelse på de social- og sundhedsfaglige tilbud, der vil indgå i et sundhedsrum kombineret med et åbent værested. Aftalen skal godkendes i Socialudvalget.

Der vil blive gennemført en løbende og afsluttende evaluering af indsatsen i et sundhedsrum kombineret med et åbent værested.

Et sundhedsrum i kombination med et åbent værested på Vesterbro forventes at kunne iværksættes ultimo 2006, hvis der skabes finansieringsmæssigt grundlag herfor og der findes egnede lokaler.

Socialudvalget bad, som nævnt, d. 19. april i år Socialforvaltningen om at beskrive mulighederne for at etablere et sundhedsrum på Vesterbro, hvor der kan indtages lovlige rusmidler. Der er dog en række problemer forbundet hermed. Det vil dels være nødvendigt med en cpr. registrering, hvis det skal sikres, at brugerne har erhvervet rusmidlerne på legal vis. Derudover kan sundhedsfagligt personale ikke hjælpe brugerne med indtagelse af rusmidler på anden måde end det ordinerede. Sundhedsstyrelsen er enig med Socialforvaltningen i denne vurdering. Eksempelvis er der alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser forbundet med intravenøs indtagelse af metadon, der er ordineret som drikke-mikstur. Derfor vil der i sundhedsrummet ikke kunne indtages ordinerede stoffer på anden måde end den ordinationen foreskriver.

Socialudvalget har på udvalgsmødet 7. juni 2006 (SUD 270/2006) behandlet sag om etablering af et midlertidigt sundhedsrum på Vesterbro. Der blev i den forbindelse vedtaget et ændringsforslag, der bl.a. tilkendegav, at "........ socialudvalget ønsker en bred debat på Vesterbro om det kommende sundhedsrum, og pålægger derfor forvaltningen at indarbejde forslag til en bred borgerinddragelse i indstillingen om sundhedsrum, der forelægges udvalget den 16. august."

Det er forvaltningens vurdering, at det for at sikre så bred en opbakning som muligt er nødvendigt at udarbejde en egentlig procesplan for beboernes inddragelse i etablering af et sundhedsrum på Vesterbro. Det indstilles derfor, at forvaltningen i samarbejde med Dugnad og øvrige aktører på Vesterbro udarbejder en sådan procesplan og forelægger den til særskilt behandling i socialudvalget.

 

SAGSBESKRIVELSE

Socialudvalget besluttede på sit møde d. 19. april 2006, at Socialforvaltningen skulle undersøge mulighederne for at etablere et sundhedsrum, hvor der kan indtages lovlige rusmidler (SUD 151/2006). I nærværende indstilling beskrives de mulige rammer for at etablere et sådant sundhedsrum på Vesterbro.

1. Vesterbropuljen og et muligt samarbejde med Dugnad Center Vesterbro om etablering af et sundhedsrum

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har oprettet en såkaldt Vesterbro-pulje, der havde ansøgningsfrist d. 1. juni 2006. Puljen er på 16,0 mill. kr. fordelt over fire år og retter sig mod foreninger mv., der "… kan søge om støtte til dækning af udgifter til udvikling og gennemførelse af lokalt forankrede initiativer, der tager sigte på i bred forstand at forbedre forholdene for stofmisbrugerne og afhjælpe de problemer, som narkomiljøet påfører bydelen. … Initiativer, der hviler på et samarbejde mellem to eller flere foreninger mv. og eventuelt også mellem foreninger og de lokale myndigheder vil således som udgangspunkt blive foretrukket." (Aftale om udmøntning af satspuljen for 2006 på narkotikaområdet).

Indenrigs- og Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen har givet udtryk for, at en ansøgning til Vesterbro-puljen om støtte til et sundhedsrum bør bygge på et samarbejde mellem Københavns Kommune og lokale kræfter. Socialborgmester i København, Mikkel Warming har på den baggrund indbudt relevante frivillige aktører fra Vesterbro til møde om puljen.

