Mødedato: 16.03.2022, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status for Udsatteenheden

Se alle bilag

Resumé

I Budget 2022 blev der afsat midler til etablering af en udsatteenhed i Københavns Kommune. Socialudvalget får en status på implementeringen. Samtidig gives en status på samarbejdet med Region Hovedstaden omkring etableringen af en udsatteenhed på tværs af Københavns Kommune og Region Hovedstaden.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager status på Udsatteenheden til efterretning.

Problemstilling

Udsatterådene i Københavns Kommune og Region Hovedstaden har begge stillet forslag om etablering af en udsatteenhed på tværs af kommune og region med det formål at sikre sammenhængende forløb på tværs af sektorer for de mest udsatte borgere. I Københavns Kommunes Budget 2022 blev der afsat 4,5 mio. kr. årligt i perioden 2022-2025 til den kommunale andel af etableringen af en udsatteenhed. Bevillingen dækker over:

  • 1,2 mio. kr. til fremskudt bydækkende substitutionsbehandling.
  • 3,3 mio. kr. til koordinerende sagsbehandling.

Indsatsen er målrettet de mest udsatte københavnere, som ofte har vanskeligt ved at indpasse sig i de rammer, som de etablerede hjælpesystemer har, og som derfor har brug for fleksible og individuelt tilrettelagte indsatser. En central del af indsatsen omhandler ligeledes et tæt samarbejde med øvrige indsatser til målgruppen, både internt i kommunen, bl.a. beskæftigelsesområdet, samt særligt ift. Region Hovedstadens psykiatriske og somatiske behandlingsindsatser. Beskæftigelsesområdet indgår ikke som en etableret del af samarbejdet i det vedlagte forståelsespapir mellem Region Hovedstaden og Københavns Kommune.

Socialudvalget godkendte den 24. november 2021 en sag om udmøntning af midlerne til Udsatteenheden, som er i gang med at blive implementeret.

Løsning

Målgruppen for Udsatteenheden er kendetegnet ved, at de:

  • Har en hjemløshedsproblematik og opholder sig på gaden, herberg, natcafé, er sofasover eller funktionel hjemløs.
  • Har behov for en samtidig social-, rusmiddel- samt psykiatrisk og/ eller somatisk sundhedsmæssig indsats. F.eks. som resultat af ubehandlede psykiske lidelser (ofte ikke-diagnosticerede) og samtidigt forbrug af rusmidler.
  • Ikke kan opsøge og fastholde den nødvendige støtte og behandling fra de ordinære støttesystemer.
  • Har hyppige indlæggelser i psykiatrien og/eller somatikken eller vurderes at have behov for det.

Status for implementeringen af Udsatteenheden i Socialforvaltningen

Udsatteenheden er etableret som en del af Hjemløseenheden i Borgercenter Voksne, som er den organisatoriske ramme for indsatsen i Socialforvaltningen. Der ansættes fem koordinerende fremskudte sagsbehandlere samt en faglig koordinator med forventet opstart i Udsatteenheden pr. 1. marts 2022.

Den koordinerende fremskudte indsats tilbydes til borgere med multiple udfordringer, som profiterer meget lidt af eller slet ikke af den nuværende indsats. De koordinerende sagsbehandlere får et lavt case load på ca. 15 sager pr. medarbejder, så de kan tilrettelægges en intensiv, vedholdende, opsøgende og fleksibel indsats til ca. 60-75 borgere med særlige komplekse forløb og udfordringer i form af fysiske og psykiske lidelser og rusmiddelproblematikker. Fx kan borgerens indsats fortsættes, selvom han eller hun ikke er kontaktbar eller ikke møder op til aftaler i en periode. Indsatsen er bydækkende, men der er særlig fokus på borgere, der opholder sig på Vesterbro, i Nordvest, i Sydhavnen og på Sundholm, hvor målgruppen er særligt centreret.

