Samarbejdsaftale om byudvikling i Tingbjerg-Husum (fællesindstilling)
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til fortsættelse af Københavns Kommunes samarbejde med de almene boligorganisationer SAB og fsb om byudvikling i Tingbjerg-Husum.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Socialudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Københavns Kommune fortsætter samarbejdet med de almene boligorganisationer SAB og fsb om byudvikling i Tingbjerg-Husum med en opdateret samarbejdsaftale.
Problemstilling
D. 9. oktober 2014 godkendte Borgerrepræsentationen, at Københavns Kommune indgik en samarbejdsaftale om byudvikling i Tingbjerg-Husum med de almene boligorganisationer SAB og fsb.
Samarbejdsaftalen er nu indfriet i og med at parterne i fællesskab har udarbejdet en byudviklingsstrategi for Tingbjerg-Husum, samt helhedsplaner for to delområder, Ruten og Bystævneparken. Byudviklingsstrategi og helhedsplaner blev godkendt af Borgerrepræsentationen d. 20. august 2015 og er taget til efterretning i SAB og fsb.
Partnerne ønsker at fortsætte det gode samarbejde med en opdateret samarbejdsaftale.
Løsning
Samarbejdet forlænges med en opdateret samarbejdsaftale, der sender et stærkt signal om, at parterne vil samarbejde om at realisere byudviklingsstrategien og løfte Tingbjerg-Husum.
I fremtiden skal Tingbjerg-Husum kendetegnes af flere beboere, nye boligformer, bedre by- og butiksliv og bedre forbindelser til den omkringliggende by.
I samarbejdsaftalen forpligter parterne sig til at arbejde for at kvalificere og i videst mulige omfang realisere visionen i Byudviklingsstrategien, som er:
- En grøn, aktiv og åben boligby.
Samt hovedprincipperne i Byudviklingsstrategien, som er:
- Nye trafikforbindelser skal skabe et åbent og trygt boligområde.
- Nybyggeri skal skabe et varieret og attraktivt boligudbud og butiksliv.
- Nye bydannelser skal skabe styrket byliv og flere udadvendte funktioner.
- Nye landskabsrum skal skabe en grøn attraktion.
Som supplement til de fire hovedprincipper skal der arbejdes systematisk for at øge trygheden gennem byplanlægningen. Tryghed er et gennemgående tema i byudviklingsstrategiens anvisninger, og der skal arbejdes tæt sammen med Tingbjerg-Husum Partnerskab for tryghed og kriminalitetsforebyggelse.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Realisering af Tingbjerg-Husum byudviklingsstrategi forudsætter en række større investeringer i bl.a. infrastruktur, offentlige institutioner og kvalitetsløft af de grønne områder. Desuden skal der foregå et frasalg af arealer med henblik på nybyggeri af bl.a. private boliger og erhverv. Der vil blive forelagt separate indstillinger om de konkrete sager.
Borgerrepræsentationen vedtog med Budget 2016 at afsætte 23 mio. kr. til at tage det første skridt i byudviklingsstrategien ved at igangsætte en række initiativer. Bl.a. en plads ved Tingbjerg Kulturhus, to stiforbindelser, forprojektering af tre vejforbindelser, samskabelsesprojekt på Vestvolden og forprojekt for nytænkning og åbning af Tingbjerg Heldagsskole.
Finansieringen til Tingbjerg-Husum Partnerskab for tryghed og kriminalitetsforebyggelse udløber med udgangen af 2016. Økonomiudvalget godkendte den 2. februar 2016, at der i budgetforhandlingerne for 2017 skal tages stilling til, om der skal afsættes midler til at fortsætte partnerskabet.
Videre proces
Når indstillingen er godkendt og samarbejdsaftalen er underskrevet af Overborgmesteren og repræsentanter fra SAB og fsb fortsættes samarbejdet om at realisere Tingbjerg-Husum byudviklingsstrategi.
De konkrete lokalplaner mv., der udmønter byudviklingsstrategien, vil blive fremlagt til politisk godkendelse. Lokalplaner for Ruten og Bystævneparken forventes at kunne behandles politisk primo 2017.
Samarbejdet evalueres i fællesskab af parterne senest efter gennemførelsen af første etape (bymodning) i 2018 med henblik på eventuel tilpasning og beslutning om videreførelse.
Mikkel Hemmingsen Pernille Andersen Katja Kayser
Anette Laigaard Tobias Børner Stax