Efterfølgende har Socialforvaltningen været i dialog med repræsentanter fra Dugnad Samarbejdet på Vesterbro om indholdet af et sundhedsrum kombineret med et åbent værested på Vesterbro. Dugnad Samarbejdet er et uformelt netværk af følgende foreninger, virksomheder og enkeltpersoner:

·        Foreningen for Narkoløsninger (beboere på Vesterbro, herunder Michael Lodberg Olsen)

·        Center for Narkotika Indsats (gadejuristerne Nanna Godtfredsen og Evy Frandsen)

·        Kommunikationsbureauet Taletid (NGO, der arbejder for at skabe taletid for socialt udsatte grupper, drives af Michael Lodberg Olsen, Palle Christensen og Poul Olsen)

·        Vesterbro Lokalråd, herunder formand Niels Vestergaard

·        Ph Cafeen (kultur- og debatsted på Vesterbro)/AOF Metropol (AOF i København)

·        DGI-Byen / Øksnehallen (kultur- og fritidstilbud)

·        DK-2 (skaber dialog om demokrati på Internettet)

·        Republikken (arbejdsfællesskab på Vesterbro for designere, produktudviklere, arkitekter, kommunikationsfolk mv.)

·        Kommunikationsbureauet Bemerk (lokal virksomhed)

·        Kunstner Kennet A. Balfeldt

·        Fotograf og illustrator MC Ortmann

·        Morten Egeskov (ansat på misbrugsbehandlingsinstitutionen Kgs. Ø)

·        Charlotte Fick (sygeplejerske ansat i Københavns Kommunes misbrugsbehandlingssystem)

Socialforvaltningen har på baggrund af dialogen med Dugnad Samarbejdet udarbejdet et oplæg til et samarbejde om en ansøgning til Vesterbro-puljen om støtte til finansiering af åbent værested på Vesterbro (SUD 279/2006). Oplægget blev forelagt Socialudvalget d. 31. maj 2006. Socialudvalget standsede sagen og sendte den videre til beslutning i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen (SUD 279/2006). Økonomiudvalget behandlede indstillingen d. 13. juni 2006 og besluttede at anbefale indstillingen overfor Borgerrepr æsentationen (ØU 229/2006). Borgerrepræsentationen tiltrådte indstillingen d. 14. juni 2006 under betingelse af, at forvaltningen kan udarbejde en samarbejdsaftale med Dugnad Vesterbro som Socialudvalget kan godkende (BR 403/2006).

Dugnad samarbejdet har i mellemtiden etableret foreningen "Dugnad Center Vesterbro". Foreningen har holdt stiftende generalforsamling og har nedsat en bestyrelse med Niels Vestergaard som formand. Niels Vestergaard er ligeledes formand for Vesterbro Lokalråd. Bestyrelsesmedlemmerne er:

·        Formand Niels Vestergaard (også formand for Vesterbro Lokalråd)

·        Michael Lodberg Olsen (Foreningen for narkoløsninger og Kommunikationsbureuet Taletid)

·        Kenneth A. Balfelt (kunstner)

·        Bente Juhl-Thomsen (formand for Mariakirkens menighedsråd)

·        En brugerrepræsentant

·        Suppleant Maria Cecilia Ortmann (Medlem af styregruppen for Foreningen for narkoløsninger)

·        Suppleant Lærke Sødring Nielsen (Medlem af styregruppen for Foreningen for narkoløsninger)

Foreningens erklærede formål er, "at etablere og drive et døgnåbent Dugnad Center for udsatte på Vesterbro. Dugnad Center skal være et nyt sted med hjerterum og faglige kompetencer." (Citat: Ansøgning fra Dugnad Center Vesterbro til Vesterbro-puljen, bilag 1.). Foreningens vedtægter er vedlagt som bilag 2.

Foreningen har ansøgt Vesterbro-puljen om økonomisk støtte til etablering af et åbent værested for stofafhængige på Vesterbro. Ansøgningen er indsendt med forbehold for politisk godkendelse i København. Socialforvaltningens oplæg til samarbejde om ansøgningen indebærer, at der kan etableres et sådant åbent værested i sammenhæng med et socialfagligt rådgivningstilbud og et sundhedsfagligt tilbud. Tilsammen betegnes disse tre tilbud et sundhedsrum i kombination med et åbent værested på Vesterbro. Dette oplæg danner grundlag for nedenstående beskrivelse af mulighederne for at etablere et sundhedsrum på Vesterbro.