Den fremskudte substitutionsbehandling, som under coronaperioden blev etableret på Vesterbro, bliver med den tilførte bevilling til en bydækkende indsats. Pr. 1. marts 2022 tiltræder en sundhedsfaglig medarbejder, mens en socialfaglig medarbejder har været i gang siden årsskiftet 2021/2022.

Den bydækkende fremskudte substitutionsbehandling har igangsat en videreudvikling af modellen for behandling og samarbejde på Vesterbro, så indsatsen kan tilpasses andre områder af byen som fx Sundholm og Nørrebro/Nordvest. Det forventes, at mindst 80 borgere vil få fremskudt behandling.

Den fremskudte substitutionsbehandling på Indre Vesterbro har vist sig at skabe stor effekt for en gruppe af meget udsatte borgere på stofscenen, det ikke tidligere er lykkes at fastholde i behandling. Modellen er bygget op om et tværfagligt team, hvor der både er lægefaglige, sygeplejefaglige og socialfaglige ressourcer til rådighed, som i tæt samarbejde med lavtærskeltilbud, som f.eks. Reden og Mændenes Hjem tilrettelægger og varetager indsatsen omkring borgerne.

Medarbejdere fra den fremskudte substitutionsbehandling samarbejder tæt med blandt andre Region Hovedstadens Flexklinik i Bispebjerg Hospitals optageområde, ligesom de koordinerer indsatsen med sagsbehandlere i Hjemløseenheden I Borgercenter Voksne.

Status på samarbejdet med Region Hovedstaden omkring etablering af en fælles udsatteenhed

Socialforvaltningen har sammen med Region Hovedstaden udarbejdet et “forståelsespapir”, der beskriver visionerne for en fælles udsatteenhed på tværs af kommune og region (bilag 1). Papiret beskriver målgruppen, allerede eksisterende indsatser til målgruppen samt erfaringer om samarbejde og koordinering mellem Københavns Kommune og Region Hovedstaden. Dette skal danne grundlag for det videre arbejde med at konkretisere mulige scenarier for etablering af en udsatteenhed på tværs af Københavns Kommune og Region Hovedstaden.

I forståelsespapiret beskrives forskellige modeller for organisering for et styrket tværsektorielt samarbejde, hvor borgerperspektivet er i centrum. Organiseringen skal understøtte, at den gruppe af borgere, som har mange kontakter med både kommune og region, bliver identificeret og dermed kan visiteres ind i den tværsektorielle organisering.

I forståelsespapiret beskrives endvidere tre mulige modeller for organisering af en tværsektoriel udsatteenhed: 1) netværksorganisering, 2) koordinering og 3) samorganisering. Model 1 baseres på de eksisterende og allerede planlagte indsatser, hvor der indenfor rammerne arbejdes for at styrke samarbejdet. Model 2 fokuserer på yderligere koordineret sagsbehandling, mens model 3 kræver en egentlig samlokalisering. Model 2 og 3 kræver en øget bevilling.

Forståelsespapiret er drøftet på Regionens Social- og psykiatriudvalg den 28. februar 2002. Den 28. marts 2022 drøfter Social- og psykiatriudvalget organiseringen af en udsatteenhed samt orienteres om muligheden for at bære det ind i Regions budgetproces. I Region Hovedstaden er der på nuværende tidspunkt afsat 0,5 mio. årligt til Udsatteenheden.

Økonomi

Udsatteenheden i Københavns Kommune implementeres indenfor den vedtagne budgetbevilling. Såfremt Socialudvalget og Region Hovedstaden ønsker en mere vidtgående model for organisering af det fremadrettede arbejde, herunder tættere tværgående samarbejde med Region Hovedstaden som beskrevet i model 2 og 3, kræver det en ekstra budgettilførsel. 

Videre proces

Socialforvaltningen og Region Hovedstaden arbejder videre i styregruppen og arbejdsgruppen med at konkretisere mulige scenarier for etableringen af en Udsatteenhed på tværs af Københavns Kommune og Region Hovedstaden.

Mikkel Boje

                                    / Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling

Til top