Mødedato: 16.03.2016, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B sag: Forskningsprojekt om begrænsning af hepatitis og hiv-smitte blandt stofmisbrugere

Forskningsprojekt om begrænsning af hepatitis og hiv-smitte blandt stofmisbrugere, der ikke er i stofmisbrugsbehandling.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,  

  1. at Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen i samarbejde med Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet indgår i et nyt forskningsprojekt om begrænsning af hepatitis og hiv-smitte blandt stofmisbrugere, der ikke er i misbrugsbehandling.

Problemstilling

Samarbejdet mellem Socialforvaltningen og Regionen har betydet, at der er etableret en systematisk indsats for at begrænse følgerne af hepatitis (smitsom leverbetændelse) og hiv-smitte hos stofmisbrugere. Der er tale om blodoverførte virussygdomme, der spredes i forbindelse med injektion af stoffer. Indsatsen har resulteret i en reduktion af sygeligheden og dødeligheden blandt stofmisbrugere i København. Rådgivning om smitteveje og behandlingsmuligheder har desuden bidraget til at begrænse smittespredningen.

Indsatsen har hidtil været målrettet stofmisbrugere, der er indskrevet i misbrugsbehandling. Socialforvaltningen ønsker nu at udvide indsatsen til også at omfatte stofmisbrugere, der ikke er indskrevet i stofmisbrugsbehandling.

Løsning

Socialforvaltningen vil i samarbejde med Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet indgå i et nyt forskningsprojekt, der skal afprøve mulighederne for nå de stofmisbrugere, der ikke er indskrevet i behandlingssystemet. Derfor gennemføres forsøget blandt brugerne af stofindtagelsesrummene på Vesterbro, hvor stofmisbrugere lovligt kan injicere illegale stoffer.

Brugerne af stofindtagelsesrummene vil blive tilbudt blodprøvescreening i form af en såkaldt quick-test, hvor det på stedet kan fastslås, om stofmisbrugeren er smittet. Brugerne vil blive rådgivet om smitteforebyggelse og om behandlingsmuligheder. Forsøgsprojektet giver den enkelte bruger af stofindtagelsesrummene mulighed for at blive klogere på sin sundhedstilstand. Hvis man ikke er smittet, kan man få ekstra fokus på at undgå smitte og omvendt, hvis man viser sig at være smittet, får man tilbud om behandling. Ved at tage imod tilbuddet om behandling, bidrager man samtidig til at begrænse smittespredningen. Hvis projektet lykkes med at nå den nye målgruppe, vil det være et værdifuldt resultat, som vil sikre en forbedring af stofmisbrugernes sundhedstilstand på både kort og lang sigt.

Anonymiteten, der er gældende for brugen af stofindtagelsesrummene , ophæves ikke i forskningsprojektet. Data i projektet opbevares anonymt og er betinget af Datatilsynets godkendelse. I overensstemmelse med Sundhedsministeriets retningslinjer for driften af stofindtagelsesrum, indebærer anonymiteten, at også udlændinge kan benytte stofindtagelsesrummene. Derfor vil udlændinge – herunder EU-borgere også blive en del af grundlaget for vidensindsamlingen i forsøgsprojektet.

Selve forsøgsprojektet er ikke en ydelse efter sundhedsloven, men har status som et forskningsprojekt. Forsøgsprojektet er derfor ikke omfattet af de begrænsninger, der gælder for udlændinges adgang til sundhedsydelser her i landet. Derimod gælder begrænsningerne ved udlændinges behov for en efterfølgende sundhedsmæssig behandling. De udlændinge, der ikke efter loven har adgang til ydelser efter sundhedsloven, vil derfor blive henvist til at søge behandling i hjemlandet. Denne gruppe omfatter dels EU-borgere, der ikke længere opfylder kravene til midlertidigt ophold her i landet og udlændinge, der opholder sig her i landet som turister eller som er uden lovligt opholdsgrundlag. I stofindtagelsesrummene vil der blive udleveret informationsmateriale om disse forhold på relevante sprog.

Projektet skal før iværksættelse godkendes af Videnskabsetisk Komite i regionen. Følgegruppen for projektet har følgende sammensætning:

Socialforvaltningen:

  • Afdelingslæge Marianne Linnet
  • Socialoverlæge Helle Petersen
  • Centerchef Lis Bjarnesen
  • Sygeplejerske Joachim Rasmussen

Rigshospitalet/CHIP

  • Projektleder Lars Peters
  • Professor, overlæge Jens Lundgren
  • Forskningssygeplejerske Tina Bruun
  • CHIP ledelse Dorthe Raben

Økonomi

Projektet er økonomisk forankret på Rigshospitalet. Rigshospitalet har fået midler til undersøgelsen fra en forskningsfond, The Gilead Sciences Nordic Fellowship Programme.

Rigshospitalet kompenserer Socialforvaltningen for udgiften ved de ekstra opgaver, som personalet i stofindtagelsesrummene får ved projektets gennemførelse. Kompensationen er anslået at udgøre ca. 15.000 kr. i forsøgsperioden. Socialudvalgets indtægts- og udgiftsprognose tilpasses i forbindelse med næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Indstillingen har ingen yderligere økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Projektet er planlagt afsluttet inden udgangen af 2016. Resultaterne forventes - ud over det udbytte, som den enkelte borger får ved sin deltagelse i projektet - at give ny viden om andelen af smittede stofmisbrugere, der ikke er indskrevet i misbrugsbehandling. Desuden vil projektet give mulighed for at vurdere relevansen af blodprøvescreening og tilbud om rådgivning om hepatitis og hiv, som et generelt tilbud i stofindtagelsesrummene.

 

Nina Eg Hansen 

                               / Eva Stokbro Jensen          

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning sammen med dagsordenen Indstillingen blev således taget til efterretning.

Til top