2. Beskrivelse af organisationen for et Sundhedsrum på Vesterbro

Et evt. sundhedsrum på Vesterbro kan, som nævnt, bestå af tre elementer: Et åbent værested, et socialfagligt rådgivningstilbud og et sundhedsfagligt tilbud. Dugnad Center Vesterbro har ansøgt Vesterbro-puljen om støtte til værestedsfunktionen, med tilhørende frivillig rådgivning. Det sundhedsfaglige tilbud og det socialfaglige rådgivningstilbud bør drives af Socialforvaltningen. Nedenfor beskrives den ledelsesmæssige struktur for et sundhedsrum i kombination med et åbent værested:

Figur 1 Organisationsdiagram for et sundhedsrum

Organisationsdiagram

2.1. Partnerskabsaftale og følgegruppe for sundhedsrummet

Det forudsættes, at der indgås en partnerskabsaftale mellem Dugnad Center Vesterbro og Københavns Kommunes Socialforvaltning om drift af et sundhedsrum i kombination med et åbent værested. Formelt vil partnerskabsaftalen blive underskrevet af de parter, der er økonomisk og fagligt ansvarlige, dvs. Socialforvaltningen og styregruppen for det åbne værested. Socialudvalget og Borgerrepræsentationen har besluttet, at denne samarbejdsaftale skal godkendes i Socialudvalget (SUD 276/2006, BR 403/2006).

Der bør etableres en følgegruppe for hele sundhedsrummet. Følgegruppen kan bestå af beboere, erhvervsdrivende, institutioner fra Vesterbro, det lokale politi og Socialforvaltningen, herunder det lokale Rådgivningscenter. Følgegruppen har ingen ledelsesmæssige kompetencer i forhold til driften af sundhedsrummet i kombination med et åbent værested, men vil have en vigtig funktion i at bidrage med informationer om indsatsens indvirkning på og samspil med lokalområdet. Følgegruppen skal danne rammen om den partnerskabsaftale, der skal gælde for samarbejdet mellem de parter, der er ansvarlige for et sundhedsrum i kombination med et åbent værested.

2.2. Ledelse af de kommunale dele af et sundhedsrum

Socialforvaltningens opsøgende sundhedsteam vil være en central del af et sundhedsrum på Vesterbro. Det opsøgende sundhedsteam vil desuden udøve den formelle ledelse af Socialforvaltningens social- og sundhedsfaglige tilbud. Det forventes, at den læge, der har ansvaret for det opsøgende sundhedsteam skal fungere som daglig leder i den 3-årige forsøgsperiode.

Der forventes at være administrative udgifter på ca. 0,45 mill. kr. årligt hertil.

3. Åbent værested for stofafhængige, der opholder sig på Vesterbro

Dugnad Center Vesterbro har, som nævnt, indsendt en ansøgning til Vesterbro-puljen om støtte til etablering af et åbent værested for stofafhængige, der opholder sig på Vesterbro (se bilag 1). Socialudvalget og Borgerrepræsentationen har godkendt, at dette værested bliver en del af et sundhedsrum på Vesterbro og at der således indgås et samarbejde mellem Socialforvaltningen og Dugnad Center Vesterbro herom. Samarbejdsaftalen vil blive forelagt Socialudvalget til godkendelse (SUD 276/2006, BR 403/2006).

4. Socialfagligt rådgivningstilbud

Et sundhedsrum på Vesterbro bør indeholde et socialfagligt rådgivningstilbud i form af hhv. oplysning om mulighederne for behandling for stofmisbrug samt rådgivning om bolig, sociale tilbud mv. Tilbudet skal medvirke til, at behandlingssystemet for stofafhængige gøres mere tilgængeligt for brugerne af et sundhedsrum i kombination med et værested. Erfaringer fra et tidligere opsøgende projekt på Vesterbro har vist, at de hårdest belastede stofafhængige kan motiveres til behandling ved en såkaldt fremskudt sagsbehandling, hvor medarbejderne møder de stofafhængige, der hvor de opholder sig. Det socialfaglige rådgivningstilbud skal have tætte forbindelser til rådgivningscentrene, hvorfra der visiteres til behandling for stofmisbrug.

Denne del foreslås varetaget af to medarbejdere med en relevant socialfaglig baggrund. Indsatsen varetages af Socialforvaltningen, men kan i praksis ske i samarbejde med medarbejdere og frivillige i værestedet.

Der forventes at være udgifter til det socialfaglige rådgivningstilbud på ca. 2,0 mill. kr. årligt.

5. Sundhedsfagligt tilbud

Det er vigtigt, at det sundhedsfaglige tilbud, der varetages i sundhedsrummet styres fagligt og professionelt af medarbejdere, der har erfaring med behandling af stofmisbrugere. Denne indsats bør varetages af Socialforvaltningen alene.

Det foreslås, at kerneydelsen bliver en fremskudt sundhedsfaglig indsats overfor de hårdest belastede stofafhængige. I Københavns Kommune har der siden 2002 eksisteret et opsøgende sundhedsteam, der arbejder i hele byen. Det opsøgende sundhedsteam bygger bro i mellem de eksisterende sundhedstilbud og de mest belastede stofafhængige og hjemløse, der ikke formår at gøre brug af de praktiserende lægers tilbud. Det opsøgende sundhedsteam er forankret på Aktivitetscentret på Sundholm, der er et kommunalt aktivitetstilbud for hjemløse. Det foreslås, at dette opsøgende sundhedsteam tilføres yderligere ressourcer, således at Indre Vesterbro i højere grad kan betjenes af tilbudet.

Til det formål foreslås det, at der ansættes yderligere 4-5 sygeplejersker i det opsøgende sundhedsteam og at disse ekstra medarbejdere får deres base i et sundhedsrum på Vesterbro sammen med den læge, der er tilknyttet det opsøgende sundhedsteam.

Der forventes at være udgifter til sundhedsfaglige personale på ca. 2,0 mill. kr. årligt.

I det følgende redegøres for de sundhedsfaglige tilbud, der derudover bør etableres i sundhedsrummet:

5.1. Tilbud for brugere indskrevet i behandling for stofmisbrug - metadoninjektion som behandlingsmulighed

Substitutionsbehandling med injicerbar metadon[1] er en behandlingsmæssig foranstaltning, som kan iværksættes på snævre indikationer. Det vil dreje sig om personer, som trods adækvat metadonbehandling har et regelmæssigt intravenøst misbrug af metadonmikstur, Keto gan, heroin mv., med betydelige sundhedsmæssige konsekvenser.

Sundhedsstyrelsen har angivet retningslinier for behandlingen og monitoreringen af denne. Efterlevelsen af disse forudsætter, at personer, der modtager denne behandling er indskrevet i behandlingssystemet (gælder al substitutionsbehandling) og at der er et tilstrækkeligt sundhedsfagligt personale ift. at vurdere indikationsstilling, iværksætte og videreføre behandlingen, monitorere behandlingen og journalføre den.

Socialforvaltningen har en del erfaringer med metadoninjektion som behandlingsmulighed. På baggrund heraf har forvaltningen iværksat behandlingen på et værested og en behandlingsinstitution: Dels på Dagcenter Stæren, dels på Specialinstitutionen Forchhammersvej, hvor man er meget langt i planlægningen af et injektionsprojekt til brugere indskrevet der. Det vurderes ikke hensigtsmæssigt at flytte disse to tilbud til et nyt sundhedsrum på Vesterbro. En flytning vil indebære, at brugere og medarbejdere skal pendle mellem de to behandlingsinstitutioner og sundhedsrummet, fordi de andre ydelser som brugerne modtager, er placeret på behandlingsinstitutionerne.

Hvis metadoninjektion skal være en behandlingsmulighed i sundhedsrummet, bør det altså etableres som supplement til de allerede eksisterende tilbud. Tilbuddet gælder kun brugere, der indskrives i de kommende behandlingsenheder, og kan kun ydes i et tæt samarbejde med disse. Brugerne forbliver indskrevet i behandlingsenheden, men Sundhedsrummet får ansvaret for at vurdere indikationsstillingen (i samarbejde med lægen i behandlingsenheden), for den praktiske gennemførelse af behandlingen og for monitoreringen af denne.

Der forventes at være udgifter til løn til sygeplejersker på ca. 0,8 mill. kr. årligt samt 0,2 mill. kr. som et engangsbeløb til etablering af 'båse' til metadoninjektion.

5.2. Tilbud til brugere, der ikke er indskrevet i behandlingssystemet for stofafhængige

Der er forskellige sundhedsfaglige tilbud, der kan ydes til stofafhængige, der ikke er indskrevet i behandlingssystemet. Det vil dog fortsat være nødvendigt, at de kommunale medarbejdere får oplyst brugernes personnummer:

Forebyggelse af overdosisdødsfald

Socialforvaltningen har modtaget en henvendelse fra "Brugerforeningen - for aktive stofbrugere", der forslår, at man i Københavns Kommune gør en indsats for forebyggelse af overdosisdødsfald. Forebyggelsen kan ske ved udlevering af modgiften Nalaxone til stofmisbrugere. Hvis modgiften gives indenfor kort tid efter en overdosis vil stofmisbrugeren overleve sin overdosis. Indsatsen er indført i enkelte andre europæiske storbyer, hvor man har uddelt modgiften til stofmisbrugere og undervist dem i, hvordan de skal injicere stofmisbrugere, der har fået en overdosis. Hvis en vis andel af de stofafhængige får udleveret modgiften Nalaxone og desuden er uddannet i brugen af den, vil de ofte kunne iværksætte en behandling hurtigere end ambulancefolk. Dermed vil overlevelsesprocenten for stofafhængige, der får en overdosis sandsynligvis stige.

Det foreslås, at der iværksættes en sådan indsats som et forsøg, der vil blive evalueret som en del af den samlede evaluering af et sundhedsrum i kombination med et værested på Vesterbro.

Der forventes at være udgifter til medicin og undervisning af stofafhængige på ca. 0,2 mill. kr. årligt.

Øget indsats rettet mod hepatitis C blandt stofafhængige

Sundhedsstyrelsen har endnu ikke færdiggjort sin handlingsplan vedrørende en øget indsats rettet mod hepatitis C blandt stofafhængige. Indsatsen forventes derfor ikke at komme i gang før i 2007. Indsatsen er en del af satspuljeaftalen for 2006 på narkotikaområdet. Det forventes, at en øget indsats rettet mod hepatitis C vil indeholde en forebyggende informationsindsats rettet mod stofafhængige samt muligvis en udvikling af metoder til mindskning af smittefaren. Der kan ikke vaccineres mod hepatitis C, men sygdommen kan godt behandles.

Det foreslås, at denne indsats også bliver en del af det sundhedsfaglige tilbud, dog først fra 2007. Det er for nuværende ikke muligt at vurdere de økonomiske konsekvenser ved at lægge denne opgave ind i et sundhedsrum på Vesterbro.

Vaccination mod hepatitis B

Det foreslås, at der fra sundhedsrummet også kan ske vaccination af stofafhængige mod hepatitis B. Stofafhængige, der har et injektionsmisbrug har i forvejen mulighed for at blive vaccineret mod hepatitis B. Mange i målgruppen har ikke kontakt til det etablerede sundhedssystem eller behandlingssystemet for stofafhængige, hvor vaccinen kan gives. Der vil således være flere, der vaccineres mod hepatitis B, hvis det gives fra et tilbud rettet mod stofafhængige uden for behandlingssystemet. Det foreslås derfor, at der etableres vaccination mod hepatitis B i sundhedsrummet.

Der vil ikke være udgifter forbundet hermed.

Udlevering af sprøjter og kanyler samt ampuller med sterilt vand til stofafhængige

Der foregår i dag udlevering af sprøjter og kanyler samt ampuller med sterilt vand til stofafhængige. Udleveringen sker fra Mændenes Hjem, der ligger på Indre Vesterbro. De stofafhængige, der opholder sig på Indre Vesterbro har således allerede et tilgængeligt tilbud, der kan modvirke genbrug af inficerede sprøjter og kanyler. Der er dog intet til hinder for, at tilbudet udvides, således at der også udleveres fra et sundhedsrum på Vesterbro.

Det vil dog ikke være hensigtsmæssigt at flytte hele udleveringen fra Mændenes Hjem til et nyt sundhedsrum på Vesterbro. Det kan få den konsekvens, at nuværende brugere af ordningen vil fravælge den. Udlevering af sprøjter, kanyler og sterilt vand fra et sundhedsrum skal derfor ses som et supplement til den udlevering, der allerede sker fra Mændenes Hjem.

Det foreslås, at udleveringen sker ved, at medarbejdere fra sundhedsrummet efter behov afhenter sprøjter, kanyler og vandampuller på Mændenes Hjem, som efterfølgende uddeles til brugere af sundhedsrummet. Udlevering af sprøjter, kanyler og sterilt vand kan ske uden, at brugerne oplyser deres personnummer til medarbejderne i sundhedsrummet.

Der vil ikke være udgifter forbundet hermed.

5.3. Intravenøs indtagelse af legalt ordineret medicin.

Der er en række problemer forbundet med at etablere et legalt fixerum, hvilket der skal redegøres for i det følgende:

For det første kan Sundhedsrummet få problemer med at adskille de brugere, der har fået ordineret medicin, som de ønsker at indtage intravenøst, fra de brugere, der har købt den samme medicin illegalt, men som følgelig ikke kan indtage deres i øvrigt identiske stof i sundhedsrummet. Det vil indebære en CPR-registrering af brugerne, og efterfølgende en kontrol af, om den medicin, der medbringes er lægeordineret.

For det andet er der problemer knyttet til injektion af ordinerede præparater. Det vil primært dreje sig om metadonmikstur, -tabletter, måske enkelte smertestillende præparater (Ketogan), og måske enkelte benzodiazepiner. Det eneste benzodiazepin, der injiceres med bare nogen regelmæssighed er flunitrazepam (Rohypnol), som næsten altid vil være erhvervet illegalt. Det samme vil være tilfældet for Ketogan. I praksis vil det, der medbringes til injektion overvejende være metadon, primært som mikstur, i et mere begrænset omfang som tabletter. Specielt Ketogan og metadonmikstur er sundhedsfarlige at injicere. Ketogan fordi det er vævstoksisk, metadon fordi injektion af mikstur indebærer injektion af store mængder sukkerholdig, ikke-steril opløsning. For sygeplejersker og læger vil det medføre faglige og etiske betænkeligheder at vejlede om den rette intravenøse brug af præparater, som af kollegaer er ordineret til peroral brug, dvs. mundtlig indtagelse.

For det tredje, og helt afgørende, kan sundhedspersoner ikke medvirke til at rusmidler indtages på anden måde end ordineret. Socialforvaltningen har rettet en forespørgsel til Sundhedsstyrelsen som anfører, at "Såfremt det er tanken, at disse stoffer skal indtages på en anden måde, end ordineret, kan der efter vores opfattelse ikke medvirke sundhedspersoner, idet det vil være i strid med forpligtelsen til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed i udøvelsen af gerningen at deltage i dette. Sundhedspersoner vil efter vores opfattelse være forpligtede til at informere ordinerende læge, hvis de får kendskab til, at det ordinerede ikke indtages som ordineret."

På den baggrund må det konstateres, at der i sundhedsrummet ikke kan indtages ordinerede medikamenter på anden måde end den ordinationen foreskriver.

6. Lokaler

Det er nødvendigt med en styringsmæssig adskillelse af hhv. værestedet på den ene side og de social- og sundhedsfaglige tilbud på den anden side. Det betyder dog ikke, at brugerne skal opleve dem som fysisk adskilte. Det er derfor vigtigt, at der findes lokaler, der kan rumme sundhedsrummet i kombination med et værested. Dvs. lokaler, hvor de social- og sundhedsfaglige indsatser kan ligge dør om dør med det åbne værested, gerne med samme indgang.

Socialforvaltningen har bedt Københavns Ejendomme om at undersøge mulighederne for, at etablere det samlede sundhedsrum i nogle af Københavns Kommunes ledige lokaler (juni 2006). Derudover vil Socialforvaltningen undersøge muligheden for at finde ledige private lejemål.

De årlige ejendomsudgifter vurderes at udgøre 1,0 mill. kr. årligt. Der skal derudover afsættes midler til etablering og indretning, ca. 3,0 mill. kr. Dugnad Center Vesterbro har medtaget disse udgifter til etablering, indretning og drift af lokaler til det samlede sundhedsrum i deres ansøgning til Vesterbro-puljen (se bilag 1).

Der forventes derudover at være udgifter til deponering for indgåelse af lejemål ca. 5,0 mill. kr.

7. Inddragelse af beboere på Vesterbro

Socialudvalget har på udvalgsmødet 7. juni 2006 (SUD 270/2006) behandlet sag om etablering af et midlertidigt sundhedsrum på Vesterbro. Der blev i den forbindelse vedtaget et ændringsforslag, der bl.a. tilkendegav, at "........ socialudvalget ønsker en bred debat på Vesterbro om det kommende sundhedsrum, og pålægger derfor forvaltningen at indarbejde forslag til en bred borgerinddragelse i indstillingen om sundhedsrum, der forelægges udvalget den 16. august."

Det er forvaltningens vurdering, at det for at sikre så bred en opbakning som muligt er nødvendigt at udarbejde en egentlig procesplan for beboernes inddragelse i etablering af et sundhedsrum på Vesterbro. Dette bør ske i samarbejde med Dugnad og øvrige aktører fra Vesterbro.

Det indstilles derfor, at forvaltningen udarbejder en sådan procesplan og forelægger den til særskilt behandling i socialudvalget.

8. Tidsplan og evaluering

Socialforvaltningen vurderer, at det afhængigt af lokalerne først vil være muligt at etablere det egentlige sundhedsrum på Vesterbro ultimo 2006 / primo 2007.

Evaluering

Socialforvaltningen foreslår, at et sundhedsrum på Vesterbro ikke iværksættes permanent, men som en treårig forsøgsordning med en løbende og afsluttende evaluering.

Det planlagte sundhedsrum får mange og forskelligartede funktioner. Både den løbende monitorering og en afsluttende evaluering bliver derfor relativt kompliceret, og skal gribes forskelligt an afhængig af, hvilke funktioner der er tale om:

·        Evaluering af værestedsfunktionen kan ske ved en registrering af antallet af besøg, brugertilfredshedsundersøgelser, evt. suppleret med deltagerobservation.

·        I det socialfaglige rådgivningstilbud skal registreres antallet af kontakter og antallet som det lykkes at motivere og henvise til en relevant socialfaglig og/eller behandlingsmæssig foranstaltning.

·        I det sundhedsfaglige tilbud skal man ligeledes registrere antallet af kontakter, behandlinger (ydelser), der gennemføres i tilbudet, og antallet som henvises og modtages i relevant sundhedsfaglig behandling. Det opsøgende sundhedsteam har udviklet et monitoreringssystem, som det vil være naturligt at anvende i forhold til brugere i Sundhedsrummet.

·        Forsøget med forebyggelse af overdosisdødsfald evalueres særskilt. Succeskriterier for dette projekt er, om det lykkes at uddanne og fastholde et korps af brugere, der kan administrere behandlingen med Naloxone, mv. og antallet af livstruende forgiftninger, der bliver behandlet.

Socialforvaltningen fastlægger mål og standarder for de områder, der skal evalueres. Evalueringen udføres bedst muligt indenfor de økonomiske rammer.

Dugnad Center Vesterbro har medtaget udgifterne til evaluering på ca. 1,5 mill. kr. i alt i deres ansøgning til Vesterbro-puljen (se bilag 1).

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

ØKONOMI

Indenrigs- og Sundhedsministeriet ønsker, at Københavns Kommune medfinansierer et eventuelt sundhedsrum på Vesterbro. Der er ikke afsat midler på Socialudvalgets budget hertil. De sundhedsfaglige tilbud kan i den 3-årige forsøgsperiode medfinansieres via Københavns Kommunes andel af satspuljeaftalen på narkotikaområdet, mens der er behov for udvidelse af Socialudvalgets budget til finansiering af udgifterne til det socialfaglige rådgivningstilbud.

I det følgende skal redegøres for de enkelte finansieringskilder til det samlede sundhedsrum i kombination med et åbent værested:

Medfinansiering via satspuljeaftalen på narkotikaområdet

Københavns Kommunes andel af satspuljen på narkotikaområdet vil i den 3-årige forsøgsperiode indgå som medfinansiering. Det drejer sig om 3,45 mill. kr. det første år og 3,25 mill. kr. de to efterfølgende år:

·        Der er afsat midler i satspuljeaftalen på narkotikaområdet til et målrettet sundhedsfagligt tilbud til de hårdest belastede stofafhængige. Det er ikke fuldt afklaret, hvor meget København vil få, men et rimeligt skøn er ca. 2,0 mill. kr. årligt. Det foreslås, at disse midler anvendes til finansiering af en del af det sundhedsfaglige personale i sundhedsrummet.

·        Der er afsat midler i satspuljeaftalen på narkotikaområdet til indførelse af metadoninjektion som behandlingsmulighed. Københavns Kommune vil modtage ca. 1,25 mill. kr. årligt til denne indsats. Heraf foreslås 0,8 mill. kr. årligt anvendt til at udøve tilbudet fra sundhedsrummet. Derudover foreslås 0,45 mill. kr. årligt anvendt til administration af de sundheds- og socialfaglige tilbud samt et engangsbeløb på 0,2 mill. kr. til etablering af 'båse' til metadoninjektion.

Medfinansiering via Det opsøgende Sundhedsteam

Det forudsættes, at de årlige udgifter på 0,2 mill. kr. til en indsats for forebyggelse af overdosisdødsfald finansieres via det eksisterende budget for Det opsøgende Sundhedsteam, Bevillingsområde Stofafhængige, funktion 5.45.

Medfinansiering via udvidelse af Socialudvalgets budget

Københavns Kommunes medfinansiering af de social- og sundhedsfaglige tilbud vil derudover være på 2,0 mill. kr. årligt. Udgifterne bør finansieres ved en udvidelse af Socialudvalgets budget i den 3-årige forsøgsperiode.

Derudover kommer et evt. engangsbeløb på ca. 5,0 mill. kr. til deponering for indgåelse af lejemål. Socialforvaltningen vil fremlægge en særskilt indstilling om finansiering af eventuelle udgifter til deponering for lejemål, når der er fundet egnede lokaler til etablering af et samlet sundhedsrum. Disse udgifter indgår derfor ikke i nærværende indstilling om en tillægsbevilling til brug for Københavns Kommunes medfinansiering af sundhedsrummet.

Økonomiudvalget behandlede d. 13. juni 2005 Socialforvaltningens indstilling om rammerne for et samarbejde med Dugnad Vesterbro om ansøgning til Vesterbro-puljen vedr. s tøtte til etablering af et åbent værested på Vesterbro. Det fremgik af denne indstilling, at Socialforvaltningen d. 16. august 2006 vil forelægge Socialudvalget en indstilling om mulighederne for at etablere et sundhedsrum på Vesterbro og at der heri vil indgå et forslag om en tillægsbevilling på mellem 6 og 8 mill. kr. til drift af et sundhedsrum samt en eventuel tillægsbevilling vedr. deponering for lejemål. Økonomiudvalget bemærkede i den forbindelse, at man ved behandlingen af sagen vil indstille overfor Borgerrepræsentationen, at finansiering af udgifterne til sundhedsrum indgår i budgetforhandlingerne for 2007." (ØU 229/2006).

På den baggrund indstiller Socialforvaltningen, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at finansieringen af en tillægsbevilling svarende til 2,0 mil. kr. årligt i tre år indgår i budgetforhandlingerne for 2007.

Finansiering via Vesterbro-puljen

Ejendomsudgifterne på 1,0 mill. kr. årligt samt engangsudgifter til evaluering og etablering af det samlede sundhedsrum på i alt 4,5 mill. kr. forudsættes finansieret over Vesterbro-puljen. Udgifterne indgår i Dugnad Center Vesterbros ansøgning hertil.


Samlede udgifter til sundhedsrum på Vesterbro

De samlede anlægsudgifter til etablering af et sundhedsrum på Vesterbro fordeler sig som angivet i hhv. figur 2 og 3:

Figur 2 Årlige udgifter og finansiering af de kommunale dele af et sundhedsrum på Vesterbro (mill. kr.)

 

Socialfagligt rådg.tilbud (løn og drift)

Sundhedsfagl. personale (løn)

Metadon-injektion (løn og adm.)

Foreb. af o.d.-dødsfald

Ejendoms-udgifter

Årlig udgift

i alt**

Medfinansiering via satspulje på narkotika-området

 

2,0

1,25

 

 

3,25

Medfinansiering via udvidelse af Socialudvalgets budget

2,0

 

 

 

 

2,0

Medfinansiering via budget for Det opsøgende sundhedsteam

 

 

 

0,2

 

0,2

Finansieret via Vesterbro-puljen*

 

 

 

 

1,0

1,0

I alt

6,45

* Finansieringen forudsættes at dække de samlede ejendomsudgifter for sundhedsrummet i kombination med et åbent værested.

** Det vil være ønskeligt, hvis indsatsen kan iværksættes så hurtigt som muligt, hvorfor tidsplanen angiver, at den 3-årige forsøgsperiode påbegyndes ultimo 2006. Dette er dog med forbehold for, at der kan findes egnede lokaler, hvorfor det vil være mere realistisk, at indsatsen iværksættes primo 2007. I så fald vil den 3-årige forsøgsperiode og behovet for finansiering vedrøre årene 2007, 2008 og 2009.


Figur 3 Engangsudgifter i forbindelse med sundhedsrum i kombination med et åbent værested samt finansieringen heraf

 

Etablering og indretning af sundhedsrum i kombination med et åbent værested

Etabl. af båse til metadon-injektion

Evalue-ring

Deponering for indgåelse af lejemål

Engangs-udgifter i alt

Forudsættes finansieret via Vesterbro-puljen

3,0

 

1,5

 

4,5

Medfinansiering via satspulje på narkotika-området

 

0,2

 

 

0,2

Medfinansiering via udvidelse af Socialudvalgets budget*

 

 

 

5,0

5,0

I alt

9,7

* Foreløbigt anslåede udgifter, der afhænger af endelig indgåelse af et lejemål.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Københavns Ejendomme er for øjeblikket ved at undersøge, om der er egnede lokaler på Indre Vesterbro, hvor et sundhedsrum i kombination med et åbent værested kan placeres. Det er vigtigt, at den endelige lokalitet bliver så hensigtsmæssig som mulig. Derfor foreslås det, at der gennemføres en række beboermøder på Indre Vesterbro i forbindelse med beslutningen om lokaliteterne.

 

BILAG

1.      Ansøgning fra Dugnad Center Vesterbro til Vesterbro-puljen om støtte til et åbent værested

2.      Vedtægter for Dugnad Center Vesterbro

 

 

Grethe Munk                       /Jens Elmelund


 



[1] Injectabile metadon 1 % (10 mg/ml).

Til top